Sök:

Sökresultat:

618 Uppsatser om Tillverkning x-ray fluorescence spectrometry - Sida 29 av 42

Utveckling av ett lyftverktyg för skivformade produkter

Under höstterminen 2013 har Stefan Erlandsson och Louise Andersson, designingenjörsstudenter på Högskolan i Skövde, utfört ett produktutvecklingsprojekt i samarbete med entreprenören Lars Willebrand. Målsättningen för projektet var att utveckla ett lyftverktyg som ska komplettera Willebrands produktserie bestående av; travers, svängkran, plåtbyrå och lyftverktyg. Lyftverktyget ska vara anpassat för att användas i kombination med en plåtbyrå, vilket innebär att det kommer användas till att lyfta material från höga och låga höjder. Lyftverktyget måste därmed konstrueras i syfte att underlätta för användaren och undvika arbetsskador som kan uppstå vid dessa lyft. Lyftverktyget ska även kunna anpassas till kunder som endast avser att lyfta skivformade produkter i midjehöjd.Projektet inleds med en förstudie där mycket fokus läggs på ergonomi och användaren.

Konstruktionsstudie av sugkoppsmodul

WesDyne TRC sysselsätter sig med oförstörande provning av Kärnkraftverk, både i Sverige ochutomlands. WesDyne TRC tillverkar och konstruerar robotar vilka är kapabla till att utföra dentyp av inspektion som efterfrågas av kärnkraftverken.En av dessa inspektionsrobotar är T-skannern, en smal robot vilket gör den lämpad till att utförainspektionsarbeten i smala spaltutrymmen. Fyra sugkoppsmoduler får manipulatorn att fästa motreaktortanksväggen. Detta genom att skapa undertryck med hjälp av trycksatt vatten. Dettrycksatta vattnet regleras med hjälp av ventiler.

Förbättra leveranssäkerhet mot kund : En utredning för att göra tillverkningsprocessen enklare, rakare och stabilare

Det är vanligt att Svenska företag har leveranssäkerhetskrav på sina underleverantörer. Det är normalt att företag får problem att leverera varorna i tid till sina kunder ibland, vilket kan medföra stor ekonomisk förlust för företaget. Denna rapport är resultatet av ett examensarbete vid Mälardalens Högskola som utförts på uppdrag av International Aluminium Casting AB i Eskilstuna.Syftet med denna rapport är att se över IAC:s fabrik i Eskilstuna ute på Vilsta, för att kartlägga deras tillverkningsprocess och identifiera problemområden i tillverkningen som kan ha direkta effekter på leveranssäkerheten.För att uppnå syftet med arbetet utfördes först en litteraturstudie inom området effektiv produktion, följt av en empirisk studie som utfördes i fabriken på företaget. Detta ger arbetet en hög betryggande anknytning om hur verkligheten ser ut och ger innehållet en bekräftelse emot teorin inom området. En noggrann nulägesbeskrivning utfördes för att få en konkret bild över hur tillverkningsprocessen gick till och för att kunna se vart i processen det finns problem, vilket skulle kunna påverka företagets förmåga att leverera sina varor i tid till kunden.

Lagerstyrning och prognostisering av råmateriallagret

Tillverkning mot kundorder kräver oftast att hålla ett förrådslager med råmaterial. Ökade kundkrav på korta leveranstider kräver att material skall finnas tillgängligt i lager. Detta ger upphov till ökade lager hos ett företag som i sin tur gör att de binder mer kapital och samtidigt leder till en sämre av­kastning. För att undvika att hålla för stora förrådslager men samtidigt hålla en god servicenivå krävs en effektiv lagerstyrning.Syftet med detta projekt är att ta reda på hur efterfrågan ser ut hos företaget i dagsläget samt kunna ta fram en lämplig prognosmetod och beräkningsmodell mot en viss takt för lagerstyrningen. Prognos­metoderna skall vara ett underlag för inköp vid beställning av material.

Hemolysgrad (%) i erytrocytkoncentrat för blodtransfusion under sex veckors lagringstid

Erytrocyten, den röda blodkroppen, innehåller proteinet hemoglobin (Hb) vars främsta uppgift är att transportera syre till kroppens alla vävnader. Tillgången till tappat blod från blodgivare är mycket viktig inom sjukvården. Det är viktigt att blodpåsen tappas, hanteras och lagras på rätt sätt för att undvika onödig hemolys av erytrocyter. För att se till att hemolysgraden håller sig under det rekommenderade gränsvärdet på <0,8 % utförs regelbundna kvalitetskontroller på erytrocytkoncentrat (e-konc) vid förvaringstidens utgång som är 42 dagar. Syftet med studien var att undersöka hur hemolysgraden (%) i erytrocytkoncentrat stiger under förvaringstiden, samt att se om upprepad mekanisk hantering vid tillverkning av dessa påverkar hemolysgraden.

En ökad kontroll av tillverkningsresurser i samband med CAM-
beredning

Sandvik AB grundades 1862 av Göran Magnus Göransson som var den första i världen som lyckades framställa stål enligt Bessemermetoden. Idag, nästan 150 år senare, har Sandvik AB 44 000 anställda och är verksamma i 130 olika länder världen över och har en omsättning på närmare 72 miljarder SEK. (Sandvik) Sandvik är indelat i tre olika affärsområden: Sandvik Tooling, Sandvik Materials Technology och Sandvik Mining and Construction, vilket också är det område detta examensarbete berör. En del av produktionsberedningen av produkterna, CAM-beredningen, är att skapa de verktyg som produkten i fråga skall bearbetas med. Verktygen hämtas i dag från olika platser (databaser, mallar) och används sedan i beredningen för att simulera bearbetningen av produkten.

Energiåtervinning ur kylluft : Svenska Lantmännens foderfabrik i Holmsund i samarbete med Umia AB

 Lantmännen i Holmsund tillverkar pelleterat djurfoder till gris, nöt, ren och höns. På fabriken finns tre stycken presslinjer som pressar råvarorna till pellets. Vid tillverkning av pellets blandas råvarorna med ånga som håller ca 75-78°C. Ångan gör att pelletsen blir varm och fuktig efter tillverkningen. För att pelletsen ska kunna hålla en god kvalité vid transport och förvaring torkas denna med luft i pelletskylar.

Effektivisering av dragstrumpan

SammanfattningFöretaget Bedsab tillverkar dragstrumpor som är ett verktyg som andvänds för att underlättaförflyttningen av vajrar. Den mekaniska funktionen av en dragstrumpa är sådan att vidtryckspänning fås en större diameter och dragstrumpan kan då föras över vajeränden. Viddragspänning får dragstrumpan en mindre diameter än den ursprungliga vilket innebär attdragstrumpan ?låses? kring vajern och kan med hjälp av en applicerad kraft förflytta vajern tillönskad plats. Hos företaget Bedsab sker tillverkningen av dragstrumporna för hand vilket äroerhört slitsamt för operatören men även mycket tidskrävande.Detta examensarbete bygger vidare på ett tidigare projekt där en automatisk flätningsmetodtagits fram för tillverkning av dragstrumpor.

Additiv tillverkning : Ett nytt alternativ inom tillverkningsteknik

GE Healthcare wants to investigate whether additive manufacturing would be an alternative method in their workshops in the Umea? plant. Additive manufacturing is called 3D printing in everyday language and manufactures details by building them up layer by layer in an automated machine. The purpose of this work is therefore to investigate how mature additive manufacturing methods are and how they could be used at GE.The work has been divided into three parts. The first section investigates how additive manufacturing would work in the production workshop at GE.

Tillverkning av terapeutiska glykoproteiner

Marknaden för terapeutiska proteiner kan grovt delas in i 2 områden: de proteiner som inte modifieras efter translationen och de som kräver posttranslationell modifiering (bl a glykosylering) för att vara biologiskt aktiva. Eprex®: humant rekombinant erytropoietin är ett glykoprotein som används vid anemi, det stimulerar mitos och differentiering av stamceller i benmärgen till mogna erytrocyter. Erytropoietin är bara ett av många läkemedel för humant bruk som tillverkas i mammalieceller. Mammalieceller är de som är lämpligast att använda som uttryckssystem för terapeutiska glykoproteiner tänkta för humant bruk. Detta eftersom de innehåller de organeller och enzym som krävs för att erhålla korrekt proteinkonformation och utföra avancerade posttranslationella modifikationer.

Ecocalypso

Vad gömmer sig bakom alla de produkter som vi finner ute i butikerna? Eller v c ni gömmer sig bakom alla dessa produkter? Varför måste vi köpa, köpa, köpa, utan urskillningsförmåga och ibland helt utan vare sig vett eller tanke på vilka konsekvenser vår köpmani får för andra människor i andra delar av världen, men kanske framför allt för oss själva. Jorden är och förblir rund...I mitt examensarbete, bestående av uppsats, interaktiv gestaltning och performance vill jag belysa och uppmärksamma hur det ser ut inom textilindustrin idag. Mötet mellan dessa två världar är ett ekorrhjul som går snabbare och snabbare. Genom att uppmärksamma förhållandena vill jag övertala betraktaren till att tänka efter.Den konstnärliga gestaltningen av examensarbetet behandlar textilindustrins smutsiga baksida och börjar i "fabriken".

Redovisning av forskning och utveckling inom läkemedelsindustrin

SammanfattningOlikheter mellan länder och deras olika regelverk gör att företags års-redovisningar skiljer sig åt och intressenter får svårare att jämföra finansiell information. Olikheter leder i sin tur till olika definitioner och värderingar vid redovisning, vilket gör att jämförbarheten mellan företag och värdering av ett företag blir en komplicerad verksamhet. (FAR 2009). Immateriella tillgångar har diskuterats flitigt och det finns argument både för och emot huruvida företagen skall aktivera tillgången i balansräkningen (Sundgren et al 2007). FoU inom läkemedelsindustrin är en mycket riskfylld verksamhet, eftersom endast cirka 10 procent av alla läkemedel som når utvecklingsfasen kommer ut på marknaden till slut och cirka 20 procent av de marknadsförda läkemedlen är tillräckligt lönsamma för att så småningom täcka den investering som gjorts i dem (Nickisch et al 2009).Undersökningen ämnar svara på följande frågor: Vilka är de huvudsakliga faktorer som begränsar företagen vid redovisning av FoU? I vilken omfattning aktiverar företagen kostnader för FoU som en tillgång? Vilka är de tänkbara orsakerna bakom läkemedelsföretagens val av redovisning av FoU?Syftet med uppsatsen är att identifiera hur företagen inom läkemedels-branschen redovisar FoU i sina räkenskaper, samt vilka begränsningar och möjligheter företagen står inför i och med gällande regelverk och rekommen-dationer.Uppsatsen är i huvudsak konstruerad med hjälp av den kvalitativa metoden.

Metodutveckling av virtuella byggnationer på Saab Automobile AB

Saab Automobile AB i Trollhättan är i behov av en förbättrad metod för virtuella byggnationer som beredningen kan använda sig av i biltillverkningen. Genom att skapa en processtruktur i befintligt PLM-system som kan kommunicera och hämta data från den produktstruktur som redan finns skulle mycket arbete kunna sparas. Idag använder beredarna sig av ett visualiseringsprogram som man kopplar produktstrukturen till. Enligt nuvarande metod bygger beredarna upp en struktur i detta visualiseringsprogram som fungerar som en processtruktur inför varje ny projektgrind. Denna struktur går inte att enkelt uppdatera och därför måste en ny skapas inför varje ny projektgrind.

Teamarbetets betydelse vid innovation: en studie i svenska tillverkande företag

De senaste årtiondenas ökande globalisering har medfört att det blivit allt viktigare för företag att snabbt komma ut med nya produkter på marknaden samt lägga ned mer resurser på innovationsprojekt. I samband med innovationsarbetet förekommer oftast teamarbete i någon form, och på senare tid har det blivit populärt att använda sig av tvärfunktionella team där individer från olika avdelningar inom organisationen samarbetar. Studier visar att företag som använder sig av team oftare når framgång i innovationsarbetet, syftet med vår studie var därmed att: identifiera och förklara sambandet mellan bakomliggande faktorer till framgångsrika teamarbeten vid innovation. För att besvara detta syfte genomförde vi en survey-undersökning per telefon på 69 stycken svenska företag som har någon form av tillverkning i sin verksamhet. Vi valde att fokusera på sammansättningen, kommunikationen och strukturen på teamet som vi ansåg var de betydande delarna för att bygga ett framgångsrikt teamarbete inom innovation.

Förbättring av styrning och kontroll av viskositet vid framställning av dissolvingmassa vid Domsjö Fabriker AB

Syftet med detta examensarbete var att förbättra styrning och kontroll av viskositeten vid tillverkning av dissolvingmassa i kokeriet vid Domsjö Fabriker AB i Örnsköldsvik. Genom att genomföra en försöksplanering skulle författarna bilda sig en uppfattning om vilka kokparametrar som styr viskositeten och hur dessa borde regleras för att minimera viskositetens varians, som när arbetet inleddes var för hög. Problem stöttes på som gjorde försöksplaneringen omöjlig att genomföra. Två försöksplaner har dock upprättats. En av dessa undersöker bland annat faktorn flisfukt och är anpassad för laborationsmiljö, medan den andra försöksplanen, som inte tar hänsyn till flisfukt, kan genomföras både i laboratorium och i produktion.

<- Föregående sida 29 Nästa sida ->