
Sökresultat:
377 Uppsatser om Vegetation changes - Sida 24 av 26
Tillgänglighet i Luleå centrum: stråket Smedjan - Sundsgården
Detta examensarbete har gjorts på uppdrag av avdelningen Gata & Trafik vid Luleå kommuns tekniska förvaltning. Projektet har handlat om att beskriva tillgängligheten i gatumiljön för personer med funktionshinder utmed stråket Smedjan ? Sundsgården i Luleå kommun samt att ta fram förslag på åtgärder som krävs för att stråket ska bli tillgängligt för alla. Detta stråk har Luleå kommun bedömt som ett primärt stråk eftersom många äldre och funktionshindrade dagligen nyttjar detta stråk. 1993 antog FN:s generalförsamling ett antal standardregler (FN:s Standardregler) för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning jämlikhet och delaktighet i samhället.
Ett levande centrum - Förnyelse av de centrala delarna i Södra Sandby
SAMMANFATTNING
Södra Sandby är vad man ofta kallar en villaförort. Här bor cirka 5 500
invånare och många pendlar till Lund. Större delen av bebyggelsen är från
1970-80-tal. En stor centrumanläggning uppförd i början av 1970-talet dominerar
centrala Södra Sandby, anläggningen rymmer bland annat affärer, post och café.
Generellt sett är hela orten en uppvisning i bristande variation, något som är
tydligt både i parkerna och bebyggelsen.
Emmeryd 5:11 : gestaltning av ett landskap i Blekinge med hänsyn till natur-, kultur- och upplevelsevärden
Detta arbete handlar om en gestaltning av området Emmeryd 5:11, med hänsyn till natur-, kultur- och upplevelsevärden. Syftet är att främja biologisk mångfald, den historiska läsbar-heten samt rekreationsvärdet i området.
Arbetsområdet utgör större delen av fastigheten Emmeryd 5:11, vilken är belägen i en mindre by, Emmeryd, i Karlskorna kommun. Området är en del av Kvistagården, som i sin tur utgör en del av ett varierat och starkt kulturpåverkat landskap. Emmeryd 5:11 är karakteristiskt för den Blekingska mellanbygden. Området både ramas in och genomskärs av stenmurar och marken utgörs numera av igenvuxen gödslad och ogödslad åkermark, naturbetesmark och tidigare ängsmark samt skogsmark.
Armeringsmatta och bark som markstabiliserande material på betesytor till mjölkkor - en utvärdering
Ett vanligt problem på mjölkgårdar är att trampskador uppkommer på betesytor som är kraftigt belastade av mjölkkor under betessäsongen. Den genomsnittliga besättningsstorleken i Sverige stiger och det leder till att problemet med trampskador ökar. Risken för trampskador tilltar vid stora mängder nederbörd. För att undvika trampskador på marken går det att dränera och ta bort matjorden och lägga dit ett markstabiliserande material. Bark som markstabiliserande material har i tidigare studier visat sig vara bra om barken är ordentligt packad.
Flödessimulering av uppbyggda vattenmiljöer på Universeum
För att öka barns och ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap har Göteborgsregionens kommunalförbund, Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola beslutat att gå samman i en satsning på Universeum. Universeum skall illustrera samspelet mellan människa och natur med hjälp av utställningar som belyser företeelser i naturen och samhället. I utställningarna ingår en del som kallas Svenska Landskap, där vattnets väg från det svenska fjället till havskusten visas. I detta arbete skall en sjö, Fjällsjön, och en del av ett vattendrag, Norrlandsälven, i det Svenska Landskapet, studeras. Syftet med examensarbetet har varit att undersöka vilka strömningsförhållanden som kommer att råda i Fjällsjön och i Norrlandsälven, för att kunna bedöma om dessa utgör en lämplig miljö för de fiskar som skall leva där.
Södra Segestrand : en ny stadsdel i Svedala
Södra Segestrand är ett ny föreslagen stadsdel i centrala Svedala, alldeles intill stationen och Sege å. Det är en stadsdel med blandade funktioner som kan erbjuda bostäder, arbetsplatser, fritid, handel och skola. Stadsdelen innehåller ca 520 nya lägenheter vilket förväntas ge drygt 1300 nya invånare. Närhet till stationen ger goda förutsättningar för boende att miljövänligt pendla med tåg till Köpenhamn, Malmö, Lund osv. Området uppförs på ett idag befintligt industri- och verksamhetsområde; Industriområde Syd.
Stadsträds bidrag i stadens anpassning till ett förändrat klimat : fallstudie Malmö
Klimatet förändras och kommer så att göra även om vi
idag slutar med våra utsläpp. Vi behöver därför anpassa
oss till de förväntade förändringarna för att undvika
risker för människor och skador på samhällssystem.
I Malmö väntas temperatur, nederbörd och kanske
också luftkvalitet ändras. Detta arbete behandlar
de atmosfäriska klimatförändringarna. Därför har
exempelvis havsvattennivåhöjningen uteslutits i detta
arbete trots att den kommer att ha stor påverkan på
Malmö. Stadsträd kan inverka positivt på stadsklimatet
och lindra effekter av klimatförändringar.
Funktion utan hinder : fysiskt och upplevelsemässigt tillgängliga miljöer med fokus på funktionshindrade och med Heby kommun som exempel
Accessibility is today a topic of high current interest. It is a requirement for equality and a democracy question. By the year 2010, easy measured hindrances in all of Sweden's municipalities should be cleared away; this is stated in Swedish law. The physical accessibility to our public places is particularly important for functionally disabled people since it affects their possibilities to be outdoors and also their participation in society. When designing these places, it is difficult to find solutions that fit everybody, especially since good accessibility not only should fulfill all physical requirements of accessibility but also values of experience.
En studie av två havsnära områdens offentliga platser och attraktivitet
Syftet med denna studie är att undersöka hur vattennära områden det vill säga Västra Hamnen och Norra Älvstranden, som tidigare använts som hamn- och industriområden idag fungerar med sin nya användning genom att titta på vad som gör dem attraktiva och för vem. Vidare är syftet att ta reda hur tillgängliga de är för allmänheten genom dess offentliga platser. Studien har ett typo-morfoligiskt förhållningssätt vilket betyder att den sociala sammansättningen studerats i områdena samt den fysiska strukturen genom att offentliga platser undersökts samt bebyggelsestrukturen. Sjönära områden anses vara attraktiva för en mångfald av människor men studien visar att det överlag är resursstarka personer som bosätter sig i Norra Älvstranden och Västra Hamnen. Att områdena är attraktiva samt att det överlag är en viss grupp människor som bosätter sig i områdena exemplifierar en problematik kring hur tillgången till områdenas offentliga platser fungerar.
Klätterväxter i den urbana miljön
Under vår utbildning har vi upplevt många problem kring att plantera träd i urban miljö. Träden får ofta inte det utrymme de kräver för en, till arten sett, normal utveckling. Även den fordrade skötseln är bristande, framför allt i etableringsskedet. I och med att städerna växer och att trädens växtbäddar ofta är minimala, bland annat på grund av vägarnas överbyggnader, VA- och andra ledningar, måste lösningar tas fram för att behålla städerna gröna och öka grönytekvoten. Vi ser att klätterväxter kan vara ett bra sätt att föra in mer grönska i våra urbana miljöer.Syftet med det här arbetet har varit att ta reda på hur klätterväxter kan användas i den urbana miljön.
Södra Segestrand - en ny stadsdel i Svedala
Södra Segestrand är ett ny föreslagen stadsdel i centrala Svedala, alldeles
intill stationen och Sege å. Det är en stadsdel med blandade funktioner som
kan erbjuda bostäder, arbetsplatser, fritid, handel och skola. Stadsdelen
innehåller ca 520 nya lägenheter vilket förväntas ge drygt 1300 nya invånare.
Närhet till stationen ger goda förutsättningar för boende att miljövänligt
pendla med tåg till Köpenhamn, Malmö, Lund osv.
Området uppförs på ett idag befintligt industri- och verksamhetsområde;
Industriområde Syd.
En studie av två havsnära områdens offentliga platser och attraktivitet
Syftet med denna studie är att undersöka hur vattennära områden det vill säga
Västra Hamnen och Norra Älvstranden, som tidigare använts som hamn- och
industriområden idag fungerar med sin nya användning genom att titta på vad som
gör dem attraktiva och för vem. Vidare är syftet att ta reda hur tillgängliga
de är för allmänheten genom dess offentliga platser. Studien har ett
typo-morfoligiskt förhållningssätt vilket betyder att den sociala
sammansättningen studerats i områdena samt den fysiska strukturen genom att
offentliga platser undersökts samt bebyggelsestrukturen.
Sjönära områden anses vara attraktiva för en mångfald av människor men studien
visar att det överlag är resursstarka personer som bosätter sig i Norra
Älvstranden och Västra Hamnen. Att områdena är attraktiva samt att det överlag
är en viss grupp människor som bosätter sig i områdena exemplifierar en
problematik kring hur tillgången till områdenas offentliga platser fungerar.
Studier kring de offentliga rummen har uppmärksammat att stråken i dessa
områden är betydelsefulla för att en mångfald av människor och inte bara de som
bor där ska kunna orientera sig till de attraktiva vattennära områdena och
känna sig välkomna till exempelvis de offentliga kajstråken.
Den goda platsen : om varför vi tycker mer om vissa platser än andra
How can man´s place preferences be explained? What aspects influence our experience of place? This essay attempts to define a good place to be drawing from sources of environmental psychology as well as other landscape theories and relating these findings to the landscape architect?s field of work. Physical place properties, like physical elements and their juxtaposition in space are examined in relation to place preferences as well as psychological properties, such as place attachment and place identity due to cultural or social aspects.There are strong cross-cultural similarities in our place preferences but there are also some differences. Natural elements, like trees or water, are widely preferred over man-made ones, like buildings, roads or fences.Man seems to be sensitive for the balance between different place characteristics, like the balance between ?soft?, natural, elements and ?hard? man-made ones or the complexity versus the legibility of place.
Differentiell GPS-mätning av punkter i skog
Skogsbruket på det norska Västlandet har behov av nya och mer rationella metoder och hjälpmedel
för bland annat vägbyggnad och planläggning. GPS är ett satellitbaserat navigationssystem som
förväntas ha goda förutsättningar för att underlätta dessa verksamheter. Då GPS-signalerna påverkas
av hindrande topografi och vegetation är förhållandena på Västlandet, med stor höjdvariation och tät
skog, mycket svåra. Följdaktligen är det angeläget att få en uppfattning om vilka faktorer som
påverkar resultatet, hur tillförlitlig en beräknad GPS-koordinat kan förväntas vara, samt vilka
möjligheter som fmns för att bedöma denna tillförlitlighet.
I denna studie undersöktes vilka möjligheter som finns för att (l) på förhand, (2) i fält och (3) i
efterhand kunna bedöma tillförlitligheten till en beräknad GPS-koordinat.
Förslag på sju olika träd som kan ersätta befintliga träd på kyrkogårdar
Växtligheten på dagens kyrkogårdar har i regel knappt en 100?200-årig historia. Det var i slutet av 1800-talet som kyrkogården efterhand fick det utseende som vi förknippar med en gammal kyrkogård, med höga kyrkogårdsträd och en kyrkogårdsmur.Det trädsortiment som har använts i trädkransen som inramar kyrkogården eller trädrader längs gångar, har varit begränsat beroende på traditioner och trädens lämplighet. Man valde ofta arter utifrån de lokala förutsättningarna, såsom alm, lind, lönn och björk. Under en längre tid har sjukdomar på en del trädarter brett ut sig och hotar trädbestånden på våra kyrkogårdar.