Sök:

Den svenska aktiemarknaden under 1980- och 1990-talen- en studie av orsakerna till den stora uppgången på aktiemarknaden


Aktier var utan tvekan 1900-talets bästa sparform. En stor del i detta hade dock de kraftiga uppgångarna på aktiemarknaden under 1980- och 1990-talen. Dessa decennier var i särklass de två bästa årtiondena på den svenska aktiemarknaden under 1900-talet. Utvecklingen på den reala sidan av ekonomin uppvisade inte alls samma imponerande utveckling som den på aktiemarknaden. Syftet med uppsatsen är att försöka förklara den kraftiga börsuppgången som ägde rum i Sverige under 1980- och 1990-talen. Uppsatsen har även i syfte att öka förståelsen för aktiemarknaden som annars allmänt sett brukar uppfattas som något svårbegriplig. Det finns flera olika orsaker till den enorma utvecklingen på den svenska aktiemarknaden under 1980- och 1990-talen. Den främsta orsaken var att intresset för svenska aktier ökade enormt under perioden, både från inhemska och utländska investerare och stora mängder kapital strömmade till börsen. Även kapitalandelen i BNP ökade under framför allt 1980-talet vilket för gynnsamt för kursutvecklingen. De svenska exportföretagen uppvisade en mycket hög lönsamhet under perioden vilket ytterligare drev upp aktiekurserna, framför allt på grund av den amerikanska ekonomins starka tillväxt. Även snedfördelningen av generalindex med ett fåtal företag i dominerande ställning bidrog till börsuppgången. Även vissa psykologiska faktorer inverkade positivt på utvecklingen på aktiemarknaden, framför allt i slutet av 1990-talet. Den höga värderingen i slutet av 1990-talet berodde på en kombination av lägre avkastningskrav och en tro om högre framtida vinsttillväxt.

Författare

Fredrik Jonsson

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Ekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..