Sök:

Sökresultat:

30 Uppsatser om Utrymning - Sida 1 av 2

Storskalig utrymning - en fråga om samverkan och flexibilitet : Vilka uppfattningar finns om ett genomförande på lokal och regional nivå i närheten av kärnkraftverket i Ringhals

Många svenska organisationer har idag en bristfällig förmåga att planera och förbereda en storskalig Utrymning. Enligt MSB:s vägledning om Utrymning 2014 anses dagens planering ofta vara förlegad och återföring av erfarenheter sker godtyckligt. Vidare varierar tolkning och tillämpning av gällande lagstiftning. Denna upplevs generellt som otydlig och ansvarsförhållandet mellan olika organisationer behöver tydliggöras.Syftet med studien är att utifrån erfarenheter från internationella exempel och allmänna principer för storskalig Utrymning jämföra det med svensk kontext. Hypotesen är att avsaknaden av erfarenheter från att faktiskt genomföra Utrymning i större omfattning sannolikt påverkar hur samhällets beredskap ser ut idag.

Lekland: Utrymningsmöjligheter och möjlig brand

Under 2010 brann ett så kallat lekland ner i Borlänge. Brandförloppet var snabbt och kritiska förhållanden för Utrymning infann sig inom kort tid. Det var ett fåtal besökare på leklandet och alla klarade sig oskadda. Lekland är ofta byggda i gamla industri- eller affärslokaler och innehåller ofta stora lekställningar av stålkonstruktion med stora mängder plast i rutschbanor, fallskydd och andra detaljer..Syftet med rapporten är att belysa problem som kan uppstå vid Utrymning av lekland. Delar i detta består i att undersöka barns beteende vid Utrymning, möjlig brand i lekland och möjligheter till dimensioneringen av lekland.I denna rapport studeras två olika lekland.

Utrymning från tunnlar i höga trappschakt: En intervjustudie

I denna intervjustudie har Utrymning uppåt i höga trappschakt studerats. Syftet har varit att studera vilken lagstiftning och vilka bakomliggande krav som styrt utformningen, huruvida utmattningsproblematiken vid Utrymning uppåt analyserats samt klarlägga räddningstjänstens syn på problematiken med Utrymning uppåt och insats nedåt.Undermarksanläggningar så som vägtunnlar, tågtunnlar och tunnelbana blir allt vanligare i dagens samhälle och vid en olycka i dessa sker Utrymning ibland uppåt i trappschakt. Det finns dock en brist på forskning och utförda studier kring Utrymning uppåt och den utmattningsproblematik som kan uppstå. Ett problem för räddningstjänsten då de går ner i dessa trappschakt är att de riskerar att möta de utrymmande och hälsofarliga brandgaser. Detta skapar en farlig miljö vilket försvårar räddningstjänstens insatsförmåga och möjlighet att bistå Utrymningen.

Studie av dimensioners inverkan vid utrymning i spiraltrappor

Byggnader ska utformas så att Utrymning kan ske på ett säkert sätt utifall brand eller annan orsak skulle innebära att byggnaden måste evakueras omedelbart. Spiraltrappor är ett bra alternativ då de är både billiga, lätta att montera och platsbesparande. I Utrymningssyfte anses de dock mindre lämpliga och bör enligt Boverkets Byggregler, BBR, inte användas som Utrymningsväg från samlingslokal och sjukhus. Dimensioner, material och om trappan är fastgjuten eller fristående är alla parametrar som kan tänkas påverka gången i trappan. Idag tas detta inte hänsyn till i BBR utan de regler som finns är för alla typer av spiraltrappor.Arbetets utgångspunkt har varit att undersöka hur Utrymning påverkas av bredden på en spiraltrappa.

Utrymning i skolverksamheter för barn med autismspektrumtillstånd

År 2012 hade drygt 21 000 barn i Sverige en utvecklingsstörning kallad autism. På senare tid har benämningen autismspektrumtillstånd, AST, börjat användas vilket är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser som ligger under den gemensamma rubriken ?genomgripande störningar i utvecklingen?. Barn med AST lever ofta under strikta rutiner, kan vara väldigt känsliga för höga ljud och har en avsaknad av rädsla för verkliga faror. Dessa faktorer medför att barn med autism är särskilt utsatta i händelse av en Utrymning.

Utrymningsförsök från en skola med döva och hörselskadade barn och ungdomar: En fallstudie

För funktionsnedsatta personer kan känslan av att ha tillgång till en säker Utrymning vara svårare att uppnå då brandskyddet inte alltid tar hänsyn till målgruppens särskilda behov vid projektering av brandskyddet. Brandskyddet blir således inte ett tillfredsställande skydd för alla. Döva och hörselskadade personer är en målgrupp med särskilda behov i och med att de ofta har svårigheter med att uppfatta och inhämta information från akustiska Utrymningslarm. Specialskolor för barn och ungdomar med nedsatt hörsel torde således vara väl anpassade efter målgruppen.Syftet med arbetet är att värdera hur väl anpassat brandskyddet är till döva och hörselskadade på en av Sveriges specialskolor. Syftet är också att undersöka huruvida brandskyddet kan anses vara skäligt eller inte och om det finns några beteendeskillnader i samband med Utrymning mellan barn som är hörselskadade och inte.Ett Utrymningsförsök har genomförts på en av Sveriges specialskolor för att kunna värdera brandskyddets anpassning och hur eleverna beter sig i samband med Utrymningen på den studerade skolan.

Validering av utrymningsprogrammet Pathfinder: En jämförelse med Boverkets beräkningsmodell med avseende på utrymningstid

I dagens samhälle ställs det stora krav på säker Utrymning av en byggnad eller anläggning. Enligt Boverkets byggregler, BBR, som är en svensk regelsamling för byggande ska det säkerhetsställas tillfredsställande Utrymning vid brand när byggnader eller anläggningar utformas. En viktig och avgörande faktor för att Utrymning sker på ett tillfredsställande sätt är Utrymningstiden. En väsentlig arbetsuppgift brandingenjörer har är dimensioneringen av byggnadernas eller anläggningarnas brandskydd och säkerställa att förhållandena vad avser en tillfredsställande Utrymning eftersträvas. När det kommer till Utrymning finns en rad olika beräkningsmodeller att tillgå i form av handberäkningar och datorprogram.

Utrymning av folkmassor - simulering och verklighet

The report contains a comparison between computer based modeling of evacuation and evacuation experiments with large crowds. Crowd movement, behavior and management is examined, as well as the evacuation time. The conclusions in this report are based on observations made during the evacuation of a football ground (Swedish)..

Brandskydd i förskolor: Anpassat till barns utrymningsbeteende?

Vid projektering av förskolor i dag förutsätts det att barn är i behov av hjälp vid en Utrymningssituation. Detta ställer stora krav på brandskyddet, både tekniskt och organisatorisk. Syftet med denna rapport är att utreda barns beteende vid en Utrymningssituation samt ställa det i relation till det organisatoriska och byggnadstekniska brandskyddet. För att besvara frågeställningen har tre fokusområden arbetats fram; byggnadsteknisk och organisatoriskt brandskydd vid förskolor samt barns beteende vid Utrymning. Det byggnadstekniska brandskyddet är undersökt utifrån hur regelverk och rekommendationer är skrivna.

Säkerhetsarbete inom ungdomsvård - ett underlag till förbättring av samverkan

The aim of this project is to study the work that has been done by the youth welfare to prevent accidents and to increase the preparedness in case of fire. Further the aim is to develop a basis to improve the interaction between the fire services and the youth welfare. The conclusions that were made during the project can be used to increase the safety of the environment that estates by the youth welfare..

Värmekonsekvenser vid pölbrand: i gemensam cisterninvallning

Celanese Emulsions har genomfört en riskanalys över en brand i deras tanklager för flytande råvaror. I riskinventeringen sågs ett behov av att fördjupa analysen inom vissa områden för att tydliggöra vilka konsekvenser en pölbrand kan ge. Denna rapport avser att utreda värmekonsekvenserna av en pölbrand i en gemensam cisterninvallning. Området som studeras är en invallning av sju cisterner innehållande olika kemikalier. Sannolikhetsberäkningar för läckage och antändning inom cisternområdet är gjorda utifrån Celanese Emulsions egna beräkningsmodeller.

Utvärdering av tillvägagångssätt för utrymningsberäkning

Utrymningsberäkningar är en mycket viktig del i att analytiskt dimensionera byggnader mot brand. Allt medan byggnader blir mer komplexa blir också kravet på analytisk dimensionering mer frekvent. Tre sätt att göra detta på är bland annat handberäkningar enligt Boverket samt genom simulering med Simulex och FDS+Evac. I denna rapport har de olika metoderna provats i olika scenarion i Prismagallerian i Härnösand.Resultatet som framkom av jämförelserna gav olika Utrymningstider för olika program. I slutet kunde det dock fastställas att handberäkningsmetoden är mer konservativ vilket ger högre Utrymningstider än fallet kanske är.

Utrymning ur publika lokaler för hörsel- och synskadade: En fallstudie av bibliotek

Syftet med rapporten var att ur ett vetenskapligt perspektiv belysa och utvärdera riskbilden för personer med en hörsel- eller synskada i publika lokaler. Drygt en femtedel av den svenska befolkningen innehar en hörsel- eller synskada. Deras funktionhinder komplicerar vardagen och det sociala livet. Offentliga platser och publika lokaler skapar hinder och i vissa fall faror. Sverige klassas idag som ett av världens mest jämställda land där funktionshinder, kön, ursprung och religion inte ska ha någon betydelse, alla har samma rättigheter.

Riktlinjer för att trygga utrymningssäkerheten och tillgängliggöra information om utrymning och brandskyddet för Habiliteringscentrum Stockholm

Ett problem i offentlig miljö, som Habiliteringscenter Stockholm, är att enkelt och tillfredställande kunna informera de som vistas där hur de ska agera i händelse av brand. Denna information ska vara utformad så att alla som vistas där har möjlighet att begripa den. Detta är speciellt viktigt för offentliga miljöer där personer med funktionsnedsättning vistats. Metod som användes var att utföra en mindre litteraturstudie inom områdena befintlig brand/larm- och Utrymningsrutiner, utvecklingstörning, kommunikationsteori och Habiliteringscenter Stockholm, för att få underlag till hur de tänkta rutinerna och informationsbroschyren skulle kunna se ut. Därefter arbetades det fram förslag som diskuterades och utvärderades av Rose-Marie Trillkott och Jan Gustafsson.

Persontäthet vid utrymningsberäkningar : Köpcentrums persontätheter

The aim of this study is to evaluate whether the value of occupant load is over or under estimated when the Swedish general value for department stores, 0,5 person/m2, is used for dimensioning shopping centers. The data that was analyzed derives from seven shopping centers and one department store. A conservative method was used to calculate the occupant load factor. The analysis shows that two groups can be discerned: one group that is characterized by a lower occupant load factor that does not exceed 0,3 person/m2, and one group with a higher occupant load factor. Shopping centers with a higher occupant load factor are located centrally in large urban areas.

1 Nästa sida ->