Sök:

Sökresultat:

4 Uppsatser om Bakaxlar - Sida 1 av 1

Förbättringsförslag för en robotcell :  

Detta examensarbete består i en översyn av en robotcell för programmering av målningsrobotar hos Meritor HVS AB i Lindesberg. Företaget är verksamt inom fordonsindustrin med tillverkning av fram- och Bakaxlar för tunga fordon.Förslag till åtgärder för minskat antal stopp i måleriet och förbättrad målningskvalitet i anläggningen presenteras, liksom förbättringsförslag för programmeringscellens layout och programmeringsverksamhetens organisation..

UTVÄRDERING OCH UTVECKLING AV TRANSPORTFIXTURER FÖR BAKAXLAR :  

Examensarbetet har genomförts i samarbete med Meritor HVS AB i Lindesberg som tillverkar fram- och bakhjulsaxlar till buss- och lastbilsindustrin. Projektet behandlar de fixturer som används vid transport av bakhjulsaxlar. Målet med arbetet var att utveckla en ny transportfixtur som passar majoriteten av deras bakaxelmodeller och som förebygger skador vid transport.Projektet har genomförts enligt metodiken systematisk konstruktion som beskrivs enligt Johannesson, Persson och Petterssons (2004). Systematisk konstruktion kan delas in i fem steg: produktspecificering, konceptgenerering, utvärdering och val av koncept, detaljkonstruktion samt slutkonstruktion.De problem som Meritor har med transportfixturerna är att de i hög grad slits och att skyddsbeläggningarna inte håller. Det finns för projektet 30 aktuella bakaxelmodeller som skall kunna transporteras med samma fixtur.

Flödesorientering av axelförmontering

Scania har utvecklat en filosofi, Scanias Produktionssystem (SPS), vilken används aktivt som grund för arbetet med ständiga förbättringar i verksamheten. Företaget arbetar hårt med att alla delar i produktionen ska följa SPS principer. I dagsläget lever inte axelförmonteringen på busschassi i alla avseenden upp till dessa principer, vilket föranledde detta examensarbete. Syftet med examensarbetet är således att föreslå förbättringar samt att ge ett eller flera förslag på hur axelförmonteringen kan flödesorienteras. En kartläggning av nuläget genomfördes för att få en tydlig blick över området, arbetssätt, utrustning och eventuell förbättringspotential.

Kvalitetssäkring i manuell svetsline

Detta examensarbete har genomförts på Ferruform AB, Luleå, som är ett helägt dotterbolag till Scania AB. Här produceras bakaxelbryggor, tvär- och sidobalkar samt stötfångare till lastbilar och bussar. Ferruform arbetar ständigt med att förbättra sin produktion och en del i detta förbättringsarbete är att höja den interna kvaliteten och därmed minska slöserier. Ett problem finns idag med att kvalitetssäkra de Bakaxlar som kommer från den manuella svetslinen. Syftet med arbetet har varit att identifiera grundorsaker till dessa problem och finna lösningar för att eliminera dem.