Sök:

Sökresultat:

118 Uppsatser om Trćnga sektorer - Sida 2 av 8

En utvidgning av handelssystemet för utslÀppsrÀtter: konsekvenser för kostnadsstrukturen hos SSAB

Denna uppsats syfte Àr att undersöka hur en utvidgning av det europeiska systemet för handel med utslÀppsrÀtter pÄverkar kostnadsstrukturen hos SSAB. Transportsektorn inom EU och Sverige stÄr för en betydande andel av de totala utslÀppen av koldioxid och lÀmpar sig bra för att bygga ut systemet med. Sverige kan vÀlja att antingen sjÀlva inkludera Sveriges transportsektor i handelssystemet eller sÄ inkluderas hela den europeiska transportsektorn i systemet. SSAB Àr det företag i Sverige som slÀpper ut mest koldioxid av de företag som ingÄr i handelssystemet. Hur ett inkluderande av transportsektorn pÄverkar SSAB:s kostnader bestÀms i stor utstrÀckning av om de existerande skatterna pÄ transportsektorn avskaffas eller ej.

Adaptiv effektivitet : En kartlÀggning av den svenska aktiemarknaden och dess sektorer

Denna studie utgÄr frÄn den Adaptiva marknadshypotesen som genom ett evolutionÀrt perspektiv sammanbinder de tvÄ grundparadigmen Effektiva marknadshypotesen och Finansiell beteendevetenskap i ett försök att föra forskningen om marknadseffektivitet framÄt. Vidare undersöker studien den svenska aktiemarknaden pÄ ett, för den Adaptiva marknadshypotesen, nytt sÀtt dÀr marknadseffektivitetens dynamik inom marknaden kartlÀggs och analyseras.Undersökningsenheterna bestÄr av OMX Stockholm All Share Index samt aktiemarknadens, utifrÄn marknadskapitalisering, fem största sektorindex. Med en robust metodologi kartlÀgger vi effektivitetsdynamiken mellan prisserierna under Ären 2000-2013 och finner stöd för den adaptiva marknadshypotesens förmenanden utifrÄn sÄvÀl marknadsindex som majoriteten av undersökta sektorindex. Studien pÄvisar ocksÄ att effektivitetsanalys utifrÄn marknadens bestÄndsdelar ÄskÄdliggör effektivitetsdynamik inom marknaden, pÄ ett sÀtt som analys av endast marknadsindex missar. KartlÀggning utifrÄn sektorer visar Àven att förÀndringar i marknadsmiljön kan ge upphov till adaptiva ineffektiviteter pÄ isolerade marknadssegment, och erbjuder dÀrmed utveckling av AMH som i sin nuvarande form endast beaktar homogen förmÄga för marknaden att bearbeta och inkorporera förÀndringar.

VÀxande problem för finansieringen av vÀlfÀrdsstaten : Var Àr den ekonomisk-politiska debatten?

Vi lever idag i vad som ofta betecknas det post-industriella samhÀllet. Det karaktÀriseras av en sjunkande betydelse för den traditionella industrin, och en starkare nÀrvaro av tjÀnster. VÄrd, skola och omsorg Àr exempel pÄ tjÀnster som i stor utstrÀckning tillhandahÄlls av den offentliga sektorn. Nyttjandet och tillhandahÄllandet av dessa tjÀnster Àr vitala ingredienser i ett vÀlfÀrdssamhÀlle, och man Àr mÄn om att kunna bibehÄlla en god vÀlfÀrd Àven i framtiden. VÀlfÀrdssamhÀllet sÀgs nÀmligen stÄ inför hopande problem hÀrrörandes frÄn en obalanserad produktivitetstillvÀxt samt en demografisk förskjutning.

TvÀrsnittskorrelation; Svenska aktiebranscher 1997-2007

I denna uppsats behandlas ett nytt sÀtt att berÀkna korrelationen mellan olika tillgÄngar. Me­toden, tvÀrsnittskorrelationen, har framarbetats av Bruno Solnik och Jacques Roulet som be­skriver den i artikeln Dispersion as Cross-sectional Correlation. VÄrt syfte Àr att med hjÀlp av detta nya sÀtt berÀkna korrelationen över en tio Ärs period pÄ den svenska aktiemarknaden och se om vi kan hitta tendenser i korrelationens utveckling. Korrelationens tendens har tolkats genom trendlinjer och determinationskoefficienter. De re­sultat vi fÄr fram tyder pÄ en ökning i korrelationsnivÄ inom de flesta av vÄra observerade sektorer pÄ den svenska aktiemarknaden..

UPPGIFTSORIENTERADE ELLER PERSONLIGA RELATIONER: : VILKA HAR STÖRST BETYDELSE FÖR ARBETSTRIVSELN FÖR SEKTORN ARBETARE?

Sociala relationer mellan arbetskamrater har en stor betydelse för individers vÀlmÄende och arbetstrivsel. Trots denna insikt finns det fÄ studier om hur relationerna ser ut och det saknas studier om hur de respektive relationerna relaterar med arbetstrivseln inom olika sektorer. Relationerna uppdelas hÀr i uppgiftsorienterade och personliga relationer. Syftet med studien var att undersöka hur relationerna till arbetskamraterna pÄverkar trivseln för sektorn arbetare genom betydelsen av personliga relationer i jÀmförelse med uppgiftsorienterade. En multipel regressionsanalys visade att de endast de personliga relationerna hade signifikant betydelse för arbetarnas trivsel.

Feminisering och statusdegradering - en studie av den förÀndrade skolledarrollen

AbstractDet finns ett strukturellt förtryck och ett systematiskt underordnande av kvinnor i samhÀllet. Den svenska arbetsmarknaden Àr segregerad; positioner, yrken och sektorer Àr könsmÀrkta, och beroende pÄ mÀrkning erhÄller de olika hög status. Denna mÀrkning Àr förÀnderlig och nÀr segregeringsmönster förÀndras, förÀndras positioners könsmÀrkning.Skolledaryrket har genomgÄtt en lÄng och trög förÀndringsprocess av könsmÀrkning och Àr nu kvinnodominerat, vilket följts av diskussioner om skolledaryrkets sÀnkta status.Genom litteraturstudier rekonstruerar vi konstruktioner av manligt och kvinnligt och genom diskursanalys belÀgger vi att en feminisering av skolledaryrket Àgt rum. Genom feministisk teori om genussystemet förklarar vi hur isÀrhÄllandet av könen, samt kvinnans underordning mannen, skapar en intim förbindelse mellan fenomenen statusdegradering och feminisering..

Simuleringsstudie av ett framtida materialflöde pÄ Outokumpu i Avesta

Outokumpu hÄller pÄ att investera fem miljarder kronor i verket i Avesta, investeringan ska vara klar Är 2015. Investeringen innebÀr en förÀndring i företagets försörjningskedja. Detta innebÀr konsekvenser för flödet genom verket. Den hÀr rapporten syftar till att undersöka hur materialflödet ska styras genom verket, samt att identifiera problemomrÄden som kan uppstÄ och ge förslag till lösningar pÄ dessa.Denna studie har dels bedrivits genom fÀltstudier i form av intervjuer och observationer, dels genom en simuleringsstudie som behandlar verkets flöde frÄn slipning till fÀrdigstÀllning. Data som har anvÀnts i simuleringsstudien Àr till exempel lagernivÄer, ledtider och belÀggningsgrader.UtifrÄn detta har följande frÄgestÀllningar formulerats:- Hur ser nulÀget ut pÄ Avesta Jernverk utifrÄn teoretiska analysmetoder och analys av observerade problem?- Vilka problem (höga lagernivÄer, trÄnga sektorer och sÄ vidare) kan Avesta Jernverk möta i och med investeringen Projekt 2015 och hur kan dessa hanteras?- Vilka blir konsekvenserna för flödet i och med Projekt 2015 vid ett antal olika scenarion, se avsnitt ref{s:experimentering}?- Hur skulle ett scenario behöva se ut för att flödet ska klara av den framtida ökade produktionstakten?    I nulÀgesanalysen framkom brister i framförallt informationsflödet.

IAS 1 punkt 116

Bakgrund och problem: 2005 var det första rÀkenskapsÄret dÄ det blev obligatoriskt församtliga noterade bolag inom EU att upprÀtta koncernredovisningen enligt de internationellaredovisningsreglerna IAS/IFRS. UtgÄngspunkten i IAS/IFRS Àr att tillgodoseaktiemarknadens informationskrav vilket innebÀr att regelverket krÀver betydligt utförligareupplysningar. Under 2006 och början av 2007 har flera undersökningar och artiklarpublicerats som klarlÀgger hur de svenska noterade företagen har lyckats med att utarbetaÄrsredovisningar för 2005 och huruvida dessa följer de krav som de internationellaredovisningsstandarderna stÀller. Det har bland annat framkommit av undersökningarna attmÄnga företag har lÀmnat bristfÀlliga upplysningar avseende IAS 1 punkt 116.Syfte: Uppsatsen syftar till att undersöka om de studerade företagens Ärsredovisningaravseende det andra Äret enligt IFRS har förÀndrats vad gÀller de upplysningskrav som stÀlls iIAS 1 punkt 116. Dessa upplysningskrav behandlar ledningens gjorda antaganden omframtiden och viktiga kÀllor till osÀkerheter i uppskattningarna.

Riskhantering i det högupplösta samhÀllet : ? att bedöma det okÀnda

Det senmoderna samhÀllets komplexitet och höggradiga differentiering har gjort risker alltmer svÄranalyserade, vilket har lett till att sociala system mÄste ha en förÀndringsförmÄga för att överleva. Det normala riskanalysarbetet i sociala system (exempelvis företag och organisationer) görs pÄ den nivÄ eller i de interna sektorer dÀr riskerna slÄr igenom. Uppsatsen ger exempel pÄ befintliga riskhanteringsmodeller för detta och presenterar författarens egen, mer övergripande modell, konstruerad utifrÄn de tre systemteoretiska begreppen AGIL, autopoiesis och feedback loops. Modellen illustrerar en dialog mellan systemets definitioner, behov och omvÀrld samt andra system. Uppsatssyftet Àr att belysa sociala systems förÀndringsförmÄga och beredskap för riskhantering samt hur de genom att anvÀnda modellen kan förbÀttra dessa.

Riskhantering i det högupplösta samhÀllet : att bedöma det okÀnda

Det senmoderna samhÀllets komplexitet och höggradiga differentiering har gjort risker alltmer svÄranalyserade, vilket har lett till att sociala system mÄste ha en förÀndringsförmÄga för att överleva. Det normala riskanalysarbetet i sociala system (exempelvis företag och organisationer) görs pÄ den nivÄ eller i de interna sektorer dÀr riskerna slÄr igenom. Uppsatsen ger exempel pÄ befintliga riskhanteringsmodeller för detta och presenterar författarens egen, mer övergripande modell, konstruerad utifrÄn de tre systemteoretiska begreppen AGIL, autopoiesis och feedback loops. Modellen illustrerar en dialog mellan systemets definitioner, behov och omvÀrld samt andra system. Uppsatssyftet Àr att belysa sociala systems förÀndringsförmÄga och beredskap för riskhantering samt hur de genom att anvÀnda modellen kan förbÀttra dessa.

Vad avgör vem som anstÀlls?

Det blir i slutet av sin utbildning naturligt att en börjar fundera över hur det första jobbet efter utbildningen ska förvÀrvas. Av den anledningen ansÄgs det intressant att ta reda pÄ vad rekryterarna pÄ rederierna baserar sina beslut pÄ vid anstÀllning av styrmÀn. Syftet med denna undersökning blev dÀrför att ta reda pÄ vilka faktorer som Àr mest avgörande nÀr en nyexaminerad sjökapten söker jobb som juniorstyrman. För att fÄ en djupare bakgrundsförstÄelse för Àmnet söktes det efter tidigare arbeten angÄende rekrytering av juniorstyrmÀn. Efter det kunde nÄgra faktorer uteslutas och nÄgra faktorer var i behov av att undersökas vidare.

Nyintroduktioner pÄ Nasdaq OMX Stockholm ? En studie om underprissÀttning och risk

I takt med att företag vÀxer och etableras pÄ marknaden brukar förr eller senarefrÄgan om en börsnotering bli aktuell. PrimÀrt torde detta vara ett tillvÀgagÄngssÀttför anskaffning av kapital vilket fÄr till följd att nya investeringar kan genomförasoch tillvÀxtmöjligheter öppnas. En börsintroduktion Àr dock en svÄr ochomfattande process dÀr det emitterande bolaget stÀlls inför en rad kompliceradeoch svÄra val. Ett sÄdant val Àr vilken marknadsplats bolaget ska noteras pÄ, enbörs eller en handelsplattform. Vidare behöver en rad samarbetspartners anlitasför att introduktionen ska bli verklighet.

TillvÀxt utan nyanstÀllningar

NĂ€r IT-kraschen intrĂ€ffade under 2001 fick den pĂ„tagliga konsekvenser för svensk ekonomi. TillvĂ€xten, som tidigare varit hög, fick negativa vĂ€rden och sysselsĂ€ttningsökningen avstannade. NĂ€r sedan tillvĂ€xten Ă„terhĂ€mtade sig, efter knappt ett Ă„r, förblev sysselsĂ€ttningsnivĂ„n oförĂ€ndrad. Ännu idag (dec 2005) har sysselsĂ€ttningen inte visat nĂ„gra markanta förbĂ€ttringar. Vi vill med vĂ„r uppsats nĂ€rmare kartlĂ€gga var denna tillvĂ€xt utan nyanstĂ€llningar uppkommer.

StÀndiga förbÀttringar : En Kvalitativ Studie om en Socialförvaltnings arbete med Konceptet Lean

Konceptet Lean har sitt ursprung frÄn industrin men anvÀnds idag Àven inom andra sektorer, exempelvis inom vÄrd- och omsorgsarbete. Denna studie behandlar en socialförvaltnings implementering av konceptet som de kallar StÀndiga förbÀttringar. Syftet med studien Àr att ur ett chefsperspektiv fÄ kunskaper om specifika framgÄngsfaktorer för implementering och fortsatt arbete med StÀndiga förbÀttringar i enheterna. Studien genomfördes genom intervjuer av enhetschefer som har, eller pÄbörjat implementeringen av konceptet i sina enheter. Resultatet visar pÄ betydelsen av enhetschefens roll som drivande, förmÄga att anpassa arbetssÀttet till den egna enheten samt synen pÄ StÀndiga förbÀttringar som en stÀndigt pÄgÄende process.

Kvinnor, klimatförÀndringar och sÄrbarhet

Den afrikanska kontinenten berÀknas att drabbas mer Àn nÄgon annan region av klimat-förÀndringarnas direkta effekter. Samtidigt Àr anpassningsmöjligheterna hÀr begrÀnsade och ekonomin sÀrskilt beroende av klimatrelaterade sektorer. Samband mellan ekonomisk svaghet och sÄrbarhet Àr relativt kartlagda i det internationella klimatarbetet. Dessa kopplingar belyser inte minst kvinnors utsatta position i utvecklingsregioner, eftersom kvinnor utgör majoriteten av vÀrldens fattiga befolkningar. SÄrbarhet inför ett förÀndrat klimat grundas dock inte enbart pÄ ekonomiska och finansiella tillgÄngar.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->