Sök:

Sökresultat:

2187 Uppsatser om Bestämmande inflytande - Sida 3 av 146

Barns inflytande i förskolan

Palmgren, Veronica (2010). Barns inflytande. Malmö, LÀrarutbildningen, Malmö Högskola. Syftet med studien Àr att undersöka hur sex pedagoger resonerar kring barns inflytande i verksamheten, pÄ tvÄ förskoleavdelningar. Den ena avdelningen driver en Reggio Emilia inspirerad verksamhet och den andra avdelningen arbetar inte efter nÄgon uttalad pedagogik eller filosofi.

"Barn kan bestÀmma nÀr fröknarna bestÀmmer att vi fÄr bestÀmma" : -en studie om barns inflytande och pedagogers delaktighet

SammanfattningSyftet med den hÀr studien Àr att undersöka hur förskollÀrare och barn uppfattar inflytande i dagens förskola. Studien utgÄr frÄn följande frÄgestÀllningar: PÄ vilket sÀtt uppfattar förskollÀrare i dagens förskola sitt uppdrag med barns inflytande? Hur resonerar förskollÀrare och barn om möjligheter för barns inflytande i förskolan? Hur resonerar förskollÀrare och barn om hinder för barns inflytande i förskolan? För att kunna undersöka detta har intervjuer gjorts. Metoden för datainsamlingen Àr samtalsintervju, dÀr sex förskollÀrare och Ätta barn Àr informanter. Intervjuerna har analyserats utifrÄn George H.

Elevers och lÀrares förstÄelse och erfarenhet av delaktighet och inflytande. : - En intervjustudie

Med bristande erfarenheter av att vi inte sett delaktighet och inflytande i praktiken och inte riktigt kunde sÀtta fingret pÄ vad respektive begrepp innebar i skolan har vi skrivit denna uppsats. Med hjÀlp av tidigare forskning och en intervjustudie har vi försökt reda ut begreppen. I vÄra kvalitativa intervjuer har vi undersökt vad tio elever och deras tvÄ lÀrare har för erfarenheter och förstÄelse av elevers delaktighet och inflytande i skolans verksamhet.I resultatet presenteras elevernas och lÀrarnas förstÄelse och erfarenheter av begreppen och för att i resultatdiskussionen stÀlla analyserna mot varandra och mot tidigare forskning. I elevanalyserna kan vi se att begreppen betyder olika för de flesta eleverna och att de har vissa erfarenheter av delaktighet och av att fÄ inflytande i skolverksamheten. För lÀrarna betydde begreppen i stort sett samma sak, bÄde delaktighet och inflytande.

LĂ€rarens roll och uppfattning om barns inflytande i samling och lek

Syftet med undersökning var att ta reda pÄ vad lÀraren har för roll i lek och samling samt lÀrarens uppfattning av fenomenet barns inflytande i lek och samling.Undersökning har gjorts med hjÀlp av observationer i form av löpande protokoll och frÄgestÀllningar som jag har stÀllt till olika förskollÀrare. Resultatet jag fick visar pÄ att lÀrarna har en god uppfattning om barns inflytande i lek och samling och att de Àr medvetna om hur deras roll som lÀrare ska vara i lek och samling.  Jag kan utifrÄn det jag lÀst i litteraturen se likheter med mitt resultat..

Delaktighet och inflytande? En frÄga om att fÄ sin vilja igenom eller att bli lyssnad pÄ?

VÄr uppsats, Inflytande och delaktighet ? en frÄga om att fÄ sin vilja igenom eller att bli lyssnad pÄ behandlar barns delaktighet och inflytande i förskolan. Studiens syfte Àr att undersöka hur pedagogerna tolkar begreppen delaktighet och inflytande och i vilka situationer som delaktighet och inflytande ges till barnen. Den tidigare forskningen inom omrÄdet visar olika synsÀtt och perspektiv pÄ lÀrande som rÄder. Genom kvalitativa intervjuer av sex pedagoger och observationer pÄ tvÄ olika förskolor har vi analyserat, tolkat och sammanstÀllt ett resultat. Resultatet visar att barnen blev sedda och lyssnade pÄ men att delaktighet och inflytande ofta handlar om att fÄ bestÀmma aktivitet. För att öka barnens delaktighet och inflytande i förskolans verksamhet behöver pedagogerna synliggöra det bÀttre, genom att bland annat föra pedagogisk dokumentation samt avsÀtta mer tid för reflektion och utvÀrdering. VÄr slutsats Àr att pedagogerna inser att barnen Àr kompetenta, men att rutiner i den vardagliga verksamheten hindrar pedagogerna frÄn att fullt ut ta tillvara pÄ det kompetenta barnet. Dessutom anser sig pedagogerna behöva mer tid till att föra pedagogiska diskussioner.

Elevinflytande : -en intervjustudie om inflytande ur elevers perspektiv i förskoleklass.

Detta examensarbete avhandlar skilda uppfattningar av inflytande som kommer till uttryck i elevernas beskrivningar om den dagliga verksamheten i förskoleklass. Nio elever i förskoleklass intervjuades för att undersöka upplevelser av inflytande. Uttryck för inflytande spÄrades upp genom att eleverna uppmanades berÀtta om erfarenheter av att vÀlja, bestÀmma och bli lyssnade pÄ. Eleverna beskrev sÄvÀl lektioner som raster. UtifrÄn elevernas beskrivna upplevelser i intervjumaterialet tolkades bakomliggande uppfattningar och kategoriserades efter distinkta skillnader och likheter.

Barns möjligheter till inflytande över dokumentering i förskolan

Abstract Pedagogisk dokumentation har blivit ett Äterkommande begrepp i förskolans vÀrld de senaste Ären. Lika sÄ har Reggio Emilia filosofin blivit ett attraktivt arbetssÀtt bÄde hos förskolechefer och verksamma pedagoger. Barns inflytande Àr ett annat hett begrepp som diskuteras. Ofta handlar det om HUR vi ska ge barnen inflytande. Ofta Àr det pedagogerna pÄ smÄbarnsavdelningarna som har bryderier kring hur man jobbar med smÄ barns inflytande.

MÄltider pÄ förskolan - Barns delaktighet och inflytande

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur mÄltider pÄ förskolor ser ut idag. Det undersöktes kring hur barns och pedagogers möjligheter till att pÄverka och samspel pÄverkar mÄltiden. DÀr fokus lÄg pÄ om barn har delaktighet och inflytande över sin situation. Litteraturen har haft sin utgÄngspunkt kring barn och deras inflytande i förskolan. För att undersöka kring hur barns inflytande ser ut och pedagogernas möjligheter till att pÄverka densamma anvÀndes det strukturerade observationer.

Tid, personaltÀthet och ?gamla? vanor : ? en studie om nÄgra pedagogers arbete med demokrati, delaktighet och inflytande i förskolan

SammanfattningPÄ den förskola som jag arbetar och som ocksÄ har varit min VFU-plats under min utbildning har det förekommit mÄnga diskussioner kring hur vi arbetar med demokrati, delaktighet och inflytande i förskolan. Förskolan vilar pÄ demokratins grund, som innebÀr att vi inom förskolan bland annat ska ta till vara barnens tankar och idéer samt uppmuntra barnets förmÄga till inflytande i vardagen. Tidigare forskning har visat pÄ svÄrigheter kring arbetet med barns inflytande och delaktighet i förskolan. Med anledning av detta fann jag det intressant att undersöka de yngre barnens reella inflytande pÄ nÄgra förskolor. Mitt arbete bygger pÄ en enkÀtundersökning om nÄgra pedagogers syn pÄ begreppen demokrati, delaktighet och inflytande samt vilka faktorer som kan pÄverka eller begrÀnsar deras arbete med begreppen.

Implementering av barns inflytande i förskolan : En studie om förskollÀrares erfarenheter och tankar

Syftet med denna studie Àr att undersöka förskollÀrares erfarenheter av och tankar om implementeringen av barns inflytande i förskolan. För att pÄ bÀsta sÀtt kunna besvara studiens syfte har semistrukturerade intervjuer anvÀnts som metod. Fem förskollÀrare intervjuades enskilt av mig och en intervjuguide anvÀndes under intervjun. Resultatet visar att barns inflytande Àr nÄgot som förskollÀrarna arbetar med i förskoleverksamheten men att barns inflytande tar sig uttryck i förskolan pÄ olika sÀtt. Det finns bÄde likheter och olikheter i hur de ser pÄ barns inflytande.

FlersprÄkiga barns inflytande i förskolan : en studie om hur pedagogerna arbetar med flersprÄkiga barns inflytande under samlingen

Denna uppsats handlar om hur pedagoger arbetar med flersprÄkiga barns inflytande i förskolan under samlingen. Barns inflytande handlar om att barn fÄr möjligheter att pÄverka i förskoleverksamheten. Syftet med denna studie Àr att belysa flersprÄkiga barns inflytande under samlingen i förskolan utifrÄn pedagogers uppfattning, samt belysa hur pedagoger kan stödja flersprÄkiga barns inflytande i förskolan. VÄr frÄgestÀllning lyder: Hur arbetar pedagogerna med flersprÄkiga barns inflytande under samlingen i förskolan?För att besvara studiens frÄgestÀllning har vi besökt fem olika förskolor inom en och samma kommun.

Gymnasieelevers kunskap om och inflytande över sin
arbetsmiljö i skolan

Studien syfte var att belysa och analysera vilken kunskap och inflytande eleverna har över sin arbetsmiljö i skolan. Vi genomförde en kvantitativ studie i form av enkÀter. EnkÀterna lÀmnades ut till ett antal elever i Ärskurs tre i en gymnasieskola i Norrbotten. Genom studien hoppades vi fÄ svar pÄ vilken kunskap och inflytande eleverna har om sin arbetsmiljö i skolan. Resultatet av studien visar att eleverna har bristfÀlliga kunskaper i frÄgor om skolans arbetsmiljö.

Deltagande och inflytande : - ur ett genusperspektiv pÄ skolidrotten

Syftet med studien var att undersöka hur elevers deltagande och inflytande ser ut under idrotten i skolan, ur ett genusperspektiv samt hur eleverna uppfattar sina möjligheter till deltagande och inflytande. För att ta reda pÄ detta genomfördes en fallstudie pÄ en F-6 skola i en Är 4 klass. Data samlades in via triangulering dÄ semistrukturerade intervjuer med idrottslÀrare, parintervjuer med utvalda elever, tvÄ kvalitativa observationer samt en enkÀtundersökning i en helklass Àgde rum. Parintervjuerna Àgde rum i anslutning till enkÀten och observationerna skedde under tvÄ idrottslektioner i skolans idrottssal. Resultatet visade att elevernas deltagande i huvudsak var aktivt dÄ idrottslÀraren introducerat ett poÀngsystem i syfte att öka det aktiva deltagandet.

Barns inflytande under mÄltiderna, en studie om smÄ barns inflytande och delaktighet

VÄrt examensarbete handlar om förskolebarns inflytande och delaktighet under mÄltiderna pÄ tvÄ olika förskolor. Syftet Àr att undersöka vilka möjligheter till deltagande och inflytande barnen fÄr i samband med de olika mÄltiderna. Som en del av detta undersöker vi Àven vilken pÄverkan miljöns utformning har pÄ barnens möjligheter till att vara delaktiga och fÄ inflytande under mÄltiden. Vi anvÀnde oss av en kvalitativ metod som innefattade tvÄ ostrukturerade intervjuer och sju videoobservationer. BÄde intervjuer och videoobservationer genomfördes pÄ tvÄ förskolor som ligger i samma stadsdel. Intervjuerna genomfördes med en förskolelÀrare pÄ den ena förskolan och en barnskötare pÄ den andra. Resultatet visar att barnen i bÄda förskolorna fÄr inflytande över mÄltiderna genom att de sjÀlva fÄr vÀlja vad de vill Àta och dricka.

FörÀldrainflytande i förskolan : FörÀldrars uppfattningar om inflytande

Sammanfattning: Det övergripande syftet med studien var att undersöka vad det innebÀr för förÀldrar att formellt ha rÀttighet till inflytande i förskolans verksamhet. Studien hade tre frÄgestÀllningar: Vad vill förÀldrarna ha inflytande över i förskolan? Hur mycket vill förÀldrarna ha inflytande i förskoleverksamheten? samt PÄ vilket sÀtt vill förÀldrarna ha inflytande i förskoleverksamheten?Som datainsamlingsmetod anvÀndes bÄde en kvantitativ metod och en kvalitativ metod, i form av enkÀter och intervjuer. EnkÀter skickades ut till 126 förÀldrar varav 52 deltog, 9 intervjuer genomfördes varav en var skriftligt genomförd genom e-post. Studien Àr inspirerad av den fenomenografiska forskningsansatsen dÄ jag ville ta reda pÄ förÀldrars uppfattningar om inflytande som fenomen.Resultatet visade att förÀldrarnas kunskap om vad förÀldrainflytande i förskolan innebÀr Àr bristfÀllig.

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->