Sökresultat:
1666 Uppsatser om Värdebaserad styrning - Sida 2 av 112
TrÄdlös styrning för hydrauldrivna maskiner
Detta examensarbete gick ut pÄ att konstruera ett system för trÄdlös styrning av hydrauldrivna maskiner dÀr den trÄdlösa kommunikationen sker över Bluetooth.SÀndaren i systemet skulle vara en kontroller med ett antal komponenter för styrning och indikering. Mottagaren tar emot information frÄn kontrollern och skall utifrÄn denna kunna stÀlla ett antal utgÄngar pÄ olika sÀtt.Resultatet blev en prototyp dÀr utgÄngarna pÄ en ?CAN to 9 Output Valve Controller? trÄdlös eller med kabel kan stÀllas genom att manövrera joystickar och andra komponenter pÄ kontrollern..
AnvÀndning av redovisningsinformation vid beslutsfattande och styrning i smÄ företag
Syftet med denna uppsats Àr att beskriva om och hur smÄ företag anvÀnder sig av redovisningsinformation vid utövande av styrning och beslutsfattande, samt vilka faktorer som pÄverkar anvÀndningen av redovisningsinformation. SmÄ företag har begrÀnsat med resurser för att kunna tolka och analysera redovisningsinformation, samtidigt som företagsledarens intresse, kunskap och erfarenhet pÄverkar hur informationen anvÀnds. För att genomföra denna studie har empiriska data samlats in genom intervju med fyra smÄ företag. I denna studie har det framkommit att redovisningens viktigaste funktion Àr att fungera som beslutunderlag och underlag för styrning av verksamheten. Detta sker genom att vÀcka uppmÀrksamhet för avvikelser mellan kalkylerat och verkligt utfall.
Styrning i tvÄ franchiserelationer - En fallstudie om mÄl och krav i Reitan Servicehandel och Pölsemannen
Det finns en förhÄllandevis markant skillnad mellan styrningen av franchisetagare och konventionella resultatenheter. Detta eftersom det i franchiserelationerna inte finns nÄgon mÄlkonflikt i finansiellt hÀnseende. Vi har identifierat tvÄ relativt olikartade varianter av franchisestyrning; den omsorgsfulle despoten (Reitangruppen) samt den nonchalante kumpanen (Pölsemannen). Distinktionen mellan de bÄda typerna utgörs frÀmst av i vilken grad tagarna kontrolleras, vilket Àven kan benÀmnas hÄrd respektive lös styrning..
Samverkan mellan IT och verksamhet - Ett IT-styrningsperspektiv
För dagens verksamheter ter sig marknaden allt tuffare och för dess lÄngsiktiga överlevnad mÄste dess olika delar fungera och tillsammans bilda en vÀl fungerande helhet. Samverkan (alignment) Àr en allt mer betydelsefull pusselbit i det som idag utgör en framgÄngsrik verksamhet. Ur ett strategiskt perspektiv Àr IT-styrning en stor del i denna framgÄng. IT-styrning Àr en av flera komponenter nödvÀndiga för att Ästadkomma samverkan mellan IT och verksamhet och den har dÀrmed en viktig roll i att fÄ denna att fungera.Denna studie tittar nÀrmre pÄ den specifika roll IT-styrning har i att Ästadkomma IT/Verksamhetssamverkan. Genom en kvalitativ ansats, bestÄende av sex djupintervjuer, har 15 framgÄngsfaktorer och 15 utmaningar som existerar inom IT-styrning identifierats.
Styrning i tjÀnsteföretag: tjÀnstestandardiseringens betydelse
Den snabba utvecklingen frÄn industrisamhÀlle till tjÀnstesamhÀlle har medfört att tradi-tionella produktionsbaserade styrmetoder inte har fungerat tillfredsstÀllande för tjÀnste-företag. TjÀnsteföretagen kan klassificeras pÄ en mÀngd olika sÀtt men i vÄr uppsats har vi koncentrerat oss pÄ tjÀnsternas standardiseringsgrad, och syftet var att se om dessa hade en betydande inverkan pÄ styrning av personal. VÄr undersökning bestÄr av fallstu-dier av tre företag som valdes ut med förutsÀttningen att ha olika standardiseringsgrad pÄ sina tjÀnster. En jÀmförelse mellan dessa företag gjordes med hÀnsyn till personal-styrning och tjÀnstestandardisering. VÄr förhoppning var att hitta skillnader som be-krÀftade de teorier som lÄg till grund för vÄr uppsats.
Strategisk styrning i byggföretag: en kvalitativ studie av byggföretag i Norrbotten
Denna studie handlar om strategisk styrning i byggföretag. Studien Àr genomförd i Norrbotten med fyra byggföretag. Vi har utifrÄn ett aktörsynsÀtt fÄtt information frÄn företagsledningen och deras uppfattning av strategisk styrning. Genom att anvÀnda Simons modell för strategiska styrsystem dÀr det finns fyra motkrafter som samspelar för att fÄ en god balans med varandra har vi kunnat forma bra intervjufrÄgor och diskussionsÀmnen kring problematiken kring strategisk styrning. Genom detta har vi fÄtt kvalitativa svar och innefattar bredd och djup samt att det besvarar vÄr problemdiskussion.
Styrning i tvÄ perspektiv : En fallstudie av intern styrning pÄ anvÀndar- och ledningsnivÄ
Denna uppsats Àr en fallstudie av intern styrning. Syftet med studien har varit att beskriva styrningen av LÀnsförsÀkringar Uppsalas butiker ur ett lednings- och anvÀndarperspektiv med utgÄngspunkt i ekonomistyrningen. Genom intervjuer har styrningen undersökts utifrÄn en modell som beskriver hur ekonomistyrningen pÄ ledningsnivÄ ger upphov till funktioner pÄanvÀndarnivÄ. Modellen har en indelning i direkta, indirekta och nollfunktioner. En hög förekomst av direkta funktioner pÄ anvÀndarnivÄn tyder pÄ en stark koppling till ekonomistyrningen medan en hög förekomst av indirekta funktioner tyder pÄ att ekonomistyrningen snarare har en underordnad funktion.
Styrning av leverantörsrelationer inom detaljhandeln
Bakgrund: Utvecklingen mot bredare utbud av produkter med allt kortare livslÀngd har bidragit till nya sÀtt att agera hos företagen, exempelvis Àr det för mÄnga företag viktigt att snabbt nÄ ut pÄ marknaden. En följd av detta Àr att det blivit vanligare att företag samarbetar i en interorganisatorisk relation för att sÀkra resurstillgÄngen vilket lett till ett ökat behov av kontroll och styrning av relationen. Inom branscher, dÀr det traditionellt sett finns ett stort inslag av konkurrens och dÀr de varor som utbyts inte Àr sÀrskilt komplexa, har relationer inte haft nÄgot större inslag av styrning. Detaljhandeln, som fÄr anses motsvara ett sÄdant omrÄde, blir allt mer koncentrerad till ett litet antal, men större aktörer vilket visar pÄ att det stora inslag av konkurrens sakta men sÀkert minskar. DÀrför anser vi att en undersökning kring styrning av leverantörsrelationer inom detaljhandeln Àr intressant och relevant att genomföra.
MÀtning och styrning av prestationer i Trafikverket : En fallstudie av verksamhetsomrÄdet Stora projekt
MÄnga av de verktyg som anvÀnds för mÀtning och styrning av prestationer i offentliga organisationer Àr hÀmtade frÄn privat verksamhet. Dock har offentliga organisationer ofta andra typer av mÄl och styrning Àn privata företag, vilket försvÄrar mÄluppföljningen. Denna uppsats syftar till att fÄ en förstÄelse av Trafikverkets anvÀndning av prestationsmÀtning samt tillÀmpning av mÄl- och resultatstyrning. Vidare kan studien ge ett bidrag till ökad kÀnnedom kring hur mÀtning och styrning av prestationer sker inom en statlig organisation. I en fallstudie som innefattar intervjuer och dokumentgranskning studeras hur mÀtning och styrning av mÄl fungerar i Trafikverkets största investeringsverksamhet.
Budgetlös styrning : -Ăr det dags att lĂ€mna den traditionella budgetn bakom sig?
 Problem:     Majoriteten av alla företag budgeterar. FrÄgan Àr om budgeten Àr ett nödvÀndigt ont eller bara en gammal vana.Syfte:           Syftet med denna studie Àr att undersöka smÄföretagares uppfattning om budget- och budgetlös styrning. Detta för att ta reda pÄ om det Àr dags att lÀmna den traditionella budgeten bakom sig?Metod:         Insamlingen av empirisk data har skett genom direkt intervjuer med fyra företag i Eskilstuna. Dessa företag har mellan 20-49 anstÀllda.
Politisk styrning i kommuner : Fallet Norrköpings kommun
Bakgrund: Vi bor alla i en kommun och tar dagligen del av den kommunala servicen. Vi fÄr vÄra sopor hÀmtade, vi har fungerande vatten och avlopp, vÀgarna underhÄlls, barnen har tillgÄng till dagis- och skolverksamhet och vÄra Àldre har tillgÄng till Àldreomsorg. MÄlet med den kommunala verksamheten Àr att producera service/nytta inom omrÄden som anses vara gemensamma angelÀgenheter för oss kommuninnevÄnare. För att Ästadkomma detta finns gemensamma resurser i form av skattemedel, avgifter och statsbidrag. Men hur styrs dÄ denna omfattande verksamhet som berör oss alla i sÄ stor utstrÀckning?Syfte: Syftet med denna uppsats Àr att utforska begreppet politisk styrning inom kommunalverksamhet för att pÄ sÄ vis öka den allmÀnna kunskapen kring politisk styrning och hur den verkar i den kommunala kontexten.Genomförande: Studien har baserats pÄ personliga intervjuer med högt uppsatta politiker och tjÀnstemÀn inom Norrköpings kommun.Resultat: Den politiska styrningen kan förstÄs som dels en formell politisk styrning dels en informell politisk styrning.
Budgetlös styrning i praktiken : - parering istÀllet för planering
SAMMANDRAG: Akademiker och praktiker framhÄller en gemensam kritik kring den traditionella budgeteringens tillkortakommanden. Ett stort urval av akademisk litteratur och artiklar gÄr att finna kring denna kritik. Vad som saknas Àr dock ett konkret förtydligande av hur företag i praktiken lyckats avskaffa budget och arbeta med budgetlös styrning. Denna uppsats syftar att utifrÄn Handelsbankens lÄnga tradition utan budget fylla det tom- rum som upplevs finnas kring budgetlös styrning och beskriva hur denna styrning fungerar i praktiken. UtifrÄn ett ?practice-based perspective? Àr utgÄngspunkten att undersöka hur Handelsbankens vardagliga arbete sker, vilka budgetproblem denna budgetlösa styrning lö- ser och att identifiera möjliga nya problem den medför.
"Tiden pÄverkar allt" -En kvalitativ studie om vilan i en förskolekontext
I denna uppsats undersöker jag vilan pÄ en förskola och analyserar detta ur ett maktperspektiv. FrÄgestÀllningarna jag utgÄr frÄn Àr ?hur talar barnen om vilan?? och ?hur talar pedagogerna om vilan??. Studien Àr av kvalitativ metod dÀr jag har anvÀnt mig av intervjuer och fÀltanteckningar, som jag sedan har analyserat i koppling till Michel Foucaults teori om makt och styrning. Jag har anvÀnt mig av begrepp som styrning, tid och rutiner.
Budgetens betydelse vid styrning av hög- respektive lÄgtillvÀxtföretag: en teoriutvecklande studie
Företag som vÀxer Àr ofta svÄra att styra. För dem kan budget vara ett lÀmpligt styrverktyg. Syftet med denna studie var att undersöka i vilken omfattning hög- respektive lÄgtillvÀxtföretag budgeterar, vilken roll budgeten har i dessa företags styrmix samt beskriva hur budgetanvÀndningen pÄverkar dessa företags prestationer. Studien bygger pÄ teorier kring budget, styrning och tillvÀxt. Den empiriska undersökningen genomfördes med hjÀlp av en kvantitativ studie i form av en enkÀtundersökning riktad till ett antal hög- respektive lÄgtillvÀxtföretag.
Hur styrning utan budget sker i praktiken : - En fallstudie pÄ Ahlsell AB
PÄ senare tid har en kritisk diskussion vÀxt fram kring anvÀndandet av budget som styrmedel. Budgeten anses vara tidskonsumerande, resurskrÀvande och den anses Àven inte tillhandahÄlla relevant information, vilket har medfört att det finns företag som avskaffat budgeten som styrmedel. Men hur styrs företag utan budget och Àr det möjligt att styra ett företag utan budget? Det finns forskare som anser att företag som styrs utan budget fÄr problem med planering, samordning samt styrning av aktiviteter dÄ de saknar ett ramverk. Ahlsell AB Àr företag som har styrt sin verksamhet utan budget i 17 Är.