Sök:

?Jag känner mig inte lika ensam? - Socialmedicinsk samverkan mellan huvudmän, för personer med missbruks- och beroendeproblem i Götene kommun


Syftet med denna studie är att undersöka den socialmedicinska samverkan mellan huvudmän för personer med missbruks- och/eller beroendeproblem i Götene kommun. Avtalet och samverkansgruppen har varit aktiva sedan hösten 2010. Under de år som har passerat har de upprättat individuella vårdplaner för ca 40 personer. Frågeställningarna i denna studie är inriktade på att se hur samverkan har utvecklat sig över tid; vilka förutsättningarna har varit för att få till en fungerande samverkan; hur de professionella rollerna har utvecklats och vilken nivå av samverkan man har nått samt vilket resultatet har varit för brukarna. En kvalitativ metod har använts för att besvara studiens frågeställningar. Det har genom-förts en fokusgruppsintervju med deltagarna i samverkansgruppen samt en kompletterande individuell intervju, sammanlagt åtta intervjupersoner. Enskilda intervjuer har genomförts med deras respektive enhetschefer som var sex personer sammanlagt. Möjligheten att även intervjua brukare har övervägts men valts bort av olika anledning, främst på grund av tidsbrist. Resultaten i studien visar att samverkansgruppen i Götene har uppnått en hög nivå av samverkan och att de trivs bra med varandra i gruppen. Samverkan har blivit ett stöd för dem i deras dagliga arbete, såväl som en källa till kunskap och ett gott rykte för Götene kommun. Enhetscheferna och samverkansgruppen är mer eller mindre överens kring vilka de positiva effekterna är för brukarna. Den har lett till en mer effektiv och bättre planerad vård. Den har även sparat resurser och förbättrat relationen mellan medlemmarna i samverkansgruppen. Svårigheterna som har identifierats har handlat om bristande resurser inom öppenvårds-psykiatrin, vilket har lett till att de inte alltid har kunnat delta i samverkan fullt ut. Slutsatserna i studien är att samverkansgruppen i Götene fungerar bra, mycket på grund av att de har en väl inarbetad samverkansrutin samt att deltagarna i samverkansgruppen trivs bra med varandra. Viktiga faktorer för samverkan har varit att ha ett väl etablerat samverkansavtal, att deltagarna i samverkan har tillräckliga mandat samt att organisationerna har tillräckliga resurser för att utföra sina olika uppdrag.

Författare

Anna Sturkell

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..