Sökresultat:
3175 Uppsatser om Barnböcker genus - Sida 12 av 212
Att LĂ€ra Genus?
Syftet med denna undersökning var att se huruvida elever bemöter lÀrare olika beroende pÄlÀrares kön och/eller Älder. Samt hur lÀrare förmedlar, alternativt öppnar upp för eleverna attlÀra sig genus i klassrumssituationer.Uppsatsen bygger pÄ empiriska studier genomförda hos fyra lÀrare pÄ en gymnasieskola iHalland. LÀrarna var tvÄ kvinnor och tvÄ mÀn, varav en av varje kön var i 35 Ärs Äldern och enav varje kön var i 50 Ärs Äldern. Vi genomförde tvÄ observationer hos varje lÀrare vid olikalektionstillfÀllen i samma klass. Den empiriska datan samlades in via icke-deltagandeobservationer med hjÀlp av ett observationsschema som kompletterades med löpandeanteckningar.
HAN, HON eller HEN
Syfte: I studien vill vi undersöka hur verksamma pedagoger uppfattar och förhÄller sig till begreppen hen, könsidentitet och genus i förskolan.Bakgrund: Genus Àr ett brett Àmne dÀr förhÄllandet till samhÀllet, kulturen och hur vi uppfattar och förvÀntar oss av mÀn och kvinnor stÀlls mot varandra. Problematiken blir dÄ lÀtt inom genus att dess bredd ger mÀnniskor möjligheter till olika uppfattningar och Äsikter. Genus Àr med andra ord ett begrepp som innefattar mÄnga olika ting och innebörder dÀr genus kan variera frÄn mÀnniska till mÀnniska, genom den kultur och samhÀlle de lever i.Teoretisk ram: I studien Àr resultatet sammankopplat med tre aktuella teorier och litteratur som belyser Àmnena genus, könsidentitet och en artikel som belyser om begreppet hen. Vi har anvÀnts oss av Davies och Vygotskijs teorier som behandlar genus och barns skapande av könsidentiteter.Metod: I studien har det anvÀnts en kvalitativ metod med redskap av intervjuer, för att sedan kunna redovisa vÄrt resultat sÄ har vi Àven anvÀnt oss av fenomenografi som ansats. Vi har intervjuat tio verksamma pedagoger i förskolan som har olika yrkesbakgrunder och kön.Resultat: Vi har undersökt hur begreppet hen, könsidentiteter och genus uppfattas och anvÀndas av vÄra medverkande respondenter.
Genusmedveten undervisning : LÀrares och elevers syn pÄ Àmnet idrott och hÀlsa ur ett genusperspektiv.
Denna undersökning gjordes under en veckors tid pÄ tvÄ gymnasieskolor. Syftet var att genom intervjuer med lÀrare och elever se hur de upplever Àmnet idrott och hÀlsa ur ett genusperspektiv, samt att jÀmföra deras upplevelser med varandra. Vi har i vÄr bakgrund lutat oss mycket mot Yvonne Hirdman och hennes teorier om genus.Resultatet visar att lÀrare tror sig behandla tjejer och killar pÄ olika sÀtt, medan elever inte upplever det sÄ. DÀremot upplever eleverna att undervisningen Àr upplagd för killar genom de aktiviteter som anvÀnds. Detta anser inte lÀrarna som istÀllet tycker sig variera undervisningen och nivÄanpassa den - nÄgot som eleverna inte tycker att lÀrarna lyckas med..
Genus i bilderboken - En kvalitativ studie av karaktÀrer ur ett genusperspektiv och pedagogers tankar och arbete kring detta.
Jönsson, Emelie och PĂŒtz, Sofie (2011). Genus i bilderboken: en kvalitativ studie av karaktĂ€rer ur ett genusperspektiv och pedagogers tankar och arbete kring detta.
Malmö högskola: Fakulteten för lÀrande och samhÀlle.
Studiens fokus ligger pÄ hur karaktÀrer i bilderböcker framstÀlls ur ett genusperspektiv och pÄ pedagogers tankar kring genus och bilderböcker. Syftet med studien Àr att granska böckernas texter och bilder ur ett genusperspektiv för att synliggöra och beskriva vilka könsmönster det finns i respektive bok. Syftet Àr Àven att beskriva hur pedagoger tÀnker kring genus i bilderboken och hur de arbetar med detta i verksamheten. FrÄgestÀllningarna Àr: Hur gestaltas karaktÀrerna utifrÄn ett genusperspektiv i de utvalda bilderböckerna? Hur tÀnker pedagoger kring genus i bilderböcker pÄ tvÄ utvalda förskoleavdelningar? Hur arbetar pedagoger pÄ de tvÄ valda förskoleavdelningar med bilderboken i den pedagogiska verksamheten? För att nÄ fram till ett resultat har observationer av barn, text- och bildanalys av bilderböcker och intervjuer med pedagoger genomförts.
En pedagogs syn pÄ genus : En kvalitativ studie om pedagogers syn pÄ sitt genusarbete
Syftet med denna uppsats var att synliggöra hur pedagoger uppfattar sitt eget genusarbete, deras tankar och synsÀtt kring hur de arbetar mot en jÀmstÀlld förskola.I forskningsbakgrunden fokuseras det pÄ att förklara begreppet genus nÀrmre. Det definieras vad skollagen sÀger om genus och jÀmstÀlldhetsarbete och vad det innebÀr för dem som arbetar som pedagoger inom förskolan i dag. Sedan beskrivs Àven hur pedagogers arbete med genus kan se ut pÄ förskolan och pedagogernas arbete berörs genom relevant litteratur. Metoden som valdes för att synliggöra pedagogerns tankar kring sitt eget arbetssÀtt var kvalitativa intervjuer med semistrukturerade frÄgor. Vid intervjuerna anvÀndes inte en ljudupptagare utan stödpunkter antecknades under intervjuns gÄng.Resultatet visade att de flesta pedagoger inte tyckte att de uppnÄdde mÄlen enligt lÀroplanen och att de inte finns tillrÀckligt med kunskap inom arbetslaget för att det skall ske.
Vad lÀser barn? : En visuell textanalys av genus och etnicitet i tre lÀseböcker
Syftet med denna studie Àr att i tre lÀromedel analysera hur genus och etnicitet konstrueras och framstÀlls med hjÀlp av text och bild i olika sociala kontexter. Detta sker genom en visuell textanalys av tre lÀseböcker skapade för Ärskurs Fk-3 tryckta mellan 2000- 2007. De böcker som analyseras i studien Àr Vi lÀser. Andra boken, LÀs med oss. Mer om Ola, Elsa, Leo och de andra samt Kom och lÀs! Mer om Moa och Mille B.
Skogens möjligheter : En studie om barns genusskapande i mötet med skogen
Avsikten med denna studie Àr att utforska förskolebarns genus- och subjektskapande i mötet med skogen. VÄrt teoretiska perspektiv Àr feministisk poststrukturalism. Vi har valt att dokumentera barns lek i skogen med hjÀlp av pedagogisk dokumentation. Dessa situationer har vi dekonstruerat och gjort olika lÀsningar pÄ med hjÀlp av dekonstruktiva samtal och diskursanalys. Studien visar att flickor och pojkar positioneras och positionerar sig utifrÄn normerande genusdiskurser och dominerande förestÀllningar om skogen som pedagogisk miljö.
Genus : Identifiera och Àndra samhÀllets mönster nÀr det kommer till kvinnligt och manligt
Syftet med min studie Àr att se vad pedagoger anser att de kan gör för att identifiera och Àndra de mönster som finns i samhÀllet, vad gÀller förestÀllningar kring kvinnligt och manligt för att fÄ det mer jÀmstÀllt mellan pojkar och flickor i skolan. Tidigare forskning visar tydligt pÄ att det finns mÄnga kvinnliga och manliga mönster i hemmet, samhÀllet och skolan. Det vill sÀga att det finns mycket saker som specifikt kopplas till kvinnor och saker som specifikt kopplas till mÀn. Men Àven i skolan och med vÄra egna barn klÀr vi och pratar vi med dem pÄ olika sÀtt beroende pÄ kön. Insamlandet av information har skett genom ostrukturerade intervjuer av fyra pedagoger pÄ en grundskola och dessa intervjuer spelade jag in och transkriberade.
En kvalitativ studie om genus och jÀmstÀlldhet i förskolan
BakgrundDen nya reviderade lÀroplanen Lpfö 98 (10) har skapat striktare regler och högre krav pÄ att pedagoger i förskolan skall uppnÄ de mÄl som finns i lÀroplanen. LÀroplanen Àr ocksÄ tolkningsbar, vilket ger olika förutsÀttningar för hur mycket och vilka mÄl som ska prioriteras i förskolan. Det stÄr heller inte i lÀroplanen pÄ vilket sÀtt man skall uppnÄ mÄlen. Vem avgör om man har uppnÄtt mÄlen i lÀroplanen eller inte?  SyfteVi vill i den hÀr studien veta hur pedagoger i förskolan arbetar med och ser pÄ genus och jÀmstÀlldhet i förskolan.
Jag tÀnker att det blir fint vÀder imorgon : AndrasprÄksinlÀrares anvÀndning av svenska kognitionsverben tÀnka, tro och tycka
VÀnskap Àr en viktig del för den psykiska hÀlsan och individens vÀlbefinnande, det Àr Àven ett vÀlbeforskat omrÄde inom psykologins vÀrld. Tidigare forskning inom vÀnskapsrelationer har lagt den största tyngden pÄ genus som den ensamma och bÀsta variabeln till denna typ av relationer och dÀrmed inte tagit hÀnsyn till andra möjliga bakomliggande variabler. Denna studie Àmnade undersöka om kÀnslan av tillhörighet kan vara en bakomliggande variabler till skattning utav faktorer inom vÀnskapsrelationer, och möjligtvis kunna förklara skattningen bÀttre Àn genus. Undersökningen utfördes med en enkÀtundersökning. Urvalet bestod utav 60 deltagare, 30 mÀn och 30 kvinnor i Äldrarna 19 ? 26.
Godmorgon genus! Hur vi möter barnen ur ett genusperspektiv
Författare: Git-Marie Nilsson och Annika Lindholm
Titel: God morgon genus! Hur vi möter barnen ur ett genusperspektiv
Uppsatsen Àr skriven utifrÄn ett genusperspektiv. Intresset för genusperspektivet vÀcktes i en kurs pÄ Malmö högskola genom lÀsning av ?Lilla genushÀftet? som Àr skrivet av Maria Hedlin.
Undersökningen i uppsatsen genomfördes pÄ en förskola genom att titta pÄ mötet pÄ morgonen, mellan pedagog och barn, ur ett genusperspektiv. Syftet med undersökningen var att studera om och hur genus skapas i förskolan.
Elevinflytande i elevkÄren pÄ FÀssbergsgymnasiet
Syftet med undersökningen var att belysa nÄgra förskollÀrares kunskaper om genus samt i vilket utstrÀckning deras genusmedvetenhet avspeglades i förskolans praktiska arbete med jÀmstÀlldhet. Ett ytterligare syfte var att undersöka hur jÀmstÀlldhetsinriktat arbete kommunicerades till förÀldrarna. Vi anvÀnde oss av en kvalitativ forskningsstrategi. Metoden vi valde var semistrukturerade intervjuer dÀr Ätta personer stÀllde upp för en personlig intervju som sedan transkriberats och analyserats. VÄrt resultat visade att det fanns ett intresse kring genus och jÀmstÀlldhet men att arbetet gÀllande detta inte genomsyrades i verksamheten.
Den nödvÀndiga konflikten - en studie om hur förskolepedagoger ser pÄ konflikter som pÄgÄr mellan barn i förskolan
Den hÀr studien handlar om vad förskolepedagoger har för synsÀtt pÄ konflikter som pÄgÄr mellan barn i förskolan. I litteraturen tar jag upp perspektiven miljön, pedagogen, barns lek och genus, detta för att fÄ en bakgrund och en förförstÄelse om hur pedagogerna kan tÀnka kring Àmnet konflikter. För att kunna fÄ reda pÄ hur pedagoger ser pÄ konflikter som pÄgÄr mellan barn i förskolan, har jag gjort intervjuer vid en förskola som jag tidigare har haft kontakt med. IntervjufrÄgorna var öppna och tolkningsbara, vilket gjorde att intervjuerna fortlöpte som ett samtal. De hÀr intervjuerna har jag sedan transkriberat för att kunna urskilja ett antal nyckelbegrepp och teman.
Genus i historieundervisningen : Problem och möjligheter ur ett gymnasielÀrarperspektiv
Syftet med den hÀr uppsatsen har varit, dels att undersöka ett antal historielÀrares förstÄelse av och attityd till anvÀndandet av begreppet genus i historieundervisningen pÄ gymnasiet, dels att analysera vad jÀmstÀlldhetsmÄlen i gymnasieskolans styrdokument egentligen sÀger om be-greppet genus och om detta bör tolkas som ett direktiv att implementera genus i historieun-dervisningen. Undersökningen genomfördes i tvÄ steg. Gymnasieskolans styrdokument; skollagen, lÀ-roplanen för de frivilliga skolformerna samt Àmnesbeskrivning och kursplaner för historia A, B och C, nÀrlÀstes och analyserades utifrÄn en genusteoretisk grund. DÀrefter intervjuades sex utvalda gymnasielÀrare i historia kring begreppet genus i teori och praktik. Resultatet analyse-rades och kategoriserades dÀrefter sÄ att lÀrarnas genusmedvetenhet och attityd till anvÀndan-de av genus i historieundervisningen gick att identifiera.Styrdokumentsgranskningen visade att styrdokumenten idag inte sÀger nÄgonting expli-cit om anvÀndandet av ett genusperspektiv i historieundervisningen men att skollagens och lÀroplanens jÀmstÀlldhetsdirektiv vilar pÄ en genusteoretisk grund och dÀrmed indirekt krÀver ett genusperspektiv i den konkreta undervisningen.
PĂ„ spaning efter det ursprung som flytt
Denna uppsats syftar till att analysera hur begreppen genus och etnicitet representeras i lÀroböcker för grundskoleelever i svensk grundskola. Fokus ligger pÄ Äldersgruppen 14-15 Är och inriktningen gÀller sÀrskilt förhistoria och hur begreppen genus och etnicitet kommer till uttryck bÄde vad gÀller text som bild. En jÀmförelse och utgÄngspunkt i denna analys Àr diskussionen om mÀnniskans ursprung sÄ som den beskrivs i framförallt svensk populÀrvetenskap samt hur denna diskussion relaterar till genus- och etnicitetsbegreppen. Anledningen till att det Àr av sÀrskild vikt att diskutera och analysera dessa begrepp Àr pÄ grund av att den svenska skolans styrdokument Àr mycket tydliga i sina rekommendationer att implementera dessa bÄda begrepp för att pÄ sÄ sÀtt undvika polariseringar och vÀrderingar av personer utifrÄn t.ex. kön eller hÀrkomst..