
Sökresultat:
618 Uppsatser om Tillverkning x-ray fluorescence spectrometry - Sida 10 av 42
Additiv tillverkning i metall vid batchproduktion : Kan additiva tillverkningsmetoder användas vid direkttillverkning med metall som bas?
Vårt arbete behandlar möjligheterna och hindren för att använda additiva tillverkningsmetoder (AM) med metall som bas för direkttillverkning vid batchproduktion. AM tillåter användaren att tillverka delar med komplicerade geometrier som är svåra, eller i vissa fall omöjliga, att tillverka för dagens konventionella tillverkningstekniker. Dessutom tillåter teknologin tillverkaren att skapa inre strukturer i ett material som exempelvis gitter- och bikakestrukturer. Metoderna för AM med metall skiljer sig bitvis ganska mycket åt, men grundprincipen är att man bygger upp en modell lager för lager utifrån en given digital fil, oftast CAD. Vårt arbete har därför behandlat området utifrån ett i första hand tekniskt men även kunskapsmässigt och ekonomiskt perspektiv då dessa har behövts analyseras i kombination med varandra för att på ett tillfredställande sätt kunna analysera området.
Duglighetsstudie av nikotinhalten vid tillverkning av Nicorette tuggummin: enligt metodiken DMAIC vid Pfizer i Helsingborg
Pfizer är världens största läkemedelsföretag med omkring 112.000 anställda och med produktion vid 67 fabriker världen över. I Sverige finns produktionsanläggningar i Stockholm, Uppsala, Strängnäs och Helsingborg. Då läkemedelsbranschen är en av de mest synade och hårdast kontrollerade branscherna i världen ställer detta i sin tur höga krav på tillverkningsprocesserna. Examensarbetet har utförts vid produktionsanläggningen i Helsingborg, där bland annat rökavvänjningsmedlet Nicorette tillverkas. På grund av bristande processkännedom har företaget byggt upp kostnadskrävande kontrollsystem för att garantera att de produkter som levereras ligger inom specifikationsgränserna.
Modell för förbättring av produktionsekonomi inom pappers- och massaindustrin : en fallstudie på Stora Enso Skutskärs Bruk
Företag som tillverkar papper och massa använder sig av kontinuerlig tillverkning och är en del av processindustrin. Stora Enso är ett företag inom pappers-, förpacknings- och träproduktsindustrin med 85 tillverkningsenheter över hela världen. En av dessa enheter är Skutskärs Bruk som producerar pappers- och fluffmassa.Skutskärs Bruk har i nuläget förluster i sin tillverkning av fluffmassa som de har svårt att spåra orsaker till. De är inte nöjda med de inkorrekta lagersaldona och den rapportering som de har idag. Syftet med detta arbete är att skapa en modell för förbättring av produktionsekonomi inom pappers- och massaindustrin under processens avslutande delar, det vill säga från torkning till lagring.
Förbättring av extruderverktyg
Syftet med detta arbete är att förbättra ett verktyg för strängsprutning (extrudering). Arbetet består av tre faser (konstruktion, tillverkning och statistiska analyser). Omkonstruktionen sker med hänsyn till en del områden som har potential för optimering. Man börjar med en förstudie för att lära sig mer om verktyget och produktionscykeln och för att få en bättre helhetsbild. Innan arbetets start fastläggs en del avgränsningar, så att studenterna får en ram att jobba inom.
Förekomst av tenn och koppar på bottenmålade fritidsbåtar 2011
Det har uppmärksammat att det fortfarande förekommer tenn och koppar från båtbottenfärg på fritidsbåtars skrov trots förbud av båtbottenfärger med tennföreningen TBT sedan 1989 och reglering av kopparbaserade färger sedan 1999.Syftet med denna kandidatuppsats är att ge en dagslägesrapport vad gäller förekomst av tenn och koppar på fritidsbåtars skrov.Under våren 2011 har tester på 336 fritidsbåtar i tre vattenområden gjorts med hjälp av en handhållen XRF (X-Ray Fluorescence, röntgenfluorescens) som genom avläsning av en yta visar halter av olika grundämnen. Testerna utfördes på vinterförvarade fritidsbåtar <12 m hos båtklubbar vid Mälaren, Storsjön och Härnösandskusten. Undersökningen visar att 73 % av båtarna i denna undersökning har halter av tenn och/eller koppar överstigande >2500 ppm, vilket är det för rapporten satta riktvärdet. Det innebär att de skulle kunna tas vidare till kemisk testning med till exempel gaskromatografi kopplad till masspektrometri (GC-MS) för att avgöra exakt vilken substans färgen innehåller. Resultatet visar också att användningen av tennfärger antingen fortfarande förekommer i liten skala eller att gamla tennfärger är så pass starka att de ger utslag genom övermålade färglager.
Identifiering av påverkande faktorer vid statorlindning: en studie utförd med hjälp av statistisk försöksplanering vid ITT Flygt
ITT Flygt tillverkar framförallt dränkbara pumpar och omrörare. Motorerna till Flygts pumpar levereras av elmotorverkstaden där tillverkning av statorer sker såväl med modern, högteknologisk lindningsutrustning som manuellt. Vid själva idraget av koppartråd i statorn uppkommer oönskat höga idragningskrafter som anses både skada koppartråden samt generera ett ökat maskinslitage. Examensarbetets syfte var att identifiera vilka parametrar som påverkar idragningskraften samt att rekommendera parameterinställningar för att minska denna kraft. Rapporten syftar även till att vara ett stöd vid fortsatt användning av statistisk försöksplanering..
Kundorderstyrd tillverkning ? Påverkande faktorer, förutsättningar och problem : En övergripande studie om hur små och medelstora företag flyttar kundorderpunkten och går mot mer kundanpassning.
This study presents a holistic view of which factors small and medium-sized enterprises (SMEs) have to consider, in moving their customer order decoupling point (CODP) further from the customer, thereby becoming more customized. The study also investigate whether SMEs and larger enterprises differ in the strategic questions relating to what influences an enterprise to become more customized, which prerequisites are required and which problems enterprises should anticipate and prepare for. These questions are important, given that strategic change is challenging, and can take considerable time to accomplish; it therefore needs to be based on the right decisions. This study is motivated by the fact that the markets SMEs are selling to tend to become more and more complex and harder to anticipate. Increased globalisation and use of IT and ICT have lead to greater uncertainty in customer demand.
Lättviktsskiva till skrivbord
Syftet var att undersöka möjligheten att utveckla ett nytt lättvikts material för användning som skrivbordsskivor. Detta eftersom en utveckling av lättviktsskivor sparar kostnader för företaget i form av råvaror och transporter men även samtidigt miljön. Då Edsbyverken har ett flertal produktserier Svanenmärkta har denna miljömärkning tagits i beaktning då materialen valts. Analyser har gjorts av den svenska kontorsmöbelmarknaden och även undersökningar av material och tekniker anpassade för tillverkning av lättviktsskivor. Provtryckningar genomfördes med den befintliga skrivbordsskivan som referens och de efter researchen framtagna testämnena jämfördes med denna. Efter att två slutgiltiga skivförslag valts ut genomfördes slutligen en designfas på hur ett skrivbordsunderrede skulle kunna utformas för att spegla de egenskaper som en lättare skiva har..
SKARV
Arbetet kretsar kring tre huvudkategorier. Hållbarhet, designprocess och kriminalvård. Första delen innehåller informationssökning för att skapa en stabil grund till arbetet. Efterhand övertar ett parallellt arbete med de tre huvudkategorierna som till sist utmynnar i en produktionsfas där tillverkning på Industritextil Job sker för att ta fram en skiljevägg i skala 1:1. Stor vikt läggs vid att sätta sig in i vilka behov som bör lösas på anstalten.
Systemutveckling med RUP och Prototyping : - en fallstudie mot läkemedelsbranschens produktionslinjer
Denna uppsats avser att undersöka om systemutvecklingsmetoderna RUP och Prototyping kan komplettera och kombineras med varandra. Vidare avser uppsatsen att undersöka hur de fungerar i praktiken men också hur UML och Prototyping kan visualisera och säkra kravlistan för processtyrning inom läkemedelsindustrin.Fallstudien som denna uppsats innehåller är gjord på ett läkemedelsföretag i Sverige. Vid tillverkning av läkemedel användes olika former av pappersbaserad dokumentation som signeras manuellt. Företaget har idag bland annat ingen kontroll över om signeringen utförs under eller efter tillverkningen och enligt GMP strider detta mot de regler och lagar som styr läkemedelstillverkningen. För att hitta de krav användarna ställer på ett kontrollstyrningssystem har både observationer och intervjuer utförts på plats..
Kisthantering för framtiden
Arbetet bygger på den ställda problemformuleringen att minska lyft inom begravningsbranschen. Utifrån en förundersökning, kravspecifikation, funktionsanalys och studiebesök är syftet att ta fram ett koncept till en ny produkt som skall förändra handhavandet inom begravningsbranschen. Genom dessa grunder skapades ett antal koncept som utvärderades i en Pughs matris och diskuterades grundligt med uppdragsgivarna. Sedan kombinerades två av koncepten till ett nytt som blev sedan grunden till den kommande produkten. Komponenter valdes i största mån ur ett modulsystem som medförde flexibilitet. Montering och tillverkning har utvärderats med hjälp av DFA- och DFM-verktygen vilket ledde till förbättringar för enklare tillverkning och montering. Produkten har bearbetats i SolidWorks där ritningsunderlag och komponentlistor på de färdiga komponenterna har sammanställts.
Optimering av bottenramar till gasturbiner
Krav på kortare ledtid och lägre kostnader för att kunna öka
produktionstakten gör att bottenramen till turbinerna behöver modifieras.
Nuvarande beräkningar ska uppdateras med nya förutsättningar eftersom
bottenramen har ändrats en del sedan man tog fram dagens
konstruktionslösning på den.
Genom att göra en beräkningsmodell av bottenramen till en SGT-600 som den
ser ut idag och genomföra beräkningar med de lastfall som den kan tänkas
utsättas för har optimeringsförslag och uppdaterade beräkningar tagits
fram. Besök hos underleverantör och diskussioner med personal som arbetar
med bottenramen har resulterat i statiska och dynamiska beräkningsresultat
samt förslag på optimering av bottenramen.
Slutsatser som drogs var att bottenramen uppfyller de krav som företaget
har på den samt att det är möjligt att få fram en mindre kostsam och
snabbare tillverkning genom att göra modifieringar.
.
FU-program på Orica Sweden AB
Denna rapport är ett examensarbete utfört av Patric Crafoord, student vid fakulteten för hälsa, teknik- och naturvetenskap på Karlstads Universitet. Arbetet omfattar 22,5 högskolepoäng och är den avslutande delen på Högskoleingenjörsprogrammet i Maskinteknik.Examensarbetet har utförts på Arvika Smide AB vars uppdrag gick ut på att systematiskt kunna minska den totala verktygskostnaden och att säkra en given kvalitetsnivå.Saker som behandlats i rapporten är flytt av verktygsavdelningen som kan spara 1-1,2 miljoner kronor om året samt förkorta tidsåtgången för tillverkning av verktyget med 4-12 dagar, prioriteringsordning av verktygsproblem vilket resulterade i en 32 % minskning av verktygsproblemen i pressgrupp 4 men en ökning med 52 % i pressgrupp 5 och möjligheten att använda statistisk processtyrning i smidesprocessen samt beräkning av processens duglighet som visar sig vara god.Med i rapporten finns också en teoretisk del som beskriver sänksmide och excenterpressen som används på Arvika Smide AB..
Metallurgisk studie av pellets avsedd för LRI tillverkning
LKAB deltar i ett forskningsprojekt som går under namnet ULCOS (Ultra Low CO2 Steelmaking), där det övergripande målet är att minska koldioxidutsläppen med 50% vid stålframställningen. Inom ULCOS innebär ett av delprojekten att chargera delvis reducerad pellets (LRI, Less Reduced Iron) i masugnen. LRI är en produkt som är delvis reducerad till en metalliseringsgrad på ca 65%. I denna studie används nio olika typer av pellets för LRI framställning. Dessa är KPBO, KPRS, MPBO, KPBA, HYL samt fyra nya pelletprodukter som framställs från filtrerad KPC slig i pot furnace anläggningen vid CK-laboratoriet i Malmberget.
Rotningsstimulerande effekt och kemisk analys av vattenbaserad extraktion av vedartade och örtartade skott av Salix smithiana Willd. :
Cuttings of Lonicera xylosteum L. were treated with willow extract to study the response in rooting capacity. The extracts were prepared by mixing chopped pieces of Salix x smithiana Willd. with water in a warring blender. The investigation comprised 2 types of salix extracts based on differences and dynamics between twigs in winter dormancy and twigs with new shoots.
To explore the rooting response, three tests were made.