Sökresultat:
4282 Uppsatser om Det pedagogiska programmet för förskolan 1987 - Sida 39 av 286
NÀr alla gör det de Àr bra pÄ : en utvÀrdering av Svenska Fotbollförbundets landsbygdsutvecklingsprogram
Verksamheten som fotbollsföreningar bedriver pÄ landsbygden runtom i Sverige har stor betydelse för det sociala livet och sammanhÄllningen inom mÄnga bygder och dÀrmed en viktig roll för utvecklingen av landsbygden runtom i landet. Svenska Fotbollförbundets vision ?En förening i varje by ? Fotboll för alla? syftar till att alla ska kunna spela fotboll, var man Àn bor i Sverige. Svenska Fotbollförbundets landsbygdsutvecklingsprogram som tar avstamp i visionen vill i sin tur göra sÄvÀl föreningar och bygder som fotbollen i sig mer attraktiv.
Den hÀr uppsatsen Àr skriven för att utgöra en mindre del av den övergripande utvÀrderingen av Svenska Fotbollförbundets landsbygdsutvecklingsprogram för Ären 2006-2011 som skrivs under 2012. Det huvudsakliga syftet med studien Àr att utvÀrdera programmet genom att undersöka hur fotbollsföreningarna upplevt förbundets arbete.
FrÄn pressmeddelande till nyhetstext : En kvalitativ studie av hur forskningstexter pÄverkas i samband med publicering i svensk press.
Syftet med denna studie Àr att genom observationer av miljön, materialet och barnen, undersöka hur tvÄ förskoleavdelningar organiserar den pedagogiska miljön samt att se hur barnen anvÀnder miljön och materialet. Detta för att se om miljön och materialet skapar hinder eller möjligheter till meningsskapande aktiviteter. Mina frÄgestÀllningar Àr: Hur organiseras den pedagogiska miljön pÄ tvÄ olika förskoleavdelningar? Hur anvÀnder barnen den pedagogiska miljön och materialet? och pÄ vilka sÀtt skapar detta hinder eller möjligheter för barns möjlighet till meningsskapande aktiviteter? Genom ett postmodernt och social-konstruktionistiskt perspektiv har jag sett att kunskap och meningsskapande sker i samspel med andra dÄ barnen leker tillsammans. Resultatet visade att barnen drogs till den skapade hörnan pÄ de bÄda förskoleavdelningarna och som jag i resultatet valt att analysera.
Sjukgymnasters upplevelser av pedagogik i arbetet och följsamhet för behandlingar bland patienter
Den följande uppsatsen Àr en fenomenologiskt inspirerad intervjustudie. Syftet med arbetet var att belysa sjukgymnasters upplevelser av pedagogiska fenomen i arbetet relaterat till följsamhet för behandlingar bland patienter. Fyra intervjuer har gjorts. Den fenomenologiskt inspirerade resultatpresentationen och analysen visar att fenomenet följsamhets mening Àr patientens förtroende för sjukgymnasten och att jobba med mÄlsÀttningar utifrÄn patientens önskningar och mÄl, att patienten tar ansvar för sin egen behandling, att fenomenets mening Àr att utgÄ frÄn var patienten befinner sig i motivations- och sjukdomshÀnseende och att hitta varje patient som individ och att göra patienten sjÀlv aktiv i behandlingen. HuvudkÀnnetecknen för fenomenet följsamhet Àr samspel och interaktion.
Carl Jonas Love Almqvist SONGES Projektarbete pÄ 2000-talet
Anna Larsson Frid (2006) Carl Jonas Love Almqvist SONGES Projektarbete pÄ 2000-talet (Carl Jonas Love Almqvist SONGES a school project in the 21th century). Skolutveckling och ledarskap, LÀrarutbildningen, Malmö högskola i samarbete med Musikerlinjens pedagogiska kompletteringskurs, Musikhögskolan i Malmö. Syftet med mitt examensarbete Àr att jag ska fÄ inblick i hur gymnasieeleverna upplever arbetsprocessen i projektarbetet inom en ovanlig genre: Almqvists Songes (med den svenska översÀttningen Drömmar). Eleverna ska fÄ pröva sina förmÄgor och lÀra sig att bÀst utnyttja sina resurser. För att uppnÄ mitt syfte har jag intervjuat fem gymnasieelever som medverkar i projektet.
PL/SQL till Java : Konvertering med verktyg
Den hÀr rapporten hanterar ett uppdrag frÄn företaget Logica gjort som ett examensarbete pÄ utbildningen Högskoleingenjör inom Datateknik, programmet Webbutveckling/Programmering och datanÀt, pÄ Tekniska Högskolan i Jönköping. Uppdraget gick ut pÄ att kontrollera om ett system skrivet i programmeringssprÄket PL/SQL gÄr att konvertera till Java. Programmet i frÄga var ett reskontrasystem.Syftet med projektet var att företaget skulle kunna konvertera deras system pÄ ett sÄ kostnadseffektivt och tidsbesparande sÀtt som möjligt. FrÄgor som rapporten har tagit upp Àr huruvida det finns konverteringsverktyg som kan göra detta och om i sÄ fall det finns nÄgra ?Best-practises? angÄende detta.
Aspergers syndrom ur ett lÀrandeperspektiv : en kvalitativ studie utifrÄn intervjuer med lÀrare
Syftet med examensarbetet Àr att undersöka vilka olika pedagogiska insatser som kan pÄverkar lÀrandet för barn med Aspergers syndrom. Hur den pedagogiska verksamheten kan organiseras för att underlÀtta lÀrandet och ur ett pedagogiskt perspektiv skapa kunskap om hur personal i skolor pÄ bÀsta sÀtt bemöter elever med Aspergers syndrom. Genom examensarbetet vill jag bidra med kunskap om hur man som lÀrarna kan underlÀtta för elever med Aspergers syndrom som gÄr inkluderade i ?vanlig grundskoleklass?. I undersökningen anvÀnder jag mig av en kvalitativ forskningsmetod.
Lek och lÀrande i uterummet vid förskolan
Idag Àr mycket av den pedagogiska verksamheten förlagd inomhus, syftet med detta arbete var dÀrför att belysa lekens samt uterummets betydelse för barns lÀrande. Detta arbete med innehÄllet lekfulla och lÀrande aktiviteter skall vÀcka nyfikenhet och ses som ett inspi-rationshÀfte att flytta ut den pedagogiska verksamheten till uterummet. Dessa planerade aktiviteter Àr kopplade till lÀroplanen för att pedagogerna lÀttare skall kunna tillgodose strÀvansmÄlen i förskolan. Material samt en enkÀtundersökning har lÀmnats ut till en för-skola. Detta för att ta reda pÄ om ett material med planerade aktiviteter för uterummet som Àr kopplade till lÀroplanen kan vara av intresse.
En terapitrÀdgÄrd bortom Atlanten : en fallstudie om North Carolina Botaniska TerapitrÀdgÄrd
Vad finns det för grundstenar inom den amerikanska odlingsterapin och hur anvÀnds dessa i det
odlingsterapeutiska programmet pÄ North Carolinas Botaniska TrÀdgÄrd? Jag ville fÄ reda pÄ svaren
och bestÀmde mig för att Äka över Atlanten och göra en fallstudie om NC Botaniska TerapitrÀdgÄrd.
VÀl framme upptÀckte jag genom litteraturen och mÀnniskorna insatta i Àmnet att det fanns ytterligare
en designmetod som heter Universal Design inom den amerikanska odlingsterapin som jag inte kÀnde till
sedan tidigare. Resultatet av litteraturen och mitt platsbesök visar att det finns ett antal grundstenar
inom den amerikanska odlingsterapin och Universal Design som anvÀnds pÄ det odlingsterapeutiska
programmet pÄ NC Botaniska TrÀdgÄrdar. Grundstenarna Àr följande: TillgÀnglighet, Tydlighet, Variation
och Utveckling och dessa pÄverkar designen av NC Botaniska TrÀdgÄrdens nya terapitrÀdgÄrd. Denna
resa har givit mig en inblick i vad den amerikanska odlingsterapin innebÀr och hur designen av NC
Botaniska TrÀdgÄrds nya terapitrÀdgÄrd kan se ut..
Utomhuspedagogikens betydelse i dagens förskoleverksamhet: Ett arbete om fyra förskollÀrares tankar
Syftet med denna studie var att beskriva, analysera och öka förstÄelsen för hur dagens pedagoger i förskolan upplever utomhusmiljöns betydelse i den pedagogiska verkamheten. Inför studien sÄ studerades tidigare forskning och samt lÀroplanen för förskolan, Lpfö98 (Skolverket, 2011). Efter detta sÄ genomfördes fyra kvalitativa intervjuer med fyra förskollÀrare aktiva inom olika förskolor i Norrland. Alla fyra förskollÀrare har helt olika förutsÀttningar nÀr det kommer till utomhusmiljön. UtgÄngspunkten i tolkningen och analysen av intervjuerna har varit fenomenologi.
Spelar det nÄgon roll? : En undersökning om Àventyrsrollspels pedagogiska effekter
Studien Àr baserad pÄ fem kvalitativa intervjuer enligt ett induktivt tillvÀgagÄngssÀtt, dÀr syftet var att utröna hur individerna upplever Àventyrsrollspel samt vilka pedagogiska och individuella effekter detta kan ha pÄ individerna men ocksÄ om det finns ett samband mellan vÄlds- och Àventyrsrollspel.Att deltaga i Àventyrsrollspel stÀrker individernas förmÄga att diskutera och argumentera för sin sak. PÄ sÄ sÀtt löser personerna eventuella meningsskiljaktigheter i rollspel. DÄ Àventyrsrollspel som metod innebÀr att man anvÀnder problemlösning, uppstÄr dessa meningsskiljaktigheter ofta. Utöver detta stÀrks individernas sjÀlvkÀnsla genom tillhörighet i gemenskapen med spelgruppen. Det finns ocksÄ pedagogiska fördelar med att spela rollspel genom att individerna indirekt tvingas söka kunskap och fakta om ett Àmne som stÄr rollpersonen nÀra, för att bÀttre kunna spela sina roller.
Lilla Aktuellt - dĂ„ och nuÂ
Den hÀr uppsatsen behandlar tv-programmet Lilla Aktuellt som Àr ett nyhetsprogram för barn. Programmet sÀnds pÄ Barnkanalen (SVT) och har tidigare sÀnts pÄ SVT 1. Vi har gjort en jÀmförande kvantitativ innehÄllsanalys pÄ sammanlagt sexton program, Ätta program frÄn oktober och Ätta frÄn november mÄnad, Är 1993 och Är 2008. VÄrt syfte Àr att belysa hur programmet förÀndrats sedan starten 1993.Teoretiskt Àr vi inspirerade av Ingegerd Rydins bok Barnens röster. Program för barn i Sveriges Radio och television 1925-1999 (2000), Ebba Sundins avhandling Seriegubbar och terrorkrig, barn ochdagstidningar i ett förÀndrat medielandskap (2004), Siri Amram och Cecilia Hedquists kandidatuppsats??Stor jÀmstÀlldhet i ett litet format ? en kvantitativ och kvalitativ undersökning av Lilla Aktuellt utifrÄn ett genusperspektiv ??(2007) samt generell teori om nyhetsvÀrdering och nyhetsurval.
UtvÀrdering och Implementering av underhÄllssystem : Evulation and implementation of a Maintenace Management System
Detta examensarbete beskriver hur förarbetet till att datorisera ett underhÄllssystem genomförs. Uppdragsgivare Àr Lear Corporation i Torslanda. Examensarbetet bestÄr av tvÄ delar: utvÀrdera en pÄ förhand vald programvara och att dokumentera allt förebyggande underhÄll (FU). Syftet Àr att fÄ bÀttre kontroll och planering av förebyggande underhÄll (FU) i framtiden. Programvaran som skall utvÀrderas om den Àr lÀmplig för ÀndamÄlet heter Tekla? Maintenance.MÄlet var att dokumentera allt förebyggande underhÄll (FU) för tvÄ av tre liner i Lear Corporations fabrik i Torslanda.Det visade sig att Tekla? Maintenance uppfyllde de krav som fanns.
"FÄnga barnens lÀrande och synliggöra det" : en intervjustudie angÄende förskollÀrares uppfattningar om pedagogisk dokumentation.
Syftet med denna uppsats var att ta reda pÄ förskollÀrares uppfattningar om pedagogiskdokumentation och Àven hur de ser pÄ barns delaktighet och inflytande i denna. Vi anvÀnde ossav en kvalitativ intervjustudie för vÄr undersökning. VÄrt resultat visar att förskollÀrarnaanvÀnder sig av pedagogisk dokumentation, men vi har funnit att förskollÀrarna har olika syftemed den pedagogiska dokumentationen vilket resulterar i att den anvÀnds pÄ olika sÀtt ute iverksamheten. Barnens delaktighet och inflytande fann vi till vis del, men vÄra intervjuadeförskollÀrare nÀmner tidsbrist som en bidragande faktor till varför barnens delaktighetbegrÀnsas. VÄr slutsats Àr att den pedagogiska dokumentationen upplevs ha en framtid ute iverksamheten pÄ förskolorna.
Framtagning av handbok till Revit Structure
Revit Structure Àr ett nytt 3D-modellerings program i Autodesks serie med ritprogram, speciellt utvecklad för byggnadsinformationsmodellering (BIM). Revit bygger pÄ att anvÀndaren sjÀlv laddar in och placerar ut standardprofiler som till exempel pelare, balkar och vÀggar. NÀr standardprofilerna Àr placerade i 3D-modellen kan de enkelt redigeras och förÀndras för att uppfylla de specifika kraven för just det byggnadsprojektet.    Den hÀr rapporten Àr sÀrskilt framtagen för att underlÀtta en övergÄng mellan programmen AutoCad och Revit Structure. Med rapporten följer en handbok som ska fungera som en introduktionskurs av programmet för studenter och konstruktörer. Handboken börjar med att gÄ igenom programmets upplÀgg och layout. DÀr efter följer handboken ett byggnadsprojekt frÄn start till mÄl. Varefter successivt byggnaden vÀxer fram fÄr anvÀndaren kunskaper om de vanliga verktygen dÄ fler element tillförs och sammanfogas.
Klassrumsdialog som kunskapsförhandling
Det hÀr Àr en uppsats om dialogisk undervisning. Lennart Hellspong som Àr professor i retorik vid Södertörns Högskola har under ett par Ärs tid utvecklat en dialogmodell som Kunskapsförhandling. Jag har sjÀlv undervisats i formen och tycker det Àr ett bra sÀtt att tillgodogöra sig kunskap pÄ.Syftet med uppsatsen Àr att undersöka om modellen ocksÄ passar för att beskriva vad som hÀnder i ett specifikt klassrumssamtal. Vidare jÀmför jag modellen med tvÄ andra dialogmodeller för att sÀtta fingret pÄ vad som skiljer dem Ät och vad som Kunskapsförhandlingen eventuellt bidrar med pÄ omrÄdet.Jag har funnit att modellen passar bra för att beskriva vad som sker i klassrummet. DÀremot försöker jag utifrÄn min analys resonera kring vad som skulle kunna utvecklas i modellen, vad som varit svÄrt att anvÀnda sig av i ett konkret fall.