Sök:

Sökresultat:

1328 Uppsatser om Traditionell samhällssyn - Sida 35 av 89

Tv-spel i skolans vÀrdegrundsarbete: en intersektionell
analys av interaktiva medier

Den hÀr studien undersöker didaktiska potentialer med att anvÀnda tv-spel i gymnasieskolans litteraturundervisning gÀllande vÀrdegrundsarbete. I den första delen av arbetet presenteras tidigare forskning kring spel som forskningsomrÄde och den relativa bristen av sÄdan forskning. Vidare presenteras begreppet intersektionalitet som analysmetod samt det svÄr- och mÄngtolkade begreppet vÀrdegrunden ur lÀroplanen som i ett eget avsnitt diskuteras ur ett moralfilosofiskt perspektiv. I arbetets andra del tillÀmpar vi den intersektionella analysmetoden pÄ tre olika spel: Dragon Age Origins, Rule of Rose och Call of Duty: Modern Warfare 2. Resultaten Àr senare diskuterade i arbetets sista och avslutande del.

Den svenska skolan ? rÀttvis och jÀmlik? : En kritisk diskursanalys utav klassreproduktionen i den svenska skolan.

Denna uppsats avser att analysera pÄ vilket sÀtt som den svenska skolan har framstÀllts som en jÀmlik och rÀttvis institution. FrÄgestÀllningen har varit att undersöka vilken diskurs som synliggjorts i det empiriska underlaget, samt pÄ vilket sÀtt denna diskurs pÄverkar klassreproduktionen i den svenska skolan.Det empiriska urvalet för studien utgörs av den nuvarande regeringen ?Allians för Sveriges? utbildningspolitiska valmanifest Mer kunskap ? en modern utbildningspolitik (2006). Detta material bearbetades utifrÄn ett kritiskt diskursanalytiskt perspektiv, för att pÄ sÄ sÀtt synliggöra pÄ vilket sÀtt bilden av den svenska skolan har producerats.Studiens resultat visade pÄ att i framstÀllning av den svenska skolan sÄ framtrÀdde en mix av tvÄ olika diskursordningar; dels en mer traditionell skoldiskurs, dels en nyliberal skoldiskurs. Detta kan sÄledes ses som ett tecken pÄ att skildringen av den svenska skolan har tagit en ny form, den nyliberala diskursen i samhÀllet har kommit att nÄ Àven skolans domÀn.

Utformning av organisationsmodell: att förena
basorganisation med projektverksamhet

Organisationen X Àr en traditionell linjeorganisation dÀr en av linjerna arbetar uteslutande i projektform. Detta har lett till att vissa problem har uppstÄtt, exempelvis nya hierarkiska strukturer, ett oklart rapporteringsförfarande samt att kollisioner i produktionen har uppstÄtt. Uppdraget med detta examensarbete var att utforma en ny organisationsmodell som pÄ ett bÀttre sÀtt illustrerar organisationens starka projektverksamhet, dÄ den befintliga upplevdes som ofullstÀndig.UtifrÄn en teoretisk referensram som berörde organisationsstrukturella variabler samt projektvariabler utformades en analysmodell samt ett intervjuunderlag som anvÀndes vid fem personliga intervjuer.UtifrÄn det empiriska materialet visade det sig att den organisationsmodell som Organisationen X tidigare hade innan denna uppsats genomfördes, redan i hög grad illustrerade organisationens mer organiska och decentraliserade karaktÀr. Vi valde av den anledningen att utveckla den redan befintliga modellen, men pÄ ett bÀttre sÀtt visa Organisationen X starka projektverksamhet som pÄ ett tvÀrfunktionellt sÀtt berör organisationens fyra linjer..

En helt vanlig kille? : En diskursteoretisk analys av representation av maskulinitet i böcker om manlig identitet riktade mot unga killar

Syftet med denna studie Àr att undersöka den bild som ges av manlighet och manlig identitet i fem olika sjÀlvhjÀlpsböcker om manlig identitet riktade mot unga killar.En diskursteoretisk metod har anvÀnts för att urskilja vilka olika maskuliniteter som finns representerade i böckerna och hur de inbördes relationerna mellan dessa ser ut. Utöver detta har ocksÄ de förÀndringstankar som drivs i böckerna och deras förhÄllningssÀtt till makt-relationer mellan könen analyserats.I nÀstan samtliga böcker finns nÄgon form av konflikt mellan en traditionell maskulinitet, ofta benÀmnd som machomannen, och en modernare maskulinitet. Exakt vad denna kamp handlar om skiljer sig dock kraftigt Ät böckerna emellan. Det kanske största gemensamma draget Àr dock att mannens sexualitet i samtliga böcker framstÄr som stark, sjÀlvklar och mer eller mindre central i alla mÀns identitet..

Den svÄra grammatiken : En studie om tvÄ lÀroböckers framstÀllningar av grammatik och nÄgra svensklÀrares erfarenheter av grammatikundervisning

Syftet med denna studie Àr att undersöka framstÀllningarna av grammatik i tvÄ lÀromedel, Svenska Nu och Svenska Timmar, samt svensklÀrares uppfattningar om grammatikundervisning och elevers svÄrigheter i samband med grammatikundervisningen. Intervjuerna innefattar fyra grundskolelÀrare och fyra gymnasielÀrares. Tidigare genomförda studier har kritiserat grammatikundervisningens form och lÀromedels bristfÀlliga beskrivningar av grammatiken. De lÀromedelsanalyser som jag har genomfört visar fortfarande pÄ stora brister. LÀroböckerna innehÄller mÄnga felaktigheter, missvisande beskrivningar, definitionsproblem och hierarkiproblem, vilket stÀller stora krav pÄ lÀraren för att kunna avgöra lÀromedlets anvÀndbarhet.

Delaktighet och inflytande - En studie om förÀldrars perspektiv pÄ inskolning

Syftet med denna studie Àr att synliggöra förÀldrars perspektiv pÄ tvÄ olika inskolningsmetoder, traditionell (tvÄ-tre veckors) och förÀldraaktiv (tre-dagars), med fokus pÄ inflytande och delaktighet. Med hjÀlp av frÄgestÀllningarna om hur förÀldrar upplever möjligheten till inflytande och delaktighet under introduktionen i förskolan, samt om hur de upplever de olika metoderna för inskolning, ville vi fylla den befintliga kunskapslucka som finns nÀr det gÀller inskolningsperioden i förskolan. DÄ det finns en brist pÄ tidigare studier kring Àmnet ville vi Àndra pÄ detta och finnas som ett stöd för förskollÀrare och pedagoger i förskolans vÀrld. VÄr studie gjordes via kvalitativ metod och resulterade i att vi med hjÀlp av vÄra teorier kunde göra förÀldrars röster hörda. Kortfattat resulterade studien i att vi kunde se att viljan till att vara delaktig och ha inflytande över förÀldrars inskolning visade sig vara stor, dock enbart om pedagogerna uppmuntrar till denna delaktighet.

En jÀmförelse mellan en traditionell och en ung bank : -ur ett ledarskapsperspektiv

Date: June 10, 2011Level: Bachelor Thesis in Business Administration, 15 credits.Authors: Erica Halvarsson Caroline Lundberg Moa RydbeckSupervisor: Peter SelegÄrdTitle: A comparison between a traditional and a new bank ? from a leadership perspectiveProblem: The study focuses how different organizational structures and leadership styles appear in a traditional bank compared to a young bank. The questions we asked ourselves in this study is whether there is any differences?Purpose: The purpose of the study is to from a leadership perspective see if there are any differences between organizational structures, leadership and communication depending on whether it is a traditional or a new bank.Method: In this study, primary and secondary data was used to best obtain comprehensive information, which was analyzed on the basis of a set of question. In order to obtain our raw data, interviews with staff from Swedbank and IKANO bank were conducted.

Kunskap och lÀrande i förskolan

Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att ta reda pÄ hur pedagogers samt förskolans synsÀtt pÄ tvÄ olika pedagogiskt inriktade förskolor ser ut gÀllande kunskap och lÀrande. Vidare syftar den till att öka förskollÀrares kunskap om hur jag som pedagog kan finna en lÀmplig nivÄ dÀr barnen kÀnner sig fortsatt nyfikna och motiverade till utveckling samt fortsatt kunskapsinhÀmtande. Jag har anvÀnt mig av intervjuer för att fÄ svar pÄ mina frÄgestÀllningar och fyra pedagoger har medverkat. Undersökningen har gjorts pÄ en traditionell kommunal förskola samt pÄ en renodlad Montessoriförskola i en mindre stad i SkÄne. Resultatet visade att de bÄda förskolorna trots olika pedagogiska inriktningar hade lika synsÀtt i mÄnga frÄgor.

Den frÄnvarande hÀxan : En studie dÀr framstÀllningen av hÀxor och hÀxprocesser i lÀromedel problematiseras

I denna uppsats presenteras en studie med syftet att undersöka hur ett fÄtal lÀrare som undervisar i svenska jobbar med texttyper i skrivundervisning samt hur dessa lÀrare skapar en sprÄklig miljö som frÀmjar alla elevers lÀrande. Uppsatsen vill dessutom utreda hur de medverkande svensklÀrarna stöttar andrasprÄkselevers sprÄk- och kunskapsutveckling och om lÀrarna anvÀnder sig av en explicit undervisning nÀr de undervisar i texttyper. Slutsatsen visar att undersökningens lÀrare anvÀnder sig av en ?traditionell? undervisning som verkar fokusera pÄ erfarenheter som elever med majoritetsbakgrund har. De begrepp och termer som lÀraren antar Àr nya eller okÀnda för eleverna förklaras i klass, dock Àr lÀrarna medvetna om att somliga andrasprÄkselever inte har förstÄtt dessa.

Vad anser elever och lÀrare om att byta frÄn undervisning utomhus till mer traditionell undervisning inomhus? "Inne bra men ute bÀst?"

Examensarbetet undersöker barn och lÀrares syn pÄ skolformsbytet frÄn ?I Ur och Skur?-förskola/skola till kommunal skola. Resultaten grundar sig pÄ kvalitativa intervjuer med 10 barn i tvÄ Äldersgrupper, tidigare ?I Ur och Skur?-pedagoger samt nuvarande lÀrare i den kommunala skolan. Undersökningen bestÄr av reflektioner frÄn barn och vuxna vad gÀller skillnader mellan tidigare utomhusbarn och barn i den kommunala skolan bland annat i frÄga om kunskaper, koncentrationsförmÄga och instÀllningar till utomhusvistelse.

Skolkuratorns upplevelse av att arbeta med nÀtmobbning

NÀtmobbning fÄr idag ses som ett relativt nytt fenomen som vi Ànnu inte vet sÄ mycket om. Rapporter frÄn organisationerna Friends och Statens medierÄd visar att problemet Àr vanligast bland ungdomar i Äldrarna 13-16 Är. Den tidigare forskningen inom omrÄdet Àr begrÀnsad och behandlar i huvudsak huruvida mobbning och nÀtmobbning skiljer sig Ät eller inte. Denna studies huvudsakliga syfte var att belysa skolkuratorers upplevelse av att arbeta med nÀtmobbning. Det genomfördes dÀrför fyra semistrukturerade intervjuer med skolkuratorer som i sitt dagliga arbete möter ungdomar i Äldrarna 13-16 Är.

Den Moderna Webben: Kan HTML5 konkurrera med traditionell programvara?

Vi ser en förÀndring i hur vi anvÀnder applikationer. FrÄn att tidigare varit associerat till en dator och begrÀnsat till ett par operativsystem finns de numera överallt. Fler plattformar innebÀr att man mÄste utveckla en applikation till var och en av dessa. Detta gör att utvecklingstiden och kostnaderna ökar och efterfrÄgan av crossplattformlösningar i form av webbapplikationer har dÀrför ökat. Vi tittar nÀrmare pÄ hur det gÄr att anvÀnda sig av HTML5, och övriga tekniker som en modern webblÀsare har integrerat stöd för, för att utveckla webbaserade applikationer. Vi tar reda pÄ om det finns nÄgra hinder eller begrÀnsningar i detta och om det finns nÄgra fördelar i att anvÀnda webben som plattform. Resultatet indikerar att med de nya tekniker som Àr pÄ ingÄng kan man utveckla webbbaserade applikationer med prestanda motsvarande Java eller C#.

NÀtdejting - En enkÀtstudie angÄende motivationen till anvÀndandet av nÀtdejting

Syftet med denna studie Àr att ge en bild av vad som motiverar till anvÀndandet av nÀtdejtingtjÀnster och om denna motivation skiljer sig mellan kön, Älder eller de som betalar eller inte betalar för sin nÀtdejting. Vi ville Àven se om denna tjÀnst gav anvÀndaren nÄgot mervÀrde gentemot den traditionella kontaktannonsen. För att uppnÄ detta syfte har vi, genom en kvantitativ metod, samlat pÄ oss information, given nÀtdejtare, med hjÀlp av en webbundersökning. Denna undersökning baserades pÄ tidigare forskning kring motivation till InternetanvÀndning. De svar vi fick analyserades och jÀmfördes sedan mot teorier kring InternetanvÀndning.

Formsprutning för Skalfördelar ? verktygsutveckling vid Nolato Telekom

SammanfattningTitel:Formsprutning för Skalfördelar ? verktygsutveckling vid Nolato Telekom. Författare:Fredrika SpĂ„nberg och Runar Åsly Handledare:Robert BjĂ€rnemo, professor vid Institutionen för Designvetenskaper, Avdelningen för Maskinkonstruktion, Lunds Tekniska Högskola Carl-Henric Nilsson, lektor vid Företagsekonomiska Institutionen, Lunds Universitet ProblemstĂ€llning:Under vilka förutsĂ€ttningar har formsprutningsverktyget F1 bĂ€ttre prestanda Ă€n befintlig teknologi? Finns det potential i verktyget som kan utvecklas vidare för att skapa ett bĂ€ttre erbjudande till kund och ge nya konkurrensfaktorer? Bör vidareutveckling av verktyget ske och i sĂ„ fall inom vilka omrĂ„den? Syfte:Att utvĂ€rdera F1-verktyget jĂ€mfört med traditionell teknologi. JĂ€mförelsen ska ge underlag för en beskrivning av lĂ€mpliga produktomrĂ„den för vilka F1-verktyget har störst sannolikhet att utgöra det bĂ€ttre alternativet och ge riktning för vidare utveckling.

Kommunens ÄtgÀrder inom nÀringslivet

Den hÀr uppsatsen utreder frÄgan vilka möjligheter kommunen har att allmÀnt frÀmja nÀringslivet i kommunen enligt 2 kap 8§ kommunallagen(1991:900). Enligt 2 kap 8§ kommunallagen fÄr kommunen vidta ÄtgÀrder för att allmÀnt frÀmja nÀringslivet. Stöd till enskilda nÀringsidkare fÄr bara ske om det finns synnerliga skÀl. BestÀmmelsen i 2 kap 8§ kommunallagen grundar sig pÄ praxis som Högsta förvaltningsdomstolen (f.d. RegeringsrÀtten) har arbetat fram under ett stort antal Är.

<- FöregÄende sida 35 NÀsta sida ->