Sök:

?Man kan säga att det var en bra grej till slut? ? En kvalitativ studie om ungdomars upplevelser i ungdomsprojekt Green Team


Antalet arbetslösa ungdomar är stort i dagens samhälle. Det finns många åtgärder som bedrivs av landets kommuner som riktar sig till unga arbetslösa socialbidragstagare, men det finns för lite kunskap om dessas innehåll och resultat, samt om hur deltagandet i dessa åtgärder upplevs av ungdomarna själva.Syftet med denna studie är att få en ökad förståelse för vilka komponenter som deltagare iungdomsprojekt anser vara viktiga och varför. Vi vände oss till deltagare i projektet Green Team,som riktades mot långtidsarbetslösa ungdomar mellan 21 ? 25 år och som finansierades avstadsdelen Angered. Projektets syfte var att höja ungdomarnas sociala kompetens för att underlätta deras etablering på arbetsmarknaden. Vi har utgått från följande frågeställningar:1. Vad var ungdomarnas erfarenhet av arbetslöshet och socialbidragstagande före projektet?2. Hur upplevde ungdomarna projektet?3. Vad anser ungdomarna att de har fått för nytta av projektet och hur de beskriver de dennyttan?För att få svar på våra frågor har vi använt oss av kvalitativ metod, och empirin utgjordes avintervjuer med projektets deltagare och projektledarna. Bakgrundsfakta om arbetslöshet och arbetslöshetens påverkan på ungdomar samt tidigare forskning hämtade vi främst frånlitteraturstudier. Tidigare forskning visade ett samband mellan arbetslöshet och försämrad hälsa, samt att arbetslösheten innebär en stor risk till marginalisering av ungdomar som är på väg in i vuxenlivet. Motverkade projektet på något sätt dessa negativa effekter, ur ungdomarnas eget perspektiv?Våra resultat visar att det är väldigt individuellt hur insatserna upplevs av deltagarna, men islutändan såg de projektet som meningsfullt på så sätt att det bidragit till deras personliga mognad genom sociala kontakter, och till ett starkare självförtroende som har ökat deras motivation och hopp inför framtida arbete och studier.

Författare

Elisabeth Persson Ilona Tóth

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..