Sök:

Sökresultat:

1089 Uppsatser om Tidiga skolćren - Sida 32 av 73

FRANZ VON BAYROS FARLIGA FEMININER Undersökning av Bilder aus dem Boudoir der Madame C.C

Uppsatsen handlar om det tidiga 1900-talets syn pÄ kvinnor och sexualitet. UtgÄngspunkten förundersökningen Àr Franz von Bayros portfölj av erotiska bilder Bilder aus dem Boudoir derMadame C.C. frÄn 1912. Huvudsyftet med uppsatsen Àr att undersöka om och hur den tidens syn pÄkvinnor och sexualitet kan ses i dessa bilder. Detta Àr genomfört genom en deskriptiv analys av detrettio bilder som Àr med i denna samling och genom att sedan sÀtta teman frÄn bilderna mot teorieroch idéer frÄn decennierna före och efter sekelskiftet 1900.

Barnlitteraturens betydelse för barn i förskolan och skolan

Barnlitteratur kan ha en stor roll i barns utveckling i den tidiga Äldern. Detta examensarbete fokuserar pÄ barnlitteraturens betydelse för barn i förskolan och skolan. Syftet med studien har varit att studera hur lÀrarna anvÀnder sig av barnlitteratur och hur litteraturen anvÀnds i förskolan och skolan. VÄra frÄgestÀllningar Àr: Hur vÀcker pedagoger barns intresse för att lÀsa? Hur sÀger pedagoger att de anvÀnder sig av barnlitteratur i undervisningen? Vad anser barn om barnlitteratur? De metoder som anvÀnts för att besvara frÄgestÀllningar har varit intervjuer med lÀrare och frÄgor i form av enkÀter för barn/elever pÄ tvÄ olika skolor.

SprÄkutveckling - för alla? : En studie i hur didaktiska metoder i det pedagogiska arbetet kan pÄverka sprÄkutvecklingen hos barn med avvikande sprÄkutveckling

Studiens syfte var att undersöka vilka metoder som anvÀnds i det didaktiska arbetet med barns sprÄkutveckling i förskola och skola, vilka metoder som rekommenderas för barn med avvikande sprÄkutveckling, samt hur arbetet med sprÄkutveckling kan lÀggas upp i en barngrupp. Metoden som anvÀndes var en kvalitativ forskningsansats dÀr intervjuer gjordes med sex verksamma pedagoger. Urvalet av informanter gjordes med utgÄngspunkt i deras arbetsuppgifter; tre specialpedagoger, en logoped och tvÄ pedagoger verksamma i förskoleklass. De viktigaste resultaten som framkom var vikten av att pedagoger som arbetar med barns sprÄkutveckling inte bara har kunskap om metoderna för att arbeta med denna, utan att de Àven har kunskap om hur barn utvecklar sprÄk. De mÄste dessutom kÀnna till tidiga tecken pÄ avvikande sprÄkutveckling, samt pÄ vilka sÀtt de kan stödja barn i behov av sÀrskilt stöd för att tidigt sÀtta in rÀtt insatser..

"Man kan ju dansa matematik och sjunga svenska" : - om kultur i lÀrandet i Kalmar lÀn

Uppsatsens syfte Àr att undersöka nulÀge och önskad förÀndring för Kalmar lÀns arbete med kultur i lÀrandet, identifiera hinder och möjligheter för arbetet samt komma med rekommendationer för hur kommuner och lÀnskultur tillsammans kan frÀmja utvecklingen av kultur i lÀrandet.Vi har anvÀnt en kvalitativ metod och antagit en abduktiv ansats eftersom vi gjort tolkningar och skapat mening utifrÄn observerade fenomen baserat pÄ tidigare erfarenheter. De fÀlt vi valt att studera Àr kultur respektive lÀrande i grundskolan. Vi har granskat förÀndringar i deras gemensamma rörelse och rörelse i relation till varandra. För att illustrera rörelsens riktning och omfattning har vi anvÀnt oss av Koblancks (2009) ITKmodell. Vi har sedan analyserat förÀndringen med hjÀlp av teorier om organisationsförÀndring, frÄn bland andra Carnell (2003), Alvesson & Sveningsson (2008) och Jacobsen (2005). För att kunna komma med framÄtsyftande rekommendationer har vi anvÀnt oss av Jacobsens teorier om Strategi E och Strategi O.Vi har intervjuat rektorer och ansvariga tjÀnstemÀn inom skol- och kulturförvaltningar i de, av projektet ?Skola & Kultur?, utsedda pilotkommunerna Borgholm, Kalmar och Vimmerby, samt cheferna för lÀnsinstitutionerna i Kalmar lÀn.Den önskade förÀndring i arbetet med kultur i lÀrandet vi utlÀser ur vÄra respondenters svar Àr en rörelse frÄn fokus pÄ konstnÀrliga produkter som kommuniceras enkelriktat, till en kontinuerlig dialog dÀr det konstnÀrliga och det mÄlstödjande viktas lika högt.

Storboken : En studie om pedagogers förhÄllningssÀtt

Syftet med vÄr studie var att undersöka hur ett antal pedagoger förhÄller sig till storboken som ett pedagogiskt verktyg vid barns lÀsinlÀrning i skolan. För att besvara syftet med tillhörande frÄgestÀllningar intervjuades tre specialpedagoger samt fyra grundskolelÀrare. Intervju som metod valdes för att lÀttast kunna redogöra för pedagogernas förhÄllningssÀtt till metoden.    Studiens resultat kan sammanfattas med att bÄde lÀrare och specialpedagoger Àr positiva till storboken som ett pedagogiskt redskap för lÀsinlÀrning. Ett centralt resonemang som uppmÀrksammades i studien var att storboken möjliggör en gemensam lÀsupplevelse. Sambandet mellan lÀsinlÀrning och sjÀlvkÀnsla visade sig vara starkt utifrÄn de intervjuades uppfattningar om barns tidiga lÀsinlÀrning.

Pedagogers val av metod vid tidig lÀsinlÀrning

Syftet med detta arbete Àr att fÄ en ökad insikt om vilka arbetsmetoder pedagoger vÀljer att anvÀnda sig av nÀr de arbetar med den tidiga lÀsinlÀrningen. Jag har velat ta reda pÄ om pedagoger vÀljer att kombinera tvÄ skilda metoder sÄsom analytisk och syntetisk arbetsmetod. Analytisk arbetsmetod innebÀr att lÀsinlÀrningen utgÄr frÄn en helhet för att sedan analysera delarna. En syntetisk arbetsmetod innebÀr att lÀsinlÀrningen utgÄr frÄn olika delar för att sedan fogas samman till en helhet. Jag vill fÄ en djupare kunskap om hur de pedagoger som medverkar i min undersökning ser pÄ sina egna lÀsinlÀrningsmetoder.

ÅtgĂ€rdsprogram. En diskursanalytisk studie

Syfte: Syfte med denna studie Àr att undersöka vad som skrivs i ÄtgÀrdsprogram, att identifiera diskurser samt att diskutera kring vilka konsekvenserna skulle kunna bli för individens lÀrande. Detta syfte ligger till grund för följande frÄgestÀllningar: Hur formuleras texten i ÄtgÀrdsprogram? Vilka diskurser kan identifieras? Vilka skulle konsekvenserna av textkonstruktionen kunna antas bli för individens lÀrande? Teori och metod: Denna studie tar sin teoretiska och metodologiska utgÄngspunkt i kritisk diskursanalys. UtifrÄn en flerdimensionell analysmodell har 30 ÄtgÀrdsprogram upprÀttade för elever i Ärskurs Ätta och nio granskats. Den första dimensionen innebÀr analys av texten i ÄtgÀrdsprogrammen utifrÄn granskning av textens lingvistiska egenskaper och sprÄkets grammatiska uppbyggnad.

Las Vegas framvÀxt : En undersökning om stadens historia sett ur ett THEME:ing perspektiv

Den hÀr uppsatsen Àr skriven för att ge en bra insyn över hur Las Vegas drygt hundraÄriga historia har sett ut genom ett Experience Economy perspektiv med inriktning THEME:ing. Uppsatsen kommer granska vilka viktiga historiska hÀndelser staden varit med om och undersöka dem via ett THEME:ing perspektiv. Information som har samlats in till denna uppsats kommer frÄn litteratur och filmdokumentÀrer om Las Vegas historia och The Experience Economy. Vad bidrog till att den lilla ökenstaden kom att bli en av USA:s mest besökta stÀder och idag har en population pÄ över tvÄ miljoner? Hur har staden agerat nÀr det dykt upp möjligheter för tillvÀxt? Resultatet av denna uppsats visar att Las Vegas har haft flera stora hÀndelser att jobba med genom Ären och anpassat sig och sett dessa som möjligheter till tillvÀxt istÀllet för hinder.

SprÄkets betydelse för den tidiga inlÀrningen av matematik

Syftet med detta arbete Àr att undersöka hur förskollÀrare arbetar med barns sprÄkliga utveckling inom matematik i förskoleklass, om förskollÀrare vÄgar anvÀnda riktiga matematiska termer/ begrepp för att det ska bli en mjukare övergÄng frÄn förskoleklass till grundskola. Dessutom Àr syftet att undersöka om det finns svÄrigheter inom uppfattning av matematiska begrepp hos lÄgstadieelever, som grundskollÀrare kan förknippa med sprÄket. I studien har anvÀnts bÄde en kvantitativ (enkÀtundersökning av 18 förskollÀrare och 12 grundskollÀrare) och en kvalitativ undersökning (intervjuer med tre förskollÀrare och tre grundskollÀrare). Resultatet visar att de flesta förskollÀrare arbetar pÄ olika sÀtt med sprÄklig utveckling inom matematik, de anvÀnder bÄde vardagliga situationer till att synliggöra matematik och skapar lÀrandesituationer som Àr planerade och schemalagda. De flesta tillfrÄgade förskollÀrare som arbetar i förskoleklass anvÀnder riktiga matematiska begrepp.

Barns perspektiv pÄ demokrati och elevinflytande i skolan

Lyhördhet och dialog Àr nÄgot som eleverna upplever Àr viktigt för att ett inflytande ska fungera mellan dem och lÀraren. Trots att de Àr unga Àr viljan stor att bli behandlad som en medmÀnniska och skapa ett trivsamt klimat. De Àldre eleverna kÀnner ett förtroende för sin lÀrare, de anser att de kan diskutera direkt med denne. Medan de yngre eleverna tar hjÀlp via sina förÀldrar, dÀr de fÄr föra barnets talan. Inflytandet sker mestadels under formella former och dÄ gÀllande detaljfrÄgor.

Tidsperspektiv hos kriminella personer med missbruksproblem och psykisk ohÀlsa

Tid Àr ett abstrakt begrepp som dagligen pÄverkar mÀnniskors liv, men vi pÄverkas Àven av ur vilket perspektiv vi ser tiden. Vilket tidsperspektiv vi har hÀnger samman med bland annat vÄra riskbeteenden och beteenden som Àr relaterade till vÄr hÀlsa. Syftet med denna explorativa pilotstudie var att fylla en kunskapslucka gÀllande en rÀttspsykiatrisk population angÄende tidsperspektiv och om bakgrundsvariabler som missbruk, kriminalitet, psykisk ohÀlsa och tidiga trauman har nÄgon pÄverkan pÄ vilket tidsperspektiv individen har. Det dominerande tidsperspektivet utifrÄn Zimbardo Time Perspective Inventory, var i denna population ett framtidsperspektiv definierat som att ha en strÀvan efter framtida mÄl och belöningar. Bakgrundsvariabeln missbruk hade ett signifikant negativt samband med tidsperspektivet Present-Fatalistic, dvs.

Identifiering av problem och möjligheter i RE-processen : med avseende pÄ intressenterna

Examensarbetets problemomrÄde Äterfinns i den tidiga delen inom informationssystemutveckling. Denna utvecklingsfas, kallad Requirements Engineering (RE), innefattar aktiviteter för att förstÄ, dokumentera och validera de behov och krav som föreligger för ett framtida informationssystem. RE Àr en avgörande aktivitet i processen att utveckla ett informationssystem som tillfredsstÀller anvÀndare och kunders förvÀntningar och behov.De olika intressenterna som Àr involverade i RE-processen har olika roller, bakgrund och kunskaper. Av denna anledning föreligger olika problem och möjligheter med avseende pÄ intressenterna. I examensarbetet utreds vilka dessa möjligheter och problem kan vara.

NÀrstÄendes upplevelser av att leva med en person som har Alzheimers sjukdom

Cirka 150 000 personer drabbas av Alzheimers sjukdom i Sverige och en stor del av dem vÄrdas av sina nÀrstÄende. Sjukdomen förÀndrar livssituationen bÄde för den drabbade och för dennes familj. Syftet med studien har varit att beskriva nÀrstÄendes upplevelser av att leva med en Alzheimerssjuk person, tolkat i ljuset av copingteorier, för förstÄelse av hur nÀrstÄende lÀttare kan hantera svÄrigheter. Metoden utgÄr frÄn en kvalitativ ansats med induktiv tematisk analys för biografier och analytisk induktion för intervju. I resultaten synliggörs nÀrstÄendes förnekande vid tidiga tecken pÄ sjukdomen, men sjukdomens ökande försÀmring leder sÄ smÄningom till accepterande av sjukdomen.

Att vÄrda den inre hÀlsan. : Kan stödjande samtal vara ett nytt friskvÄrdsalternativ?

Arbetsmarknaden stÄr inför ett generations- och paradigmskifte, nÀr den Àldre generationen gÄr i pension och de yngre förvÀntas ta över. Samtidigt ökar den psykiska ohÀlsan och sjukskrivningen frÀmst bland de yngre och stress rapporteras vara den stora bakomliggande orsaken; kÀnslan av otillrÀcklighet och svÄrighet att fÄ balans i livspusslet. Undersökningar poÀngterar att förebyggande arbete och tidiga insatser gynnar sÄvÀl medarbetares hÀlsa och arbetsplatsens ekonomi. Studiens syfte Àr att undersöka om samtalsstöd som ett nytt subventionerat friskvÄrdsalternativ uppfattas positivt, i synnerhet av Generation Y (födda 1982-1999). Resultatet av enkÀtundersökningen, genomförd pÄ ett kommunkontor med 76 deltagare visade att 60% skulle boka samtal idag om det erbjöds som ett friskvÄrdsalternativ.

"Matematik Àr mer Àn siffror" : FörskollÀrares syn- och arbetssÀtt kring matematik i förskolan

Syftet var att undersöka hur fyra förskollÀrare uppfattade sitt arbete med matematik i förskolan med fokus pÄ hinder och möjligheter. Syftet var ocksÄ att undersöka om förskollÀrarnas syn och arbetssÀtt skiljde sig Ät beroende pÄ i vilken Äldergrupp förskollÀraren arbetade.Jag valde att intervjua förskollÀrare eftersom jag tycker att de har en viktig roll i barns tidiga matematiska utveckling. Resultatet visar att förskollÀrarna anser att matematik Àr en viktig del i förskolan och att det Àr viktigt att barn tidigt kommer i kontakt med matematiken samt att matematik Àr mer Àn bara plus och minus men Àven att matematik inte behöver planeras utan finns ofta i alla förekommande moment i förskolans verksamhet. Skillnaderna jag upptÀckte bland intervjuerna var att nÄgra antydde att det var brist pÄ planeringstid, medan andra tyckte att de gjorde vad de kunde, eftersom matematiken inte sÄ ofta behöver planeras utan finns naturligt i alla förskolans moment..

<- FöregÄende sida 32 NÀsta sida ->