Optimal skördetidpunkt och ULO-betingelser förbättrar lagringspotential hos ´Clara Frijs´- och ´Carola´- päron
Svensk päronproduktion kan utvecklas och förbättras. För att lagrade päron ska vara av högsta kvalitet ska skörd ske i rätt tid, frukten ska lagras i rätt temperatur och ULOlagringsbetingelserna ska vara rätt sammansatta.
Försök utfördes på päronsorterna ´Clara Frijs´ och ´Carola´ för att få fram optimal skördetidpunkt, lagringstemperatur och ULO-betingelser för respektive sort. Efter kontinuerlig provtagning och analyser av fruktkvaliteten (fasthet, löslig torrsubstans ?SSC?, stärkelsenedbrytning, syrahalt, smak och färg) plockades frukten under sex olika
mognadsstadier under perioden 17/8 ? 17/9 för ´Clara Frijs´ och 24/8 ? 24/9 för ´Carola´.
Frukten lagrades i två kyllager med 1oC respektive 3oC. Ytterligare frukt plockades, vid två olika mognadsstadier, för ULO-lagring. ´Clara Frijs´ plockades 30/8 och 5/9, medan ´Carola´ plockades 11/9 och 17/9. Denna frukt lagrades under sju olika ULO-betingelser: Skåp 1: 1%
O2 + 1% CO2, skåp 2: 1% O2 + 2% CO2, skåp 3: 1% O2 + 3% CO2, skåp 4: 2% O2 + 2% CO2, skåp 5: 1% O2 + 0,5% CO2, skåp 6: 2% O2 + 0,5% CO2 och skåp 7: 2% O2 + 1% CO2. Efter
avslutad lagring kontrollerades fruktens kvalitetsparametrar och förluster till följd av
svampangrepp, sjukdomar och vattenavgivning noterades.
Rekommenderad skördetid för ´Clara Frijs´ är 30/8 ? 5/9 och för ´Carola´ 5/9 ? 11/9 eftersom resultaten efter lagring visade låga förluster och bra kvalitet för frukt som skördats under dessa perioder. Rekommenderad lagringstemperatur är 1oC för båda päronsorterna eftersom
kvaliteten bevarades bäst vid den låga temperaturen. För ´Clara Frijs´ resulterade ULOlagring i 1% O2 + 0,5% CO2 i bäst resultat och för ´Carola´ var det ULO-lagring i 2% O2 +
0,5% CO2 som gav bäst resultat. Generellt visade ´Clara Frijs´ högre totalförlust än ´Carola´ oavsett skåpen. ´Carola´ tappade mindre av sin kvalitet under ULO-lagring i jämförelse med ´Clara Frijs´.