Sök:

Sökresultat:

2195 Uppsatser om Bestämmande inflytande - Sida 5 av 147

Samlingen ur barnets perspektiv

Denna studie handlar om samlingar och barnens möjlighet till inflytande och har barnens egna perspektiv som utgÄngspunkt. Syftet med studien var att försöka komma Ät barnens egna tankar och synpunkter pÄ den ofta traditionsbaserade aktiviteten samling. FrÄgestÀllningarna jag anvÀnt mig av för att uppnÄ studiens syfte lyder som följande: Vad har barn för uppfattningar om samlingar? Vad anser barnen att de har för inflytande över samlingarnas utformning och innehÄll? Metoden som anvÀndes för att fÄ fram resultatet var gruppintervjuer med barnen. Resultatet har sedan analyserats med hjÀlp av relevant teori och tidigare forskning om bland annat barns perspektiv och barns inflytande.

Matsituationen i förskolan-Àr det en möjlighet till delaktighet och inflytande i förskolan?

Syftet med studien var att ta reda pÄ barns perspektiv pÄ delaktighet och inflytande under matsituationen i förskolan. Ett problem som tidigare har synliggjorts Àr att smÄbarn i förskolan inte fÄr vara delaktiga och ta sin egen mat samt att de inte fÄr möjlighet till inflytande under matsituationen i den utstrÀckning som skulle kunna erbjudas. Studien Àr kvalitativ och observationer har utförts pÄ smÄbarnsavdelningen vid tvÄ förskolor, en med bufféservering och en med traditionell servering i syfte att undersöka barns perspektiv under matsituationen. Resultatet visar att barn som erbjöds bufféservering gavs fler tillfÀllen till delaktighet men fÀrre tillfÀllen till inflytande och de barn som erbjöds den traditionella serveringen gavs fler möjligheter till inflytande men fÀrre tillfÀllen till delaktighet Àn vid bufféserveringen. Slutsatser som kan stÀllas utifrÄn studien Àr att det inte spelar nÄgon roll om barn serveras mat ifrÄn en bufféservering eller en traditionell servering.

Vem bestÀmmer? - En studie med fokus pÄ barns perspektiv pÄ deras delaktighet och inflytande

VÄrt syfte med denna studie har varit att undersöka, analysera och beskriva hur barn upplever sin delaktighet och sitt inflytande pÄ förskolan. DÄ begreppen har blivit allt mer betydelsefulla i förskolan och dess lÀroplan har vi valt att gÄ djupare in pÄ hur barnen i verksamheterna upplever detta. Det finns en del studier pÄ hur vuxna arbetar kring barns delaktighet och inflytande men inte lika mÄnga som handlar om barnens perspektiv. DÀrför har vi i vÄr studie valt att enbart utgÄ ifrÄn barnens upplevelser och tankar kring delaktighet och inflytande. De frÄgestÀllningar vi har anvÀnt oss av har varit: Hur upplever barn sin delaktighet och sitt inflytande? Och vad vill barn ha inflytande över och vara delaktiga i? För att fÄ svar pÄ dessa frÄgor har vi anvÀnt oss utav kvalitativa intervjuer med barn pÄ tre olika förskolor. Resultatet visar att det Àr i leken som barn kÀnner sig ha mest inflytande, dÀr upplever de flesta att de pÄ egen hand fÄr bestÀmma saker som vem de vill leka med och vad de vill leka med, men mÄnga av barnen hade gÀrna velat fÄ bestÀmma nÀr de skall fÄ leka.

Barns inflytande i den dagliga planeringen

Begreppet inflytande kan tolkas pÄ mÄnga sÀtt. Tolkningar som medbestÀmmande, demokrati, deltagande och sjÀlvbestÀmmande Àr begrepp som vi mött i olika dokument och i olika litteraturer under arbetets gÄng. Vi har blivit medvetna om att forskare och författare har skilda meningar angÄende betydelsen i begreppet inflytande. Exempelvis Elisabeth Arnér (2009) anser att begreppet inflytande handlar om att barn ska ges möjlighet att pÄverka sin tillvaro pÄ ett pÄtagligt sÀtt i förskolan. Detta medför att pedagogerna mÄste utveckla sin planering av innehÄllet i förskolan med uppmÀrksamhet pÄ barnens erfarenheter, idéer och initiativ.

Barns inflytande och delaktighet i förskolan ? Barns rÀttighet och pedagogers ansvar : En kvalitativ studie om pedagogers och barns uppfattningar om barns möjlighet till inflytande och delaktighet

Demokrati, dÀr barns inflytande och delaktighet Àr en viktig del, genomsyrar lÀroplanen för förskolan (Lpfö 98). Det finns flera orsaker till att barn ska ges möjlighet till inflytande och delaktighet i förskolan. Den viktigaste anledningen Àr att det Àr en mÀnsklig rÀttighet, en annan att det krÀvs att barn redan i förskolan fÄr möta inflytande och delaktighet för att fostras till demokratiska personer. Syftet med denna studie Àr att undersöka hur pedagoger som medvetet sÀger sig arbeta med barns inflytande och delaktighet i förskolan ser pÄ barns möjligheter att ocksÄ göra det. Hur vÀl stÀmmer pedagogers uppfattningar om barns möjlighet till delaktighet och inflytande överens med barns uppfattningar? För att söka svar pÄ ovanstÄende har jag intervjuat 2 pedagoger och 4 barn pÄ samma förskoleavdelning.

Delaktighet och inflytande i förskolan : En frÄga om pedagogers förhÄllningssÀtt och bemötande

Studie syftar till att belysa hur tvÄ förskolor arbetar med barns delaktighet och inflytande i den dagliga verksamheten. Jag har i min forskningsansats gjort observationer i verksamheten och tagit del av deras skrivna dokument som berör barns delaktighet och inflytande. Detta dÄ jag fann det intressant att sÀtta det skriva utsagorna i relation till vad verksamheten praktiskt ger uttryck för. Studien lyfter bland annat fram fyra specifika situationer som sker mellan barn och pedagoger. Dessa situationer synliggör vilken pÄverkan pedagogernas barnsyn, bemötande och förhÄllningssÀtt har pÄ deras utformingen av arbetet.

Inflytande i förskolan : En enkÀt- och intervjustudie om pedagogers Äsikter kring barns inflytande i förskolan

Det hÀr examensarbetet handlar om pedagogers Äsikter kring inflytande i förskolan. Begreppet inflytande gÄr att tolka pÄ mÄnga olika sÀtt och Pramling Samuelsson och Sheridan (2001) anser att barnen bör ges mer inflytande Àn vad de ges just nu. Barnen i förskolan har rÀtt att föra fram sina Äsikter och pÄverka sin situation, pedagogerna Àr skyldiga att respektera och lyssna pÄ barnen (Skolverket, 2010). Pedagogerna som deltar i studien har fÄtt frÄgan hur de arbetar för att ge barnen inflytande och i vilka situationer de anser att det sker. Pedagogernas Äsikter samlades in med hjÀlp av en ostrukturerad enkÀtundersökning och tvÄ semistrukturerade intervjuer. Sammanlagt samlades 15 enkÀter in frÄn fyra förskolor.

Ungdomar och demokrati : Ungdomars inflytande i samhÀlle och utbildning

Ungdomspolitik och ungdomars möjligheter till inflytande i samhÀllet har varierat under det gÄngna seklet. PÄ 1990-talet drabbades ungdomar av en hög arbetslöshet. Det har medfört att arbetslösa ungdomar allt senare trÀder in i det svenska demokratiska samhÀllet. Tillsammans med att grundutbildningen blivit allt lÀngre ger det en förlÀngd ungdomstid. Nyckeln till inflytande i samhÀllet gÄr via arbetet.

Barns inflytande i förskolan - Children?s influence at the preschool

Uppsatsen handlar om hur pedagoger arbetar med barns inflytande i förskolan och hur det pÄverkar vardagen för barnen och pedagogerna. Syftet med mitt arbete Àr att synliggöra hur fyra pedagoger pÄ tvÄ olika förskolor arbetar med barns inflytande i förskolan och deras synpunkter pÄ omrÄdet. Med det ville jag ocksÄ ta reda pÄ hur pedagogerna arbetar med barnens rÀttigheter i förskolan. Till detta lades anvÀndandet av demokrati i förskolan. Undersökningen har utgÄtt frÄn frÄgestÀllningarna: Vad betyder barns inflytande i förskolan för pedagogerna? Hur tÀnker pedagogerna kring barnens rÀttigheter? NÀr fÄr barnen vara med och bestÀmma i verksamheten? NÀr kan barnen inte fÄ inflytande i förskolan? För att besvara frÄgorna har intervjuer utförts enskilt med de fyra pedagogerna.

Pedagogisk dokumentation: ett medel för att skapa demokrati genom barns inflytande i förskolan

I denna C-uppsats problematiseras huruvida pedagogisk dokumentation anvÀnds för att utveckla demokrati i förskolan. Syftet Àr att studera pedagogisk dokumentation som medel för att skapa inflytande för barn i förskolan. Studien utgÄr frÄn en fenomenologisk ansats och den metod som har anvÀnts Àr av kvalitativ art. Resultatet vi fÄtt fram redogör dÀrför inte för en absolut sanning utan för de tvÄ intervjuade pedagogernas erfarenheter och vÄr tolkning av dessa. Informanterna Àr tvÄ pedagoger som arbetar med pedagogisk dokumentation i sin profession.

Anarki i förskolan och diktatur i grundskolans tidigare Är? : En kvalitativ studie av inflytande och delaktighet i förskolan och grundskolans tidigare Är

Denna studie handlar om barns inflytande och delaktighet och pÄ vilket sÀtt lÀrare lÄter barn vara delaktiga i förskola och skola. Syftet med studien Àr att problematisera och visa pÄ hur verksamma lÀrare i förskolan och grundskolan arbetar för att barn ska bli delaktiga och ha inflytande över sin egen vardag och om barn tillÄts bestÀmma. Studien bygger pÄ intervjuer med fem förskollÀrare och fyra grundskollÀrare.Resultatet visar att barn inflytande och delaktighet skiljer sig Ät mellan förskolan och grundskolan och att innebörden av inflytande och delaktighet skiljer sig Ät i verksamheterna. VÄra intervjusvar pekar pÄ att förskollÀrarna lÀgger fokus pÄ barns idéer och initiativ och att barnen Àr delaktiga i de lÀrandeprocesser som sker i förskolan. Dock visar vÄr undersökning att pedagogerna har det yttersta ansvaret i att ta vara pÄ dessa idéer och initiativ och utifrÄn dessa forma verksamheten.

AnstÀlldas FörvÀntningar av Inflytande ? Upplevelser vid en omorganisation

Intentionen med denna studie var att söka djupare förstÄelse för anstÀlldas upplevelser och förvÀntningar av inflytande vid en stor omorganisation. Studien bygger delvis vidare pÄ en kvantitativ undersökning som gjordes i samband med organisatoriska förÀndringar inom Göteborgs stad. DÀr framkom flertalet faktorer som kan in- och pÄverka individens upplevelse av inflytande. Med utgÄngspunkt ur tidigare forskning utarbetades fem olika teman kopplade till dessa faktorer; förÀndring, ledarskap, attityder, kommunikation och inflytande. HÀrefter intervjuades fyra personer anstÀllda inom Göteborgs stad.

Elevinflytande. Hur lÀrare ser pÄ elevers inflytande i skolan.

I detta examensarbete har jag försökt ta reda pÄ hur elevinflytandebegreppet kan uppfattas av nÄgra olika lÀrare, vilka motiv det finns för att ge elever inflytande och hur elever kan ha inflytande i skolan. LÀrarna jag intervjuade menade att elevinflytande Àr elevernas möjlighet att pÄverka olika delar av skolan, genom formella och informella kanaler, i grupp och individuellt. I litteraturen stod elevinflytande vanligen för elevernas delaktighet i mer eller mindre formaliserade beslutsprocesser, men har ocksÄ beskrivits som pÄverkan i de social relationer eleverna har som rör skolan. Jag har ocksÄ tittat pÄ varför elever ska ha inflytande i skolan. LÀrarna jag intervjuat ger exempel pÄ fem orsaker till varför elever ska ha inflytande: demokratifostran, skolan blir roligare, elevernas presterar bÀttre, vikÀnslan i gruppen kan stÀrkas och eleverna kan utveckla sin personlighet genom sitt inflytande.

?Jag tycker att alla ska fÄ vara med Ä bestÀmma? : - en undersökning om barns inflytande i förskolan

Enligt lÀroplanen för förskolan, Lpfö 98, ska förskolan fostra barnen till att utveckla förmÄgor att handla demokratiskt. Barnen ska förberedas och göras delaktiga i de skyldigheter som finns i samhÀllet. Inflytande Àr ett begrepp med mÄnga innebörder som var och en tolkar det olika utefter sina erfarenheter. Det i sin tur gör att arbetet med inflytande i förskolorna kan se ut pÄ mÄnga olika vis. I vÄr undersökning har vi utefter syftet kommit fram till att barn vill bestÀmma enkla saker, nÀr svÄrare och större beslut ska fattas anser barnen att det Àr bÀttre om pedagogerna gör det.I AllmÀnna rÄd för förskolan stÄr det om vikten att personalen ska lyssna till barnen för att kunna nÀrma sig barns perspektiv.

"Fröken, fröken Àr det min tur nu?"- om barns demokratiska inflytande i samlingen

Denna aktionsforsknings syfte var att kartlÀgga förutsÀttningarna för att utveckla barns demokratiska deltagande och inflytande i skolans och förskolans samlingar. Forskningen genomfördes med kvalitativa metoder genom observationer och intervjuer. Barnen i forskningen var dem vi mött pÄ vÄra VFU-platser (verksamhetsförlagd utbildning) under praktiken. Resultatet visade att barn anser att de har inflytande och möjlighet till pÄverkan i förskolans och skolans samlingar men att det ofta Àr lÀraren eller andra barn som pratar mest. Slutsatser vi kom fram till Àr att barn tycker att de har inflytande och möjlighet att pÄverka men genom observationer sÄg vi att det inte alltid stÀmde med verkligheten eftersom aktiviteterna redan var planerade och lÀrarna oftast tog störst talutrymme.

<- FöregÄende sida 5 NÀsta sida ->