Sök:

Kunskap om kostens betydelse för idrottslig prestation - En enkätstudie hos elever vid två svenska riksidrottsgymnasier


Idrottare som är aktiva på elitnivå är unika ur ett näringsfysiologiskt perspektiv på grund avden mycket omfattande träningen. Om en idrottare har ett för lågt energiintag i samband medhård träning försämras prestationen samtidigt som risken att drabbas av skador och/ellerinfektioner ökar. Även elever på idrottsgymnasium kan räknas som elitidrottare, då de i regelär aktiva på en mycket hög nivå. Studier visar att många av dessa ungdomar har för dåligkunskap om kost och därigenom har ett alltför lågt närings- och energiintag.Syftet med studien var att undersöka hur stor kunskap en grupp elitidrottande tonåringar somstuderar på riksidrottsgymnasium har om kostens betydelse för idrottslig prestation, samt omde tidigare fått någon utbildning inom området.En enkätundersökning genomfördes på två riksidrottsgymnasier i Västergötland, där totalt 83elever deltog. Av respondenterna var 58 tjejer och 25 killar, där 28 stycken spelade fotboll och55 stycken spelade volleyboll.Resultatet visar att eleverna generellt sett har relativt stor kunskap om kost och dessbetydelse för prestationen, men endast en femtedel lyckades få mer än 65 % rätt på enkätenskunskapsfrågor. Resultatet visar även att hela 95 % av eleverna har fått någon form avkostundervisning genom antingen skola, idrottsklubb eller distriktslag/landslag.Det är positivt att många av eleverna verkar ha relativt stora kunskaper inom området kostoch dessutom tidigare har haft någon form av kostutbildning. Att undersöka ungdomarskunskaper om kostens betydelse för prestationen visade sig dock vara svårare än väntat,eftersom ?kunskap? är ett svårdefinierbart begrepp som inte är helt enkelt att mäta. Detta harlett till något svårtolkade resultat och osäkerhet när det gäller att direkt överföra dessa svar påelitidrottande ungdomar som studerar på riksidrottsgymnasier runt om i Sverige.

Författare

Eleonore Carlsson Andréa Hultgren

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..