Sök:

Perceptuell Tonhöjd

en undersökning om skillnaden mellan hur människor uppfattar sångröst och frekvensnivån som räknas ut av datoralgoritmer

Det finns idag diverse datorprogram som använder sig av olika typer av datoralgoritmer för att ta fram noter i sång som t.ex. ScoreCloud och Magic Stave. Dock är det inte trivialt för sådana program att approximera tonhöjden i sång. Syftet med denna uppsats är att ta reda på vad som är skillnaden mellan tonhöjden som människor uppfattar och frekvensnivån som räknas ut av datoralgoritmer.För att undersöka detta skapade vi ett program för att kunna utföra ett lyssnartest. Testpersonerna fick lyssna på ett utdrag av sången från låten Tom?s Diner av Suzanne Vega. Samtidigt fick de sedan genom reglage ställa in syntetiska toner så att de matchade tonerna som hördes i sången. Detta test gjordes på tjugo personer som alla hade sjungit eller spelat instrument utan fasta tonhöjdssteg i några år. Efter detta analyserades samma ljudfil med hjälp av datoralgoritmer som använder subharmonisk summering respektive autokorrelation och resultatet från dessa jämfördes med resultat från lyssnartesterna.En slutsats är att människor med musikalisk bakgrund, när de lyssnar på sång, inte lyssnar på varje ton för sig utan istället på helheten, medan de algoritmer som används idag enbart analyserar enskilda toner. Dessa resultat kan vara till nytta vid utveckling och utvärdering av program som inte bara använder resultatet från en algoritm utan också tar hänsyn till hur människor uppfattar sång.

Författare

Marilia Bognandi Fredrik Wallén

Lärosäte och institution

KTH/Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..