Sök:

Hälsa i Guds namn

en kvalitativ jämförande intervjustudie av sex religiösa kristna och muslimska kvinnors fysiska, sociala och psykiska hälsa


Syfte och frågeställningarDet övergripande syftet med denna studie är att undersöka hälsan hos unga religiösa kristna och muslimska kvinnor. Syftet kommer undersökas utifrån följande frågeställningar:Hur ser unga religiösa kristna och muslimska kvinnors hälsa ut kopplad till rekommendation för fysisk aktivitet och definitioner för social och psykisk hälsa?Hur upplever unga religiösa kristna och muslimska kvinnor att religionerna påverkar deras hälsa? Vilka likheter och skillnader finns det mellan unga religiösa kristna och muslimska kvinnor då det gäller hälsan och den upplevda påverkan av religionerna?MetodStudien är en kvalitativ jämförande studie som är baserad på sex halvstrukturerade intervjuer. Respondenterna var tre religiösa kristna kvinnor och tre religiösa muslimska kvinnor mellan 22 och 28 år och boende Stockholm. Intervjuerna var djupgående och mellan 30 och 60 minuter långa. De spelades in och transkriberades ordagrant för att sedan noggrant analyseras.ResultatSamtliga respondenter levde upp till definitionerna för social och psykisk hälsa. Dock levde endast en av muslimerna men samtliga kristna upp till rekommendationen för fysisk aktivitet. Båda religionerna upplevdes påverka hälsan övervägande positivt. Den sociala hälsan påverkades av gemenskap, den fysiska hälsan genom uppmuntran till att sköta om sin kropp och den psykiska hälsan genom att respondenterna upplevde meningsfullhet, trygghet samt hjälp och stöd. Endast små skillnader kunde ses i hur religionerna upplevdes påverka hälsan.SlutsatsDenna studie visar på att kristendom och islam erbjuder samma positiva påverkan av hälsan. Om man endast såg till sätten religionerna främjade hälsa på skulle det vara svårt att avgöra vilken religion som var vilken.

Författare

Elin Pöllänen

Lärosäte och institution

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH/Institutionen för idrotts- och hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..