Sök:

Att vänta på diagnos och behandling - en litteraturöversikt om cancerpatienters upplevelser av en tid fylld av oro och ångest där stöd behövs


Bakgrund. Varje år insjuknar ett stort antal människor i cancer i Sverige och det innebär att var tredje person någon gång under sin livstid kommer att få diagnosen cancer. Att drabbas av cancer är en omvälvande upplevelse i människors liv. Patienter upplever ofta rädsla och ångest inför sjukdomen och dess behandlingar. Ur ett omvårdnadsperspektiv är det viktigt att sjukvårdspersonal har en god förståelse och kunskap för hur patienterna upplever sjukdomen för att kunna ge dem en god omvårdnad. Syfte: Syftet med denna litteraturstudie är att beskriva vuxna cancerdrabbade patienters upplevelser av väntan på diagnos och behandling. Metod: En litteraturöversikt genomfördes enligt Fribergs modell. Arbetet är baserat på tio vetenskapliga artiklar, både kvalitativa och kvantitativa. Resultat: Resultatet redovisas i två olika teman. Dessa är känslomässiga reaktioner orsakade av väntan samt behov av stöd. Väntan beskrevs i många artiklar som den svåraste och värsta tiden för cancerpatienter. Det kan vara väntan på diagnos, väntan på behandling och väntan på att cancern ska försvinna. Väntetiden skapade oro, rädsla, ångest och var för många patienter svår att hantera. Stödet som de fick från anhöriga och vänner visade sig ha en stor betydelse för hur de hanterade sin livssituation Sjukvården upplevdes som stödjande när det upprättades en kontinuitet i kontakten och en god relation med personalen skapades. Diskussion: Patienter som upplever väntan på diagnos och behandling i sjukvården hamnar i ovisshet och onödig oro skapas. Detta kan underlättas om det finns god planering och framförhållning för patientens åtgärder och sjukhusbesök så att väntetiderna minskas och därmed kan patientens lidande minskas. Röntgensjuksköterskan fyller en viktig funktion med sin omvårdnad när det gäller att lindra patientens oro och kunna ge stöd. Kontinuerlig utbildning inom omhändertagande av cancerpatienter är betydelsefullt för att upprätthålla en god omvårdnad på röntgenavdelningen.

Författare

Elisabeth Bohman Eva Forsberg

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..