Sök:

Sökresultat:

721 Uppsatser om Integrering - Sida 1 av 49

Föräldrars och pedagogers syn på integrering av barn med Downs syndrom

Syftet med den här studien är att ta del av några föräldrars och pedagogers tankar kring Integrering av elever med Downs syndrom i grundskolans verksamhet. Undersökningen bygger på kvalitativa intervjuer med åtta personer, fyra föräldrar och fyra pedagoger. Intervjuerna har genomförts i två olika kommuner. Utifrån genomförda intervjuer framkommer det att alla deltagare är av den uppfattningen att Integrering fungerar bra och påverkar eleverna positivt. Både föräldrar och pedagoger är av åsikten att den Integrering de har erfarenhet av har fungerat nästintill optimalt.

Möjligheter och hinder kring integrering - En fallstudie om individintegrering

Syftet med vår fallstudie, är att ta reda på vilka faktorer som möjliggör eller hindrar Integrering i grundskolan av en elev inskriven i särskolan. Studien belyser olika aktörers tankar kring Integrering, inkludering och en skola för alla. Aktörerna är vår fallstudieelev, hans mamma och pedagoger i både särskolan och grundskolan. I den inledande delen av studien ges en översikt av tidigare forskning kring centrala områden i vår undersökning. Som huvudmetod i fallstudien har vi använt oss av intervjuer vilka vi sedan kompletterat med observationer för att få en egen uppfattning om det som berättats. I resultatet redovisas alla våra aktörers tankar kring i första hand Integrering. Vi ser att alla våra respondenter är positiva till Integrering i den mån det är möjligt.

Integrering av särskolan : En intervjustudie

Barn i behov av särskilt stöd är ett prioriterat område i skolan och i läroplanen. En strävan att skapa"en skola för alla"står i fokus och Integrering är grunden till det. Denna studies huvudsyfte var att belysa speciallärares upplevelser och erfarenheter av Integrering av särskolan i den vanliga grundskolan. För att göra detta intervjuades tre speciallärare i samma kommun. Intervjuerna var uppbyggda kring ett antal frågor om fyra aspekter av begreppet Integrering; fysik, funktionell, social och samhällelig Integrering.

Vikten av att välkomna alla : Hur arbetet med integrering uppfattas av fyra bibliotekarier på tre bibliotek i Stockholm

Mitt syfte med uppsatsen är att se hur bibliotekarier som arbetar dagligen med invandrargrupper, ser på sitt uppdrag med att främja integration samt hur arbetet med programaktiviteter kan ligga till grund för Integrering. I undersökningen intervjuas 4 bibliotekarier på 3 biblioteket som arbetar mycket med Integrering och invandrare som användargrupp. I resultatet framkommer det att arbetet med programaktiviteter kan främja Integrering eftersom det bjuder in till både dialog och deltagande.  Dock anser bibliotekarierna att det är möjligt att göra Integrering till en del utav varje arbetsmoment som sker på biblioteket..

INTEGRERING : En studie om integreringsmöjligheter mellan grundskolan och grundsärskolan

SAMMANFATTNINGUnder det senaste decenniet har det skrivits och diskuterats väldigt mycket om Integrering av grundsärskoleelever i grundskolan. Eftersom detta varit ett högaktuellt ämne i många år blev vi uppmärksamma och nyfikna på vad lärare och pedagoger anser om en integrerad skolmiljö. Vårt syfte med uppsatsen har varit att försöka klarlägga effekterna av en Integrering mellan grundskolan och grundsärskolan. Vi har tittat på vad forskning och vad skollag och läroplan menar och anser om en skola för alla där Integrering äger rum. För att se hur det ser ut i verkligheten har vi gjort en intervjuundersökning i tre kommuner, på en skola i vardera av de tre kommunerna.

Integrering : - ur två olika perspektiv

SammanfattningBegreppet Integrering är något man ständigt kommer i kontakt med i skolans värld. Men vad innebär Integrering? Och vad är skillnaden mellan Integrering och inkludering?När man behandlar dessa begrepp hamnar man ständigt inom det specialpedagogiska fältet. I den specialpedagogiska forskningen finns det två perspektiv som är framträdande, dessa är det kategoriska perspektivet samt det relationella perspektivet. Det är det senare som just nu lyfts i den specialpedagogiska forskningen.

Barnet i glaskupan : - undervisningsmetoder och integrering av barn med autism i tidiga skolåldern

Det primära syftet med vårt examensarbete var att undersöka vilka undervisningsmetoder som används i olika verksamheter, samt hur praktiker inom skolan ser på Integrering av autistiska barn. För att ta reda på detta har vi dels tagit del av tidigare genomförd forskning, dels har vi även gjort egna empiriska studier. Vi har genomfört kvalitativa intervjuer med personer från tre olika yrkesgrupper. Detta för att få mångfald och olika perspektiv på vår problemformulering. De resultat vi kommit fram till stämmer förhållandevis väl överens med den litteratur vi tagit del av.

Integrering av ämnet slöjd i marchtalplanens tematiska undervisning - ett undervisningsförsök

Dokumentation and evaluation of an teachingexperiment with integration of the subjekt handikraft into thematic teatching according to the marchtalplan..

Integrering och delaktighet : Grundsärskoleelevers uppfattningar

Det finns en hel del forskat kring Integrering, fast de flesta forskare har utgått ifrån lärare, rektorer och lednings syn på Integrering. Jag valde därför att göra min undersökning utifrån elevernas sätt att se på Integrering. Det övergripande syftet med min studie var att få kunskap om grundsärskoleelevernas syn på Integrering samt uppfattningen av delaktighet i grundskolans klasser på högstadiet. Undersökningen har innefattat tre elevintervjuer där jag har satt elevernas perspektiv i fokus. Hur vida de upplever sig delaktiga eller ej är av varierande grad.

Integrering och samverkan : ett hot eller ett löfte

Denna uppsats syfte är att belysa om gemensamma respektive fristående lokaler påverkar upplevelsen av hur Integrering och samverkan fungerar. De två grupper som ingår i studien är skolpersonal och behandlingspersonal på fyra institutioner i Västra Götaland inom Statens Institutionsstyrelses skol- och behandlingshem. I studien har särskilt intresse riktats mot den samverkansproblematik som blir aktuell när någon grupp är i kraftig minoritet. Studien är uppdelad i en kvantitativ del och en kvalitativ del där intressanta områden från enkätanalysen ligger som grund för intervjuområden. Studien påvisar signifikanta skillnader hur Integrering och samverkan upplevs fungera mellan grupper i fristående respektive gemensamma lokaler.

Integrering av vardagsmatematiken och skolmatematiken : hur upplever elever att den påverkar deras attityd till matematik?

Vi har uppmärksammat att det finns ett glapp mellan skolmatematiken och vardagsmatematiken som gör att eleverna ofta känner sig oberörda av den matematiken som undervisas i skolan. Detta i sin tur leder till en dalande motivation och intresse och påverkar elevernas attityd till ämnet matematik på ett negativt sätt. Vi funderade om en Integrering av skolmatematiken och vardagsmatematiken kan leda till en förändrad attityd hos eleverna. Detta ligger som grund till vår undersökning..

Man måste våga : Om integrering av särskoleelever i grundskolan

Denna uppsats syftar till att undersöka bakgrunden till och upplevelsen av Integrering av särskoleelever i grundskoleklasser. I uppsatsen undersöks även vad som kan främja respektive försvåra Integrering.Undersökningen har gjorts genom halvstrukturerade kvalitativa intervjuer av föräldrar, elever och lärare i grundskola och gymnasieskola.I uppsatsen framkommer en hög ambitionsnivå, både vad gäller Integrering av särskoleelever i skolans styrdokument och i samhällets syn på inkludering. Intervjuerna visar att Integrering av särskoleelever i grundskolan inte är självklar och ofta kan vara problematisk.IndividIntegrering upplevs ofta som mest positiv under de tidigare skolåren. När eleverna växer blir samspelet med klasskamraterna svårare. Intervjuade föräldrar, elever och lärare beskriver både gemenskap och utanförskap i skolan, och även hur skolans organisation, inställning och okunskap ibland försvårar Integreringen.Viktiga faktorer för utfallet av en Integrering är olika egenskaper hos läraren.

Rörelsehindrade elever och deras lärares upplevelser och arbete i ämnet Idrott och hälsa : Mot en bakgrund av inkludering, integrering och segregering.

Det huvudsakliga syftet med denna rapport var att undersöka hur elever med rörelsehinder och deras lärare upplevde undervisningen och arbetet i ämnet idrott och hälsa mot en bakgrund av inkludering, Integrering och segregering. Detta gjordes genom att intervjuer av 3 stycken rörelsehindrade elever och deras respektive lärare genomfördes. Eleverna fick svara på frågor om delaktighet, gemenskap, utanförskap och läraren, medan lärarna fick svara på frågor kring inkludering, Integrering, arbetssätt och bedömning. Jag fann att ingen av eleverna upplevde inkludering direkt negativt däremot Integrering och vissa former av segregering samt exkludering. En bra dialog med läraren och att inte bli särbehandlad upplevdes som viktiga delar oavsett vilken form av undervisning eleven hade.

Vi arbetar mycket med förståelsen : En kvalitativ textanalys av veckobrev

SammanfattningBegreppet Integrering är något man ständigt kommer i kontakt med i skolans värld. Men vad innebär Integrering? Och vad är skillnaden mellan Integrering och inkludering?När man behandlar dessa begrepp hamnar man ständigt inom det specialpedagogiska fältet. I den specialpedagogiska forskningen finns det två perspektiv som är framträdande, dessa är det kategoriska perspektivet samt det relationella perspektivet. Det är det senare som just nu lyfts i den specialpedagogiska forskningen.

Grundsärskoleelevers integrering i grundskolan

Andersson, Irja. & Jönsson, Bengt. (2006) Grundsärskoleelevers Integrering i grundskolan - Möjligheter och hinder. (Inclusion of students with learning disabilities in the compulsory school ? possibilities and obstacles). Skolutveckling och ledarskap, Specialpedagogisk påbyggnadsutbildning, Lärarutbildningen, Malmö högskola. Syftet med arbetet är att undersöka vilka möjligheter respektive hinder som finns när det gäller grundsärskoleelevers Integrering i grundskolan samt belysa vikten av ett bra samarbete mellan de båda skolformerna som grund för en lyckad Integrering. Arbetet ger en översikt av tidigare forskning kring de här frågeställningarna samt visar läsaren på vikten av de båda skolformerna ska närma sig varandra. Med hjälp av intervjuer ville vi undersöka vilka möjligheter och hinder som styr grundsärskoleelevers Integrering i grundskolan. Intervjuerna genomfördes i två skilda kommuner på fyra olika skolor för att upptäcka eventuella likheter och skillnader.

1 Nästa sida ->