Sök:

Sökresultat:

21470 Uppsatser om Tvärprofessionellt arbete, - Sida 6 av 1432

Heterosexuell normativitet & socialt arbete : om relationen mellan normativa strukturer och social förÀndring

Uppsatsens syfte Àr dels att undersöka om utbildningen och forskningen inom socialt arbete kan betecknas som heteronormativ och dels att föra en mer teoretisk diskussion kring om en förÀndring av denna utbildning och forskning kan göra socialt arbete till en möjlig förÀndringspraktik. Detta genom introduktion av teorier kring heteronormativitet. PÄ grund av uppsatsens dubbla syften har texten delats upp i tre olika delar. En del redogör för teoribildning kring heterosexuell normativitet respektive socialt arbete, en undersöker om forskning och utbildning kan betraktas som heteronormativ och en diskuterar kring teorier om heteronormativitet och social förÀndring.I bÄde forskning och utbildning utesluts ett problematiserande av heterosexuell normativitet. I kurslitteratur pÄ socionomutbildningar har jag funnit att homo- och bisexuella antingen osynliggörs eller patologiseras.

LÀrarnas arbete med den tidiga lÀs- och skrivutvecklingen

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka pÄ vilket sÀtt beskrivningar frÄn relevant litteratur om holistisk syn pÄ lÀrande, funktionaliserad undervisning, tematiskt arbetssÀtt och vikten av meningsfulla sammanhang stÀmmer överens med det praktiska arbetet i klassrummen med den tidiga lÀs- och skrivutvecklingen, bÄde som lÀrare upplever att de gör och det faktiska arbete som jag observerar. Mitt arbete bestÄr av observationer och kvalitativa intervjuer. Resultaten av min undersökning visar att lÀrarna anvÀnder en kombination av olika metoder som de har utvecklat tack vare sin personliga övertygelse om barns lÀs- och skrivutveckling, arbetslivserfarenhet, utbildning, befintliga lÀromedel och skolans traditioner. LÀrarnas arbete prÀglas oftast av en formaliserad och fÀrdighetsbaserad undervisning. Nyckelord: arbetslivserfarenhet, formaliserad undervisning, funktionaliserad undervisning, lÀsutvecklingen, skrivutvecklingen.

Vad kan skillnader i motivation bero pÄ? : En undersökning av tvÄ avdelningar inom ett industriföretag

Inom en industri visade det sig i den Ärliga medarbetamÀtningen att i pÄstÄendet ?Jag Àr motiverad i mitt arbete? var det en avdelning som hade en stor andel som instÀmde i pÄstÄendet medan pÄ en annan avdelning var det ytterst fÄ som instÀmde i pÄstÄendet. DÀrför ville företaget fÄ det nÀrmare undersökt vad denna skillnad i motivation kunde bero pÄ. Syftet med studien var att genom en totalundersökning av tvÄ arbetsgrupper, ta reda pÄ hur de anstÀlldas instÀllning till arbete generellt, vilka förvÀntningar de hade pÄ arbete och hur de sÄg pÄ det arbete som de har idag för att undersöka om detta kunde förklara skillnader i motivation mellan de tvÄ arbetsgrupperna. Data samlades in genom en enkÀt.

Uppslag - En projektredogörelse om att skapa ett lÀromedel som frÀmjar tematiskt arbete

VÄr projektredogörelse beskriver utformandet av ett lÀromedel som frÀmjar problemorienterat tematiskt arbete i kurserna Svenska A och Svenska B pÄ gymnasiet. VÄr intention har varit att lÀromedlet ska ha en erfarenhetspedagogisk utgÄngspunkt och att uppgifterna ska vara tydligt kopplade till kursplanernas mÄl. Vi har stÀllt oss frÄgorna: ?Hur kan man gÄ till vÀga för att skapa ett undervisningsmaterial dÀr problemorienterat tematiskt arbete frÀmjas?? och ?Kan man arbeta erfarenhetspedagogiskt och samtidigt uppfylla lÀroplanens mÄl??. Vi har valt att utforma vÄrt undervisningsmaterial i form av en lÀrarhandledning. Vi har försökt att göra materialet flexibelt genom att t.ex.

Individanpassad undervisning : Ett individuellt arbete

Studiens syfte var att belysa individualiseringsbegreppets innebörd med fokus pÄ det sociala samspelets betydelse i lÀrandet. Intentionen Àr att föra resonemang kring metodval, sjÀlvstÀndigt arbete och dess konsekvenser för att ge upphov till ett nyanserat tÀnkande om individanpassad undervisning. En kvalitativ forskningsmetod har nyttjats med ostrukturerade enkÀter samt en blandning av ostrukturerade och deltagande observationer. Studien genomfördes med 4 lÀrare pÄ tvÄ olika skolor som var verksamma i Är 1-4. Resultatet visar att en individualisering Àr ett tillgodoseende av elevens behov och förutsÀttningar.

Doing business ethically and responsibly is not an option for Electrolux, it's a given : En studie om Electrolux strategiska CSR-arbete

Företag har under den senaste tiden upplevt ökade och förÀndrade krav frÄn intressenter, vilket kan pÄvisas genom hur intresset för Corporate Social Responsibility (CSR) har intensifierats. Electrolux Àr ett av de företag som upplevt hur kraven förÀndrats, vilket i kombination med en miljökrÀvande verksamhet utgjort utmaningar för företaget. Ett sÀtt att möta intressenternas krav Àr genom utökat strategiskt arbete, varpÄ CSR kan vara ett framgÄngsrikt sÄdant tillvÀgagÄngssÀtt. I denna uppsats genomförs en fallstudie av Electrolux dÀr vi Àmnar besvara frÄgestÀllningen: Ur ett strategiskt perspektiv; Hur har intressenters ökade och förÀndrade krav pÄverkat karaktÀren av Electrolux CSR-arbete mellan Är 2000-2015? Studiens analysmodell baseras pÄ; intressent- och legitimitetsteori, Porter & Kramers steg för strategiskt hÄllbarhetsarbete samt Carrolls CSRpyramid.

Arbete mot mobbning : En inblick i grundskolans förebyggande och ÄtgÀrdande arbete mot mobbning

Kort sammanfattningDetta arbete av kvalitativ ansats hade som syfte att undersöka hur det förebyggande och det ÄtgÀrdande arbetet mot mobbning kan se ut i grundskolan. Syftet var dessutom att ge lÀsaren en djupare inblick i hur detta arbete kan genomföras utifrÄn tidigare forskning och de intervjuades tankar och erfarenheter. I arbetets undersökning deltog sju informanter som alla arbetar inom skolan. Resultatet av intervjuerna visade bland annat att samtal Àr betydelsefullt för bÄde det förebyggande och det ÄtgÀrdande arbetet mot mobbning. Det visade sig att dessa samtal genomfördes pÄ olika sÀtt.

LÀrares syn pÄ specialpedagogens arbete

Wiklund, Marie-Louise (2007) LÀrares syn pÄ specialpedagogens arbete. (Teachers views on special needs educational competence) Skolutveckling och ledarskap, Specialpedagogisk pÄbyggnadsutbildning, LÀrarutbildning, Malmö högskola. Syftet med detta arbete Àr att beskriva och undersöka lÀrarnas syn pÄ specialpedagogens arbete. Baserat pÄ lÀrarnas arbetssituation i skolan vill jag undersöka hur man anvÀnder sig av specialpedagoger i dag och se vilka övriga önskemÄl och behov som finns. Med hjÀlp av en strukturerade intervjuer vill jag ÄskÄdliggöra lÀrarnas syn pÄ specialpedagogens arbete. Sammanfattningsvis visar mitt resultat pÄ att specialpedagogen Àr en viktig person i skolan. Att undervisa Àr vad lÀrare Àr vana vid att specialpedagogen gör.

Pedagogers arbete med matematik : En studie om hur matematik synliggörs i förskola och förskoleklass

Syftet med undersökningen var att synliggöra och fÄ kunskaper om nÄgra pedagogers arbete med matematik i förskola och förskoleklass.Vi valde att anvÀnda oss av observationer och semistrukturerade intervjuer. I vÄr under­sökning har sammanlagt sex pedagoger deltagit, fyra av dem arbetar i förskolan och tvÄ i förskoleklass.Resultatet visade att pedagogers arbete med matematik Àr betydelsefullt i förskolan och förskole­klass dÄ barnen förbereds inför skolan. I undersökningen framkom det att ped­a­­­­­­goger arbetar med matematik bÄde planerat och spontant i vardagen. Under­sökningen visade att samtliga pedagoger arbetar praktiskt med matematik med teoriska anknytningar. Mate­­matiskt material har visat sig vara av betydelse i pedagogers arbete med matematik..

Om arbetets betydelse- en studie av unga mÀn med eller utan arbete i Olofström

Uppsatsen handlar om unga mÀns syn pÄ framtiden utifrÄn om de har arbete eller Àr arbetslösa. I uppsatsen utgÄr jag frÄn teorier om Avindustrialisering, Arbete, Ungdomsarbetslöshet och Identitet och arbete. Detta Àr teorier som anvÀnds i min undersökning för att skapa större förstÄelse för vilken situation unga mÀn i industriorten Olofström befinner sig i och för att förstÄ deras Äsikter och tankar om arbete, arbetslöshet och framtidsvisioner. Industriorten Olofström Àgnas ett kapitel i min undersökning för att kunna se hur Olofström har utvecklats frÄn blomstrande industriort pÄ 1960-70-talet dÄ det fanns stor tillgÄng pÄ industriarbete i Olofström, till dagens samhÀlle dÄ stÀndiga rationaliseringar har minskat arbetstillfÀllena och gjort sÄ att det i dagens Olofström inte finns samma efterfrÄgan pÄ industriarbetare som det fanns förr.I uppsatsen har jag till största del anvÀnt mig utav kvalitativ metod dÄ jag gjort flera intervjuer med olika unga mÀn bosatta i Olofströms kommun. Med hÀnsyn till anonymiteten sÄ benÀmner jag de sex unga mÀnnen som jag intervjuat som intervjuperson 1, 2, 3, 4, 5 och 6.

Konsten att effektutvÀrdera : En beskrivande studie om hur kompetensutveckling effektutvÀrderas

Kompetensutveckling Àr en verksamhet som fÄr allt större betydelse för organisationer. En av de viktigaste delarna av ett kompetensförsörjande arbete Àr att utvÀrdera effekten av en kompetensutveckling. Hur dessa ef-fekter skall utvÀrderas Àr ett eftersatt omrÄde sÄvÀl teoretiskt som praktiskt och forskning om Àmnet Àr nÀstintill obefintlig. Denna studie genomfördes i samarbete med Stora Enso Skoghalls Bruk i syfte att finna varför detta arbete Àr sÄ svÄrgenomtrÀngligt samt att utveckla övergripande riktlinjer att anvÀnda som hjÀlpverktyg för organisationen i dess arbete med att effektutvÀrdera kompetensutveckling..

En privatrÄdgivares arbete : Hur pÄverkas det av lagen om finansiell rÄdgivning?

Lagen om finansiell rÄdgivning till konsumenter och rÄdgivarens arbete Àr av ökad betydelse i samhÀllet eftersom konsumenternas agerande pÄ den finansiella marknaden har förÀndrats kraftigt. Vi ska i denna uppsats undersöka vilket verktyg lagstiftningen utgör för privatrÄdgivare.VÄrt syfte Àr att identifiera hur Lagen om finansiell rÄdgivning till konsumenter pÄverkar en rÄdgivare i dennes dagliga arbete.Uppsatsen lÀgger fokus vid situationen idag och inte hur framtiden ser ut. Vi fokuserar pÄ södra Sverige och avgrÀnsar oss till Swedbank och Handelsbanken. Metod: Uppsatsen Àr uppbyggd utifrÄn öppna intervjuer med representanter frÄn Swedbank och Handelsbanken. Vi har anvÀnt en deduktiv ansats och en kvalitativ forskningsstrategi.Vi kan genom vÄra undersökningar konstatera att lagen om finansiell rÄdgivning Àr av stor betydelse för rÄdgivare i deras arbete.

Fritidspedagogen och hjÀlplÀrarsyndromet - en studie och en diskussion av fritidspedagogernas arbete i skolan

NÀr fritidspedagogen kom in i skolan blev det enligt tidigare forskning i hög grad pÄ lÀrarnas villkor. Fritidspedagogerna pekades ut som hjÀlplÀrare. Hur Àr det idag, tio Är senare? I denna uppsats presenteras en observationsstudie av tvÄ fritidspedagogers arbete i skolan. Det visar sig att arbetsinnehÄllet varierar mycket.

Vad innebÀr strategiskt HR-arbete?

I följande studie har vi valt att studera vad som menas med strategiskt HR-arbete, bÄde som ideal samt i mer konkreta termer. Begreppet strategiskt HR-arbete Àr vÀl anvÀnt inom dagens organisationer, men den egentliga innebörden av begreppet rent konkret Àr mer diffust. Syftet med studien Àr mer precist att beskriva och konkretisera HR-personers egen uppfattning kring vad det innebÀr att arbeta strategiskt inom HR samt försöka förstÄ vad det innebÀr i praktiken.En enkÀt har skickats ut till 50 personer. 20 personer svarade och svaren analyserades med utgÄngspunkt ifrÄn den teoretiska referensram som vi anvÀnt oss utav.I teorin beskrivs den historiska utvecklingen av HR-arbete, och vi beskriver de betydelsefulla begreppen PA, HR, HRM och SHRM som ofta förekommer inom HR. Teorikapitlet avslutas med vÄr egen modell, vilken vi sammanstÀllt utifrÄn den litteratur vi tagit del av.

Arbetsterapeuters erfarenheter av att frÀmja ÄtergÄng till arbete genom arbetsterapeutiska interventioner

Syftet med studien var att ta reda pÄ arbetsterapeuters erfarenheter av att frÀmja ÄtergÄng till arbete genom arbetsterapeutiska interventioner för personer som inte Àr i arbete. Undersökningsgruppen bestod av sju arbetsterapeuter i Norrbotten som arbetade i statlig, kommunal, landsting eller privat verksamhet. Arbetsterapeuterna hade arbetat med arbetslivsinriktad rehabilitering frÄn ett Är upp till sjutton Är. De deltagande arbetsterapeuterna intervjuades med en halvstrukturerad kvalitativ intervju och fick dÄ berÀtta med egna ord om sina erfarenheter av att frÀmja ÄtergÄng till arbete, en intervjuguide anvÀndes med fÀrdigbestÀmda frÄgor för att fÄ struktur pÄ intervjun samt att sÀkerstÀlla att de frÄgor som författarna ville ha svar pÄ blev besvarade. Intervjuerna skrevs ut ordagrant och analyserades sedan med en kvalitativ innehÄllsanalys som resulterade i tre kategorier.

<- FöregÄende sida 6 NÀsta sida ->