Sök:

Sökresultat:

5761 Uppsatser om Avkastning pć totalt kapital - Sida 6 av 385

Insynshandel i tillvÀxtbolag : En studie av Aktietorget och Nordic Growth Market

Tidigare forskning har indikerat att det kan existera informationsasymmetrier i aktiemarknaden mellan olika marknadsaktörer. Personer med insyn har oftast tillgÄng till sÀrskild information som inte Àr tillgÀnglig för marknaden. Detta innebÀr att möjligheter till abnormala avkastningar existerar för dessa personer vid handel av bolagets finansiella instrument. Denna studie undersöker i första hand huruvida insynshandel pÄ Aktietorget och Nordic Growth Market genererar abnormal avkastning samt om det föreligger en skillnad i resultat mellan dessa marknadsplatser. Det som ligger till grund för studien Àr insiders samtliga köp- och sÀljtransaktioner under 2005 för bolag noterade pÄ Aktietorget och Nordic Growth Market.

Nyemissioner : En eventstudie om de kortsiktiga effekterna pÄ aktiekursen i samband med annonsering av nyemissioner

Studien undersöker om annonsering av nyemissioner genererar en onormal avkastning pÄ svenska aktiemarknaden. Studiens avsikt Àr Àven att ge bÀttre förstÄelse för i vilken grad faktorer som bolagsstorlek och emissionsbelopp pÄverkar den onormala avkastningen. Undersökningen Àr av kvantitativ art och genomförs med hjÀlp av en eventstudie. För att besvara undersökningen berÀknas den onormal avkastningen vid annonsering om nyemission. Resultatet visar att bolag som annonserar om nyemission genererar negativ onormal avkastning pÄ eventdagen.

Att förutspÄ avkastning pÄ en global marknad : PrediktionsjÀmförelser av Capital Asset Pricing Model och Fama-French trefaktorsmodell

Denna studie jÀmför hur Capital Asset Pricing Model (CAPM) och Fama-French trefaktorsmodell förklarar och förutspÄr avkastning pÄ en global aktiemarknad. CAPM utgÄr ifrÄn att investerarna förvÀntar sig en riskfri rÀnta adderat marknadspremien multiplicerat med företagens exponering mot marknaden. Fama-Frenchs Àr en utvidgning av CAPM modellen, dÀr företagens storlek och book-to-market-vÀrde lÀggs till som förklarande variabler för avkastning. Genom regressionsmodeller och prediktioner för portföljer indelade i storlek och book-to-market jÀmförs modellerna. Fama-French tycks vara genomgÄende bÀttre pÄ att förklara och förutspÄ avkastning under perioden 1990m07-2013m02 för samtliga portföljer, förutom portföljen för stora företag med medelhögt book-to-market vÀrde.

Svenska Pensionsfonder : En riskjusterad utvÀrdering av pensionsfonders avkastning

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka hur svenska pensionsfonder presterat under perioden 2005-01-01 till 2009-12-07. Detta vill vi undersöka dÄ det sker stora förflyttningar av pensionskapital i stundande tid inom det svenska pensionssystemet. Undersökningen innehÄller ett urval pÄ 25 svenska pensionsfonder hos sju av de stora svenska pensionsförvaltarna. Fyra fondtyper har anvÀnts i undersökningen: En aktiefond, en blandfond och tvÄ olika rÀntefonder. UtifrÄn historisk data har vi tagit fram avkastning och risk för aktuell tidsperiod hos fonderna.

LiggsÄr och hÀrdsmÀlta : En studie om att hantera intressenters konflikterande mÄl

Bakgrund: Runt omkring oss i samhÀllet finns det organisationer av olika slag. De organisationer som pÄverkar oss mest i vÄrt dagliga liv Àr dock troligen de kommersiella. För sÄdana organisationer utgör Àgarna en stark intressentgrupp dÄ de tillför kapital till verksamheten och för detta krÀver ersÀttning i form av avkastning. För mÄnga kommersiella organisationer finns det dock fler intressenter med andra krav pÄ organisationen och dess verksamhet, till exempel mÄste industrier investera i reningsanlÀggningar för att inte slÀppa ut skadlig rök till omgivningen. För de flesta organisationer finns det följaktligen minst tvÄ olika mÄldimensioner.

Kapitalstrukturen i svenska riskkapitalbolag

Under de senaste Ären har riskkapitalbranschen utgjort ett mycket aktuellt och omdiskuterat Àmne i media. Genom en kvantitativ studie, med deduktivt tillÀmpad datainsamling, vars urval omfattar omkring tvÄ tredjedelar av de svenska riskkapitalbolagen syftar författarna till denna studie svara pÄ följande problemformulering: Hur skiljer sig kapitalstrukturen Ät mellan svenska buyoutbolag och övriga svenska riskkapitalbolag? Författarna har jÀmfört de finansiella nyckeltalen; soliditet, rÀntabilitet pÄ totalt respektive eget kapital samt kassalikviditet, mellan riskkapitalbolag som inriktar sin verksamhet pÄ buyoutaffÀrer och övriga riskkapitalbolag. För att statistiskt kunna sÀkerstÀlla eventuella skillnader för respektive nyckeltal har författarna anvÀnt variansanalys. Svenska riskkapitalbolag visar, enligt denna studie, i allmÀnhet en mycket god soliditet.

Leveraged Buyout : En studie av den operativa lönsamhetsutvecklingen under hela LBO-cykeln

Syftet med denna studie Àr att undersöka om riskkapitalbolagen pÄ den svenska marknaden skapar högre operativ lönsamhet i de företag de förvÀrvar och om den Àr bestÄende pÄ lÀngre sikt, det vill sÀga efter avyttring. Studien omfattar 16 svenska företag som förvÀrvats av riskkapitalbolag mellan Ären 1990 till 2002. Samtliga har studerats sjÀlvstÀndigt med hjÀlp av nyckeltalen: Rörelsemarginal, kapitalomsÀttningshastighet och rÀntabilitet pÄ totalt kapital och har Àven jÀmförts med dess respektive bransch. Vi finner bevis för att lönsamhetsmÄttet rÀntabilitet pÄ totalt kapital visar endast en signifikant förbÀttring dÄ hÀnsyn inte tas till branschen under den tid dÄ företaget Àgs av riskkapitalbolaget. Rörelsemarginalen förbÀttras dock signifikant bÄde med och utan bransch.

Nyttomaximering i den svenska fondbranschen

En kvantitativ studie av incitament och avkastning pÄ 338 aktie- och 33 hedgefonder med sÀte i Sverige genom att variablerna fondförmögenhet, antal fonder i fondbolaget, prestationsbaserad avgift samt prestationsbaserad lön testas mot avkastning och risk. Vi finner att en större fondförmögenhet leder till lÀgre avkastning, fler fonder i fondbolaget resulterar Àven det i lÀgre avkastning för fonden Àn för motsvarande i ett fondbolag med fÀrre antal fonder. VÄr variabel prestationsbaserad lön resulterar i lÀgre risk för fonden och vÄr variabel prestationsbaserad avgift resulterar i högre risk. Vi kan inte utifrÄn vÄra resultat fastslÄ att agentteorins antaganden om incitament och kontroll i svenska fonder har en avgörande roll. DÀremot hittar vi effekter vilka sannolikt har sin förklaring i agentteorin men dÄ de inte Àr entydiga gÄr det inte att generalisera sambandet..

Att inte vÀlja, Àr det rÀtt val? : En jÀmförande studie av den Sjunde allmÀnna pensionsfonden och Sveriges mest valda premiepensionsfonder

Syfte: Studiens syfte Àr att undersöka om AP7 uppfyller sitt mÄl att ge sina sparare minst lika bra pension som övriga premiepensionssparareMetod: Uppsatsen baseras pÄ en kvantitativ metod. Avkastningar riskjusteras med hjÀlp av Treynorkvot, Sharpekvot och Jensens Alfa för att kunna jÀmföras mot varandra.Slutsatser:AP7:s riskjusterade avkastning ligger nÄgot under Sveriges övriga premiepensionsfonder sett till bÄde PPM-index och genomsnittet för de nio mest valda PPM-fonderna Är 2013. AP7 har presterat en sÀmre riskjusterad avkastning Àn SIXRX och en bÀttre riskjusterad avkastning Àn en svensk statsobligation sett till undersökningsperioden..

Intellektuellt kapital hos svenska noterade bolag : en studie inom lÀkemedelsbranschen

UtifrÄn företagens förÀndrade förutsÀttningar att redovisa sina tillgÄngar, dÄ flera företag idag bestÄr av stora resurser i form av kunskap, ansÄg författarna för denna studie det tÀnkvÀrt att undersöka hur företagen bemöter detta. Eftersom det dessutom inte krÀvs av företagen att redovisa sina kunskapstillgÄngar, intellektuellt kapital, och det heller inte finns nÄgon utarbetad standard för att göra detta, kan det antas att det finns flera olika idéer om hur företagen gÄr tillvÀga och varför företagen vÀljer att redovisa detta frivilligt. Syftet med denna studie var att ta reda pÄ huruvida noterade lÀkemedelsbolag redovisar frivillig information om immateriella tillgÄngar i form av intellektuellt kapital i sina Ärsredovisningar. Eftersom uppsatsens forskningsfrÄga och syfte avser att granska textmaterial frÄn börsnoterade bolag, och i detta material undersöka hur ofta immateriella tillgÄngar i form av intellektuell kapital omnÀmns, valde författarna till denna uppsats att utföra en innehÄllsanalys genom att studera sex börsnoterade bolag inom lÀkemedelbranschen och deras Ärsredovisningar för perioden 2006-2011. Den kategori som redovisats mest var internkapital vilket inte stÀmmer överens med tidigare studier, en förklaring till detta kan vara att lÀkemedelsbranschen har ett stort behov av Àgande gÀllande sina stora kunskapstillgÄngar.

Rapportering av intellektuellt kapital : i Sveriges fyra största banker.

Den hÀr studien har haft som avsikt att undersöka hur redovisning av intellektuellt kapital rapporteras av de fyra största bankerna i Sverige. Vi beskriver och analyserar vilka indikatorer bankerna fokuserar pÄ i redovisningen av intellektuellt kapital. Vi har gjort en kvalitativ undersökning genom att analysera den icke-finansiella delen i Ärsredovisningar frÄn Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea frÄn Ären 1998, 2003 och 2008. Vi har valt att kategorisera intellektuellt kapital efter MERITUM?s definitioner av human-, struktur- och relationskapital.

Sverigefonder eller Investmentbolag : En jÀmförande studie med avseende pÄ risk och avkastning mellan Ären 1999 - 2008

För en investerare finns flera olika typer av investeringar att vÀlja mellan dÀr tvÄ av dessa Àr investmentbolag samt aktiefonder. Avkastningen för de bÄda alternativen bör avspegla risken vilken respektive investering besitter.Denna uppsats undersöker vilket investeringsalternativ, svenska investmentbolag eller svenska aktiefonder, som ger bÀst avkastning i relation till risken för investeringen. Uppsatsen syftar till att undersöka om det finns nÄgon skillnad i risk och avkastning mellan svenska börsnoterade investmentbolag och svenska aktiefonder samt vilket av dessa tvÄ alternativ som genererar högst avkastning i förhÄllande till risken.Uppsatsen har valt att avgrÀnsas till 16 stycken Sverigefonder samt 4 stycken svenska investmentbolag under perioden 1999.01.01 ? 2008.12.31. De data som anvÀnts i uppsatsen Àr frÀmst kvantitativ i form av sekundÀrdata, men Àven kvalitativ i form av en intervju.

Swedish Hedge Funds

SYFTESyftet med uppsatsen Àr att analysera Svenska hedgefonders historiska avkastning betrÀffande riskjusterad avkastning och korrelation mot marknaden. Vidare studeras dessa faktorer ur ett investerarperspektiv för att undersöka huruvida Svenska hedgefonder fyller ett syfte som komplement i en marknadsportfölj. METOD Uppsatsen anvÀnder sig till största del av kvantitativ data som insamlas med hjÀlp av relevanta teorier. Kvalitativ data sÄsom intervjumaterial Àr ett komplement till de kvantitativa data och leder sÄ smÄningom till ett större djup i analysdelen. Undersökningen gÀllande den historiska avkastningen för Svenska hedgefonder Àr uppdelad i tre olika tidsperioder.

ÖverlĂ„telse av avtal i konkurs och företagsrekonstruktion

Det Àr vanligt förekommande att företag lÄter sig leverantörsfinansieras med handelskrediter. Den internationella forskningen Àr omfattande rörande vilka egenskaper och förhÄllanden sommotiverar leverantörsfinansiering. Syftet med denna studie Àr att visa vilka faktorer som Àr bestÀmmande för anvÀndandet av handelskrediter i svenska smÄ och medelstora företag. Undersökningen inriktas pÄ att studera vilket samband lönsamhet och skuldsÀttning har till handelskrediter. Företags Älder och storlek studeras ocksÄ i förhÄllande till handelskrediter.Studien genomförs med en multipel regressionsanalys dÀr den beroende variabelnhandelskrediter representeras av leverantörsskulder.

Den förvÀntade vÀrdepremien pÄ den svenska marknaden

Syftet med denna rapport var att ta reda pÄ om det fanns en vÀrdepremie pÄ den svenska marknaden. DÀrmed var avsikten att verifiera huruvida framtida avkastning baserad pÄ fundamentala vÀrden, sÄsom den förvÀntade lÄngsiktiga utdelningstillvÀxten och det förvÀntade utdelning/pris förhÄllandet, gav högre precision pÄ vÀrdepremien Àn framtida avkastning baserad pÄ realiserad avkastning. Ytterligare jÀmfördes resultatet med vad som hade uppnÄtts i en liknande studie pÄ den amerikanska marknaden. En kvantitativ metod baserad pÄ sekundÀr data anvÀndes i denna undersökning. 30 aktier noterade pÄ den svenska A-listan och den svenska O-listan mellan 1993 och 2002 valdes ut.

<- FöregÄende sida 6 NÀsta sida ->