Sök:

Sökresultat:

2195 Uppsatser om Bestämmande inflytande - Sida 4 av 147

Demokrati i förskolan-En studie om pedagogernas arbetsÀtt och barnens uppfattning kring demokrati och inflytande

Syftet med examensarbeten Àr att undersöka demokrati- och inflytande frÄgor. Vi har valt att fokusera pÄ pedagogernas arbetssÀtt och Àven pÄ barnens uppfattning om demokrati och inflytande i den dagliga verksamheten. DÀrför kommer vi att utgÄ frÄn barnperspektiv och barns perspektiv. Studien avgrÀnsas till en undersökning pÄ tvÄ förskolor. Vi har följande frÄgestÀllningar: #1; Hur ser pedagogerna pÄ barns inflytande och delaktighet i förskolorna? #1; PÄ vilket sett fÄr barnen möjlighet att pÄverka och vara delaktiga i den dagliga verksamheten? #1; Vilken uppfattning om demokrati och inflytande har barnen pÄ de undersökta förskolorna? Vi har anvÀnt oss av kvalitativa metoder och genomfört vÄr undersökning pÄ tvÄ förskolor som tillhör vÄra partneromrÄden.

Barns möjligheter till delaktighet och inflytande i förskolans vardag / Children's opportunities for participation and influence in preschool living

Sammanfattning Syftet med det hÀr arbetet Àr att studera pedagogernas syn pÄ barns inflytande i förskolan. Detta har vi undersökt med hjÀlp av samtal och intervjuer med pedagoger samt observationer av verksamheten. För att fÄ en bredare förstÄelse har vi vÀnt oss till tre avdelningar pÄ tvÄ olika förskolor. Med hjÀlp av vÄra intervjuer med öppna frÄgor har vi fÄtt mÄnga olika synvinklar pÄ pedagogernas tankar och Äsikter om delaktighet och inflytande i förskolan. Vi har kommit fram till att barnens delaktighet och inflytande grundas i att vara nÀrvarande och lyhörda pedagoger.

Hur kommer barns inflytande och delaktighet till uttryck i förskolan?

Syftet med denna undersökning Àr att se hur barns inflytande och delaktighet kommer till uttryck i förskolans verksamhet. Det som undersöks Àr om barn fÄr möjlighet att vara delaktiga i sin vardag och om barn fÄr möjlighet till inflytande och hur det i sÄ fall Àr kopplat till demokratiarbetet. Genom att höra bÄde vuxnas och barns olika svar pÄ frÄgan om barn ges möjlighet till inflytande och delaktighet i förskolan blir eventuella skillnader och likheter mellan dessa grupper synliggjorda. I detta arbete görs undersökningen ute pÄ en förskola dÀr tvÄ avdelningar deltar i mitt arbete. Denna studie Àr baserad pÄ en kvalitativ forskningsmetod och tillvÀgagÄngssÀttet har varit semistrukturerade intervjuer.

?Det Àr ingen jÀkla diktatur!? En studie om förskollÀrares syn pÄ barns inflytande och delaktighet i förskolan

Syftet med föreliggande examensarbete Àr att undersöka och analysera hur pedagoger arbetar och tÀnker kring begreppen inflytande och delaktighet i förskolan. Vi vill Àven undersöka vilka verktyg pedagogerna anvÀnder sig av nÀr det gÀller barns inflytande. VÄra frÄgestÀllningar i denna undersökning Àr följande: Vilka verktyg anvÀnder sig pedagogerna av för att frÀmja barnens rÀtt till inflytande? Vad har pedagoger för tankar och uppfattningar kring barnens delaktighet och inflytande? Vilka faktorer kan pÄverkar arbetet med inflytande? Undersökningen visar att pedagogerna arbetar med inflytande och delaktighet pÄ ett eller annat sÀtt. Det har varit svÄrt att komma underfund med den egentliga innebörden av begreppen, eftersom det Àr nÄgot som stÀndigt sker i vardagen utan att pedagogerna hinner reflektera över innebörden.

Barns inflytande i samlingen

Abstract Titel: Barns inflytande i samlingen. Children`s influence on Circle Time. Författare: Danielsson, Christina och Nilsson, Jessica (2008). Barns inflytande i samlingen. Malmö: LÀrarutbildningen: Malmö högskola Samlingen Àr en del av den vardagliga verksamheten i förskolan. Detta examensarbete fokuserar pÄ barnet i samlingen. Syftet med studien har varit att studera hur barnen ser pÄ sitt inflytande och sin delaktighet i samlingen.

"Man fÄr inte bestÀmma allt"

Lundborg, Heléne & Persson, Anna (2013) Man fÄr inte bestÀmma allt ? en studie av pedagogers och barns uppfattning om inflytande. Malmö: LÀrarutbildningen Malmö Högskola VÄrt syfte med denna studie Àr att undersöka hur arbetet med barnens inflytande i förskolan uppfattas av pedagoger och barn. I LÀroplanen för förskolan (Lpfö 98/10) stÄr det att pedagogerna skall arbeta med barns delaktighet och inflytande men enligt forskning i Àmnet finner mÄnga det svÄrt att sÀrskilja begreppen och vad de stÄr för (Pramling Samuelsson & Sommer 2011; Arnér 2012; Tullgren 2003; Westlund 2011 m.fl.). Vi har utgÄtt frÄn frÄgestÀllningarna: Hur uppfattar pedagoger begreppen inflytande och delaktighet? Hur ser pedagoger pÄ arbetet med barns inflytande i den dagliga verksamheten? Vad upplever barnen att de har inflytande över pÄ förskolan? Som metod för att fÄ svar pÄ dessa frÄgor har vi anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer. Sammanlagt har Ätta pedagoger och femton barn intervjuats.

Delaktighet och inflytande i förskolans verksamhet : En studie om femÄriga barns delaktighet och inflytande i förskolan

Syftet var att undersöka hur femÄriga förskolebarn upplevde att de var delaktiga och hade inflytande i förskolans verksamheter. Syftet var Àven att undersöka hur pedagoger uppfattade att barn upplevde sin delaktighet och sitt inflytande i förskolan.I tidigare forskning om barns delaktighet och inflytande har inriktningen mÄnga gÄnger varit pÄ Àldre barn, men det finns Àven studier pÄ yngre barns delaktighet och inflytande. Tidigare forskning beskriver att barn till stor del upplever att de inte Àr delaktiga i exempelvis lÀrarinitierade aktiviteter. Det kan bero pÄ vilket förhÄllningssÀtt och den kontroll pedagogen intar.Den forskningsansats som har valts Àr fenomenografi som Àr en kvalitativ ansats dÀr man försöker beskriva ett fenomen, i detta fall tvÄ fenomen, barns delaktighet och inflytande. Den metod som Àr vald i uppsatsen Àr intervjusamtal med barn och pedagoger.Den hÀr studien visar en skillnad i svaren frÄn barnen pÄ de bÄda förskolorna.

Elevers delaktighet och inflytande i grundskolan

Syftet med vÄrt arbete Àr att undersöka vad elevers delaktighet och inflytande innebÀr i Ärskurs tre och fem pÄ de grundskolor som vi besöker för intervjuer. I arbetet tar vi Àven reda pÄ vad begreppen delaktighet och inflytande betyder ur lÀrarnas och rektorernas perspektiv, samt hur lÀrarna i en Ärskurs fem och i en Ärskurs tre anser sig arbeta med elevers delaktighet och inflytande. Empirin Àr samlad frÄn tre olika skolor dÀr kvalitativa intervjuer genomfördes med tvÄ grundskollÀrare och tvÄ rektorer. Vidare har det empiriska materialet kopplats samman med styrdokument och tidigare forskning i Àmnet. Studien visar olika förslag pÄ strategier om elevers delaktighet och inflytande som lÀrarna och rektorerna kan anvÀnda i sitt arbete.

De allra yngsta barnens samspel och inflytande i förskolan

I detta examensarbete har vi undersökt hur de allra yngsta barnen ges möjlighet till delaktighet och inflytande pÄ förskolan samt hur de samspelar och kommunicerar med varandra och pedagogerna. Studien kopplas till tidigare forskning som Àr relevant till vÄrt syfte sÄsom samspel, kommunikation, inflytande, delaktighet, förskolans vardag och rutiner samt pedagogernas roll. Vi valde att anvÀnda oss av en kvalitativ metod, dÀr vi utförde videoobservationer och ostrukturerade observationer. Dessa utfördes bÄde i utemiljö/innemiljö för att fÄ en djupare inblick i de allra yngsta barnens möjligheter till inflytande. Studien utfördes pÄ en förskola som ligger nÄgonstans i SkÄne. Slutresultatet visar att barnen samspelar och kommunicerar pÄ mÄnga olika sÀtt framförallt med kroppssprÄket samt att barnens möjlighet till inflytande beror mycket pÄ pedagogens förhÄllningssÀtt och bemötande..

Etik- och vÀrdegrundsarbete i skolan

VÄr uppsats, Inflytande och delaktighet ? en frÄga om att fÄ sin vilja igenom eller att bli lyssnad pÄ behandlar barns delaktighet och inflytande i förskolan. Studiens syfte Àr att undersöka hur pedagogerna tolkar begreppen delaktighet och inflytande och i vilka situationer som delaktighet och inflytande ges till barnen. Den tidigare forskningen inom omrÄdet visar olika synsÀtt och perspektiv pÄ lÀrande som rÄder. Genom kvalitativa intervjuer av sex pedagoger och observationer pÄ tvÄ olika förskolor har vi analyserat, tolkat och sammanstÀllt ett resultat. Resultatet visar att barnen blev sedda och lyssnade pÄ men att delaktighet och inflytande ofta handlar om att fÄ bestÀmma aktivitet. För att öka barnens delaktighet och inflytande i förskolans verksamhet behöver pedagogerna synliggöra det bÀttre, genom att bland annat föra pedagogisk dokumentation samt avsÀtta mer tid för reflektion och utvÀrdering. VÄr slutsats Àr att pedagogerna inser att barnen Àr kompetenta, men att rutiner i den vardagliga verksamheten hindrar pedagogerna frÄn att fullt ut ta tillvara pÄ det kompetenta barnet. Dessutom anser sig pedagogerna behöva mer tid till att föra pedagogiska diskussioner.

Delaktighet och inflytande i förskolan, studie med pedagoger i en kommun

Syftet med studien Àr att undersöka och beskriva pedagogers uppfattningar av hur de skapar delaktighet och inflytande, i en kommuns förskoleverksamhet och organisation. Mina frÄgestÀllningar Àr hur pedagogerna beskriver sina möjligheter och hinder för att fÄ och skapa delaktighet och inflytande, samt vilka inre och yttre faktorer som finns som pÄverkar möjligheten för delaktighet och inflytande. För att undersöka detta har jag valt en kvalitativ forskningsansats. Jag har genomfört semistrukturerade intervjuer med sju pedagoger. Det empiriska materialet har bearbetats kvalitativt i en empirinÀra ansats. I resultatet sÄg jag att ett större fokus pÄ processkvaliteten behöver lÀggas och medvetenheten behöver ökas, kring den pedagogiska dokumentationens betydelse. Sammanfattningsvis behöver den undersökta kommunens förskolor en gemensam samsyn i hela systemet i ett förstÄelsebaserat och tolkande perspektiv som gynnar en lÄngsiktig och hÄllbar utveckling..

Vem dokumenterar? - Barnen!

Syftet med genomförda studie Àr att undersöka om barn kan fÄ ökat inflytande i förskolan genom att med hjÀlp av kamera sjÀlva dokumentera sin verksamhet. Dokumentation i förskolan utförs oftast av vuxna, men i studien vÀnds detta pÄ genom att lÄta barnen dokumentera. UtgÄngsdiskurs och perspektiv Àr kompetensdiskursen och barns perspektiv. I förskolans nyligen reviderade lÀroplan framgÄr det att förskolan Àr skyldig att dokumentera verksamheten och följa upp dokumentationen, samt att barn i förskolan har rÀtt till inflytande över verksamheten. Den genomförda studien anvÀnder kvalitativ metod för att kunna uppmÀrksamma det unika och avvikande i barnens fotografier, och för att kunna förstÄ hur barnen upplever sin vardag pÄ förskolan.

Bristande kunskap ger bristande inflytande : KlassrĂ„d, vad Ă€r det? Är det nĂ€r nĂ„gon frĂ„gar om saker och klassen fĂ„r rösta eller bestĂ€mma om det de frĂ„gar om. Tror inte att vi har det sĂ„ ofta.

Syftet med detta arbete Àr att undersöka vad elever vill kunna pÄverka och ha inflytande över i skolan samt vad de upplever sig ha inflytande över i skolverksamheten. Genom kvalitativa intervjuer med 10 elever i Ärskurs fem pÄ en F-6 skola i Sverige har vi fÄtt reda pÄ vilken uppfattning eleverna har om elevinflytande. Resultatet visar att det eleverna frÀmst vill ha inflytande över Àr den yttre miljön men att möjligheten att pÄverka i skolan inte Àr stor, speciellt inte i elevernas egen inlÀrningsprocess.  VÄr slutsats Àr att elever inte undervisas tillrÀckligt mycket i den demokratiska processen och dÀrför inte har tillrÀcklig kunskap för att utöva det inflytande som de har rÀtt till enligt skollagen och Lpo94..

Barns inflytande - utifrÄn pedagogens tolkningar

BakgrundBarns inflytande Àr en rÀttighet som varje barn har. Detta betonas i förskolans styrdokument,och har tydliggjorts i den reviderade lÀroplanen, samt konventionen för barns rÀttigheter. Detfinns forskning som pÄvisar komplexiteten kring barns inflytande, pedagogernasframtidsuppdrag samt flertalet vinster i barnets lÀrande via inflytande. BÄde pedagoger ochbarn har, enligt forskning, mÄnga utmaningar och lÀranden av att arbeta med barns inflytande.SyfteUndersökningen syftar till att undersöka hur barns inflytande tolkas av sex pedagoger i deolika Äldersgrupperna ett till tre Är samt tre till fem Är. FrÄgestÀllningarna syftar tillpedagogens egen roll och pedagogens arbete med barns inflytande.MetodVi har anvÀnt oss av kvalitativ metod, med redskapet intervju.

FörskollÀrares syn pÄ barns delaktighet och inflytande : En kvalitativ studie

 Syftet med studien Àr att studera hur förskollÀrare ser pÄ samt talar om sitt arbete med barns delaktighet och inflytande under en planerad lÀrsituation i förskolan. Bakgrunden till studien Àr att begreppen delaktighet och inflytande under de senaste Ären fÄtt en central betydelse i lÀroplanen för förskolan. Enligt forskning kan dock förskollÀrares arbete med barns delaktighet och inflytande i lÀrsituationen variera. DÀrför blir följande problemformuleringar relevanta att undersöka:-       Hur ser förskollÀrare pÄ begreppen barns delaktighet och inflytande i relation till lÀroplanen för förskolan?-       Hur uttrycker förskollÀrare att de arbetar med och strÀvar efter barns delaktighet och inflytande under en planerad lÀrsituation?I litteraturgenomgÄngen lyfts studiens teoretiska utgÄngspunkter, sociokulturellt perspektiv och utvecklingspedagogisk teori följt av relevant forskning kring Àmnet.

<- FöregÄende sida 4 NÀsta sida ->