
Sökresultat:
13363 Uppsatser om Urban utveckling - Sida 21 av 891
Brucellosis in small ruminants : an investigation of knowledge, attitude and practices in peri-urban farming around the region of Dushanbe, Tajikistan
Landlocked Tajikistan is situated in Central Asia and is not only the smallest republic of Central Asia, but it is also one of the most mountainous with some of Central Asia?s highest peaks. Tajikistan is currently and historically the most financially disadvantaged country within Soviet Union/Russian territories.
Agriculture is the main occupation for more than half of the country?s population. Unfortunately, however, only 7% of Tajikistan is arable land and the agriculture productivity is low.
Grönare förtätningsprojekt : En studie av konflikten mellan förtätning och urban grönska
Det har länge funnits en konflikt mellan kommuners vilja att förtäta staden och de som anser att förtätningen tar av stadens grönstrukturer. Denna uppsats har tittat närmre på denna konflikt och hur den tar sig uttryck i litteraturen och stadsbyggnadsprojekt. En av orsakerna till att denna konflikt uppstår är att strategiernaoch målen för att förtäta staden och för att öka tillgången på grönska hålls separata samt att förtätning ofta prioriteras högre. Då dessa ofta hålls åtskilda kan en av lösningarna på problemet vara att istället kombinera dem och dra nytta av alla fördelar. I likhet med hur Ebenezer Howard ville förena staden med landsbygden kan en av lösningarna på klimatförändringarna och utglesningsproblemen vara att förena förtätningsprojekt med grönstrukturer i olika skalor.
Hållbar utveckling genom stadsodling
Ett kandidatarbete som undersöker kopplingen mellan stadsodling och hållbar utveckling samt internationella exempel och huruvida dessa är överförbara till Sverige..
Buller : Hur planeras en bullerfri stad?
Milosevic, S. 2014. Buller ? Hur planers en bullerfri stad?. Kulturgeografiska institutionen, Uppsatser, Uppsala universitet. This essay is about noise pollution caused by urbanization.
Socialt hållbar stadsplanering : Kommunal stadsplanering i samspel med digitala verktyg för rörelse och kommunikation
Med hållbar stadsplanering menas en planering som värnar om framtiden ochkommande generationer. Inom detta område berörs såväl tekniska som fysiskaaspekter inom samhället. Rapporten fokuserar på hållbar stadsplanering i form avkommunikation, rörelse och integration vid utformning och planering avstadsdelar, samt det faktum att det finns digitala verktyg som inte utnyttjasregelbundet i det dagliga arbetet.I samspel med Borås Stad har en analys gällande arbetsmetoder vid stadsplaneringgenomförts. Begreppen kommunikation, rörelse och integration diskuteras ochanalyseras i relation till kommunens arbete. Syftet är att formulera och pröva enarbetsmodell som kan vara vägledande inom arbetet med hållbar stadsplanering.Målet är undersöka om det finns grund för introducering av digitala verktyg somstrategi i kommunens stadsplanering.Frågeställningarna berör kvalitetsbegreppen kommunikation, rörelse ochintegration samt hur dessa tillämpas vid daglig kommunal stadsplanering.
Rothenburgsort : en urban trädgårdsstad
Stadsförnyelse i innerstadsnära läge. Utarbetning av en strukturplan för stadsdelen Rothenburgsort i Hamburg..
Urban återanvändning - Järnvägsverkstäderna i Malmö
Många äldre industriområden har genomgått en omvandling för att möta dagens
behov, men samtidigt har platsernas själ och historia bevarats genom
återanvändning av byggnaderna. Malmö befinner sig idag i en övergång från en
stad som varit beroende av industrier till att utvecklas mot en kunskapsstad,
vilket gör gamla industriområden aktuella för nya användningsområden. Eftersom
Malmös invånarantal ständigt ökar, krävs det att mark inom staden utnyttjas för
ny bebyggelse. Järnvägsverkstäderna i nordöstra Malmö är ett äldre
industriområde från förra sekelskiftet som haft en betydande roll för staden,
men med tiden har förutsättningarna ändrats. Förr dominerades de stora ytorna
av järnvägstrafik och industrier som utnyttjade tågförbindelsen, men med tidens
gång har platsens lokalisering blivit alltmer central och har idag goda
utvecklingsmöjligheter.
Genom att området har dominerats av järnvägstrafik för industrier kännetecknas
området fortfarande av stora byggnader och rälsdragningar.
?Man gör det man tycker om att göra? ?En kvalitativ studie i hur killar i åldrarna 11- och 14 år ser på sig själva och sin psykosociala utveckling
Abstract
Syftet med detta arbete är att ta reda på hur killar i åldrarna 11 och 14 ser på sig själva och sin psykosociala utveckling. Vad påverkar killars syn på sig själva i sin psykosociala utveckling i åldrarna 11- och 14 år? Har killar i dessa åldrar behov av samtal om sin psykosociala utveckling? Genom enskilda intervjuer fick killarna berätta om sina personliga upplevelser och erfarenheter. Resultatet visar att familjen och främst mamman är viktig för killarna. Kompisar är även viktiga för killarna.
Botaniska trädgårdar : en källa till inspiration och kunskap för träd i urban miljö?
Att arbeta med levande material i urban miljö blir alltmer till en utmaning för den gröna sektorn. Ett antal faktorer bidrar till att våra stadsträd för en tynande tillvaro eller dör i förtid. För att behålla våra städer gröna behöver vi dels en större mångfald av träd men även uppslag på nya och bättre anpassade arter. Syftet med detta arbete är att undersöka hur botaniska trädgårdar kan fungera som en källa till kunskap och erfarenhet för att utveckla trädanvändningen i urbana miljöer.
För att kunna svara på frågan valde vi att undersöka tre botaniska trädgårdar i Sverige. Lunds botaniska, Göteborgs botaniska och Bergianska i Stockholm har ingått i studien.
Seroprevalence of Toxoplasma gondii and Neospora spp. in equids from three municipalities in Pará, Brazil
This study presents a survey of the seroprevalence of Toxoplasma gondii and Neospora spp. in equids in three municipalities in Pará, a Brazilian state with the Amazonian rainforest and the Amazon River as dominating features. Toxoplasma gondii and Neospora spp. are two closely related parasitic protozoans not separated as different genera until 1988. Neospora spp.
Biologisk mångfald i Bo01 och Norra Djurgårdsstaden : en undersökning av möjligheten att främja biodiversitet genom metoden grönytefaktor
Begreppet biologisk mångfald har länge förknippats med bevarandefrågor som identifiering av skyddsvärda arter och upprättande av reservat. På senare tid har det dock allt oftare hörts tillsammans med begrepp som ekosystemtjänster, och då inte sällan i urbana sammanhang.
Som blivande landskapsarkitekt känns det relevant att bredda förståelsen för hur man kan arbeta med ekologiska aspekter och därigenom biodiversitet i en tid som präglas av ett tätt och kompakt stadsbyggande. Detta kandidatarbete fokuserar därför på det utrymme den biologiska mångfalden kan tänkas ha inom urban planering, samt framförallt hur man mer konkret kan skapa stadsmiljöer som också hyser en rik biodiversitet.
Två stadsutvecklingsprojekt där man arbetat med biologisk mångfald är Bo01 i Malmö och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. För att hantera frågan i ett planeringsskede har man i båda dessa fall använt en så kallad grönytefaktor, vilken syftar till att öka de ekologiska
förutsättningarna genom ett poängsystem för gröna och blå kvaliteter.
I Arbetets teoretiska del beskrivs den biologiska mångfaldens värden, i allmänhet och i en
urban kontext, samt begreppets komplexitet och den problematik som kan uppstå kring otydliga definitioner. Därtill redogörs för planeringsverktyget grönytefaktor.
En genomgång av Bo01-projektets arbete med ekologi och biodiversitet visar på höga ambitioner men varierat resultat.
Dragare, täckningsgrader och önskelådor : systematisering och råd för grönplanearbete
We came in contact with the project "Grönplan Danderyd" that aims to create a
green structure plan for a municipality of Stockholm called Danderyds kommun. Our
thesis is a part of this project and makes it's contribution through the gathering and
systematization of the knowledge of the functions of an urban green structure. It also
makes a contribution through suggesting how this knowledge can be applied during
the construction of an urban green structure plan.
We found that "Stadens parker och natur", published by the Swedish National board
of Housing, Building and Planning, was a recurrent source of information in the
green structure plans that we studied. We saw a need of complementary additions
and updates to the rather old report and found literature that adds the developments
of the last decade.
First of all we have chosen to make themes based on the functions of a green
structure that were presented by 'Stadens parker och natur'. The themes we suggest
that a greenplanning document manage are: Recreation, Pedagogies and Heath,
Biological Diversity, Green structure in the History of Building Cities, Cultural
Identity, the Health of the City, Biological Technology in the Municipality and Use
and the Users.
We found good examples of how to handle these themes in documents that handle
greenstructure planning from the municipalities of Göteborg, Strängnäs, Eskilstuna,
Malmö, Lund, Västerås and Uppsala.
Hållbar utveckling - en del av förskolans vardag: En studie om hur pedagoger i förskolan uppfattar lärande för hållbar utveckling
Studien som genomförts, hade till syfte att få syn på hur pedagoger i förskolan uppfattar att de skapar tillfällen för hållbar utveckling. De metoder som användes för att få svar på forskningsfrågan, var en öppen enkät som efterföljdes av en fördjupad intervjustudie. Det resultat som framkom, visade att lärande för hållbar utveckling var en del av vardagen. Respondenternas utsagor och uttryck visar att lärande för hållbar utveckling, till stor del ligger i att värna om naturen, ge barnen möjlighet till naturupplevelser, sopsortering och kompostering. Arbetssättet för att göra detta möjligt sker genom demokratiska arbetssätt där delaktighet, dialog, kritiskt tänkande och inflytande är viktiga delar.
Undervisning för hållbar utveckling
i hem- och konsumentkunskap
Syftet med denna studie var att ta reda på vad hållbar utveckling är i ämnet hem- och konsumentkunskap. En ansats har gjorts i att belysa vad lärarna tolkar in i begreppet och vilka projekt de lyfter fram i samband med hållbar utveckling, samt vad de anser att undervisningen innebär. Detta har undersökts i en intervjustudie med fem hem- och konsumentkunskapslärare. En ur konstruktivismen sprungen analysmetod, intentionell analys, har använts för att tolka och förstå vad lärarna säger i intervjuerna. Resultatet visade sig som tre projekt i vilka hållbar utveckling kan förstås i hem- och konsumentkunskap ? individens etiska utveckling, kunskap-i-handling och hälsa.
Äldres resande i vardagen - Möjligheter, begränsningar och inställning till hållbara stadsvisioner
Everyday life mobility of elderly people ? opportunities, restrictions and sustainable urban visions aim to examine and describe elderly people?s movement patterns, their opportunities and restrictions of reaching high mobility and accessibility, and their attitude towards various sustainable urban visions. This paper is based on an approach of time-space geography as it covers the topic of movements in time-space, explained and developed using the concepts of mobility and accessibility. To examine elderly people?s attitude towards sustainable urban visions, this paper also takes approach on theories such as New Urbanism, mixed-use and the compact city.The method used in the study is an interweaving of a time geographic diary and qualitative interviews, where the respondents are six retired people between 68 and 77 years old living in Gothenburg city.