Sök:

Upplevelsen av förutsättningar för, och behov av, kompetensutveckling hos första linjens chefer vid en organisation i förändring


Föreliggande examensarbete är en kvalitativ undersökning om förutsättningar för, och behov av kompetensutveckling, hos första linjens chefer i en organisation i förändring. Stora organisatoriska förändringar bland svenska företag, myndigheter och organisationer har under de senaste decennierna medfört att befattningen som mellanchef har försvunnit och att dess arbetsuppgifter har flyttats över till första linjens chefer, som därmed har fått större ansvar och fler arbetsuppgifter. Syftet var att undersöka förutsättningar för, och behovet av, kompetensutveckling hos första linjens chefer. Fyra olika frågeställningar som berör olika teman har behandlats. Dessa teman är förändringar och krav, synen på kompetensutveckling, möjligheter och hinder samt eget upplevt behov av kompetensutveckling. Fjorton intervjuer med första linjens chefer inom Luleå kommun genomfördes. Resultaten visar att kompetensutvecklingsbehov hos första linjens chefer föreligger främst inom chefsrollens ledarskapsfunktion, men även inom chefsrollens chefskapsfunktion. Majoriteten av respondenterna föredrog informellt, kontextuellt lärande i form av nätverk framför kurser och föreläsningar. Vidare, majoriteten av respondenterna ansåg sig få den kompetensutveckling de behöver för att klara sina arbeten, men att den inte upplevdes som optimal, då avsaknad av individanpassat utbildningssystem samt hög arbetsbelastning gjorde att de ofta måste välja bort kompetensutveckling.

Författare

Marlene Sandström

Lärosäte och institution

Luleå/Arbetsvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..