Sök:

Utveckling av ett frågeformulär för bestämning av besvärsprevalensen av muskuloskeletala besvär hos professionella pianister

Identifiering av frisk- och riskfaktorer


Problemställning: Muskuloskeletala besvär hos professionella pianister (Playing-related musculoskeletal disorders - PRMDs) är ett vanligt förekommande problem och besvären är oftast smärtsamma, långvariga och funktionsnedsättande. Pianister drabbas i hög grad av skador i övre extremiteterna. Tidigare studier efterfrågar en gemensam konsensus med tydliga definitioner över de riskfaktorer som ingår i PRMDs hos pianister. Det rekommenderas valida och reliabla mätinstrument samt prospektiva studier för att säkerställa prevalensen.Syfte: Syftet var att konstruera ett frågeformulär på engelska för användning att kunna identifiera prevalensen av PRMDs och dess frisk- respektive riskfaktorer hos professionella pianister i Sverige, Nederländerna och Grekland. Metod: För att säkerställa att alla relevanta riskområden skulle inkluderas i frågeformuläret genomfördes intervjuer med tre experter inom området och intervjuerna analyserades sedan med innehållsanalys. I nästa steg konstruerades ett frågeformulär på engelska och frågorna som skapades baserades dels på intervjudata och dels på information litteraturstudier. Frågor och områden hämtades från validerade och tidigare kända frågeformulär och nya konstruerades. Frågeformuläret pilottestades sedan på fyra respondenter och modifieringar genomfördes.Resultat: Tio områden identifierades utifrån innehållsanalysen. Resultatet överrensstämde med tidigare studier när det gällde flertalet riskområden. Tre områden Prevention, Arbetsmarknad - Ekonomi och No pain No gain kunde delvis och under olika benämningar återfinnas i den tidigare litteraturen. Mästare ? Lärling och Organisation var helt nya. Fem områden som tidigare nämnts var Övningsrutin, Psykosocialt, Kroppskännedom, Diagnos och Kroppskonstitution-könsskillnader- ärftlighet. Frågor som utformades själva av författarna angående de nya områdena gav inte några större synpunkter vid pilottestning.Slutsats: Nytillkomna och tidigare nämnda frisk- och riskfaktorer för bestämning av PRMDs och dess besvärsprevalens gällande professionella pianister finns nu utvecklade i ett frågeformulär på engelska där helhetsperspektivet betonas djupare än tidigare. Fortsatt utveckling kvarstår och de ingående frisk- och riskfaktorerna bör undersökas närmare. 

Författare

Annika Pettersson Anna-Lena Åkerstrand

Lärosäte och institution

KTH/Skolan för teknik och hälsa (STH)

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..