Sök:

Rekryteringsarbetet kring anställning av lärarepå kommunala och fristående gymnasieskolor ien mellanstor kommun i södra Sverige


Följande studie har till syfte att undersöka hur lärarrekryteringsarbetet på kommunala ochfristående gymnasieskolor i en mellanstor kommun i södra Sverige går till. Skillnader ochlikheter vid rekrytering av lärare mellan de olika skolorna har undersökts. De psykologiskaaspekterna (intelligens/begåvning, personlighet och kompetens) knutna till urval harbehandlats i denna uppsats för att undersöka om dessa aspekter väger in i beslutet omanställning. Sex rektorer från sex olika gymnasieskolor (tre kommunala och tre friståendeskolor) i en mellanstor kommun i södra Sverige har intervjuats. Resultatet av intervjuerna harsammanfattats, diskuterats och analyserats utifrån tidigare forskning och teorier. De aspekter somdiskuterats i studien är rekryteringsarbetet på de olika skolorna, felrekryteringar,anställningsförlopp, lärarkompetens och egenskaper, användandet av personlighets- ochintelligenstest samt lärarbehörighet. De slutsatser författarna kommit fram till är att det råderlikhet mellan de olika skolorna när det handlar om hur rekryteringsarbetet ser ut. Dock finnsvissa skillnader i vilka som är med vid anställningsintervjun på skolorna och vilka sökandesom har företräde till en ledig lärartjänst. Alla skolor strävar efter att ha behöriga lärare i deundervisande ämnena. Inga av skolorna använder sig av begåvningstest ellerpersonlighetstestning vid rekryteringsarbete, istället används intervjuer frekvent.

Författare

Fanny Svensson Sandra Zlojutro

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Sektionen för lärarutbildning (LUT)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..