Sök:

Sökresultat:

2529 Uppsatser om Teknik människa samhälle - Sida 2 av 169

Kursen TMS, en intervjuundersökning bland lÀrare om kursen Teknik, MÀnniska, SamhÀlle

A query using telephone interviews of technology teachers teaching the course "Teknik, MÀnniska, SamhÀlle", a core course of the technique programme at the swedish gymnasium..

Teknik för yngre barn : en litteraturstudie

Studiens syfte Àr att belysa teknikens mÄngfald samt att analysera hur man kan vÀcka barns intresse för teknik och hur man kan skapa inlÀrningstillfÀllen i förskolan. Undersökningen bygger pÄ en litteraturstudie. Forskning och teknikprojekt har studerats. Resultatet visar att framför allt förebilder, teknikmedvetenhet och undervisningsmetod har pÄverkan pÄ barns teknikintresse. Vidare behöver barn komma i kontakt med gammal, enkel och synlig teknik, vilket man kan utgÄ ifrÄn vid planering av förskoleverksamheten i teknik.

Teknik i förskolan : medvetet eller omedvetet

Pedagogerna i förskolan ska ge barnen erfarenheter och kunskaper kring tekniska fenomen i vardagen, vilket Àr ett mÄl som finns med i förskolans lÀroplan. Denna undersökning syftar till att bÄde ge handledning och inspiration inför ett medvetet och aktivt arbete med teknik. I undersökningen genomfördes tvÄ observationsperioder pÄ tvÄ förskoleavdelningar, en arbetande aktivt med teknik och en inte. Fyra intervjuer har Àgt rum, tre stycken pÄ de valda förskoleavdelningarna med pedagoger som bÄde har och inte har utbildning inom teknik. Samtliga pedagoger arbetar med barn i tre till fem ÄrsÄldern. Den fjÀrde intervjun Àr gjord med en fortbildare inom naturvetenskap och teknik.

teknik : i förskolan och grundskolans tidigare Är- finns den?

teknik, skola, förskola, styrdokument, arbeta praktiskt.

Teknikhjulet : En studie över vilken pÄverkan spelet har i barns lÀrande

Denna studie handlar om teknik i förskola. Teknik finns i vÄr vardag och nÄgot man kommer i kontakt med dagligen. Barn behöver fÄ undersöka och uppleva teknik i tidigare Äldrar för att de lÀttare ska kunna sÀtta in teknik i olika sammanhang. Syftet med undersökningen Àr att studera hur spelet pÄverkade barnens lÀrande inom teknik och om spelet kan anvÀndas som inlÀrningsmaterial. MÄlet Àr att öka förstÄelsen av teknik och att vÀcka teknikintresset hos bÄde barn och vuxna.

Flickors och pojkars tankar om teknik: pÄverkas de av ett innovationsprojekt?

Studien undersöker flickors och pojkars tankar om teknik och hur de pÄverkas av ett innovationsprojekt. Undersökningen utfördes i klasserna 6-9 pÄ en liten F-9 skola och de metoder som anvÀndes var enkÀt, observationer och intervjuer. Elevernas tankar om teknik var traditionella, de ansÄg att maskiner, el-motorer och datorer var teknik. Under projektets gÄng hade flickorna svÄrt att hitta problem att jobba med och deras tidigare erfarenhet begrÀnsade deras uppfinningsrikedom. De krÀvde Àven mycket handledning för att fÄ fÀrdigstÀllt sina innovationer.

Genus och teknik : Flickor och pojkars förhÄllningssÀtt till teknik

I lÀroplanen Lpo 94 stÄr det att förhÄllningssÀtten mellan flickor och pojkar skiljer sig ofta Ät. DÄ detta har vÀckt mitt intresse vill jag undersöka om förhÄllningssÀtten skiljer sig Ät mellan flickor och pojkar i teknikÀmnet. Studien innefattar och behandlar detta omrÄde..

Teknik i förskolan - FörskollÀrare om teknik i förskola

I detta examensarbete ville jag studera pedagogernas syn pÄ teknik i förskolan. Tekniken behöver belysas och synliggöras i vardagen för att kunna skapa en grundförstÄelse för vad lÀrandet av teknik innebÀr. Syftet med denna studie var att undersöka vilken medvetenhet som yrkesverksamma pedagoger i förskolan har i teknikÀmnet och pÄ vilket sÀtt pedagogernas innehÄllsmÀssiga kompetens kan pÄverka deras uppdrag i förhÄllande till barns lÀrande samt till lÀroplanen för förskolan. Vad, hur och varför arbetar man med teknik i förskolan? Denna studie fokuserar pÄ förskolans arbete med lÀroplanens innehÄllsaspekter om teknik.

Teknik pÄ lika villkor: en studie av flickors och pojkars
intresse för teknik, sett ur ett genusperspektiv

Detta examensarbete behandlar flickors och pojkars intresse för teknik sett ur ett genusperspektiv. Syftet med arbetet var att identifiera om vi kunde pÄverka flickors och pojkars intresse för teknik med metoden LÀrande cykeln, en konstruktivistisk arbetsmodell bestÄende av tre faser direkt beroende av varandra. Ett konstruktivistiskt synsÀtt innebÀr att lÀrandet Àr aktivt, dvs. att eleven sjÀlv konstruerar sin kunskap. För att utvÀrdera syftet har vi som metod valt att genomföra en enkÀtundersökning, detta för att fÄ en generell bild av den utvalda populationen i undersökningen.

ELF-EAR, Teknik i Levande Rollspel

VÄrt mÄl Àr att förhöja deltagarnas upplevelse i levande rollspel (Àven kallat lajv). Idag finns det inga möjligheter att visualisera övernaturliga förmÄgor. I den hÀr rapporten visar vi ett exempel pÄ hur detta kan realiseras med hjÀlp av teknik. Vi har inriktat oss pÄ att simulera alvers övernaturliga hörsel. Levande rollspel Àr mycket kÀnsligt för störningar frÄn ?vÀrlden utanför?, exempelvis modern teknik och sprÄk.

Sa du teknik? : En undersökning av problem och möjliheter kring teknik för yngre Ärskurser

Syftet med denna studie var att utifrÄn ett lÀroplansteoretiskt perspektiv undersöka möjligheter och eventuella problem i den pedagogiska praktiken kring teknik för yngre Äldrar genom intervjuer av nÄgra lÀrare. I studien intervjuades tre verksamma lÀrare i grundskolans yngre skolÄr. De forskningsfrÄgor jag har försökt besvara Àr; Hur kan lÀrarnas definition av teknik och teknisk kunskap förstÄs ha inverkan pÄ den pedagogiska praktiken kring teknik?; hur beskriver lÀrarna sitt upplÀgg av undervisningen i teknik?; vad beskrivs av lÀrarna som kan förstÄs som möjligheter och hinder för att undervisa i teknik? För analys av frÄgorna anvÀnds bricolage, som innebÀr att jag anvÀnt mig av en ostrukturerad analysmodell dÀr man som forskare blandar olika analytiska tekniker och begrepp fritt. Resultatet visar pÄ snÀva definitioner av vad teknik Àr och osÀkerhet kring teknikundervisningen i de yngre skolÄren samt hur svÄrt det Àr för ett nytt obligatoriskt Àmne att etablera sig i skolan dÄ det pÄverkas starkt av dess traditioner genom tidigare lÀroplansformuleringar.

Teknik i förskolan

Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka hur revideringen av förskolans lÀroplan, lpfö 98, har pÄverkat förskollÀrarens förhÄllande till Àmnet teknik. Arbetet har haft fokus pÄ ett enkelt egentillverkat teknikmaterial som nÄgra förskollÀrare fick arbeta med. Detta arbete utvÀrderderades senare med sÄvÀl enkÀter som intervjuer.Resultatet av undersökningen visar att förskollÀrarna Ànnu inte har kommit igÄng med teknikarbetet i förskolan. Orsaker till detta kan vara exempelvis pedagogernas rÀdsla och okunnighet om Àmnet samt brist pÄ förslag till hur Àmnet ska presenteras i en barngrupp. Arbetet med teknikmaterialet har gett dem en större förstÄelse för begreppet teknik och positivare attityd till teknik i förskolan..

FörskollÀrares beskrivningar av att arbeta med teknik : Hur synliggörs och vÀcks barnens nyfikenhet av teknik?

Syftet med detta arbete Àr att bidra med kunskap om hur förskollÀrare upplever att de kommunicerar och arbetar med teknik i verksamheten med barnen samt att skildra hur förskollÀrare anser att deras kompetens Àr i förhÄllandet till lÀroplanens uppdrag rÀcker till för att stimulera barnens nyfikenhet och intresse samt möjlighet till utforskande av enkel teknik i vardagen.Genom att anvÀnda oss av en kvalitativ metod fick vi ta del av respondenternas beskrivningar uttryckta med deras egna ord.Alla som arbetar i förskolan har som uppdrag i lÀroplanen för förskolan att strÀva mot att varje barn ska utveckla sin förmÄga att urskilja teknik i vardagen och ges möjlighet att utforska hur enkel teknik fungerar. Förskolans verksamhet innehÄller teknik i olika former vilket leder till ett aktuellt uppdrag att synliggöra och förklara den för barnen. I respondenternas svar framkommer det att de ofta inte Àr medvetna om att det Àr teknik de arbetar med samt att de tolkar Àmnet teknik som större projekt i stÀllet för att se det lilla och vardagliga i verksamheten. Detta kan delvis tolkas som bristande kunskap hos respondenterna men Àven att teknik som Àmne inte Àr förankrat bland kollegor och förskolechef i verksamheten. Respondenterna kÀnner att de har tillrÀcklig kunskap men att de ÀndÄ vill ha fortbildning, tips och förslag pÄ hur de kan arbeta med enkel teknik i vardagen med barnen..

Den verklighetsnÀra koden : En studie hur IT-branschens teknik kan implementeras i gymnasiet

Att synliggöra verkligheten i undervisningen Àr en utmaning. SÀrskilt att fÄ in aktuell teknik in i datorundervisningen pÄ gymnasienivÄ. Detta eftersom IT-branschen aldrig stÄr still, ny teknik utvecklas stÀndigt och branschen Àr dÀrmed tvungen att hÀnga med i denna utveckling. Hur ska dÄ vi i skolvÀrlden kunna hÀnga med? Vilken teknik anvÀnds ute i IT-branschen egentligen?I detta explorativa examensarbete undersöks vilken teknik som IT-företagen i Norrköping och Linköping anvÀnder inom sektorerna programmering och webbdesign.

Datorer och mobiltelefoner i bilderböcker och verklighet : En narratologisk bilderboksanalys

 Detta Àr en litteraturstudie som syftar till att synliggöra hur modern teknik sÄ som mobiltelefoner och olika datorer gestaltas i bilderböcker i relation till hur teknik anvÀnds i verkligheten. Flertalet bilderböckers olika sÀtt att skildra denna moderna teknik, i person och miljöskildring och som verktyg för fantastiska portar mellan olika vÀrldar analyseras och diskuteras utifrÄn hur anvÀndandet ser ut i verkligheten i dagens samhÀlle. Materialet bestÄr av Ätta svenska bilderböcker utgivna Är 1998 och senare. .

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->