Sök:

Sökresultat:

3184 Uppsatser om Barnböcker genus - Sida 18 av 213

"NÄgot som Àr kul, nÄgot man kan lÀgga framtiden pÄ" : lokalkulturens pÄverkan pÄ ungdomars framtidsvisioner i Gnesta

I denna kandidatuppsats ligger fokusen pÄ kommunen Gnesta, i Södermanlands lÀn. Syftet Àr att undersöka de framtidsplaner som finns hos ungdomarna i Gnesta kommun, utifrÄn förutsÀttningarna som ges. För att analysera ungdomarnas framtidsplaner anvÀnds begreppen plats (kommunen), genus, samhÀllsklasser och lokala identiteter. Uppsatsen Àr till stor del baserad pÄ fokusgrupper som genomfördes med fjorton elever i Ärskurs nio, hur deras framtidsval sÄg ut och varför. Till hjÀlp har jag Àven tagit del av en redan genomförd enkÀtstudie..

ESTETIKEN OCH ANVÄNDARUPPLEVELSE

I denna uppsats har vi undersökt och studerat vad det finns för relation mellan de estetiska aspekterna av grafiskt grÀnssnitt och anvÀndarupplevelse men Àven ifall det finns skillnader mellan mÀn och kvinnor i denna relation. Syftet med arbetet var att undersöka interaktionens estetiska aspekter utifrÄn genus och könsperspektivet. Detta har gjorts med hjÀlp av intervjuer och enkÀtundersökningar pÄ 5 kvinnor och 5 mÀn i Äldersgruppen 20-30 Är. Tidigare publiceringar inom IT har tillsammans med teori frÄn vetenskapliga studier inom genus och estetik anvÀnts för att ge oss en ökad kunskap inom Àmnena. Av resultatet kom vi fram till mÄnga likheter i hur estetiken pÄverkar mÀn och kvinnors InternetanvÀndning och anvÀndarupplevelser.

?Man försöker passa in? - Barns tankar om genus

VÄrt huvudsyfte med detta arbete har varit att ta reda pÄ barns förestÀllningar om genus. För att försöka skaffa oss kunskap om detta och fÄnga elevernas tankar pÄ ett naturligt sÀtt skapade vi en pjÀs om genus dÀr vi kastade om den befintliga genusordningen. Denna pjÀs framförde vi sedan för skolÄr 3 och skolÄr 6. VÄr avsikt med pjÀsen var att den skulle fungera som en utgÄngspunkt och igÄngsÀttare för elevernas tankar om Àmnet och dÀrför intervjuade vi 12 elever parvis efter pjÀsen för att fÄnga upp deras reaktioner. VÄra frÄgestÀllningar var följande: Vilka reaktioner vÀcktes hos eleverna nÀr de genom pjÀsen fick se den traditionella genusordningen omvÀnd? Kan man se nÄgon skillnad i reaktionerna beroende pÄ Älder och kön? Identifierade de sig med rollkaraktÀrerna och i sÄ fall pÄ vilket sÀtt? Vad hade elevernaför tankar kring genus? Slutsatsen som vi kan dra av vÄra intervjuer Àr att de flesta av vÄra intervjuade elever gav uttryck för att de uppfattat att genusordningen var omvÀnd och det fanns en tendens att reflekterandet över detta var starkare hos flickorna Àn hos pojkarna.

FramstÀllningar av mödrar och fÀder i vÄrdnadstvister : En kvalitativ analys av rÀttsfall och av vilken betydelse genus har i bedömningen om ensam vÄrdnad

This study aims to provide a picture of how fathers and mothers are produced in judgments regarding child custody and to investigate if any of the parties is aggrieved because of their gender. The material consists of six legal cases. The study is based on gender theory and social construction. It represents a qualitative method where we have used text analysis. The previous research is contradictory as on one hand it shows that there are different criteria related to the parents' gender when it comes to caring for children in both child welfare investigations and the courts.

Genus inverkan pÄ personcentrerad vÄrd

Bakgrund: UtifrÄn erfarenheter och teoretisk kunskap har sjuksköterskestudenter uppmÀrksammat hur stereotyper kring kön finns starkt nÀrvarande i sjukvÄrden. VÄrden Àr dominerad av kvinnor men styrs av maktstrukturer utifrÄn patriarkala hierarkier. Problem: Kan förutfattade meningar om vad som Àr manligt och kvinnligt bli ett hinder för personcentrerad vÄrd? Förminskas patienten frÄn att vara en individ till att bli en generalisering utifrÄn genusnormer? Kan sjukvÄrden bortse frÄn fördomsfulla vÄrdkulturer gÀllande könsstereotyper i mötet med patienten? Syfte: Att beskriva hur sjuksköterskor upplever att genus pÄverkar den personcentrerade vÄrden. Metod: Examensarbetet Àr en empirisk intervjustudie som anvÀnder en kvalitativ manifest innehÄllsanalys av obearbetat material.

BÀddat för trubbel? : En studie om pars konflikter med fokus pÄ tillit, skam och genus

Den hÀr studien avser att, genom kvalitativa intervjuer med par, besvara frÄgan om hur vi kan förstÄpars konflikter och hanteringen av dessa utifrÄn begreppen tillit, skam och genus. Begreppen syftartill att ge en kompletterad förstÄelse för pars konflikter pÄ mikronivÄ, samt till att kontextualiseradessa i förhÄllande till en samhÀllelig genus- och tvÄsamhetsnorm. Konflikter i parrelationer Àr attbetrakta som nödvÀndiga och deras inverkan pÄ relationen handlar om hur de hanteras, samt om hurparet interagerar överlag. Tillit tycks ha en preventiv funktion vad gÀller konflikthantering ochrelationens tillstÄnd, och leder vidare till s.k. optimal differentiering, enligt vilken partnerna uppnÄrbalans mellan individuella och relationella behov.

Genus Jihad : En studie av genusmedvetenhetens ursprung och nÄgra av dess olika uttryck inom islam

Rapporten kommer att behandla definitionen av begreppet homestyling, med avseende pÄ dess ursprung, bakgrund, tillÀmpning och resultat, samt se hur dess marknad och framtid ser ut. Vidare kommer rapporten visa jÀmförelseteorier med övriga yrken och tjÀnster, samt se till medias framstÀllning av Àmnet. Rapporten bygger pÄ intervjuer med personer inom branschen, litteratur och artiklar, samt en praktisk undersökning..

Den hyllad leken i förskolan

Syftet med vÄr studie Àr att studera och problematisera pedagogers syn pÄ det stora utrymme fri lek ges i förskolan, i relation till det jÀmstÀlldhetsuppdrag pedagoger har att förhÄlla sig till enligt lÀroplanen för förskolan. Vi upplever att det finns en osÀkerhet hos pedagoger kring begreppet genus och hur arbete med genus och jÀmstÀlldhet bör utformas för att vara en grund i verksamhetens olika delar. Samtidigt som fri lek av mÄnga hyllas sÄ finns det parallella förestÀllningar om hur fri lek Àven begrÀnsar, skapar uteslutningar och har en karaktÀr av att reproducera traditionella normer och könsmönster. Vi har utgÄtt ifrÄn Bronwyn Davies genusteori som beskriver individens skapande av jaget som en stÀndigt pÄgÄende process som formas utifrÄn de olika sociala konstruktioner som personen Àr en del av. I studien har vi valt att anvÀnda oss av kvalitativ metod dÀr vi genom intervjuer med pedagoger har fÄtt fyllig och detaljrik empiri, vilken vi dÀrefter har transkriberat och tillsammans analyserat.

Jesus och genus i religionslÀrobokens ljus : en granskning av lÀroböcker pÄ högstadiet

Syftet med denna uppsats var att genom en text- och bildanalys se hur Jesus framstÀlls i lÀrobokstexter samt att söka efter tecken pÄ manlig dominans och kvinnlig underordning i lÀroboksmaterialet. I undersökningen granskades fyra olika lÀroböcker som anvÀnds pÄ tvÄ högstadieskolor. Förutom undersökningen har jag ocksÄ gjort en mindre studie av referenslitteraturen och ger en bakgrund av problemlÀget inom lÀroboksgranskning, genus och Jesusforskningen för att lÀsaren ska begripa hur omfattande och svÄrt detta problemomrÄde Àr. Resultaten har sedan diskuterats mot styrdokumentens direktiv samt delar av referenslitteraturen. De viktigaste resultaten som framkommit av denna undersökning Àr att lÀroboksförfattarnas material vinklar Jesus frÀmst som kÀrleksfull lÀrare.

Ledarskap och genus i socialt arbete : En forskningsöversikt över Àmnet ledarskap och genus i det sociala arbetet

Denna C-uppsats Àr en forskningsöversikt över Àmnet ledarskap och genus i socialt arbete. Syftet med denna forskningsöversikt Àr att analysera nio vetenskapliga artiklar inom detta omrÄde för att fÄ en översikt över ny forskning ifrÄn 2000-talet. Detta gÀller forskning som söker att förstÄ varför det Àr viktigt med genus i ledarskapet, inom det sociala arbetet. De valda artiklarna Àr publicerade pÄ 2000-talet, ifrÄn Är 2001 fram till Är 2012, detta för att samla sÄ ny och fÀrsk data som möjligt inom ÀmnesomrÄdet. Syftet Àr Àven att besvara tvÄ frÄgestÀllningar; 1.

"Det viktiga Àr ju ÀndÄ att se individen bakom" VÀgledning och genus

Mitt examensarbete diskuterar behovet och det faktiska anvÀndandet av, ett genus perspektiv inom Studie- och yrkesvÀgledarutbildningen vid Malmö Högskola. Arbetet belyser en utvald grupp fÀrdigutbildade vÀgledares uppfattning om behovet av kunskap i genusteori i sitt arbete. Dessutom ville jag undersöka hur vÀgledarna ser pÄ sina egna kunskaper om genus. Slutligen ville jag titta pÄ hur synen pÄ individen i genusteori förhÄller sig till samtalsmodeller. Bakgrunden till detta arbete grundar sig pÄ mina praktikerfarenheter dÀr jag upplevde att tjejer och killar presenterades för helt skilda utbildningar och yrken beroende pÄ vilket kön de hade.

"Bara" underhÄllning? En empirisk studie av dragshowgruppen After Darks förestÀllning La dolce vita, och hur den kan uppfattas av en publik

Denna uppsats strÀcker sig utanför akademin och frÄgar sig hur en publik kan uppfatta förestÀllningen La dolce vita. Jag menar att dragshowgruppen After Dark har potential att destabilisera synen pÄ kön, genus och sexualitet som fasta binÀra kategorier, och undersöker detta i en receptionsstudie. I relation till Judith Butlers performativitetsteori görs med hjÀlp av deltagande observation och intervjuer med personer som sett showen en jÀmförelse av hur tolkningarna kan skilja sig Ät beroende pÄ tillgÄng till dessa teoretiska verktyg. Skillnaden visar sig vara stor, informanterna ser frÀmst en problematisering av sexualitet medan det sett utifrÄn Butler Àr kön och genus som fokuseras. En annan faktor som Àr betydande för tolkningen Àr feministiska utgÄngspunkter.

Genus och skola: frÄn nationellt uppsatta genusmÄl till enskilda lÀrare

Denna uppsats behandlar skola och genus. Syftet Àr att studera mÄlen i de nationella styrdo-kument som finns angÄende genus i skolan samt studera hur dessa riktlinjer praktiseras pÄ lokal nivÄ i skolor. Dokument som har studerats för att beskriva den nationella visionen Àr lÀroplan, lagstiftning och andra riktlinjer. Sju intervjuer har utförts med lÀrare i grundskolan för att studera hur genusmÄlen praktiseras och upplevs pÄ lokal nivÄ. Teoretiska begrepp som uppsatsen gÄr igenom Àr identitet och genus, könssocialisation, skola och genus samt interpel-lation och implementering.

?Alla barn ska erbjudas allt? : En studie om pedagogers syn pÄ och arbetssÀtt kring genus i förskolan

Syftet med denna studie Àr att belysa olika synsÀtt kring genus som finns bland tre arbetslag inom förskolans verksamhet, den syftar Àven till att lyfta fram olika arbetssÀtt kring genus som anvÀnds. Metoderna som anvÀnts för att samla in empiri till studien var gruppintervjuer med tre arbetslag pÄ tre olika förskolor frÄn samma kommun i Sverige, samt Àven observationer pÄ varje förskola. Det genomfördes fyra observationer pÄ varje förskola under tvÄ samlingar, en fri lek och en hallsituation, detta för att ge en sÄ bred och tydlig bild av pedagogernas förhÄllningssÀtt som möjligt. Resultatet var delvis varierande dÄ pedagogerna delade samma synsÀtt pÄ vad genus innebÀr men hade olika tankar kring vad eventuella skillnader mellan pojkar och flickor beror pÄ. Arbetslagen hade delvis olika syn pÄ hur arbetet bör bedrivas för att verksamheten ska vara en sÄ gynnande miljö som möjligt för bÄde flickor och pojkar.

Skapelsens kön (och genus) - en nÀrlÀsning av Jeanette Wintersons roman Skapelsens kön genom Judith Butler

AbstractThis composition is an analysis of the British writer Jeanette Winterson's novel Sexing the Cherry. My interpretation originates from the tradition of feminist literary criticism and my purpose is to read the novel against the queer theorist Judith Butler to reach an understanding of the characters queer selves.Judith Butler's theory of performative gender and her notion of sex as something derived from cultural manifestations might help me to understand the characters in the novel. For they are ambiguous in their gender identity, and the novel in it self is set forth to expand all boundaries.Keyword: Sexing the cherry, Jeanette Winterson, queer, queer-theory, queer writing, JudithButler, feminist theory.SammanfattningDen hÀr uppsatsen Àr en undersökning av Jeanette Wintersons roman Skapelsens kön. Genom att lÀsa romanen mot queerteoretikern Judith Butler hoppas jag kunna bilda en förstÄelse för romankaraktÀrernas queera identiter. Butlers teori om genus som performativt görande och hennes resonemang kring könet som hÀrlett frÄn kulturella manifestationer kan hjÀlpa mig med detta.

<- FöregÄende sida 18 NÀsta sida ->