Sök:

Sökresultat:

3184 Uppsatser om Barnböcker genus - Sida 62 av 213

Klass och ohÀlsa - i Sverige ur ett genusperspektiv

Detta Àr en litteraturstudie med syfte att belysa sociala faktorer som kan ge upphov till skillnader i ohÀlsa mellan könen utifrÄn ett genusperspektiv. Social ojÀmlikhet Àr en strukturell egenskap som sÀger nÄgot om den ojÀmlika fördelningen av möjligheter och resurser i ett samhÀlle. JÀmlikhet eller ojÀmlikhet Àr relationellt och handlar om förhÄllandet mellan individer eller sociala grupper. Ibland Àr strukturen i sig en indikator pÄ ett samhÀllsproblem. Att studera skillnader i levnadsförhÄllanden mellan olika personer i olika klasser kan ge oss en uppfattning om hur samhÀllets struktur, i form av klasstillhörighet, Äterverkar pÄ de enskilda individernas basala förhÄllanden, nÀmligen liv och hÀlsa.

"SÀrskilt inte hÀr i Sverige" : en studie av hur genus och religion framstÀlls i lÀroböcker för gymnasieskolan

The aim of this paper is to examine how gender and religion is described and portrayed in relation to one another in Swedish textbooks. The research questions used in order to reach the aim of the study is what interpretation of gender and feminism is represented in the textbooks and is the gender perspective consistent regarding all religions described in the textbooks, or does it vary depending on which religion that is described?This study is based on four Swedish textbooks used when teaching religion in Swedish upper secondary school. The books chosen are published after the most recent curriculum for the upper secondary school, published in 2011. The curriculum gave new directions stating that questions of gender in relation to religion should be a part of the education.

Det förvÀrvade innanförskapets tecken pÄ utanförskap : En diskursanalytisk studie av Dagens Nyheters rapportering kring Ludmila Engquist

Abstract  Titel: Det förvÀrvade innanförskapets tecken pÄ utanförskap. En diskursanalytisk studie av Dagens Nyheters rapportering kring Ludmila Engquist. Författare: Ulrika Apell Syfte: Syftet med denna uppsats Àr frÀmst att undersöka om, och i sÄdana fall hur, konstruktionen av Ludmila Engquist har skiftat vid olika tillfÀllen i hennes karriÀr. Detta görs utifrÄn ett intersektionellt perspektiv, dÀr hÀnsyn tas till aspekterna genus, nationalism, etnicitet och utanförskap. Ett annat syfte Àr att, utifrÄn teorin om ?the human interest story?, undersöka hur den mediala berÀttelsen om Engquist konstrueras i Dagens Nyheter. Metod/Material: Undersökningen utgörs av en reflexiv diskursanalys i tre steg av de artiklar om Engquist som publicerats i Dagens Nyheter frÄn december 1995 till december 2001.

Heterosexuella skÄdespel i Margareta av Navarras Heptameron

Jag vill i den hÀr uppsatsen beskriva hur sexualitet och genus konstrueras, befÀsts och utmanas i Margareta av Navarras verk Heptameron. Jag utgÄr frÄn Judith Butlers och Thomas Laqueurs queerteoretiska perspektiv och visar hur de olika maktdiskurserna kristendom, aristokrati, patriarkalism och nyplatonism pÄverkar och pÄtvingar olika konstruktioner av sexualitet och genus, och kan konstatera att alla dessa diskurser bygger pÄ en normerande och normaliserad heterosexualitet som stÀndigt för tillbaka avvikelserna frÄn denna norm, hos sÄvÀl devisanterna som i de tvÄ noveller jag studerat, till en binÀr könskategorisering. Huvudfokus ligger pÄ tvetydigheten hos begrepp som man, kvinna, och fullkomlig kÀrlek. Jag menar att just avsaknaden av slutgiltiga definitioner av sÄdana begrepp i verket visar pÄ att det inte gÄr att finna nÄgot essentiellt ursprung eller nÄgon slutgiltig definition av dem. Det Àr just dÀrför den heterosexuella normen mÄste iscensÀttas gÄng pÄ gÄng.Jag menar dock att man kan konstatera att det finns en skillnad i frÄga om de bakomliggande diskursernas gestaltning i ramberÀttelse dÀr de slÄs fast och i novellerna dÀr de problematiseras, vilket ocksÄ pÄpekats av Bernard.

Den aktiva mannen, den passiva kvinnan: norrbottnisk medias gestaltning av kvinnor och mÀn ur ett diskursanalytiskt perspektiv

Det övergripande mÄlet för svensk jÀmstÀlldhetspolitik Àr att kvinnor och mÀn ska ha samma möjligheter, rÀttigheter och skyldigheter inom alla omrÄden i livet och det rÄder politisk enighet om detta. Trots denna enighet Àr vÄrt samhÀlle fortfarande inte jÀmstÀllt. Varför? LuleÄ Tekniska Universitet har genomfört en studie av norrbottnisk medias gestaltning av kvinnor och mÀn, med ambitionen att skapa en grund för en bredare diskussion om hur kvinnor och mÀn skildras i media. Studien visade att 72% av alla nyheter handlade om mÀn och 18% handlade om kvinnor.

Att göra genus i arenan : En litteraturstudie av gymnasieeleversegenvalda böcker med utgÄngspunkt igenus och intersektionalitet

Med utgÄngspunkt i genusteori, intersektionalitet och litteraturteori analyserar denna studie tvÄ elevvalda böcker frÄn ett bokprojekt i en gymnasieskola; Hungerspelen av Suzanne Collins och Jag Àr Zlatan Ibrahimovic?: min historia av Zlatan Ibrahimovic? och David Lagercrantz, varav en bok Àr flickvald och en Àr pojkvald. Böckerna analyseras utifrÄn genusperspektiv i förhÄllande till traditionella könsstereotyper, sÄsom hur de kvinnliga och manliga karaktÀrerna beskrivs, hur de talar, hur de pÄverkas av andra aspekter sÄsom klass och etnicitet samt hur fördelningen av mÀn och kvinnor ser ut. Utöver nykritikens nÀrlÀsning av litteraturen analyseras de sammanstÀllda listorna med boktitlar som eleverna har valt, för att urskilja potentiella mönster i förhÄllande till genus, vilket stÀlls mot de böcker som i en intervju med lÀraren bakom bokprojektet framkommer att hon skulle vÀlja att lÀsa i sin klass. Genrer och författare för de elevvalda böckerna analyseras utifrÄn befintlig forskning för att kunna skönja om det överensstÀmmer med forskningen, samt huruvida den litteratur som presenteras av lÀraren stÀmmer överens med de preferensramar som finns för flickor och pojkars lÀsning.

Flickor, pojkar och utelek pÄ förskolegÄrden : En observationsstudie ur ett genusteoretiskt perspektiv

Syftet med denna studie Àr att belysa mönster i barns utelek pÄ tvÄ olika förskolor utifrÄn ett genusteoretiskt perspektiv. Ett ytterligare syfte Àr att försöka se om det framtrÀder nÄgra skillnader i lekmönster mellan de tvÄ förskolorna utifrÄn det faktum att den ena förskolan sedan Ätta Är tillbaka bedriver ett aktivt genusarbete och den andra inte gör det. Tidigare forskning visar att pojkar och flickor anvÀnder förskolegÄrden pÄ lite olika sÀtt och att de leker delvis olika lekar. Data samlades in vid ett observationstillfÀlle pÄ respektive förskola och grupperades under olika teman för analys. Det genusteoretiska perspektivet har gett verktyg för att analysera lekmönstren, vilka bland annat avspeglar samhÀllets genusordning.

"Musik och barn hör liksom ihop pÄ nÄgot sÀtt" : - Om musik som pedagogiskt verktyg i förskola och förskoleklass

Denna studie syftade till att synliggöra de könskonstruktioner som etablerades, övertrÀddes eller upprÀtthölls pÄ en förskola i Uppsala. Barn mellan 3 och 5 Är samt förskolans pedagoger observerades för att vi skulle kunna besvara vÄr frÄgestÀllning: Vilka genuskonstruktioner skapas i interaktionen mellan barn-pedagog och barn-barn i den fria leken? Kan interaktionen sÀgas Äterskapa eller dekonstruera traditionella könsroller? Vi observerade vid ett flertal lektillfÀllen hur bÄde barn och pedagoger genom sin interaktion med varandra upprÀtthöll traditionella könsroller eller genusmönster. Vi fann att leksaker förde med sig olika begrÀnsningar och att dessa kan sÀgas representera stereotypt feminina eller maskulina egenskaper. Barns lek konstruerades vid vissa tillfÀllen kring genus som sÀrskiljande egenskap, till exempel de tillfÀllen dÄ barnen lekte i olika lag.

Könsfördelning i tvÄ lÀromedel i Àmnet Svenska för Ärskurs 9.

Ett genusperspektiv bidrar till att justera ?modellbyggen? av vÀrlden dÀr kvinnan gjorts till det andra könet. Skolans lÀroplaner visar pÄ att jÀmstÀlldhet Àr en del av dagens vÀrdegrund. DÀrför har jag undersökt tvÄ lÀroböcker, Uppdrag Svenska 3 frÄn 1990, samt Studio Svenska 4 frÄn 2005, bÄda för Ärskurs 9 för att se hur de representerar och presenterar mÀn och kvinnor. BÄda lÀroböckerna Àr skrivna av kvinnliga författare.

Polis, polis, kvinnogris : En studie om kvinnliga poliser i dagens samhÀlle

Polisyrket har alltid varit ett mansdominerat yrke men fler och fler insatser görs för att mÀngden kvinnor ska öka inom kÄren eftersom att de fortfarande Àr underrepresenterade. Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att ta reda pÄ hur kvinnliga poliser i anseende med att de Àr just kvinnor, upplever att de bemöts av allmÀnheten, manliga kollegor och organisationen. För att ta reda pÄ detta har vi genomfört sex kvalitativa intervjuer med kvinnliga poliser i Sverige. Vi har utgÄtt frÄn litteratur om genus, kvinnliga poliser och andra könsrelaterade teorier. I studien har det framkommit att de kvinnliga poliserna inte upplever kombinationen av deras kvinnlighet och yrket polis som nÄgot problemskapande.

"Vi gör som vi alltid har gjort" : Fördelningen av arbetsuppgifter bland gymnasielÀrare utifrÄn ett genusperspektiv

Syftet med vÄr uppsats Àr att se hur lÀrare uppfattar sin arbetssituation, ur ett genusperspektiv, och dÄ med fokus pÄ fördelningen av arbetsuppgifter utanför undervisningen. Vi valde att utföra vÄr empiriska studie pÄ en gymnasieskola i en liten kommun i Mellansverige. För att kunna undersöka vÄrt syfte valde vi att stÀlla följande frÄgor:? Vilka tendenser gÄr det att urskönja i utförd enkÀtundersökning som tyder pÄ att vissa arbetsuppgifter tilldelas alternativt axlas sjÀlvmant av mÀn och/eller kvinnor?? Uppfattar lÀrarna att en eventuell uppdelning Àr medveten eller omedveten?VÄrt val att undersöka lÀrares uppfattningar kom i stor utstrÀckning frÄn Göran Brantes (2008) syn pÄ vad som Àr relevant att undersöka. Avstamp inför vÄr undersökning har vi Àven tagit i bland annat Eva Ganneruds (1999;2001;2006) studier kring lÀrare och genus.För att söka svar pÄ vÄra frÄgestÀllningar samt vÄrt syfte valde vi att anvÀnda oss utav en enkÀtundersökning med sÄvÀl kryssfrÄgor som mer öppna frÄgor.

Genus pĂ„ menyn : Analyser av stabila kol- och kvĂ€veisotoper pĂ„ skelettmaterial frĂ„n BjĂ€rbygravfĂ€ltet frĂ„n Ă€ldre romersk jĂ€rnĂ„lder i Kastlösa pĂ„ Öland

This paper deals with diet and gender in the early roman iron age in Sweden. Human bone and tooth material from the Iron Age cemetery at BjĂ€rby in Kastlösa parish on the island of Öland have been analysed for stable carbon and nitrogen isotopes. 21 individuals were sampled. Where possible 4 samples were taken from each individual, from the first, second and third molar respectively and from one compact bone. By doing so it is possible, at least in theory, to trace intra-individual diets throughout life.

Musikkritikens genus : En studie av skivrecensioner i svensk dagspress

Denna uppsats undersöker jÀmstÀlldheten inom musikkritiken, i Dagens Nyheter, Göteborgsposten, Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. I en kvantitativ undersökning har vi rÀknat hur mÄnga musikrecensioner i dessa tidningar som Àr skrivna av kvinnor respektive mÀn under 2010, genom att studera innehÄllet i alla tidningar under en vecka per mÄnad. Vi har Àven undersökt huruvida recensentens kön pÄverkar om denne skriver om manliga eller kvinnliga artister. Undersökningen bestÄr totalt av 626 recensioner.Skillnaden mellan antalet recensioner skrivna av mÀn och kvinnor Àr stor. PÄ varje recension skriven av en kvinna gÄr det fyra skrivna av mÀn.

(O)trygghet i det offentliga rummet : En kvalitativ studie om ungdomars upplevelse av trygghet och otrygghet utifrÄn ett genusperspektiv.

SammanfattningSyftet med studien Àr att undersöka ungdomars upplevelse av trygghet respektive otrygghet i det offentliga rummet i SkÀrholmen, samt vilka strategier de har för att öka trygghetskÀnslan. Studien intar ett genusperspektiv och bygger pÄ forskning och teorier om trygghet, otrygghet, genus och offentliga rum. Genom ett bekvÀmlighetsurval kontaktades sex respondenter och semistrukturerade, kvalitativa intervjuer genomfördes. Resultatet visar att ungdomarna generellt Àr trygga i det offentliga rummet i SkÀrholmen, sÀrskilt pÄ vÀlbekanta platser, pÄ platser dÀr de kÀnner mÄnga mÀnniskor, samt pÄ dagtid. De mest framtrÀdande faktorerna som ligger till grund för upplevelsen av trygghet Àr kunskap och erfarenheter, kontroll och samhörighet.

Att skapa ledare ? genus- organisations- och maktperspektiv pÄ ledarskapsutvecklingCreating Leaders- Gender, Organization and Power : a New Perspective

Uppsatsens fokus utgörs av den tröghet som prÀglar processen mot en jÀmnare köns-fördelning pÄ samhÀllets högre chefspositioner. Den inleds med en kartlÀggning av aktuell forskning, som omfattar omrÄdena genus och ledarskap, ledarskapsutbildning, organisationskultur och makt samt en intervjuundersökning som kompletteras med policydokumentanalys. UtifrÄn analysen som materialet genererar drar jag slutsatser som resulterar i förslag till en alternativ ledarskapsutbildning. Uppsatsens primÀra syfte Àr att genom litteraturstudie, kvalitativt upplagda intervjuer med personer pÄ chefsbefattningar, chefsutvecklare, pedagoger inom ledarskapsutveckling, kreativt skrivande och rollspel samt dokumentanalys undersöka förutsÀttningarna för kvinnli-ga chefer och ledare. Det sekundÀra syftet Àr att motivera upplÀgget pÄ en ledarskaps-utbildning, som bÄde möjliggör en könsutjÀmning och erbjuder en mall för kreativ le-darskapsutveckling oavsett tidigare hierarkier och strukturer.

<- FöregÄende sida 62 NÀsta sida ->