Sök:

Sökresultat:

5047 Uppsatser om Vidgat svenskämne - Sida 2 av 337

Information om IV genom praktiskt och skriftligt arbete

En informationsfilm om IVbf och ett skriftligt arbete om IV och om hur man kan gÄ tillvÀga för att göra en informationsfilm.

Elevers lÀs- och skrivutveckling genom filmskapande

Det övergripande syftet med detta examensarbete Àr att Àr att skapa förstÄelse för i vad mÄn elevers filmskapande kan ses som en tillgÄng i deras lÀs- och skrivutveckling. Vidare sÄ uppmÀrksammas ocksÄ lÀrares syn pÄ hur filmskapande kan bidra till lÀs- och skrivutveckling samt deras syn pÄ text, berÀttande och lÀrande. Studien tar ocksÄ upp vilka möjligheter och vilka hinder som lÀrarna anser finns i arbetet med filmskapande i skolan. Empiriskt material i form av kvalitativa intervjuer med sex stycken lÀrare samt teori och tidigare forskning ligger till grund för min analys och diskussion i studien. Resultatet visar pÄ att lÀrarna ser lÀrande utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv och att majoriteten av dem ser filmskapande som ett kulturellt redskap för att uttrycka text.

Ett vidgat klassrum - om lÀrande ute och inne : En jÀmförelse mellan olika pedagogers syn pÄ inom - och utomhusundervisning

Syfte med studien Àr att öka kunskapen om undervisning utomhus för att variera klassrumsundervisning och integrera undervisning utomhus till en helhet. Ett strategiskt urval gjordes dÀr intervjufrÄgor stÀlldes till pedagoger. Likheter och skillnader jÀmfördes mellan pedagoger som arbetar efter FriluftsfrÀmjandets pedagogiska idé ?I Ur och skur? och pedagoger som arbetar utan naturinriktning. I bakgrunden redogörs för hur elevaktiva metoder kan vara ett sÀtt för utom- och inomhusundervisning dÀr inga tydliga grÀnser finns.

Samspel mellan ord och bild : Sex högstadieelevers reflektioner över sina text- och bildstrategier vid kunskapsredovisning

FÄ institutioner Àr i lika hög grad som skolan föremÄl för forskning och Äsikter. Alla har rÀtt att sÀga sitt nÀr det gÀller skola och utbildning, vilket medför att forskning emellanÄt anammas utan vare sig reflektion eller vidare granskning. Nytt för skolan för tillfÀllet Àr ett vidgat textbegreppstÀnkande. Nytt Àr ocksÄ att individuella utvecklingsplaner ska upprÀttas för varje elev. ?Individualitet? Àr ett begrepp som bland annat den amerikanske pedagogen John Dewey (1859-1952) hade teorier om.

"Det Àr svÄrt att förklara en bok" - en fallstudie i literacy i skolan

Syftet med uppsatsen har varit att pröva, beskriva, analysera och diskutera hur literacy kopplat till ett vidgat textbegrepp kan anvÀndas i ett klassrum för de lÀgre Äldrarna. Att arbeta utifrÄn ett literacy-perspektiv innebÀr att ta fokus frÄn de tekniska fÀrdigheterna och skapa meningsfulla lÀrandesituationer dÀr elevers sprÄkutveckling i vid mening utgör ett betydelsefullt inslag. Fokus i uppsatsen har legat pÄ lÀrares arbetssÀtt utifrÄn ett literacy-perspektiv och av den anledningen behandlar forskningsbakgrunden till största del detta. I forskningsbakgrunden tas Àven upp lÀrandeteorier, traditionell skriftsprÄksundervisning, critical literacy och ett vidgat textbegrepp. Vi har utgÄtt frÄn flera framstÄende forskare inom omrÄdena och satt deras tankar i relation till varandra.

Kommunikation genom ett vidgat sprÄk

Föreliggande studie bygger pÄ ett estetiskt-praktiskt arbete inom en sprÄkteoretisk kontext. Studien utförs pÄ en skola för nyanlÀnda elever i Äldrarna 13-18. Syftet Àr att utforska mötet mellan bild- och dramapedagogik och nyanlÀnda elevers kommunikation och sprÄkutveckling. Inom bÄde bild- och dramapedagogik Àr sprÄk nÀrvarande utifrÄn ett vidgat sÀtt att betrakta sprÄk. För att nÄ syftet har ett bild- och dramapedagogiskt arbete disponerats över tvÄ veckor med en grupp om sju nyanlÀnda elever, vilka samtliga har bristande eller inga skolerfarenheter med sig.

Projektredogörelse för Handboken - visuella, auditiva, kinestetiska och taktila undervisningsmetoder

Projektredogörelsen redovisar tillsammans med tillhörande gestaltning den undersökning som vi har gjort. Vi har genomfört kvalitativa observationer av 16 lektioner i Är 1-5, dÀr vÄr fokus lÄg pÄ metoderna som anvÀndes i undervisningssituationerna. Syftet med observationerna Àr att samla in material att anvÀnda till framstÀllning av gestaltningen, Handboken, vilken Àr en metodhandbok som har sina rötter i den av oss upplevda brist pÄ litteratur som beskriver hur undervisning, baserad pÄ huvudÀmnet KME: s grundvalar, skulle kunna se ut. Metodhandbokens syfte Àr att stödja och inspirera pedagoger som vill arbeta med det vidgade sprÄkbegreppet för att stimulera elevers olika lÀrstilar och tillsammans med eleverna utveckla meningsfulla och meningsskapande lÀrandeprocesser. Samtliga metoder som observerades finns presenterade i handboken, vilka ocksÄ utgör grunden för vÄr gestaltning.

Idiomekvivalens i tvÄsprÄkiga ordböcker En undersökning av svensk-islÀndsk och islÀndsk-svensk lexikografi

Nordiska sprÄk, avancerad nivÄVÄrterminen 2011Handledare: Emma Sköldberg och Anna Helga Hannesdóttir.

Det hade jag inte en aaaning om: det vidgade textbegreppet i
undervisningen

Denna studie handlar om det vidgade textbegreppet, som innebÀr att tillÀgna sig och bearbeta texter inte alltid behöver betyda lÀsning utan kan ske Àven genom avlyssning, drama, rollspel, film, video och bildstudium. I studien undersöks i vilken utstrÀckning pedagogerna anvÀnder sig av ett vidgat textbegrepp i sin undervisning. Arbetet inleds med en teoretisk del dÀr författarna kommer att avgrÀnsa sjÀlva begreppet och förklara vad en vidgning av textbegreppet innebÀr. Mycket av den forskning som bedrivits pekar pÄ att det vidgade textbegreppet Ànnu inte implementerats i undervisningen i den grad som Àr önskvÀrt. I samband med detta tas Àven andra viktiga uttryck upp som har en relation till det vidgade textbegreppet, sÄsom hypertext, multimedia och intermedialitet etc.

Masskulturen och skolan : Om svensklÀrares och elevers förhÄllande till film och ett vidgat textbegrepp.

Denna uppsats Àr en studie som visar vilken relation svensklÀrare har till ?det vidgade textbegreppet? och hur de förhÄller sig till filmen som en del av ?det vidgade textbegreppet?. ?Det vidgade textbegreppet? Àr en relativt ny syn pÄ vad ordet text innebÀr, dÀr bland annat film, musik, drama och det talade sprÄket Àven benÀmns som texter. Uppsatsen inleds dÀrför med att redogöra för vad skolans styrdokument sÀger om ett vidgat textbegrepp för att sedan följas upp med utdrag ur svensklÀrarföreningens Ärsskrift dÀr nya förhÄllningssÀtt till texter presenteras.

? Ett liv fyllt med komplikationer? ? : En litteraturstudie om nÀrstÄendes erfarenheter nÀr en familjemedlem har psykossjukdom 

Sammanfattning:Bakgrund: Psykos Àr ett samlingsnamn för psykiska störningar dÀr uppfattningar och vÀrderingar av verkligheten Àr förÀndrade. Psykoser upptrÀder i alla Äldrar. Familjens roll Àr viktig och det Àr ovanligt att den psykiskt sjuke blir bortstött ur familjegemenskapen. För de nÀrstÄende Àr det förenat med stora pÄfrestningar att se en nÀrstÄende bli psykotisk.Syfte: Att belysa nÀrstÄendes erfarenheter av att ha en familjemedlem med psykossjukdom.Metod: En litteraturstudie anvÀndes för att besvara syftet. Resultatet baserades pÄ sex vetenskapliga artiklar som analyserades.Resultat: Resultat i studien visar att nÀrstÄende till de som har psykossjukdom upplever ett komplext liv.

UTANFÖR - Bilden av romer i svensk press

Avslut. MÄnga bra artikeluppslag föds i den plötsliga reaktionen över nÄgot. SÄ Àven hÀr. En text i Göteborgs-Posten satte fart pÄ tankarna om hur romer egentligen behandlas i svensk media..

Svenska för alla - om vad gymnasieÀmnet svenska som andrasprÄk Àr i teorin, hur det gestaltas i praktiken samt vilka alternativ det finns för en utveckling av Àmnet.

Jerkeman, Ingrid & Larsson, Elisabet. (2005). Svenska för alla ? om vad gymnasieÀmnet svenska som andrasprÄk Àr i teorin, hur det gestaltas i praktiken samt vilka alternativ det finns för en utveckling av Àmnet. Skolutveckling och ledarskap, LÀrarutbildningen 60 poÀng, Malmö högskola.

Det vidgade textbegreppet i teori och praktik: En diskurs- och intervjustudie

Syftet med denna uppsats Àr att bidra med ökade kunskaper om och bÀttre förstÄ hur tre svensklÀrare anvÀnder och förhÄller sig till ett vidgat textbegrepp i undervisningen i svenska för senare Är. Studien har en hermeneutisk-fenomenologisk ansats och baseras pÄ semistrukturerade kvalitativa intervjuer. Informanterna i studien har varierande erfarenhet av lÀraryrket. Tematiseringsarbetet mynnade ut i tre teman som karaktÀriserar lÀrarnas upplevelser av att anvÀnda vidgade texttyper i undervisningen. Teman som vÀxte fram och Àven utgör rubriker i resultatavsnittet var ett vidgat sÀtt att presentera information, den nya textuella interaktionen och auditiva och visuella texter.

Svensk Ungdomsfilm och ?Den Andre? : Analys av gestaltningen av invandrare i svensk ungdomsfilm

UtgÄngspunkten för denna uppsats var att analysera gestaltningen av invandrare och utom-svensk kultur i svensk ungdomsfilm med syftet att uppmÀrksamma en eventuell bristande mÄngfald. Tillsammans med teorierna postkolonial teori och sociologi har sex utvalda filmer inom mellan Ären 2006-2012 analyserats med problemstÀllningar som ska lyfta fram den tÀnkbara frÄnvaron. Anledningen till problematiseringen av svensk ungdomsfilm kommer frÄn kÀnnedomen att ungdomsfilmens mÄlgrupp Àr lÀttpÄverkad och dÀrför anser jag att denna genre har ett större ansvar nÀr det gÀller förmedling av ideologier och mÀnniskosyn. Det samlade undersökningsmaterialet tyder pÄ en omfattande avsaknad av icke-svensk etnicitet i filmer med svenska huvudkaraktÀrer, samt att de filmer som innefattar andra kulturer ofta skapar en intrig kring huvudkaraktÀrens etnicitet.  .

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->