Sök:

Sökresultat:

1204 Uppsatser om Centrum för lättläst - Sida 35 av 81

Pilotstudie: Utvecklingsmöjligheter för kartstöd nationell naturolycksdatabas

Med jÀmna mellanrum drabbas vÀrlden och Sverige av naturolyckor. Som ett resultat av detta har RÀddningsverkets avdelning NCO (Nationellt Centrum för lÀrande frÄn Olyckor) Är 2005 fÄtt i uppdrag av regeringen att upprÀtta en databas över naturolyckor i Sverige. 34 olika myndigheter och organisationer Àr involverade i arbetet med uppbyggnaden av databasens utformning.Dagens databas har ett kartstöd för sökning av specifika hÀndelser/naturolyckor men Àr inte fÀrdigutvecklad. Den innehÄller idag endast naturolyckor i punktform vilket inte ger en bra helhetsbild över hur stort det drabbade omrÄdet var eller Àr.Detta arbete syftar till att komplettera databasens kartstöd med naturolyckors utbredning och olika riskkarteringar för att pÄ sÄ sÀtt öka anvÀndbarheten. För att göra detta möjligt samlades data in frÄn olika myndigheter.

Ett oberoende skivbolags beroende av relationer : En studie i relationsmarknadsföring

A1231I studien beskrivs hur ett svenskt oberoende skivbolag, Playground Music Scandinavia, arbetar för att differentiera sina produkter pÄ marknaden. Genom att avgrÀnsa studien till att undersöka hur skivbolaget vÀljer artister och vilka promotionÄtgÀrder som anvÀnds vid lanseringen av skivor har ett mönster framtrÀtt dÀr samarbete och relationer har beskrivits som avgörande för verksamheten. Resultatet som baserats pÄ en kvalitativ metod presenterar den intervjuades kunskaper och Äsikter om denna process som har pÄvisat att artisterna pÄ skivbolaget vanligtvis upptÀcks via rekommendationer av aktörer inom ett redan etablerat personligt nÀtverk inom musikbranschen. PromotionÄtgÀrderna syftar i första hand till att tryckt media, radio och TV ska uppmÀrksamma skivorna vid en lansering. För att skivbolaget ska fÄ utrymme i dessa mediekanaler stÄr samarbete och relationer i centrum.

Fenomnet mobbning : Relationen mellan olika perspektiv, antimobbningsprogram och praktik

Uppsatsen bestÄr av en jÀmförande studie av Ulf Ekman, grundaren till församlingen Livets Ord och KG Hammar, f.d. Àrkebiskop i Svenska kyrkan, sett ur ett perspektiv med gudsrelationen i centrum. Syftet var att finna hur gudsrelationen gör sig pÄmind i deras liv sÄvÀl i teori som i praktik och undersöka skillnaderna. För att nÄ uppsatsens syfte har jag anvÀnt mig av litteraturstudier. Undersökningen visade att Ekman och Hammar skiljer sig betydligt i sina sÀtt att resonera kring Gud.

Katarismen : de goda mÀnnens lÀra

Katarismen Àr en gammal religion och livsfilosofi som hade sin storhetstid under medeltiden. Minst 500 Är vet man att den existerade. Den hade sitt centrum i Frankrike med en geografisk halvmÄne som strÀckte sig genom Italien upp mot Flandern, Tyskland och omrÄdet kring Rhendalen. De hÀmtade sin livsfilosofi frÄn gnosticismen. De som brukade denna religion och livsÄskÄdning kallades för katarer och kÀttare av katolska kyrkan.

Elevers inflytande i lÀrande

Centrum för denna studie utgörs av ett försök att fÄnga hur nÄgra lÀrare förhÄller sig till elevers inflytande i lÀrande och hur deras elever tycker att detta inflytande fungerar i praktiken. Med utgÄngspunkt i nÄgra relativt konkreta frÄgestÀllningar - hur arbetar lÀrare med elevers inflytande i lÀrande, hur uppfattar elever att de har inflytande i lÀrande och pÄ vilket sÀtt har de dÄ inflytande samt vilka för och nackdelar finns med elevers inflytande i lÀrande - genomfördes en mindre intervjustudie med fyra lÀrare som arbetar i skolÄr fem samt nÄgra av deras elever. Resultatet presenteras utifrÄn tre huvudomrÄden nÀr det gÀller elevers inflytande i lÀrande: planering/upplÀgg, genomförande och redovisning/utvÀrdering av ett kunskapsomrÄde. Resultatet visade att eleverna har inflytande i varierande grad i olika delar av lÀroprocessen och bÄde lÀrare och elever menade att det finns fördelar och nackdelar med att lÄta eleverna ha inflytande. Flera av respondenterna menade att elevers inflytande i skolarbetet gör att de upplever glÀdje, motivation och meningsfullhet i lÀrandet.

HĂ„llbar utveckling-Naturvetenskaplig kunskap eller demokratisk kompetens

HÄllbar utveckling behandlas i det hÀr arbetet utifrÄn ett undervisnings perspektiv. Hur och vad ska man undervisa om för att frÀmja hÄllbar utveckling? Naturvetenskapliga kunskaper rÀcker inte för att fÄ en hÄllbar samhÀllsutveckling. Det krÀvs Àven andra kunskaper och fÀrdigheter, vilka Àr enligt myndigheten för skolutveckling demokratisk bildning och medborgerlig delaktighet. I undervisningen sÀtts processen i centrum och genomlevande av demokrati.Syfte med vÄrt arbete Àr att undersöka hur man jobbar i skolan för att utveckla demokratisk kompetens hos elever, och om den kan ge eleven handlingskompetens inför framtiden för att lÀra och förstÄ vad en hÄllbar utveckling krÀver.Studien Àr av kvalitativ karaktÀr och bygger pÄ intervjuer av sex lÀrare som undervisar i de senare Ären pÄ grundskolan.Resultaten visar att lÀrarna har en processinriktad och kvalitativ kunskapssyn, vilket ger eleverna en djupinriktad kunskap, handlingskompetens och kritisk tÀnkande inför framtiden.

HÀlsa i skolan : En studie om hur elever i Är 5 ser pÄ begreppet hÀlsa

FolkhÀlsan har varit ett hett debattÀmne pÄ 90-talet och dagligen utsetts vi för reklam av olika slag, dÀr kroppen Àr i centrum. VÄra levnadsvanor har förÀndrats i och med den snabba tekniska utvecklingen, vilket gör att vi inte rör oss lika naturligt nu som förr. Arbetet syftar till att ge en fördjupning i vad begreppet hÀlsa stÄr för, uppmÀrksamma vad de tvÄ senaste lÀroplanerna sÀger om hÀlsobegreppet samt belysa vad elever i Är 5 tycker och tÀnker om begreppet hÀlsa. Genom detta arbete har jag försökt ge en bild av vad som innefattas i begreppet hÀlsa samt vad skolan skall ge eleverna inom detta omrÄde. Följande frÄgestÀllningar var utgÄngspunkt för mitt arbete:· Vad stÄr begreppet hÀlsa för? · Vilken syn hade man pÄ hÀlsa förr i tiden? · Varför bytte Àmnet idrott namn till idrott och hÀlsa?· Vad sÀger de tvÄ senaste lÀroplanerna om hÀlsobegreppet? · Vad anser eleverna i grundskolan om begreppet hÀlsa?I min undersökning har jag anvÀnt mig av litteraturstudier och en enkÀt.

Olika men ÀndÄ lika : En studie om en rektors roll som ledare för barn med ADHD

I den Svenska skollagen stÄr det ?lika skola för alla? stÀmmer det egentligen? Denna studie tar upp rektorers ledarroller för barn med ADHD. Har alla barn samma förutsÀttningar eller skiljer det sig Ät? Vem Àr ansvarig för detta? Genom olika teorier samt tidigare forskning undersöker denna studie vad som skiljer  i ledarskapet för elever med ADHD.  För att göra det tar studien med er genom dels socialpsykologiska, dels ledarskapsforskning för att finna ett svar.

Den lilla butikens kamp mot de perifera jÀttarna : En analys av ICA Supermarket Torgkassens miljöprofilering och dess styrka

Stora köpcentrum i utkanter av stÀder drar till sig innerstadens kunder dÄ de erbjuder lÀgre priser. Detta ökar pressen pÄ mindre, centralt belÀgna butiker dÄ de riskerar att konkurreras ut och dÀrmed hotas Àven utvecklingen av stÀders centrum. Syftet med denna uppsats Àr att utröna hur vÀl ICA Torgkassen, en mindre centralt belÀgen daglivarubutik i Uppsala, lyckats med implementeringen av sin unika differentieringsstrategi, och om strategin pÄverkar kundunderlaget.I det teoretiska avsnittet behandlas olika konkurrensstrategier och teorier för marknadsföring. Vi har valt att kombinera McCarthys modell ?Marknadsföringsmixen? med Philip Kotlers modell ?Differentieringens styrka? i en ny modell för analys.

Psykologisk pÄfrestning för blivande och nyutexaminerade intensivvÄrdssjuksköterskor

Arbetet inom intensivvÄrden krÀver mycket av intensivvÄrdssjuksköterskan. Patienterna Àr mycket sjuka med svikt i vitala organ, anhöriga som kan vara i chock ska omhÀndertas, tekniskt krÀvande utrustning som stÀndigt utvecklas och förnyas skall bemÀstras. Syftet med studien var att undersöka hur psykologiskt pÄfrestande olika preciserade vÄrdsituationer inom intensivvÄrden upplevs bland studerande samt nyutexaminerade intensivvÄrdssjuksköterskor.EnkÀter med frÄgor tagna ur CeFAMs (Centrum för AllmÀn Medicin) undersökning "Att förebygga psykisk belastning i sjukvÄrdsarbete", besvarades av 23 nyutexaminerade intensivvÄrdssjuksköterskor pÄ tre olika intensivvÄrdsavdelningar i Stockholm samt av 17 deltagare i en specialistsjuksköterskeutbildning inom intensivvÄrd. Studien visar att informanterna ofta utsÀtts för psykologisk pÄfrestning, och vÄrdsituationer som ovÀntade dödsfall och vÄrd av döende patienter ansÄgs i studien vara psykologiskt pÄfrestande. Andra psykologiskt pÄfrestande omrÄden var bland annat oro för att göra fel, att ha ett för stort eget ansvar, att stÀllas inför snabba avgörande beslut och att ta emot en ny patient.

Fotboll, kompisar och familj - en studie av barns fritid och deras sprÄkanvÀndning ur ett andrasprÄksperspektiv

Syftet med vÄr studie Àr att utröna vilka vinster det finns med utomhuspedagogik och Àven arbetssÀttets eventuella brister. Genom vÄr studie vill vi fÄ reda pÄ vad pedagogerna pÄ sammanlagt fyra utomhusavdelningar anser om utomhuspedagogik. Vi vill Àven fÄ syn pÄ hur de medverkande barnen upplever att vistas pÄ utomhusförskola. Vi har utgÄtt ifrÄn följande frÄgestÀllningar: Vilka vinster och brister i det utomhuspedagogiska arbetssÀttet kan vi genom vÄr studie urskilja? Hur pÄverkar utomhuspedagogik barnets hÀlsa? Hur kan utomhuspedagogik vara en del i barnets kunskapsutveckling? Hur kan utomhuspedagogik vara en del i barnets sociala utveckling? Kan utomhuspedagogik tillgodose alla barn, vad visar vÄr studie? Hur kan utomhuspedagogik vara ett steg pÄ vÀgen mot hÄllbar utveckling? Hur upplever de medverkande barnen att vistas pÄ utomhusförskola? I vÄr undersökning har vi valt att anvÀnda oss av kvalitativa metoder.

Sambandet mellan ortorektiska tendenser och styrketrÀning pÄ gym

Syftet med detta arbete Ă€r att undersöka hur Hallstahammars kommun destinationsutveckling gĂ„r till, och vilken turisttyp som besöker kommunen. Hallstahammars kommun Ă€r en liten kommun, men har olika sevĂ€rdheter för bĂ„de kulturturismen och naturturismen, sĂ„ som Strömsholm slott, Åsby hem och trĂ€dgĂ„rd, fiskeplatser, Skantzen m.m. OmrĂ„dena och sevĂ€rdheterna ligger vĂ€ldigt nĂ€ra varandra, frĂ„n Skantzö bad och camping till centrum Ă€r det ca tio minuters promenad. Att platserna ligger nĂ€ra varandra, Ă€r en styrka som kommunens destinationsutveckling har jĂ€mfört med en större kommun. För att destinationsutvecklingen ska gĂ„ framĂ„t kan kommuner utgĂ„ frĂ„n bl.a.

Utveckling av MĂ„keberg och Norra Hamnplan : Development of MĂ„keberg and Norra Hamnplan

Arbetet Ă€r ett förslag i en arkitekttĂ€vling pĂ„ ett nytt bostads- ochhandelsomrĂ„de i ÅmĂ„ls kommun. Platserna som behandlas Ă€rMĂ„keberg och Norra Hamnplan som tillsammans bildar en yta pĂ„cirka 50 000m2. GodkĂ€nns förslaget av kommunen sĂ„ Ă€r avsiktenden att det skall ge ett underlag för en inledande dialog medkommuninvĂ„nare och som stöd i det kommande detaljplanearbetet.Man vill Ă€ven illustrera omrĂ„dets möjligheter till förtĂ€tning avstaden och med en ny funktionsblandad stadsdel knyta stadskĂ€rnanskontakt med vattnet. Rapporten beskriver behovet ochförutsĂ€ttningarna för utformningen av omrĂ„det. För att nĂ„ fram tillmĂ„let av arbetet genomfördes en litteraturstudie, skisser ochstudiebesök för analysering av platsen.

?Man lÀr sig fruktansvÀrt mycket om vÀrlden? ? En studie kring hur en grupp svensklÀrare i grundskolans senare Är arbetar med skönlitteratur

BAKGRUND:Mycket av den forskning som finns kring skönlitteraturens roll i skolan utgÄr frÄnlitteraturvetaren Louise M. Rosenblatts teorier dÀr ett vÀrdegrundsarbete Àr det yttersta mÄletmed lÀsningen. Detta stÀmmer ganska vÀl överens med dagens kursplan i Àmnet svenska. VifrÄgar oss hur ett sÄdant arbete kan se ut i praktiken.SYFTE:VÄrt syfte Àr att undersöka varför och hur en grupp svensklÀrare pÄ en skola i grundskolanssenare del arbetar med skönlitteratur.METOD:Vi har genomfört en kvalitativ studie inriktad pÄ hur nÄgra lÀrare ser pÄ lÀsning avskönlitteratur, och har dÀrför anvÀnt oss av den öppna ostrukturerade intervjun som redskap.RESULTAT:Vi har funnit att lÀrarna framhÄller fÀrdighetstrÀning i allmÀnhet och analytisk förmÄga isynnerhet som det frÀmsta syftet med skönlitteraturen. Det finns hÀr en motsÀttning mellanlÀrarnas fokus och vad kursplanen i svenska ger för direktiv.

Formativ Bedömning: Återkoppling : Hur lĂ€rarens frĂ„gor, uppmaningar och undervisning anvĂ€ndsformativt i gymnasieskolans matematikundervisning

Det hÀr dokumentet Àr en litteraturstudie över nÄgra av de vanligaste missuppfattningarna inom arbetsomrÄdet taluppfattning och tals anvÀndning inom matematiken. Fokus pÄ missuppfattningarna ligger inom omrÄdet för decimaltal. Studien behandlar ocksÄ hur lÀrare kan arbeta för att minska antalet missuppfattningar i sitt arbete med decimaltal. I studien har litteratur frÄn tidskrifterna NÀmnaren och Nordisk Matematik Didaktik frÄn Nationellt Centrum för Matematikutbildning lÀst. Artiklar frÄn databasen ERIC har anvÀnts som komplement för att ge en bredare syn pÄ missuppfattningar och lÀrares arbete.

<- FöregÄende sida 35 NÀsta sida ->