Sök:

Sökresultat:

263 Uppsatser om Balanserat bestćnd - Sida 7 av 18

Balanserat styrkort inom ett universitet: FrÄn strategiprocessen till styrmodellens effekter

Det balanserade styrkortet Àr en styrmodell vilken kommer frÄn den privata sektorn, men den kan tillÀmpas sÄvÀl i den privata som i den offentliga sektorn. Det har visat sig vara problematiskt att styra organisationer inom den offentliga sektorn pÄ grund av dess storlek, komplexitet samt de starka professionerna som finns bland yrkesgrupperna. Ett universitet Àr ett exempel pÄ en organisation i den offentliga sektorn som stÀndigt möter den hÀr typen av problematik, eftersom det Àr en komplex verksamhet dÀr resultaten Àr svÄra att mÀta. UtifrÄn dessa förutsÀttningar Àr det av intresse att studera hur det balanserade styrkortet fungerar inom ett universitet.Syftet med denna studie Àr genom att beskriva strategiprocessen, öka förstÄelsen för effekterna av det balanserade styrkortet. För att uppnÄ syftet har en kvalitativ studie utförts med tvÄ datainsamlingsmetoder i form av intervjuer och enkÀter.

Balanserat styrkort pÄ ?Hotell Stockholm?- Ett lÄngsiktigt tÀnkande

InledningDet Àr viktigt att ledningen i ett företag mÀter och uppmÀrksammar mÄnga aspekter av sin omgivning för att företaget skall bli framgÄngsrikt. Tanken med det balanserade styrkortet Àr att hela organisationen eller företaget skall kunna styras mot ett mer mÄlinriktad beteende dÀr styrkortet fungerar som kommunikationsmedlet.SyfteSyftet med uppsatsen Àr att utveckla/ta fram ett förslag till ett balanserat styrkort Ät Hotell Stockholm.Metod/materialMetoden Àr grundad pÄ kvalitativa tillvÀgagÄngssÀtt och fyra intervjuer med företrÀdare för Hotell Stockholm har genomförts. FrÄgan om etiska övervÀganden gjorde att vi erbjöd respondenterna att vara anonyma samt att anonymisera Hotell Stockholm.ResultatVi pÄvisar att varje respondent har kunnat bidra med vÀrdefull information och olika synvinklar, detta har varit betydelsefullt för vÄrt syfte. Undersökningen visade att Hotell Stockholms vision och affÀrsidé inte Àr nÄgot som Àr nedskrivet. Det finns specifika mÄl/strategier för de olika avdelningarna pÄ hotellet men dessa Àr mer eller mindre uttalade.

Försvarbar och balanserad styrning av Marinbasen : En fallstudie om mÄl. mÄtt och balanserat styrkort vid ett förband i Försvarsmakten

SammanfattningKandidatuppsats i företagsekonomi, Ekonomihögskolan vid VÀxjö universitet,ekonomistyrning, FE 4223, VT 2008Författare: Susanne Arve och Mikael HolmströmHandledare: Elin FunckTitel: Försvarbar och balanserad styrning av MarinbasenBakgrund: De senaste decennierna har reformeringstrenden New Public ManagementpÄverkat ekonomistyrningen i offentlig sektor. Statens styrning av sina myndigheter ÀrpÄverkad av denna trend och den till Regeringen nyligen lÀmnade s.k. styrutredningenvittnar om att detta Àr ett aktuellt och angelÀget Àmne. Det gÀller inte minst styrningenav Försvarsmakten som den senaste tiden tilldragit sig ett stort intresse i massmedia.Försvarsmakten Àr en stor och komplex myndighet och de senaste Ärens Àndradeinriktning har stÀllt stora krav pÄ den interna styrningen.Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att undersöka om mÄlformuleringar och mÄtt iFörsvarsmaktens mÄl- och Äterrapporteringskedja Äterspeglar logiska samband som ÀrspÄrbara hela vÀgen frÄn Regeringens stÀllda krav ned till förbandsnivÄ och Äter. Viundersöker ocksÄ huruvida Balanserat Styrkort kan vara ett anvÀndbart verktyg förMarinbasen i en strÀvan att förbÀttra resultatstyrningen.AvgrÀnsningar: Uppsatsen omfattar endast ett förband inom Försvarsmakten,Marinbasen.

Balanserat styrkort : En fallstudie om vilka problem som kan uppstÄ vid implementeringen av Balanserat styrkort i ett sjukhus.

The Swedish healthcare systems have over the past decades experienced a major reorganization that involves reduction of costs and cuts due to the financial problems that the public health system faced. Healthcare was criticized because it was considered to be bureaucratic and inefficient (Funck, 2007). The solution to this problem was to focus on other measures rather than the economic measures, such as modernizing the healthcare instead of cutting down. Implementing a balanced scorecard in a public sector as a hospital, perceived as failures. This is due to several factors such as communication, knowledge and expected time are not taken into consideration when implementing the scorecard.

Balanserat styrkort som styrmedel ? en studie av chefer i Göteborgs Stad

Den hÀr studien belyser hur Ätta chefer i Göteborgs Stad anvÀnde det balanserade styrkortet som styrmedel. Inledningsvis presenteras styrning allmÀnt och sedan beskrivs verksamhetsstyrning och balanserat styrkort djupare. Syftet var att ta reda pÄ hur chefer anvÀnder det balanserade styrkortet för att styra verksamheten och vÄr forskningsfrÄga lyder: ?PÄ vilket sÀtt anvÀnder chefer i Göteborgs Stad det balanserade styrkortet för att styra verksamheten??I det teoretiska avsnittet behandlas olika teorier om styrning samt det balanserade styrkortet. Dessa utgör vÄrt verktyg för att analysera de insamlade data som vi har fÄtt fram genom intervjuer med olika chefer.

Hur kan stess- och hÀlsofrÄgor fÄ större utrymme pÄ arbetsplatsen?

Bakgrund: Stress och hÀlsofrÄgor Àr idag ett hett Àmne i samhÀllsdebatten. Konsekvenserna av stress för individen, företagen och samhÀllet talar sitt tydliga sprÄk i stigande sjukskrivningssiffror och medföljande ökade kostnader. Dagens arbetssituation stÀller nya krav pÄ mÀnniskan som vi inte Àr anpassade till. Trycket pÄ företagen vad gÀller att ta mer ansvar för de anstÀlldas hÀlsa verkar ocksÄ ha vÀckts. FrÄgan Àr hur chefer ska ta sig an och prioritera stress- och hÀlsofrÄgor i sin redan fullspÀckade agenda.Syfte: Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka vilken inverkan styrning har pÄ chefers prioriteringar och hur chefer ser pÄ sitt ansvar betrÀffande stress- och hÀlsofrÄgor.

Systembolagets balanserade styrkort : En studie av balansen mellan perspektiven i styrkortet för Systembolagets butiker

Den tilltagande konkurrensen till följd av ökad globalisering bidrog i början av 1990-talet till att den traditionella ekonomistyrningen bedömdes vara ett otillrÀckligt verktyg för att leda organisationer. Kaplan och Nortons introducering av det balanserade styrkortet innebar att företag gavs fortsatt möjlighet att bevaka det finansiella resultatet samtidigt som prestationen uppmÀrksammades utifrÄn ytterligare tre icke-finansiella aspekter.Systembolaget AB har sedan flera Är tillbaka anvÀnt ett balanserat styrkort för att driva sin verksamhet i Sverige. Syftet med vÄr uppsats Àr att för Systembolagets rÀkning utreda hur balansen mellan perspektiven i styrkortet upplevs pÄ butiksnivÄ och att identifiera orsaker bakom en eventuell obalans. Den teoretiska redogörelsen Àr hÀmtad ur böcker och artiklar av modellens ursprungsförfattare Kaplan och Norton, vilken sedan kompletteras med andra forskares teorier. Utredningen bygger pÄ intervjuer med totalt 16 av Systembolagets butikschefer fördelade över landet.

Implementering av balanserat styrkort i offentliga sektorn:
fallstudier av tvÄ offentliga verksamheters
implementeringsprocesser

Den offentliga sektorn har genom Ären genomgÄtt en hel del förÀndringar. Dessa förÀndringar har frÀmst skett inom omrÄdena för styrning och redovisning Det balanserade styrkortet Àr ett exempel pÄ ett flerdimensionellt styrverktyg som den offentliga sektorn sjÀlva tagit initiativ till att adoptera frÄn den privata sektorn. NÀr en verksamhet har beslutat att implementera det balanserade styrkortet ÄterstÄr att förankra det i organisationen. Just denna förankring kan visa sig vara problematisk dÄ implementeringsprocessen Àr av mycket komplex natur och krÀver en hel del entusiastiskt arbete frÄn bÄde de ansvariga och medarbetarna. Det finns inga standardlösningar för hur en verksamhet bör gÄ tillvÀga för att lyckas med implementeringen dÄ utfallet pÄ denna pÄverkas av en mÀngd olika faktorer.

Verksamhetsstyrning : Hur styr banker respektive revisions/redovisningsbyrÄer sin verksamhet?

SammanfattningTitel: Verksamhetsstyrning- Hur styr banker respektive revisions/redovisningsbyrÄer praktisktsin verksamhet?Problemformulering: Hur styr banker respektive revisions/redovisningsbyrÄer sinverksamhet?Syfte: Syftet med studien Àr att undersöka hur banker respektiverevisions/redovisningsbyrÄer praktiskt styr sin verksamhet ochvilka styrhjÀlpmedel de anvÀnder sig av. För att utveckla dettakommer vi att studera om det finns likheter och skillnader mellande olika branscherna samt studera hur verksamhetsstyrningeneventuellt anpassas till följd av omvÀrldsförÀndringar.Metod: Vi har genomfört en kvalitativ undersökning i form av sexintervjuer. I studien har vi sett pÄ tillvaron utifrÄn den intervjuadesperspektiv och den kunskapssyn vi anvÀnt oss av Àr denhermeneutiska. VÄr studie bygger pÄ ett deduktivt angreppssÀtt dÄvi fördjupat oss i redan befintliga teorier.

Hur har balanserat styrkort förÀndrat strategiformuleringen i svenska organisationer? : En studie om hur svenska organisationer arbetar med strategiformulering och strategikartor i relation till balanserat styrkort samt hur detta förÀndrat deras lÄngsikti

Strategiprocessen Àr en viktig fas för en organisation och Àr underlag för de strategiska mÄl, styrmÄtt och handlingsplaner som styr den dagliga verksamheten. För de organisationer som vÀljer att arbeta med styrkortsmodellen ger den strategiska planen underlag till strategiska mÄl i strategikartan som i sin tur leder till styrmÄtt i styrkort och vidare till individuella handlingsplaner. Tidigare forskning visar att styrkortsmodellen passar bÀst vid vÀrdebaserad styrning och Àr ett strategiskt beslut dÀr hela organisationen bör förberedas och involveras. Strategikartan Àr en grafisk modell som enkelt kommunicerar strategiska mÄl och samband mellan perspektiven i styrkortet samt för att minimera risker och optimera organisationen. En av de större utmaningarna för att lyckas med strategiformulering och styrkort Àr att hela organisationen involveras i processen och att styrkortet integreras i affÀrssystem och rapportering.

Det balanserade styrkortet : Den omedvetna anvÀndningen av de processer som finns i det balanserade styrkortet i smÄ och medelstora företag.

Abstrakt/SammanfattningTitel: Det balanserade styrkort ?den omedvetna anvÀndningen i smÄ och medelstora företag.NivÄ: KandidatuppsatsFörfattare: Elin Karlsson & Evelina LarssonHandledare: Stig Sörling & Tomas KÀllquistDatum: 2014 augustiProblem: Det har forskats en del kring det balanserade styrkortet och dess anvÀndning i smÄ och medelstora företag. Det kan Àven finnas en omedveten anvÀndning dÄ mÄnga chefer i dessa mindre företag inte Àr medvetna ombegreppet-Det balanserade styrkortet.Syfte: Syftet med vÄr studie Àr att belysa den omedvetna anvÀndningen av de processersom finnsi det balanserade styrkortet i smÄ och medelstora företag.Metod: Vi valde att först göra en förstudie för att fÄ en första kontakt med företagen. I detta skedevalde vien kvantitativ metod i form av enkÀter. Vi skickade enkÀterna till alla registrerade smÄ och medelstora företag som fanns i Vimmerby kommun, vilket utgjorde54 stycken.

Business Performance Management utifrÄn ett kvalitetssynsÀtt

Under 1990-talet kom Kaplan och Norton fram med styrningsfilosofin balanserat styrkort som innebÀr att managers uppmanas att inte enbart ta hÀnsyn till finansiella mÄtt utan bör anvÀnda sig av bÄde finansiella och icke-finansiella mÄtt för att kunna styra företag. Det hÀr konceptet med balanserat styrkort har sedan det togs fram utvecklas och i början av 2000-talet finns den tredje versionen av balanserat styrkort som tillsammans med avancerad teknologi bildar konceptet business performance management. Det innebÀr att den information som ligger till grund för de rapporter som bestÄr av finansiella och icke-finansiella mÄtt hÀmtas frÄn en central databas i det verksamhetsöverskridande business performance management systemet. En anledning till det Àr att business performance management knyter samman balanserat styrkort med avancerad teknologi som möjliggör att managers dÀrmed har möjlighet att fÄ tillgÄng till en gemensam version av verkligheten, det vill sÀga en gemensam mental bild hur företaget presterar. Dessutom möjliggör den avancerade teknologin att managers oavsett om beslut tas som Àr strategiska, taktiska eller operativa att de har tillgÄng till den information som beslutsunderlagen baseras pÄ i rÀtt tid.Den information som beslutsunderlagen baseras pÄ mÄste bestÄ av en tillfredstÀllande god kvalitet för att möjliggöra att managers tar korrekta och optimala beslut.

Balanserat styrkort ur ett hÄllbarhetsperspektiv : En fallstudie vid Handelshögskolan vid UmeÄ universitet

Bakgrund: Utvecklingen i samhÀllet uppmanar individer och organisationer att ta ett miljömÀssigt och socialt ansvar för att frÀmja en hÄllbar utveckling. Högskolor och universitet har i tidigare forskning framstÀllts som organisationer med stor potential att pÄverka aktörer i samhÀllet till ett mer hÄllbart levnadssÀtt. Detta krÀver emellertid viss förÀndring av högskolans verksamhet och styrning. FörÀndringar som i tidigare studier inte visat sig vara helt enkla dÄ aspekter som bristande intresse och engagemang bland medarbetare kan göra arbetet svÄrt.Ett styrmedel som kan förenkla hÄllbarhetsarbetet Àr det balanserade styrkortet som Àr en vÀletablerad modell inom ekonomistyrning. Styrkortet har i tidigare studier visat sig vara anvÀndbart för att mÀta och utvÀrdera strategier vid högskoleinstitutioner.

Praktisk tillÀmpning av The Balanced Scorecard - En fallstudie av EVITA vid ABB Sverige

Sammanfattning Titel Praktisk tillÀmpning av The Balanced Scorecard ? En fallstudie av EVITA vid ABB Sverige Författare Johan Erlandsson, Malin Sigfridsson, Elisabeth Sjöberg HandledarePer-Hugo SkÀrvad, Robert Wenglén Seminarium Kandidatuppsats, Organisatoriska frontlinjer Nyckelord BSC, The Balanced Scorecard, balanserat styrkort, organisatoriskt förÀndringsarbete, ABB, ABB Sverige, EVITA ProblemdiskussionI en förÀnderlig omvÀrld med hÄrdnande konkurrenssituationer och dynamiska marknader inser mÄnga företag att effektiviteten och rationaliteten inom den interna verksamheten Àr av stor betydelse. Att vidta förÀndringseffektiva ÄtgÀrder kan vara ett sÀtt för organisationer att anpassa sig till nya krav och ansprÄk frÄn omgivningen. I ABB Sverige valde man att 1994 utveckla ett Balanced Scorecard, det sÄ kallade EVITA. VÄr problematik handlar om att identifiera vilka faktorer som Àr utmÀrkande vid en tillÀmpning av the Balanced Scorecard.

Integration av de anstÀllda i den strategiska utvecklingsprocessen : En fallstudie om kopplingen mellan AffÀrsutveckling, Change Management och det Balanserade styrkortet pÄ ett svenskt IT-bolag

Strategisk affÀrsutveckling har lÀnge varit ett fenomen Ätskilliga företag velat bemÀstra. DÄ ett kontinuerligt förÀndrande marknadslandskap prÀglar dagens affÀrsutveckling Àr det svÄrt att bedriva effektiv strategisk affÀrsutveckling. Denna studie syftar till att beskriva och öka förstÄelsen kring hur ett modernt IT-företag med hjÀlp av ett balanserat styrkort som strategiskt verktyg skall kunna förbÀttra den förÀndringsbaserade affÀrsutvecklingen utifrÄn de anstÀlldas perspektiv. Fyra Ärs akademisk erfarenhet inom ekonomi samt ett brinnande intresse för strategisk affÀrsutveckling ligger till grund för denna studie.Studier har visat att generellt sett nÀrmare 80 procent av anstÀllda inom olika företag upplever oklarheter kring begreppet förÀndring och hur det pÄverkar organisationens strategiska utveckling. SÄledes har vi valt att i det teoretiska avsnittet fokusera pÄ strategisk affÀrsutveckling, vidare har vi belyst konceptet Change Management samt hur förÀndring pÄverkar den strategiska utvecklingsprocessen.

<- FöregÄende sida 7 NÀsta sida ->