Sök:

Sökresultat:

3175 Uppsatser om Barnböcker genus - Sida 17 av 212

KonstÄkning ur ett genusperspektiv

Sammanfattning Syftet med undersökningen Àr att fÄ fördjupad kunskap kring hur maskulinitet och femininitet hanteras inom manlig och kvinnlig konstÄkning. Jag ville undersöka om konstÄkning erbjuder mÀn en alternativ maskulinitet samt hur denna alternativa maskulinitet pÄverkar kvinnlig konstÄkning. För att besvara frÄgorna har jag intervjuat trÀnare och domare inom konstÄkningen samt observerat tevesÀndningar frÄn VM i konstÄkning 2009 och 2010. Detta har jÀmförts med litteratur om konstÄkning, genus och andra relevanta studier. Genus kan förstÄs som en kulturell tolkning av biologiska skillnader mellan könen.

JÀmstÀlldhet i skolan: genusskillnader gÀllande
kommunikativ kompetens

Syftet med genomgÄngna arbetet har varit att undersöka om genusskillnader gÄr att finna i den svenska skolan gÀllande elevers kommunikativa kompetens. Svensk skollag, lÀroplanen för de frivilliga skolformerna (Lpf 94) tillsammans med styrdokumentet i Àmnet svenska, samt tidigare forskning inom Àmnet har studerats och Ätergivits. I den undersökning som genomförts har avgrÀnsningar gjorts till följande tvÄ omrÄden: dominans av talutrymme kopplat till genus samt grad av sÀkerhet i olika talsituationer kopplat till genus. Informanterna har bestÄtt av en klass i Är 8 i grundskolan, en klass i Är 1 i gymnasieskolan samt lÀrare frÄn grundskola och gymnasieskola, alla hemmahörande i PiteÄ kommun. TvÄ metoder har anvÀnts i undersökningen, observation och enkÀt.

Genusmedvetenhet inom fritidshemsverksamheten : En undersökning om fritidspedagogernas syn pÄ sin egen genusmedvetenhet i fritidshemsverksamheten

Studiens syfte Àr att försöka förstÄ uppfattningar kring medvetenheten om det normativa beteendet kring genus som pedagogerna har, samt hur dessa framkommer i fritidshemmens verksamhet. Undersökningens frÄgestÀllningar blir följande: Vad finns det för intresse hos pedagogerna att arbeta med genus och hur arbetar pedagogerna efter styrdokumenten? Bidrar eller motverkar pedagogernas tal och handlande till uppbyggnaden av de stereotypa könsrollerna? Den hÀr undersökningen bygger pÄ fyra verksamma fritidspedagogers syn pÄ sin egen genusmedvetenhet i fritidshemsverksamheten, varav tre av pedagogerna har fritidspedagogsutbildning och en Àr utbildad fritidsledare. Den teoretiska grunden i studien utgÄr frÄn ett normativt genusperspektiv, som diskuterar samhÀllets uppbyggnad av kön och genus, inslag av ett sociokulturellt perspektiv samt förslag pÄ en dialogpedagogik som praktisk tillÀmpning i det pedagogiska arbetet i fritidshemsverksamheten. Studien bestÄr av enskilda intervjuer med pedagogerna i verksamheten utifrÄn en kvalitativ metod som fokuserar pÄ ett inifrÄnperspektiv, studien bygger pÄ tolkningsmönstrets teman som strukturerars till underrubriker, vilket presenteras i resultatet.

"Du skjuter ju som en tjej" : En studie om genusskapande i skolan

I denna studie undersöks hur genus skapas genom barns interaktion med varandra vid bollspel under raster. Studien syfter till att bidra till djupare förstÄelse för genusskapande pÄ rasterna i skolan. I studein har löpande ostrukturerade observationer anvÀnts som metod. Sammanlagt observerades sex rast tillfÀllen samtliga pÄ skolgÄrden. Fem av rasterna som observerades var 40 minuter lÄnga och en var 20 minuter.

Pedagogens förhÄllningssÀtt : - utifrÄn ett genusperspektiv

Syftet med detta arbete var att belysa pedagogernas förhÄllningssÀtt ur ett genusperspektiv. Intervjuer och observationer har legat till grund för insamling av data dÀr tre förskollÀrare delat med sig av sina erfarenheter och kunskaper kring genus. Resultatet pÄvisade bÄde skillnader och likheter i pedagogernas förhÄllningssÀtt som vÀckte intressanta infallsvinklar utifrÄn ett genusperspektiv. Resultatet pekade pÄ de olika förhÄllningssÀtt som pedagogerna hade dÀr slutsatsen var att det fanns mÄnga olika, men bra sÀtt att hantera situationer ur ett genusperspektiv för att fÄ alla barn, flickor som pojkar, inkluderade..

Lek, miljöer och normativa könsmönster pÄ fritidshem : En intervjustudie med fritidslÀrare

Syftet med uppsatsen var att undersöka fritidslÀrares erfarenheter av lek och miljöer i relation till normativa förhÄllningssÀtt kopplat till kön och genus. Uppsatsen bygger pÄ tidigare forskning samt kvalitativa intervjuer med fyra utbildade fritidslÀrare anstÀllda inom UmeÄ kommun. InnehÄllet av intervjuresultatet analyserades sedan utifrÄn litteratur och tidigare forskning för att diskutera informanternas svar. Analysen och diskussionen resulterade i olika teman kopplat till fritidshemsverksamheten samt fritidslÀrares arbetssÀtt kring dem. Lek, miljöer, materiella förutsÀttningar samt kön och genus.

Hyllning som politisk kriskommunikation? : En studie av Göran Persson tal i samband med mordet pÄ utrikesminister Anna Lindh 2003

Det övergripande syftet var att ta reda pÄ genren genus demonstrativums betydelse i politisk kriskommunikation och frÄgestÀllningarna var:  ? Hur anvÀnder Göran Persson genren genus demonstrativum för att bearbeta den politiska kris som ett ministermord innebÀr? ? Vad vill Göran Persson uppnÄ med sina tal och med vilka retoriska medel försöker han skapa mening kring mordet? ? Vilka attityder försöker Göran Persson fÄ Ähörarna att inta och hur gör han det?  Materialet bestod av fyra tal och den övergripande metoden var strukturell och stödmetoderna stil-, ideologkritisk-, och retorisk analys. Jag lutade mig bland annat mot teorier av Elmelund Kjeldsen och Johannesson. Studien visar att genren genus demonstrativum stÀrkte och enade medborgarna i ett krisdrabbat samhÀlle. IstÀllet för att fokusera pÄ dÄdet hyllade Göran Persson Anna Lindh och anvÀnde henne som symbol för det demokratiska samhÀllet.

6 juni i förÀndring 1893-2005- i ljuset av svenska nationalism

Under vÄr verksamhetsförlagda utbildning har vi stött pÄ fenomenet att pojkar och flickor behandlas som tvÄ homogena grupper, dvs. alla flickor lika, alla pojkar lika, som vardera ÄlÀggs olika krav och förvÀntningar av lÀrarna. LÀroplanen för det obligatoriska skolvÀsendet anger att skolan aktivt och medvetet ska arbeta för att pojkar och flickor ska ha samma möjligheter. Tidigare studier visar att idrottsÀmnet prÀglas av en obalans i vÀrderingen av manliga och kvinnliga aktiviteter och att dessa vÀrderingar har sitt ursprung i de könsmönster som förekommer generellt i samhÀllet. I vÄr studie har vi undersökt hur ett antal lÀrare resonerar kring genus, om de tar sÀrskild hÀnsyn till genus i sin planering och hur de anser att genus pÄverkar deras arbete.DÄ syftet med studien Àr att lyfta fram lÀrarnas tankar och vÀrderingar har vi genomfört samtalsintervjuer med lÀrare i idrott och hÀlsa, som sedan legat till grund för en kvalitativ analys.VÄr undersökning har visat att lÀrarna ansÄg genus pÄverka deras arbete framför allt i praktiskt genomförande av undervisningen och i hög utstrÀckning deras val av innehÄll.

Hillary Rodham Clinton - En polariserande kvinna : En studie av genus i retoriken & retoriken i genus

Uppsatsen undersöker huruvida Hillary Rodham Clinton förkvinnligat sitt retoriska tillvÀgagÄngssÀtt eller om hennes retorik passar bÀttre in i den manliga senatorsrollen. Med hjÀlp av klusteranalys och neo-aristotelisk analysmetod, görs en jÀmförande analys för att söka efter skillnader och likheter i Clintons retoriska tillvÀgagÄngssÀtt. Materialet bestÄr av tvÄ tal som hölls vid det demokratiska konventet; 1996 (i egenskap av first lady) och 2008 (i egenskap av senator). Resultatet diskuteras sedan utifrÄn det genusrelaterade begreppet double bind. Analysresultatet visar pÄ en utveckling i Clintons retorik, som generat ett stÀrkt primÀrt ethos.

Genusperspektiv pÄ en förskolas samlingar : En intervju- och observationsstudie

FörskollÀrarna ska ge alla barn i förskolan samma möjligheter att pröva och utveckla förmÄgor och intressen, utan begrÀnsningar utifrÄn bilder och uppfattningar av könsroller. Denna studie har som syfte att undersöka en förskolas organiserade samlingar ur ett genusperspektiv. Studien beskriver hur tre förskollÀrare arbetar med genusfrÄgor samt vilket förhÄllningssÀtt de har till flickor respektive pojkar under samlingarna. För att kunna analysera förskollÀrarnas intresse för genus, har undersökningen gjorts med hjÀlp av bÄde kvalitativa intervjuer och observationer av samlingarna. Jag har intervjuat tre förskollÀrare om deras syn pÄ genus.

Lyckligt ovetande eller olyckligt vetande? : En studie om förskollÀrares perspektiv pÄ genusarbete i förskolan

LÀroplanen för förskolan strÀvar mot att skapa samma villkor och möjligheter för alla individer oavsett kön (Skolverket, 2010). Mot bakgrund av det Àr det viktigt att synliggöra förskollÀrares perspektiv pÄ genus- och jÀmstÀlldhetsarbete. Syftet med denna uppsats Àr att undersöka förskollÀrares perspektiv pÄ genusarbete i spÀnningsfÀltet mellan lÀroplanens mÄl och den dagliga pedagogiska praktiken. I vÄr undersökning har vi intervjuat sju förskollÀrare i tre kommuner, samtliga kvinnor i 50- ÄrsÄldern, om deras syn pÄ genus och jÀmstÀlldhetsarbete. Insamlad data har kategoriserats och dÀrefter analyserats med hjÀlp av bakgrundsteori och tidigare forskning.

GenuspÄverkan vid utveckling och anvÀndning av informationssystem

Syftet med forskningen Àr att ge lÀsaren en ökad förstÄelse för genus och dess pÄverkan bÄde för utvecklandet och för anvÀndandet av ett informationssystem. För att kunna uppnÄ detta beaktas samhÀllet och skillnader hos könen. I samhÀllet finns det normer och etiska angivelser som pÄverkar vÄrt sÀtt att vara. I oss sjÀlva finns det skillnader i hjÀrnan mellan könen, vilket ocksÄ pÄverkar vÄrt sÀtt att tÀnka. Genom att beakta dessa skillnader har vi gjort det möjligt att förmedla en kunskap rörande genuspÄverkan inom informationssystem.

Elevers bilder av killar och tjejer : en analys av hur tonÄringar skildrar mÀnniskor i bild

Syftet med uppsatsen har varit att undersöka hur tonÄriga grundskoleelever skildrar mÀnniskor i bild och hur genus pÄverkar deras bilder. Genom att analysera 71 bilder som förestÀller mÀnniskor tecknade av elever i Ärskurs 8 har jag funnit att eleverna nÀstan uteslutande vÀljer att rita mÀnniskor av det egna könet, och att det finns en rad aspekter dÀr pojkars och flickors bilder skiljer sig Ät. MÀnniskorna tar större plats pÄ flickornas bilder medan pojkarna tecknar personer med fler föremÄl. Vilken typ av föremÄl de har skiljer sig ocksÄ mellan könen. Bilderna uppvisar flera tydliga tecken eleverna anvÀnder sig av för att markera genus, exempelvis ögonfransarnas synlighet.

LÀsinlÀrningsmetoder 1950-2010 : Learning to read methods 1950-2010

Under vÄr verksamhetsförlagda utbildning har vi stött pÄ fenomenet att pojkar och flickor behandlas som tvÄ homogena grupper, dvs. alla flickor lika, alla pojkar lika, som vardera ÄlÀggs olika krav och förvÀntningar av lÀrarna. LÀroplanen för det obligatoriska skolvÀsendet anger att skolan aktivt och medvetet ska arbeta för att pojkar och flickor ska ha samma möjligheter. Tidigare studier visar att idrottsÀmnet prÀglas av en obalans i vÀrderingen av manliga och kvinnliga aktiviteter och att dessa vÀrderingar har sitt ursprung i de könsmönster som förekommer generellt i samhÀllet. I vÄr studie har vi undersökt hur ett antal lÀrare resonerar kring genus, om de tar sÀrskild hÀnsyn till genus i sin planering och hur de anser att genus pÄverkar deras arbete.DÄ syftet med studien Àr att lyfta fram lÀrarnas tankar och vÀrderingar har vi genomfört samtalsintervjuer med lÀrare i idrott och hÀlsa, som sedan legat till grund för en kvalitativ analys.VÄr undersökning har visat att lÀrarna ansÄg genus pÄverka deras arbete framför allt i praktiskt genomförande av undervisningen och i hög utstrÀckning deras val av innehÄll.

"NÄgot som Àr kul, nÄgot man kan lÀgga framtiden pÄ" : lokalkulturens pÄverkan pÄ ungdomars framtidsvisioner i Gnesta

I denna kandidatuppsats ligger fokusen pÄ kommunen Gnesta, i Södermanlands lÀn. Syftet Àr att undersöka de framtidsplaner som finns hos ungdomarna i Gnesta kommun, utifrÄn förutsÀttningarna som ges. För att analysera ungdomarnas framtidsplaner anvÀnds begreppen plats (kommunen), genus, samhÀllsklasser och lokala identiteter. Uppsatsen Àr till stor del baserad pÄ fokusgrupper som genomfördes med fjorton elever i Ärskurs nio, hur deras framtidsval sÄg ut och varför. Till hjÀlp har jag Àven tagit del av en redan genomförd enkÀtstudie..

<- FöregÄende sida 17 NÀsta sida ->