Sök:

Unveiling French Society - A qualitative study on young Muslim women's opinions and experiences regarding the law on religious symbols


Den långa traditionen av sekularitet i Frankrike har ett stort inflytande i den publika sfären och har därmed blivit djupt rotad i den franska identiteten. Den sekulära ideologin har resulterat i en lag som förbjuder religiösa symboler i skolan. Sedan hösten 2004 får muslimska flickor inte längre bära slöja i skolan. Syftet med denna uppsats är att presentera unga muslimska kvinnors uppfattning och syn angående denna nya lag. Uppsatsen strävar efter att förstå hur lagen har påverkat dessa kvinnor. Arbetet betonar också unga muslimska kvinnors föreställning om slöjan såväl som deras erfarenheter av ett sekulärt samhälle. Essän är ett resultat av empiriskt arbete av kvalitativ karaktär byggd på ostrukterade intervjuer med sju muslimska kvinnor. Saids koncept orientalism och Foucaults teori om governmentality är centrala element i analysen. Analysen i sin helhet är baserad på olika begrepp. Arbetet konkluderar en ökning av muslimska kvinnors exkludering som en följd av lagen. Lagen har således fått effekter utanför skolans sfär. Muslimska kvinnor i den här studien är stigmatiserade på grund av deras slöja och lagen har plötsligt legitimerat diskriminering mot dem.

Författare

Anna Mezey

Lärosäte och institution

Malmö högskola/IMER

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..