Sök:

?DET ÄR JU FAKTISKT ETT STORT PROBLEM PÅ FÖRSKOLOR OCKSÅ? - Pedagogers uppfattningar, upplevelser och beskrivningar av mobbning


BAKGRUND: Mobbning är ett uppmärksammat problem i samhället. I bakgrundenbeskrivs en begreppsförklaring av mobbning, styrdokument och lagar. I forskning ommobbning beskrivs litteratur som kan relateras till syftet och handlar bland annat om attmobbning är något som förekommer i förskolan. Samspelsteorin och den sociokulturellateorin redogörs i den teoretiska utgångspunkten.SYFTE: Syftet med undersökningen är att ta reda på hur pedagoger i förskolan uppfattarbegreppet mobbning och att ta reda på hur förskolepedagoger upplever att mobbning visarsig samt deras upplevelser av mobbning i förskolan. Undersökningens syfte är även att tareda på hur pedagoger i förskolan beskriver förebyggande arbete och om de anser attmobbning för med sig några konsekvenser.METOD: Undersökningen bygger på kvalitativ metod och fenomenografisk ansats.Fenomenografisk ansats handlar om att ta reda på människors uppfattningar om ettfenomen. Redskapet fenomenografisk intervju har använts till undersökningens niointervjuer med pedagoger i förskolan.RESULTAT: Resultatet visar att pedagoger uppfattar mobbning som en förnedrandebehandling som sker vid upprepade tillfällen. Det framgår även att mobbning kan ske påolika sätt, att mobbning förekommer eller inte förekommer i förskolan och att det finnsolika orsaker till förekomsten. Förebyggande arbete mot mobbning beskrivs i resultatetsom något som kan utövas på flera sätt. Resultatet visar även att mobbning kan gekonsekvenser, både allmänna konsekvenser samt konsekvenser för lärande och utveckling.

Författare

Rosanna Augustsson Sofie Danlo

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för pedagogik (PED)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..