Sök:

Vilka faktorer påverkar valet av diet?

En enkätundersökning på unga vuxna som studerar på Högskolan i Gävle


Enligt matvaneundersökningar har unga vuxna sämst matvanor. Detta är ett stort hälsoproblem eftersom dåliga matvanor ökar risken för sjukdomar. Trots att allmänheten har goda kunskaper om de svenska kostråden äter de flesta inte efter dem. Ett problem kan ligga i Livsmedelverket oförmåga att nå ut och övertyga allmänheten att äta efter deras kostråd. Förespråkare för populära dieter är däremot bättre på att marknadsföra sig och har fler följare. Frågeställningarna handlade om vilka faktorer som påverkar valet av diet och vilka påverkansfaktorer förespråkare för populära dieter använder sig av vid marknadsföring. Tidigare forskning om dieter och matvanor visar att det finns ?medicinska?, ?sociala? och ?kulturella skäl? som påverkar matvalen, men även andra faktorer som vi har kategoriserat som ?personliga? och ?övriga skäl?. Metoderna som användes till denna uppsats har varit enkätstudie och kvantitativ textanalys. Urvalet till enkäten har varit ett obundet slumpmässigt urval där populationen var studenter på Högskolan i Gävle. Resultatet från enkäten visar att det fanns sex stycken signifikanta påverkansfaktorer hos studenterna. Dessa var följande: ?uppnå specifika mål?, ?bli piggare?, ?träning?, ?bra argument för att dieten fungerar?, ?tillgång och utbud? och ?gå ner i vikt?. Resultatet från textanalysen visar att de påverkansfaktorer som de populära dieterna använder sig mest av är följande: ?förebygga sjukdom eller av medicinska skäl?, ?gå ner i vikt? och ?bra argument för att dieten fungerar?.

Författare

Robbin Kjellin Sebastian Borensjö

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Avdelningen för kultur-, religions- och utbildningsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..