Sök:

Sökresultat:

319 Uppsatser om Tyresö gymnasium - Sida 6 av 22

Idrott och hÀlsa pÄ ett yrkesförberedande gymnasium : En pilotstudie pÄ Fredrik Bremers fordonsprogram Ärskurs 1

SyfteMed denna uppsats vill jag belysa hur elever pÄ Fredrik Bremer, yrkesförberedande gymnasium Äk 1 prioriterar Àmnet idrott och hÀlsa. Hur viktigt anser de att Àmnet Àr för dem nu, i framtiden och i kommande yrkesroll? Jag vill Àven undersöka om de har förslag pÄ förÀndringar i undervisningen. I sÄ fall, vilka?MetodUndersökningen Àr av kvalitativ art och bygger pÄ intervjuer.

?Om inte alla andra drack alkohol sÄ skulle inte jag heller göra det? : En fokusgruppsstudie om nÄgra gymnasieungdomars attityder kring alkohol

Denna uppsats belyser och diskuterar nÄgra gymnasieungdomars tankar och funderingar om hur alkoholen pÄverkar deras liv samt i vilka situationer den förekommer. Undersökningen bestÄr av tvÄ fokusgruppintervjuer med elever i Ärskurs ett pÄ ett gymnasium i Mellansverige. Resultatet visar att ungdomars alkoholdrickande och förÀldrarnas dryckesmönster hÀnger ihop. Undersökningen och dess analys visar ocksÄ att ungdomarnas alkoholdebut Àr starkt relaterad till ungdomarnas umgÀngeskrets och den nyfikenheten att testa alkoholen som kan ses pÄverkas av kompisar, syskon och förÀldrarnas instÀllning till alkoholen. Ungdomarna har lÀtt att fÄ tag i alkohol och det kan ses som en pÄverkansfaktor av den mer liberala alkoholpolitiken som existerar, frÀmst gÀllande införsel av alkohol..

LÀrarstudentens syn pÄ sin utbildning med fokus pÄ undervisningsformerna

SyfteSyfte med vÄrt examensarbete har varit att undersöka hur lÀrarstudenterna vid Idrottshögskolan i Stockholm (IH) ser pÄ sin utbildning avseende undervisningsformer i relation till ingÄende Àmnes/kursomrÄden och den kommande yrkesrollen. Ytterligare ett syfte har varit att undersöka om de lÀrare som medverkat i lÀrarprogrammet har egen skolerfarenhet som verksamma lÀrare i grundskola/gymnasium.MetodTill grund för vÄrt examensarbete genomförde vi en litteraturstudie. Genom litteraturstudien arbetade vi fram frÄgor som slutligen blev till fyra intervjuer av IH: s studierektorer. Med stöd av intervjuerna utformades en enkÀt till LÀrarprogrammets avgÄngsstudenter (Julen 2005), L4A, L4B och L3K som fick möjlighet att svara pÄ enkÀten. FrÄgorna var lika till alla tre studiegrupper (78st studenter).

Den nödvÀndiga kreativiteten? : Om den eventuella nödvÀndigheten av ett gymnasiegemensamt forum för kreativitet, kulturell bildning och eget skapande för att nÄ samtliga av lÀroplanens mÄl.

The swedish education system in general and the swedish gymnasium in particular is at the point of a thorough reform of the guidelines in education. One major difference given in the guidelines is that the former core subject of arts education is abandoned in favour of making history a mandatory class. This despite the curriculum outlined in 1994 remains. Through comparativ text analysis of the documents and reports outlining this reform and defining the curriculum as well as the guidelines for the education system this study aims to point out the reasons for this change. Through in depth interviews with teachers, educators and authorities in addition to readings of contemporary research on arts in education the study will depict a larger picture of the scheme of things.

Det Àr svÄrt att lÀra en gammal hund sitta : En jÀmförande studie mellan högstadieelevers och gymnasieelevers syn pÄ jÀmstÀlldhet

The aim of this research is to do a comparison between students? view of equality in secondary school and in gymnasium. The research begins with four focus groups, two on each grade to conduct material. The focus groups with girls and boys were separated from each other. With help from the researcher, acting as a moderator in the focus groups, the students have discussed advertisement and what message it convey.

Litteraturhistoria pÄ gymnasiet : - En jÀmförande studie mellan ett yrkesförberedande och ett studieförberedande program

Detta examensarbete undersöker hur lÀrare pÄ ett yrkesförberedande ? och ett studieförberedande program strukturerar sin undervisning av litteraturhistoria i kursen Svenska B pÄ gymnasiet samt hur de lÀroböcker som anvÀnds pÄ respektive program Àr uppbyggda och vad de innehÄller. Metoden som anvÀnds Àr textanalys av kursupplÀgg och lÀroböcker. Resultatet visar pÄ att det finns skillnader mellan de tvÄ programmen bÄde vad gÀller kursupplÀgg och lÀroböcker. LÀroböckerna skiljer sig Ät genom att den som anvÀnds pÄ det yrkesförberedande Àr enklare uppbyggd och tillgÀngligare för en elev Àn vad den svÄrare och faktamÀttade lÀroboken som det studieinriktade programmet anvÀnder.

LĂ€rares upplevelser av mentorskap

Examensarbetet för mina studier till yrkeslÀrare vid Linneuniversitetet beskriver hur lÀrare upplever sitt mentorskap i sin skolvardag. Jag har genomfört en enkÀtundersökning bland mentorer pÄ barn- och fritidsprogrammet i regionen Gymnasium Skaraborg.Undersökningen visar att merparten av mentorerna trivs med sitt uppdrag och att de inser betydelsen av mentorskap pÄ gymnasieskolan. Mentorerna upplever att uppdraget tar mycket tid i ansprÄk och att de inte fÄtt den kompetensutveckling som uppdraget krÀver. De upplever Àven ett dÄligt stöd skolledningen. Min slutsats Àr att om upplevelsen av trivsel hos lÀraren inför mentorsuppdraget inom gymnasieskolan skall bli bÀttre, krÀvs rÀtt förutsÀttningar.

FjÀrran eller nÀra Hur gÄr det ?

SAMMANFATTNING Elever som gÄr Estetiskt program med inriktning animation, har flyttat till Eksjö frÄn hela landet eftersom det Àr riksintag. Hur gÄr det dÄ för dessa elever som ger sig ivÀg hemifrÄn redan vid 15-16 Ärs Älder? En del flyttar lÄngt, och har bara möjlighet att Äka hem under de lÀngre loven. Andra behöver inte flytta lika lÄngt och kan utan problem Äka hem varje helg. Under min praktik pÄ Eksjö gymnasium sÄg jag att flera av dessa elever har problem med sin situation. Kan det vara deras separation frÄn hemmet och den stora omstÀllning detta kan föra med sig, som var orsaken till problemen? Finns problemen i större utstrÀckning hos de elever som flyttat ?lÄngt? jÀmfört med dem som flyttat ?kort?? Kanske finns det andra orsaker till problemen. Det kanske kan vara sÄ att en del elever ser en chans att komma hemifrÄn genom att söka ett program med riksintag, vilket kan betyda att man inte har det genuina intresset för detta program.

Integrerad grammatik pÄ gymnasiet

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur fyra gymnasielÀrare kan förhÄlla sig till undervisning i svensk grammatik. Den empiriska undersökningen genomfördes pÄ tvÄ gymnasieskolor i södra Sverige och bestod av observation vid fyra tillfÀllen av de intervjuades lektioner och fyra intervjuer med lika mÄnga gymnasielÀrare. Resultatet för denna studie visar att grammatik integreras i ordinarie svenskundervisning i varierande utstrÀckning och att pedagogerna vÀljer att ibland synliggöra grammatiken för eleverna och ibland inte. LÀrarna motiverade grammatikundervisningen utifrÄn lydelsen ?sprÄkets bruk och byggnad? i Kursplanen för Svenska A, och de menade att grammatikundervisning kan vara sprÄkutvecklande.

Missbruket av den statliga lönegarantin i konkurser

Denna studie undersöker förutsÀttningarna för den höga graden av upplevd trivsel pÄ Bryggeriets Gymnasium i Malmö, samt hur man ur ett kultursociologiskt perspektiv kan förstÄ relationen mellan trivsel och skolprestationer i det aktuella fallet. Skolan erbjuder bland annat en skateboardinriktning och skatekulturen har en framtrÀdande roll pÄ skolan.  Undersökningen har dÀrför fokuserat pÄ en grupp skateboardÄkare. De elever som deltagit i studien har svarat pÄ en enkÀt, deltagit i gruppdiskussioner och varit föremÄl för observationer bÄde i och utanför klassrummet. Resultaten pekar pÄ att orsakerna till den höga graden av trivsel bland eleverna i undersökningen beror dels pÄ att skolans organisatoriska och kollegiala kultur prÀglas av en tillÄtande attityd och handledande lÀrarroll, och dels att eleverna i och med skatekulturens relativa förenande med skolan har funnit ett sociokulturellt sammanhang dÀr de lÀttare finner sig tillrÀtta Àn i en mer traditionellt prÀglad skolkontext..

MedielÀrande: mediepedagogik som strategi i ett pedagogiskt
ledarskap

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka om mediepedagogiskt ledarskap för inlÀrning ger en bra effekt och kvalité frÄn elevens synpunkt. Jag har intervjuat elva studenter frÄn Medieprogrammet vid LuleÄ gymnasium. En frÄn varje avgÄngsklass. Jag har vÀrderat en taxonomi över vad eleverna anser att de lÀrt sig. Jag har gjort en karriÀrsprofil för varje student.

MinoritetssprÄk i svenskÀmnet? : En sociolingvistisk studie bland gymnasieelever

Endast hÀlften av Sveriges unga kÀnner till nÄgot av landets fem nationella minoritetssprÄk, vilket fastslÄs i en undersökning av SprÄkrÄdet 2010. Detta trots att sprÄken enligt Skolverket ska behandlas i skolundervisningen, bland annat inom svenskÀmnet. I denna uppsats undersöks gymnasieelevers kunskaper om och attityder till minoritetssprÄk samt elevers attityder till minoritetssprÄk som en del av svenskÀmnet. Uppsatsmaterialet bestÄr av totalt 96 besvarade enkÀter, med informanter i Eskilstuna, Kiruna och Uppsala. Resultatet visar att elevernas kunskaper varierar pÄ de olika orterna samt beroende pÄ om eleverna haft eller inte haft undervisning.

Varför Àr en del elever tysta?

Syftet med arbetet var att bredda, förnya och berika kunskapen om de elever som var tysta i klassrummet. För den empiriska delen av arbetet definierades ?tyst elev? med en elev som inte sade nÄgot, eller ytterst lite, pÄ lektioner dÀr hela klassen var samlad. Som metod anvÀndes en kvalitativ intervjustudie kombinerat med observationer. Fyra tysta gymnasieelever intervjuades om varför de var tysta och hur de upplevde sin situation.

Laborativ geometriundervisning i olika Äldersgrupper : En intervjustudie med lÀrare frÄn förskola till gymnasium

UtvÀrderingar visar att svenska elevers kunskaper i geometri har försÀmrats under de senaste decennierna och att dagens elever upplever geometri som ett av de svÄrare omrÄdena i matematikkurserna. Samtidigt finns det forskningsresultat som sÀger att laborativa arbetsformer kan öka elevernas intresse, motivation, instÀllning och sjÀlvförtroende gÀllande matematikÀmnet. Syftet med detta arbete Àr att undersöka vilka laborativa arbetssÀtt i matematik, med fokus pÄ geometri, som av lÀrare upplevs vara mest positiva eller ge bÀst resultat i olika Äldersgrupper. Med detta avses bÄde vad som vÀcker störst intresse hos eleverna och vad de verkar lÀra sig mest av. I denna studie undersöks vilka laborativa arbetssÀtt som lÀrare upplever fungera bÀst i olika Äldersgrupper, vad i det laborativa arbetssÀttet som de anser vara positivt samt om nÀmnda arbetsformer tycks ge elever en ökad förstÄelse av geometri eller förhöjd prestation i matematikÀmnet.

Inga duvungar av uggleÀgg : En studie om den socioekonomiska segregationen i samhÀllskunskapsundervisnigen pÄ gymnasiet

AbstractStudiens syfte Àr att undersöka hur lÀrares uppfattningar om elevers socioekonomiska bakgrunder inverkar pÄ studierna och undervisningen i samhÀllskunskap pÄ gymnasiet, samt mot bakgrund av detta avhandla mer allmÀnna frÄgor och problem om skolan som institution för jÀmlikhet och likvÀrdighet.UtifrÄn detta syfte har tre gymnasielÀrare i samhÀllskunskap pÄ gymnasiet intervjuats. Dessa intervjuer har sedan genomgÄtt en ideologikritisk analys utifrÄn den teoretiska utgÄngspunkten, som utgörs av den dialektiska materialismen. Resultatet av analysen visar att lÀrarna tillsammans med utbildningssystemet i stort styrs av en dominerande utbildningsmÀssig diskurs, som tilltalar de elever med studietradition frÄn hemmet i större utstrÀckning Àn de utan. SÄledes sker det en utbildningsmÀssig segregation inom samhÀllskunskapsÀmnet pÄ gymnasiet betrÀffande elevers socioekonomiska bakgrund.

<- FöregÄende sida 6 NÀsta sida ->