Sök:

Hur kan miljö- och hälsoskyddskontoren i Stockholms län uppnå en bättre samsyn i livsmedelstillsynen?


Under 2006 skedde omfattande förändringar i livsmedelslagstiftningen, dels på EU-nivå, dels på nationell nivå. Det nya regelverket blev mindre detaljstyrt och mer inriktat på de mål som ska nås. Mot bakgrund av denna inbyggda flexibilitet ställs högre krav på inte bara livsmedelsföretagare, utan även på inspektörernas kompetens. Livsmedelslagstiftningen är utformad så att det innebär ett stort tolkningsutrymme för inspektörerna. Samtidigt måste kontrolltillsynen vara enhetlig över kommungränserna. För att detta ska gå att förverkliga krävs att miljö- och hälsoskyddskontoren har en samsyn mellan kommunerna. Syftet med studien var att föreslå konkreta lösningar på hur miljö- och hälsoskyddskontoren i Stockholms län kan uppnå en bättre samsyn i livsmedelstillsynen. För att uppnå detta har en litteraturstudie och en enkätundersökning genomförts. De områden som inspektörerna ville ha mest samsyn i är sju stycken, bl.a. kontrollbedömningar, riskklassning och avgifter samt beslutsmallar. Samsynsområden och förslag till förbättringar ska vara till nytta i det fortsatt arbetet med ökad samsyn i Stockholms län. Förhoppningsvis leder det till att ansvariga ledare och inspektörer omsätter dem i verklighet. Resultatet medförde följande förslag. 1. Att be om ökat stöd från Livsmedelsverket för framtagning av gemensamma dokumentmallar 2. Att anordna gemensamma projekt, utbildningar samt temadagar.

Författare

Thinh Vo

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Microbiology

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..