
Sökresultat:
770 Uppsatser om Didaktik företagsekonomi - Sida 17 av 52
Brister och förtjÀnster i lÀrarutbildningen : en fallstudie av fyra verksamma lÀrares syn pÄ sin utbildning
Syftet med uppsatsen Àr att ta reda pÄ hur nÄgra verksamma lÀrare upplever att lÀrarutbildningen rustat dem inför lÀrararbetet. Den metod jag anvÀnt i min undersökning Àr kvalitativa intervjuer som Àr av en ostrukturerad karaktÀr. Intervjuerna har sÄledes varit nÄgot av öppna samtal som utgÄtt frÄn ett antal huvudfrÄgor.Det resultat som framkommit visar att kritiken mot lÀrarutbildningen hos de intervjuade riktar sig mot hanteringen av den verksamhetsförlagda utbildningen, bristen pÄ aktuell forskning samt förenandet av teori och praktik pÄ olika sÀtt. Flera av de intervjuade pÄpekar Àven att kraven pÄ lÀrarstudenterna mÄste höjas dÄ det till synes Àr lÀtt att ta sig genom utbildningen utan att lÀgga ner tid pÄ den. Det framkommer ocksÄ i studien att samtliga intervjuade anser att det sociala mötet med eleverna Àr nÄgot som de sÀllan övat praktiskt pÄ under utbildningen.
?Det finns ju inte med i boken, ska jag kunna det ÀndÄ?!? : en studie om elevers övertro till lÀroboken som angivare av kunskapsmÄl samt vilken misstro detta skapar till all undervisning som gÄr utanför dess ramar
The purpose of this study has been to get a deeper insight into how students reason about the textbook and teaching that goes beyond its content. This in order for the teacher to be able to consider and respond to these important attitudes already at the planning stages of such teaching situations. This approach will aid to help students overcome the distrust of things that are not in the textbook.The study shows that students have an attitude of overconfidence to the textbook's reliability. It is considered to be controlled in its content as well as being a reference on the extent of the knowledge content.The general approach to teaching that deviates from textbook structure is that it is welcomed as an interesting feature. However, a questioning attitude soon appears about whether the element will be included in any requirements for knowledge or tests.The following important conclusions can be drawn after this study was carried out:Very clearly communicate the purpose of all education that deviate from the textbook.Inform students about the textbook's deficiencies and the need for supplementing.Accept and respond to students' focus in that grades are the main driving force for the acquisition of knowledge in high school..
LÀs- och skrivsvÄrigheter inom religionsÀmnet
Syftet med vÄrt arbete har varit att undersöka och belysa hur man som lÀrare ska bemöta och stötta elever med lÀs-och skrivsvÄrigheter i Àmnet religion samt redogöra för arbetsmetoder som förenar lÀs- och skrivsvÄrigheter och religionskunskap utifrÄn ett sociokulturellt och reformpedagogiskt perspektiv.
Vi har inspirerats av den kvalitativa intervjumetoden dÀr reflektion och samtal fÄr en djupare roll Àn den kvantiativa metoden. VÄra intervjupersoner bestod av fem stycken verksamma lÀrare i mellanstadiet som undervisar i de samhÀllsvetenskapliga Àmnena. Respondenterna arbetar pÄ skolor i Malmö, Lund och i Staffanstorp.
Resultatet visade att samtliga lÀrare anvÀnder sig av olika arbetssÀtt och metoder för att stötta elever med lÀs-och skrivsvÄrigheter i religionsundervisningen. Det var vanligt förekommande att lÀrarna fick stöttning och hjÀlp i undervisningen av specialpedagog.
Naturvetenskaplig undervisning i skolans tidigare Är : En kvalitativ intervjustudie av sju lÀrares undervisning i no
Denna studie handlar om hur sju verksamma lÀrare undervisar i naturvetenskap för elever i de tidigare Ären i grundskolan. Studien har genomförts med hjÀlp av kvalitativa intervjuer och har haft karaktÀren av ett samtal mellan mig och informanterna. Studien tar sitt avstamp i de didaktiska frÄgorna, Vad ska undervisas? Varför Àr det viktigt? Hur ska det genomföras? En genomgÄng av litteraturen ger oss Àven en inblick i hur nÄgra forskare ser pÄ lÀget med den naturvetenskapliga undervisningen, bÄde i nationell och internationell mening. Studien visar att lÀrarna har undervisat med tonvikt pÄ biologi-delen av skolans no-undervisning men har försökt strÀva mot de mÄl som de, enligt Skolverket, har att följa.
LĂ€rande genom lek och upplevelse : Sett ur fyra museipedagogers perspektiv
Denna uppsats berör barnets lÀrande i skilda museala miljöer, sett ur museipedagogens perspektiv. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka vad museiansvariga och museipedagoger anser deras verksamhet kan erbjuda i form av lÀrande och lek. Samt analysera kontextens och lekens betydelse för lÀrande i de olika museala miljöerna.Tidsresan/rollspelet, som fÄr stort utrymme i min uppsats, Àr uppbyggd och bestÄr av lek och upplevelse. Uppsatsens problemformulering Àr tematiskt utformad eftersom de Àr skilda företeelser och tendenser jag önskar vaska fram ur empirin, inte specifika frÄgor. I min strÀvan att uppfylla syftet har jag utgÄtt ifrÄn en kvalitativ forskningsstrategi.För genererande av empirisk data har jag genomfört intervjuer med företrÀdare för skilda museala verksamheter samt gjort observationer av skolklasser pÄ Vikingatiders upplevelseanlÀggning.Studiens resultat visar att leken har stor betydelse i de olika museala verksamheterna men den Àr inte uttalad.
Elevinflytande i undervisning inom religion och livsfrÄgor
Mitt examensarbete har varit inriktat pÄ elevinflytandet, och dÄ i synnerhet pÄ elevinflytande inom Àmnet religion och livsfrÄgor. Arbetets syfte har varit att undersöka pÄ vilket sÀtt elevinflytandet styr val av metod och det didaktiska urvalet i religionsundervisning och lÀrande i religion och livsfrÄgor. Om eleverna ansÄg att de hade ett sÄdant inflytande som gav dem möjlighet att pÄverka och om de upplevde att deras Äsikter respekterades i livsfrÄgediskussioner. Jag har studerat litteratur om elevinflytande och om religions- och livsfrÄgeundervisning, och dessutom de aktuella styrdokumenten. Som informationshÀmtande metod har jag anvÀnt mig av kvalitativ intervju av Ätta elever i Ärskurs nio i en skola belÀgen i en smÄstad i Norrbotten.
Betydelsen av Äterskapade vÄtmarkers Älder, area och fiskförekomst för simfÄglar : En biologistudie ur ett lÀrarperspektiv
Ă
terskapade vÄtmarker Àr av stor vikt för den biologiska mÄngfalden och sÀrskilt viktiga för hotade simfÄglar. För att öka kunskapen kring hur faktorer som vÄtmarkers area, Älder och fiskförekomst pÄverkar simfÄglar i Äterskapade vÄtmarker studerades fyra vÄtmarker i Tinnerö naturreservat, Linköpings kommun. Av speciellt intresse var svarthakedoppingen (Podiceps auritus). Antalet svarthakedoppingar i de studerade vÄtmarkerna hade en positiv utveckling under vÄtmarkernas första Är. Dock minskade antalet svarthakedoppingar i omrÄdet mellan Är 2009 och 2011.
?Bara de tycker det Àr kul? : En analys av lÀromedel och lÀrares syn pÄ lÀromedel
I den hÀr uppsatsen diskuteras lÀrarens motiv till lÀromedelsval i svenska, lÀromedlens innehÄll samt vad lÀraren fokuserar pÄ nÀr det kommer till lÀsning. De frÄgestÀllningar vi utgick ifrÄn var vad lÀrarna har för motiv till lÀromedelsval nÀr det kommer till lÀsutveckling, hur innehÄllet ser ut i lÀromedlen utifrÄn fyra aspekter som behandlar lÀsning och vilken aspekt som dominerar i lÀrarnas svenskundervisning enligt dem sjÀlva. Svaren pÄ vÄra frÄgestÀllningar fick vi reda pÄ genom att intervjua tvÄ lÀrare i mellanÄren och analysera lÀromedel som anvÀnds i deras undervisning. Det undersökta materialet bestÄr av tvÄ lÀrarintervjuer samt analyser av de tvÄ lÀromedel som anvÀndes av dessa lÀrare. Vi analyserade de tvÄ intervjuerna samt de tvÄ lÀromedlen utifrÄn fyra olika aspekter som behandlar skriftsprÄkliga förmÄgor för lÀsande.
SvÄrigheter inom SFI : Hur yttrar de sig och vilka metoder anvÀnds för att motverka dom?
Syftet med arbetet Àr att ta reda pÄ hur de svÄrigheter som förekommer inom SFI yttrar sig, enligt tre lÀrare som arbetar i en kommun i Sverige och vilka metoder som anvÀnds, för att motverka de svÄrigheter som förekommer.Metoden Àr att intervjua tre lÀrare och sedan göra en tematisk analys, dÀr fem teman bildats, som stÄr för de största svÄrigheterna. Dessa Àr resursproblematik, metod och anpassningsproblematik, kulturell/religiös problematik, psykisk problematik och bristande metakognitiv insikt. Metod och didaktik Àr ytterligare ett tema som bildats och som stÄr för de metoder som anvÀnds för att motverka de svÄrigheter som förekommer.Resultatet överensstÀmmer med tidigare forskning vad gÀller de svÄrigheter som förekommer. Dock visar forskningen pÄ fler metoder som visat sig effektiva för att motverka svÄrigheterna, Àn vad respondenterna nÀmner.Slutsatsen Àr att det rÄder brist pÄ metoder som krÀvs för att kunna anpassa undervisningen efter varje individs behov, bÄde vad det gÀller sprÄkinlÀrningen, men ocksÄ metoder för att höja elevernas motivation..
Att undervisa med didaktisk teori : en diskursanalys av grundskolans kursplaner för historia och religionskunskap
The aim of this exam is about possibility to position a didactical theory of Curriculum for compulsory school, preschool class and the leisure-time centre 2011 (Lgr11). I use Michael Foucault?s discourse analysis to study the syllabuses for social sciences subjects History and Religion. The main theme is to seek what kind of world does these two social study subjects construct for students in high school. The point of using Foucault?s discourse is to seek specific knowledge and words which is used for power positioning.
SjÀlvförtroende i matematik
VÄrt syfte med den hÀr uppsatsen har varit att göra en litteraturstudie kombinerat med vÄra egna tankar och idéer om sjÀlvförtroende i matematik. Vi har i sammanstÀllningen av forskningen i huvudsak koncentrerat oss pÄ svensk forskning.Det har visat sig att svagt sjÀlvförtroende i matematik pÄverkar resultaten i matematik negativt. Faktorer som upprepade misslyckanden, ogynnsam undervisning och förÀldrar med negativ instÀllning till matematik har visat sig ha en negativ pÄverkan pÄ sjÀlvförtroendet i matematik. Elever som kommer frÄn hem med arbetare och smÄföretagare har visat sig ha sÀmre sjÀlvförtroende i matematik Àn elever som kommer frÄn hem med högre tjÀnstemÀn och storföretagare. Det har Àven visat sig att flickor har sÀmre sjÀlvförtroende i matematik Àn pojkar.
Bland lÀrstilar och intelligenser
Syftet med arbetet Àr att undersöka och belysa lÀrarens arbete för att nÄ eleverna i sin undervisning. FrÄgestÀllningarna Àr: Hur kan lÀrare skapa lektioner som innefattar elevers lÀrandebehov? Hur kan lÀrare se elevers lÀrandebehov i lektionssammanhang? Lena Boström har fyra olika lÀrstilar som tillsammans med Howard Gardners nio intelligenser och Roger SÀljös teorier om lÀrande i ett sociokulturellt perspektiv utgör kÀrnan av uppsatsens teoretiska utgÄngspunkter. Undersökningen sker genom videoinspelning av fyra lektioner, varav tvÄ Àr musiklektioner och tvÄ Àr matematiklektioner, dessa fyra lektioner beskrivs i korthet och analyseras. I empirin förekommer Àven samtal med de filmade lÀrarna dÀr deras syn pÄ dagens forskning inom lÀrande och didaktik diskuteras.
Hur vÀljer lÀrare vilken skönlitteratur eleverna skall lÀsa? : En studie av Ätta gymnasielÀrares urvalsprinciper
I föreliggande examensarbete har en undersökning företagits med syfte dels att identifiera vilka urvalsprinciper som lÀrarna vid en gymnasiesÀrskola och en gymnasieskola i en mellansvensk kommun begagnar sig av nÀr det gÀller den skönlitteratur som eleverna fÄr lÀsa i svenskundervisningen, dels att utröna vilken slags skönlitteratur som anvÀnds i undervisningen i svenska. Som grund för studien har vi genomfört intervjuer med Ätta lÀrare som utgör den grundlÀggande informationskÀllan. Intervjuutsagorna har analyserats i ljuset av gÀllande kursplaner och Àmnesbeskrivningar. För diskussionen fungerar Wolfgang Klafkis kritisk-konstruktiva didaktik som bakgrund. En slutsats Àr att lÀrarnas urvalsprinciper utgÄr frÄn vissa primÀra motiv ur styrdokumenten, som att den skönlitterÀra lÀsningen skall vÀcka reflektion, uppmuntra till lÀsning och verka för att eleverna stiftar bekantskap med klassiska litterÀra verk.
Friluftsliv=utevistelser? : En studie om friluftslivet i Àmnet idrott och hÀlsa pÄ fem svenska grundskolor
Under hösten Är 2011 ska nya styrdokument implementeras i samtliga grundskolors verksamhet. Den kommande kursplanen för Àmnet idrott och hÀlsa Àr strukturerad efter tre centrala innehÄll, varav friluftsliv utgör ett av dessa tre. Syftet med denna studie Àr att synliggöra lÀrare i idrott och hÀlsas förhÄllningssÀtt till begreppet friluftsliv och dess formuleringar i nuvarande och kommande styrdokument för undervisningen i grundskolans Ärskurs 6-9 inom Àmnet idrott och hÀlsa. Studien bygger pÄ en textanalys av lokala kursplaner och intervjuer genomförda med lÀrare i idrott och hÀlsa verksamma pÄ grundskolor inom MÀlardalsregionen. Resultatet visar att lÀrarna anser att friluftsliv inte Àr nÄgot exklusivt som behöver bedrivas sÀrskilt lÄngt bort frÄn skolan.
Dominansprofiler - en vÀg till din inlÀrningsstil?
In this study the reliability of dominance profiles as a method of establishing a person's learning style was tested. Eight students at Malmö Academy of Music tried three different ways to learn a short melody at the piano. In this way, their preferred way of learning things (either visual, auditive or kinestetic) was established. Five of the students did best when they used a visual cue to learn a melody, and the remaining three did best when auditive cues were used. All but one of the students had the worst result in the kinestetic trial.