Sök:

Sökresultat:

5761 Uppsatser om Avkastning pć totalt kapital - Sida 7 av 385

Intellektuellt kapital : En teoretisk introduktion till Àmnet

 InledningDagens affÀrsvÀrld genomgÄr en stor omvandling, dÀr fysiska produkter och resurser spelar enmindre viktig roll. Företag idag karaktÀriseras istÀllet av intellektuellt kapital och erbjuder istörre utstrÀckning tjÀnster Àn fysiska produkter, vilket leder till att personalen och desskompetens har blivit viktigare för företagen, sÀrskilt i kunskapsföretag. UtifrÄn det hÀr anservi att det Àr intressant att diskutera Àmnet intellektuellt kapital.ProblemformuleringVad innebÀr begreppet intellektuellt kapital?SyfteVi vill i vÄr uppsats skapa mer förstÄelse kring begreppet intellektuellt kapital. Syftet Àr attgöra en teoretiskt orienterad uppsats dÀr vi har ambitionen att genomföra enbegreppsutredning av intellektuellt kapital och klargöra kunskapslÀget.MetodI vÄr uppsats har vi utgÄtt frÄn den kvalitativa undersökningsmetoden, dÄ vi vill fÄ en djupareförstÄelse kring det intellektuella kapitalet.

Intellektuellt kapital i Ärsredovisningar: En fallstudie av OMXS30-företagen

Allt eftersom affÀrsklimatet skiftar frÄn ett industribaserat klimat till ett kunskaps- och informationsbaserat klimat blir Àven företags intellektuella kapital betydligt viktigare. DÄ intellektuellt kapital inte kan klassificeras som en tillgÄng i balansrÀkningen, Àr det upp till var och en att frivilligt redovisa sÄdan information, till exempel via sin Ärsredovisning. Genom att signalera sitt intellektuella kapital kan den asymmetriska informationen mellan företaget och dess omgivning reduceras och företaget kan bli legitimerat av samhÀllet, fÄ lÀgre kapitalkostnad och lÀttare att fÄ tag pÄ kapital, samt visa sin attraktivitet till potentiella medarbetare.Syftet med uppsatsen Àr att bygga en förstÄelse för hur börsnoterade företag signalerar sitt intellektuella kapital i Ärsredovisningen och varför de gör det. För att uppnÄ detta har företagen pÄ OMXS30-listans Ärsredovisningar analyserats med hjÀlp av en modell för intellektuellt kapital vid namn The Intangible Assets Monitor. Vidare har Àven semistrukturerade intervjuer genomförts.Analysen av den insamlade empirin visar att börsnoterade företag till stor del redovisar sitt intellektuella kapital i form av diskussion, dÄ det Àr ett vÀldigt kvalitativt element och Àr svÄrt att kvantifiera.

Är utbildning lönsamt? : En komparativ studie mellan mĂ€n och kvinnors avkastning pĂ„ vidareutbildning

PÄ bara nÄgra decennier har kravet pÄ utbildning vuxit markant och dÀrmed ocksÄ antalet universitetsstuderande. Syftet med denna uppsats har varit att undersöka huruvida det lönar sig att vidareutbilda sig pÄ universitetsnivÄ och i vilken utstrÀckning det finns skillnader för mÀn respektive kvinnor inom en mans och en kvinnodominerad utbildning. Fyra regressioner har genomförts. DÀrefter har en jÀmförelse skett mellan de olika livsinkomsternas nuvÀrden. Livsinkomsten har rÀknats fram genom att subtrahera nuvÀrdet av alternativkostnaderna frÄn nuvÀrdet av livsinkomsterna.

Basel II - does it matter?

KapitaltÀckningsregler för banker fick ett mer utarbetat regelverk 2007, Basel II. Avsikten med det nya regelverket var att förbÀttra det tidigare regelverket för bÄde interna och externa aktörer och att fokusera pÄ att sÀkerstÀlla bankernas risker pÄ ett bÀttre anpassat sÀtt efter deras verksamhet. UtvÀrdering av det nya regelverket har haft ytterst lite fokus pÄ vilka effekter Basel II de facto har haft i praktiken. DÄ de Europeiska lÀnderna som ingÄr i G10 nu har följt regelverket drygt tvÄ Är anser vi att det Àr möjligt att utvÀrdera hur de kvantitativa effekterna har satt sina spÄr i bankernas nyckeltal som mÀter lönsamhet och soliditet. Detta har mynnat ut i följande problemformulering och syfte: Har Basel II pÄverkat bankernas lönsamhet och finansiella stÀllning? Studies syfte Àr att med en kvantitativ metod sÀtta upp hypoteser för att undersöka om vi finner nÄgot samband mellan Basel II och bankernas nyckeltal som en effekt av tiden nÀr Basel II implementerades. Studien utgÄr frÄn en deduktiv ansats dÀr tvÄ möjliga hypoteser var: 1) Att medelvÀrdet av nyckeltalen ej skiljer sig efter införandet av Basel II Är 2007.

Spelar marknadsvÀrdet nÄgon roll? - En studie i Teknisk Analys

Syfte:Författarna Àmnar beskriva hur teknisk analys fungerar medutgÄngspunkt i hur stort marknadsvÀrde ett bolag har. Ettdelsyfte Àr att bidra till den praktiska och teoretiskakÀnnedomen om teknisk analys. Metod:För att uppfylla vÄrt syfte anvÀnder vi oss av en kvantitativmetod med en deduktiv ansats. Vi undersöker totalt 30bolag frÄn OMX nordiska lista under en tioÄrsperiod (1997-2006), bolagen indelas i grupper baserade pÄmarknadsvÀrde och den tekniska analysen representeras avGlidande medelvÀrde, RSI och Stochastic. Resultat:Det kan statistiskt sÀkerstÀllas att teknisk analys, i form avGlidande MedelvÀrde, fungerar bÀst pÄ Small-Cap bolagen,genom att resultera i högre avkastning Àn Buy & Holdstrategin.

Riskkapital - Hur gÄr det till? : Investeringsprocessen, bedömningar och dess pÄverkan pÄ investeringar

Riskkapitalinvesteringar Àr ett relativt nytt fenomen som uppstÄtt under de senaste Ärtionden och Àr ett sÀtt för bolag att fÄ in nytt kapital till företaget. Investeringarna som görs innehar oftast en hög risk men ger en tÀmligen hög avkastning om projektet gÄr som förutsett. Studien gick ut pÄ att utforska hur riskkapitalbolag genomför investeringar samt hur bedömningar görs vid ett beslutsfattande. Det gjordes Àven en observation pÄ vilka pÄverkningsfaktorer som existerar samt vilka effekter dessa har pÄ investeringsprojekten.Totalt utnyttjades fyra teoretiska modeller för analys och jÀmförelse, samt för att framta en egen analysmodell. Det empiriska resultatet tydde pÄ att investeringsprocesserna liknade varandra och följde teorierna, dock med en viss avvikelse.

Har pensionsredovisningsmetoder olika effekter pÄ volatilitet i Eget Kapital? : En studie av Large Cap-bolagen i Nasdaq OMX Nordic Stockholm

Problembakgrund och syfte: Uppsatsens syfte Àr att undersöka huruvida det finns samband mellan pensionsredovisningsmetoder och volatilitet i bolagens Eget kapital. Enligt pensionsredovisningsforskningen finns samband mellan pensionsredovisningsmetoder och volatilitet i total Eget kapital. Enligt Amir skapar redovisning av aktuariella vinster och förluster mot Eget kapital (totalresultatet) upphov till volatilitet i Eget kapital. Syftet med uppsatsen Àr att undersöka om forskningen som pÄvisar detta samband Àven stöds gÀllande Large Cap bolagen i Nasdaq OMX Nordic Stockholm. StÀmmer det att bolag som redovisar pensioner mot Eget kapital (totalresultatet) pÄvisar större volatilitet i Eget kapital Àn bolag som anvÀnder andra pensionsredovisningsmetoder? Detta Àr den grundlÀggande problemstÀllningen i uppsatsen.Metod: För att svara pÄ syftet anvÀnder vi oss av bolagens Ärsredovisningar dÀr vi undersöker vilka pensionsredovisningsmetoder bolagen vÀljer och volatilitet i total Eget kapital mellan Ären 2006-2011.

SĂ€kerhetskapital En del av det Intellektuella Kapitalet

Det saknas metoder att mÀta informationssÀkerhet inom företag och företagets tillgÄngar har förÀndrats frÄn ett fokus pÄ maskiner och rÄvaror till kunskap (intellektuellt kapital). Rapporten utforskar om det finns delar av företags intellektuella kapital som beskyddar företagets tillgÄngar och processer. Detta kapital kallas sÀkerhetskapital. Hur skulle företags informationssÀkerhet kunna tydliggöras genom dess intellektuella kapital och hur kan begrepp inom informationssÀkerhet och företagsvÀrdering hÀnga samman? Syftet med uppsatsen Àr att öka förstÄelsen hur informationssÀkerhet Àr relaterat till intellektuellt kapital.

Fundamentala analysens möjligheter att skilja pÄ vinnare och förlorare pÄ aktiemarknaden.

I det hÀr arbetet har multipel linjÀr regression tillÀmpats för att analysera hur olika finansiella signaler pÄverkar marknadsjusterad avkastning. Analysen baserades pÄ en observerad datamÀngd hÀmtad ur Ärsredovisningar och aktiekurser frÄn Ären 2006-2010. De finansiella signalernas undersöktes mot aktiers framtida marknasjusterade avkastning och mot fjolÄrets marknadsjusterade avkastning. De finansiella faktorer och marknadsfaktorer som undersökts i arbetet var F_SCORE, Book-to-Market-ratio, affÀrsÄr, marknadsvÀrde samt verksamhetsomrÄde.OLS-regressioner har tillÀmpats för att analysera modellerna, vilka dÀrefter successivt har reducerats med hjÀlp av BIC-test. För att undersöka OLS-skattningarnas noggrannhet har Àven Bootstrap-metoden tillÀmpats.

Kreditgivares bedömning av kunskapsföretag och dess
intellektuella kapital: fallstudier av fyra traditionella
banker

I dagens samhÀlle har en ny typ av företag vuxit fram, kunskapsföretagen. Dessa företags tillgÄngar Àr till största delen immateriella. Deras viktigaste och ibland enda tillgÄngar Àr kunskapen och kompetensen hos de anstÀllda. Dessa tillgÄngar kallas Àven intellektuellt kapital. Vid kreditbedömning av kunskapsföretag mÄste banker ta hÀnsyn till de faktorer som omfattar det intellektuella kapitalet.

Fusioner och förvÀrv ? bra eller dÄligt ur aktieÀgarens perspektiv?  : En jÀmförelse av det köpande företagets faktiska och förvÀntade avkastning 

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka om fusioner och förvÀrv genomförda av svenska börsnoterade företag mellan Är 1990 och Är 2005 har skapat nÄgot vÀrde för det köpande företagets aktieÀgare. För att besvara syftet har en kvantitativ studie i form av en eventstudie gjorts, dÀr det köpande företagets faktiska avkastning tre Är efter transaktionstillfÀllet har jÀmförts med en berÀknad förvÀntad avkastning utifrÄn Fama och Frenchs trefaktormodell. Resultatet tyder pÄ att fusioner och förvÀrv faktiskt har skapat vÀrde för det köpande företagets aktieÀgare pÄ lÄng sikt, men detta kan inte faststÀllas statistiskt. .

Individuellt pensionssparande - DÀr förvÀntad avkastning inte kan förutspÄs

Titel: Individuellt pensionssparande - DĂ€r förvĂ€ntad avkastning inte kan förutspĂ„s Datum för seminarium: 1:a februari 2007 Ämne/Kurs. Finansiell ekonomi, kandidatuppsats 10p Författare: Charlotte Engqvist och Carolin Hellström Handledare: Hossein Asgharian, Nationalekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan Lund Syfte: Syftet med studien Ă€r att undersöka vĂ€rdeutvecklingen hos ett antal portföljer som Ă€rkonstruerade enligt bankernas rekommendationer för det individuella pensionssparandet. Vikten lĂ€ggs pĂ„ att med Value at Risk ta reda pĂ„ ett möjligt sĂ€msta utfall som Ă€r ett resultat av placering i olika risknivĂ„er. Metod: Vi har för var och en av de tre utvalda bankerna utfört en simulering baserad utifrĂ„nderas rekommendationer. HĂ€nsyn har tagits till individers olika riskbenĂ€genhet samt en begrĂ€nsad tidshorisont.

Spridningseffekter inom branscher i form av onormal avkastning vid utdelningsförÀndringar pÄ Stockholmsbörsen

Syfte: Uppsatsens har som syfte att utreda om det generellt eller branschvis förekommer onormala aktiekursförÀndringar för företag noterade pÄ Stockholmsbörsen, dÄ företag inom samma bransch som de sjÀlva meddelar om en ovÀntad förÀndring i framtida utdelning. Utifall det inte gÄr att dra nÄgra generella slutsatser för Stockholmsbörsen i stort sÄ ska det undersökas ifall det finns sÀrskilda branscher dÀr denna form av spridningseffekt Àger rum. Metod: Studien bygger pÄ en kvantitativ metod med en deduktiv ansats. För att se ifall onormal avkastning förekommer har vi subtraherat marknadens avkastning ifrÄn avkastningen för aktien. Som marknadsavkastning har AffÀrsvÀrldens Generalindex anvÀnts.

Tradingmodeller för valutamarknaden

Syftet med denna uppsats Àr att testa olika tradingmodeller inom valutahandel, byggda pÄ tekniska indikatorer, för att undersöka om man kan nÄ en positiv avkastning.Undersökningen omfattar 24 olika modeller, byggda pÄ fyra olika tekniska indikatorer och med tre olika money management strategier. Modellerna testas pÄ fem olika valutapar under tre mÄnaders tid. Slutsatsen Àr att det gÄr att nÄ positiv avkastning och Àven positiv överavkastning med automatiska tradingmodeller om rÀtt indikatorer och money management strategier anvÀnds. Modellernas avkastning Àr mer kÀnsliga för valet av money management strategi Àn för valet av vilka tekniska indikatorer och parametervÀrden som ska anvÀndas..

Varför Àr det viktigt att ta hÀnsyn till landsrisker pÄ aktiemarknaden?

I dagens globaliserade samhÀlle Àr det enkelt att placera sitt kapital pÄ olika marknader. Dock kan det innebÀra bÄde risker och möjligheter för investeraren. Vilket betyder att det satsade kapitalet antingen kan bli en lönsam investering eller gÄ förlorat. Bör hÀnsyn tas till landsrisker pÄ aktiemarknaden för att kunna bedöma investeringens lönsamhet?Syftet med studien Àr att ta reda pÄ vilken betydelse landsrisker har för avkastningen i industri- respektive tillvÀxtlÀnder.

<- FöregÄende sida 7 NÀsta sida ->