Sök:

?Jag vill, men det är svårt? - En kvalitativ studie om biståndshandläggares arbete med att tillgodose äldres psykiska behov


Syftet med vår studie har varit att undersöka hur biståndshandläggare inom äldreomsorgen arbetar med äldres psykiska ohälsa samt hur biståndshandläggare kan tillgodose äldres psykiska behov. Vi har genomfört en kvalitativ studie där vi intervjuat fyra biståndshandläggare och två metodutvecklare. Resultatet av vårt insamlade material valde vi att analysera med hjälp av ålderism och rollteorin. Vi gjorde även en jämförelseanalys där vi gjorde jämförelser dels inom materialet men även jämförelser med tidigare forskning samt litteratur. Vår studie visar att biståndshandläggare arbetar med äldres psykiska ohälsa på olika sätt beroende på hur långt de väljer att dra sitt handlingsutrymme. Det finns olika uppfattningar om hur nära biståndshandläggaren kan gå i relationen till den äldre och det finns olika uppfattningar mellan metodutvecklarna och biståndhandläggarna till hur stor del handläggarna kan tillgodose äldres psykiska behov. Det framkommer även att biståndshandläggare uppmärksammar äldres psykiska ohälsa men att de saknar de verktyg och resurser som behövs för att tillgodose dessa behov.

Författare

Sophie Nyberg Sara Lund

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..