Sök:

"De ska förstå sin omvärld."En studie av sex pedagogers syfte med naturvetenskaplig undervisning för grundskolans lägre åldrar.


Det huvudsakliga syftet med den här studien var att få ta del av pedagogers syfte med naturvetenskaplig undervisning för grundskolans lägre åldrar och undersöka hur deras syften motsvarar sturdokumenten. För att undersöka hur en grupp om sex pedagoger tänker och planerar kring naturvetenskap utförde jag sex intervjuer med fritidspedagoger, förskollärare och lärare. Resultatet visade att alla de tillfrågade pedagogerna hade klara syften som till en viss del motsvarar de mål som står i kursplanen för de naturorienterande ämnena och läroplanen, Lpo 94. Pedagogerna svarade väldigt lika varandra och det gav ett tydligt resultat av vad pedagogerna anser är det viktigaste som barn behöver lära sig inom naturvetenskap. De ansåg att det viktigaste var att barnen förstod naturen som de möter runtomkring sig och att det får kunskap som de kan knyta an till sin vardag. Till exempel bör barnen förstå vad som sker vid årstidsväxlingar och dygnsrytmer. Studien visade också att den naturvetenskapliga undervisningen ser olika ut och att det beror på pedagogens individuella intresse. Genom den här studien fick jag en inblick i hur den naturvetenskapliga underviningen för grundskolans lägre åldrar kan se ut och även idéer på hur jag kan planera i min kommande lärarprofession.

Författare

Malin Nilsson

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Institutionen för tematisk utbildning och forskning

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..