Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 33 av 73

SvÄra val : Gymnasieungdomars tankar om tiden före, under och efter gymnasiet

SammanfattningSyftet med studien Àr att fÄ större kÀnnedom och söka svar pÄ vad som frÀmst motiverar och driver grundskoleelever till att vÀlja gymnasieskola och utbildning. Vi disktuterar Àven svar pÄ hur elever upplever skolgÄngen i gymnasiet med fokus pÄ bÄde skola och program och hur elevers framtidsplaner ser ut vad gÀller vidare studer, arbete, boende, ekonomi och familj.VÄr studie Àr genomförd pÄ ett kvalitativt arbetssÀtt och bygger pÄ fokuserade gruppintervjuer som undersökningsmetod, dÀr tvÄ grupper med totalt Ätta medverkande utgör vardera fokusgrupp som följer reflexiv intervjuform. Det som framkommer i studien Àr att skolors marknadsföring i form av gymnasiemÀssor och studievÀgledning i grundskolan inte pÄverkar eleverna nÀmnvÀrt i sina gymnasieval. Eleverna sjÀlva vÀljer helst gymnasieskola utefter familj och vÀnners referenser dÀr förÀldrarnas Äsikter i bÄde skol- och programval visar sig betyda mest och i vissa fall Àven Àr avgörande. Den geografiska nÀrheten till skolan Àr ocksÄ av stor betydelse dÄ eleverna vill ha den komforten.

"...ju tidigare desto bÀttre" : En studie om framgÄngsfaktorer i lÀs- och skrivutveckling för barn i behov av sÀrskilt stöd.

Denna uppsats Àmnar undersöka hur personer inom de olika yrkesprofessionerna; chef, specialpedagog, lÀrare, psykolog och elevassistent reflekterar kring vad som genererar framgÄngsfaktorer i lÀs- och skrivutveckling för barn i behov av sÀrskilt stöd pÄ en resursskola. Metoderna som anvÀnds i undersökningen Àr semistrukturerade intervjuer och fokusgrupp dÀr samma frÄgor stÀlls till alla deltagare med öppna svarsalternativ. Resultaten tyder pÄ att personerna som arbetar pÄ resursskolan anser att tidiga insatser och förebyggande ÄtgÀrder Àr av högsta betydelse för att generera framgÄng i lÀs- och skrivutveckling. Vidare visar Àven resultaten att personalen pÄ resursskolan anser sig ha goda möjligheter till individualisering samt god tillgÄng till resurser i olika former. FrÄnvaron av sprÄkliga förebilder Àr dock nÄgot som personalen lyfter fram som en brist pÄ resursskolan.

"Inte VI och DOM". En kvalitativ studie om samverkan mellan gymnasiesÀrskolan och introduktionsprogrammen

De nya styrdokumenten för gymnasieskolan och gymnasiesÀrskolan som kommit i bruk de senaste Ären har gett elever som till följd av sin utvecklingsstörning inte Àr behöriga att söka till ett nationellt gymnasieprogram nya möjligheter. De kan nu inte bara genomföra sin gym-nasieutbildning inom gymnasiesÀrskolans ramar utan kan nu Àven söka och antas till gymna-sieskolans introduktionsprogram. Detta Àr grunden till att denna studie kom till och genom-fördes.Syfte: Studiens syfte var att undersöka hur lÀrare pÄ gymnasiesÀrskolan och Introduktionspro-grammen ser pÄ möjligheter till samverkan mellan dessa skolformer och hur det pÄverkar ele-vernas identitets ? och kunskapsutveckling.Teori: Studiens material Àr teoretiskt analyserat utifrÄn Perssons (1998) specialpedagogiska perspektiv, det relationella och kategoriska perspektivet. Denna modell ger specialpedagogisk koppling till lÀrarnas syn pÄ samverkansmöjligheter mellan gymnasiesÀrskolan och Introdukt-ionsprogrammen och hur det pÄverkar elevernas identitets- och kunskapsutveckling inom den specialpedagogiska verksamheten som bedrivs inom gymnasiesÀrskolan och Introduktions-programmen.Metod: Studien genomfördes som en kvalitativ studie.

All chans i vÀrlden...: Pedagogers frÀmjande av de yngsta barnens sprÄkutveckling

Denna c-uppsats handlar om hur pedagoger pÄ en smÄbarnsavdelning arbetar för att frÀmja de yngsta barnens sprÄkutveckling. Syftet med den hÀr studien var att fÄ en ökad förstÄelse för hur en specifik smÄbarnsavdelning arbetar för att frÀmja den tidiga sprÄkutvecklingen i den praxisnÀra verksamheten. För att fÄ svar pÄ studiens syfte har vi utgÄtt frÄn frÄgestÀllningar som motsvarar syftets innehÄll. Vi har observerat pedagogerna pÄ avdelningen samt genomfört en fokusgruppsintervju som har analyserats utifrÄn en fenomenologisk analysmetod. I vÄr studie har vi utgÄtt och anvÀnt oss av den sociokulturella teorin.

Röster om tidiga uppbrott hemifrÄn : nio ungdomars erfarenheter av att rymma och kastas ut frÄn sina hem

The purpose of this study is to examine how young people with experience of running away and/or getting thrown out look upon and understand the phenomenon. Another purpose of thestudy is to examine how the youth evaluate the help and support they did or did not receive at the time of their experience, as well as to examine what the ultimate help and support would be according to them. The study was done in a qualitative approach with the use of focus groups and individual interviews. The results were analyzed through the perspective of the ?sociology of childhood?.

En teoretisk vÀg till varumÀrkets vÀrdeskapande

Barnmorskor pÄ mödravÄrden har möjlighet att upptÀcka depressiva symptom under graviditeten. Studiens syfte Àr att undersöka barnmorskors instÀllning till och möjlighet att identifiera och stödja gravida kvinnor med depressiva symptom, samt undersöka barnmorskors syn pÄ Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) som metod. Senare forskning pekar pÄ att depressiva symptom under graviditeten Àr lika vanligt som postnatal depression. Forskning har Àven funnit att depression under graviditeten har negativa konsekvenser för barnets utveckling. Tio personer, varav Ätta mödravÄrdsbarnmorskor, samtliga verksamma inom Stockholms lÀns landsting, har intervjuats med utgÄngspunkt frÄn reflexiv metod.

Att skapa "sanning" kring den successiva etableringen och "normaliseringen" av HPV-vaccinet i medierna

Syfte: Syftet med denna studie Àr att skapa ökad förstÄelsen för medias roll i den successiva etableringen och "normaliseringen" av HPV-vaccinet i Sverige. Studien Àmnar ocksÄ skapa ökad förstÄelse för vilka ideologiska krafter som genomsyrar de texter som studeras och hur de ideologiska idéerna etableras genom nyhetsberÀttelserna. Metod: Kritisk diskursanalys pÄ artiklar ur svenska tidningar. Slutsatser: Analysresultatet visar pÄ att medietexter etablerar och normaliserar HPV-vaccinet i dagens samhÀlle. Detta görs bland att genom en felaktig benÀmning pÄ HPV-vaccinet som cancervaccin och etablerar genom personifierade exempel och ?expertuttalanden? en normaliserade förestÀllningen om vaccinets kontext i samhÀllet.

Vilken betydelse har kontexten för matematikundervisningen i förskolan?

Syftet med denna c-uppsats var att studera anvÀndningen av matematik i förskolan och undersöka vilka kontexter som pÄverkar pedagogerna att anvÀnda matematik i den dagliga verksamheten. I undersökningen besvarade 52 pedagoger frÄn fyra förskolor i en mellansvensk kommun enkÀter. En pedagog frÄn förskola, en förestÄndare samt en lÀrare i skolans tidiga Är deltog i intervju. Insamlad data analyserades mot teorin att det krÀvs att flera del-kontexter uppfylls för att nÄ en meningsfull innebörd i att anvÀnda matematiken i förskolan. Det visade sig att det som pÄverkade dessa pedagoger mest, vad gÀller att anvÀnda matematiken i vardagen, var kollegornas instÀllning till omrÄdet i frÄga samt kompetensutveckling inom detsamma.

Lek och LÀrande, barns och lÀrares uppfattning om lek

Syftet med detta arbete Àr att belysa leken och dess betydelse för barns utveckling och lÀrandet. För att utföra detta arbete har vi anvÀnt oss av tidigare forskning sÄsom tvÄ kÀnda teoretiker, Lev Vygotskij och Jean Piaget. Vi har Àven tagit hjÀlp av bl.a. Gunilla Lindqvist, Birgitta Knutsdotter Olofsson och Ole Fredrik Lillemyr. Empirin samlades in genom intervjuer och observationer av barn och pedagoger pÄ en skola i tre olika skolÄr.

Rehabilitering enligt konstens alla regler? : en kvalitativ studie av chefers arbete med rehabilitering i Stockholms stad

Enligt tidigare forskning har tidiga insatser och chefens agerande betydelse för ett framgÄngsrikt rehabiliteringsarbete av lÄngtidssjukskrivna. Enligt lag har arbetsgivare och chefer skyldighet att organisera en lÀmplig rehabiliteringsverksamhet, för att strukturera detta arbete uppförs dÀrför dokument och handlingsplaner. Men hur arbetar chefer med det hÀr i praktiken, vilken roll antar de och vilka förestÀllningar finns om sjukskrivna medarbetare? Vilka hinder och möjligheter finns för att bedriva detta arbete? För att ta reda pÄ detta utfördes en fallstudie dÀr nio chefer deltog i semi-strukturerade intervjuer. Det framkommer att cheferna arbetar efter de processer som finns, dock med vissa undantag.

Kalvningsförlamning och dess pÄverkan pÄ mjölkkon

Syftet med denna litteraturstudie var att ta reda pÄ hur kalvningsförlamning (Paresis puerperalis) pÄverkar mjölkproduktionen samt hur den kan förebyggas och behandlas. Kalvningsförlamning Àr en vanligt förekommande sjukdom som drabbar frÀmst högmjölkande mjölkor. Förlamningen uppkommer nÄgra dagar innan kalvning eller nÄgra dagar efter, pÄ grund av kalciumbristen (hypokalcemi) som uppstÄr nÀr kon ska börja producera mjölk. Den visar sig genom att kon fÄr svÄrt att resa pÄ sig dÄ musklerna slutar att fungera nÀr kalciumhalten blir för lÄg. Resultat frÄn en studie har visat att mjölkmÀngden var lÀgre i början av laktationen pÄ de kor som haft kalvningsförlamning och sedan ökat efter 4 till 6 veckor, tills den nÄtt den normala mÀngden mjölk som kon haft i tidigare laktationer.

Med hopp om en bÀttre framtid

FC RosengÄrd driver Framtidsprojektet som en del i sitt integrationsskapande arbete. Projektet följer tvÄ klasser frÄn RosengÄrdsskolan frÄn sjunde klass till första Äret pÄ gymnasiet, dÀr meningen med projektet Àr att vara förberedande inför gymnasieval, förberedande inför yrkesval, att ge en inblick i föreningslivet och att ge deltagarna en meningsfull fritidssysselsÀttning. Syftet med denna uppsats Àr att skapa en förstÄelse för hur de delaktiga inom projektet upplever Framtidsprojektet och vilken utveckling av deltagarna som anses ske. Resultaten visar att respondenterna inte upplever Framtidsprojektet som ett integrationsprojekt utan som ett skolprojekt som skulle kunna drivas pÄ vilken skola som helst. Det finns dock anledningar till att detta stöd behövs mer pÄ RosengÄrdskolan Àn andra skolor. MÄnga elever beskrivs inte ha förstÄtt skol ? eller betygsystem och mÄnga anses sakna vuxenstöd utanför skolan gÀllande sin skolgÄng.

Dyslexi och matematiksvÄrigheter - En kvalitativ studie om hur elever med dyslexi upplever skolarbetet

Andersson TannergÄrd, Marie & Löfkvist, Birgitta (2011). Dyslexi och matematiksvÄrigheter - En kvalitativ studie om hur elever med dyslexi upplever skolarbetet. [Dyslexia and difficulties in mathematics - A qualitative study how students with dyslexia are experiencing schoolwork]. Skolutveckling och ledarskap, Specialpedagogik, LÀrarutbildningen, Malmö Högskola. Syftet Àr att undersöka hur en grupp elever med dyslexi upplever skolan.

Skrift - en upptĂ€ckt? Är lĂ€s- och skrivsituationer ett lĂ€randeomrĂ„de som ges pedagogiskt utrymme i förskolans rollek?

Arbetet handlar om barns tidiga möte med skriftsprÄket i förskolan, ur ett sociokulturellt perspektiv. Den aspekt som belyses Àr funktionell anvÀndning av skrift i förskolebarns rollek inomhus. För detta har det skriftsprÄkliga innehÄllet i barns lek, lekmiljöer och material för skriftsprÄksanvÀndning samt pedagogers roll i leken behandlats. Syftet Àr att undersöka om aspekten av att erfara lÀs- och skrivsituationer Àr ett lÀrandeomrÄde som ges pedagogiskt utrymme i förskolans rollek. För detta syfte har en kvalitativ undersökningsmetod valts dÀr sex semistrukturerade intervjuer har genomförts med pedagoger pÄ sex olika förskolor.

Matematik i förskolan : Barns antalsuppfattning i de tidiga Ären

Purpose: The current thesis assignment aims to explain, understand and follow the strategies the young children employ into a conception of numbers. This thesis is based on a study performed by Doverborg and Pramling Samuelson.The following research questions serve to refine the stated goal:How mathematical thinking regarding conception of numbers occurs within younger children and which strategies they use?How is the interaction between the teacher and the younger children?Method: The study is organized as a qualitative study and was conducted in a pre-school with a group of four children. The children that have participated within my study are between two and three years old. They were filmed in four exercises.

<- FöregÄende sida 33 NÀsta sida ->