Sök:

Sökresultat:

792 Uppsatser om Ta tillvara pć mat - Sida 9 av 53

Granskning av matematiklÀromedel för gymnasieskolans yrkesprogram : Avsnittet om ekvationer

Vi har granskat lÀromedel som anvÀnds pÄ gymnasienivÄ inom matematikens A-kurs. Dessa Àr Matematik frÄn A till E (Liber), blÄ och grön bok i serien Exponent (Gleerups) och grundboken med sex tillhörande yrkesprogramböcker i serien Matematik 3000 (Natur ochkultur). Vi har valt att inrikta oss pÄ avsnittet om ekvationer i de olika lÀromedlen. HÀr har vi undersökt hur avsnitten presenteras och behandlas, för att se om dÀr finns nÄgon skillnad mellan utformningen av yrkesprogramböcker kontra en grundbok. Metoden som vi haranvÀnt oss av vid vÄr granskning, Àr en komparativ undersökningsform.

Pedagogers uppfattningar av lekens betydelse för barns lÀrande

Syftet med denna studie Àr att belysa hur pedagoger uppfattar och vÀrderar lekens betydelse för barns lÀrande samt hur de beskriver att de tillÀmpar lek i verksamheten. Pedagogerna intervjuades med öppna frÄgor för att vi skulle kunna ta tillvara pÄ deras individuella Äsikter. Resultaten behandlades och utformades efter olika katego­rier. Ur resultatet framkom att samtliga pedagoger uppfattar och vÀrderar leken som ett verktyg dÄ barn tillÀgnar sig och befÀster kunskaper. De menar Àven att lek underlÀttar inlÀrningen sÄ att den blir motiverande och lustfylld för barnen.

Mentorskap i grundskolan : TvÄ mentorers och tvÄ adepters erfarenheter.

Dahlqvist, Jeanette & Jansson, Sandra (2007): Mentorskap i grundskolan. TvÄ mentorers och tvÄ adepters erfarenheter. Examensarbete i didaktik. LÀrarprogrammet. Institutionen för Pedagogik, didaktik och psykologi.

Empty Space, Wasted Space

Dagens stÀder Àr byggda och formade med en stor ojÀmnlikhet i hur utrymmet fördelas mellan olika fordon och transportslag. Parkeringar lÀngs med vÀgar fungerar endast som förrÄd Ät bilar. Gator har blivit transportstrÀckor utan nÄgon riktig identitet.Hur kan vi Äterta och omprogrammera en del av dessa parkeringar? Fokus ligger pÄ hur man genom smÄ förÀndringar pÄ flera olika platser kan ta tillvara pÄ de lokala krafter som finns och samtidigt skapa en levande och dynamisk stad.Syftet Àr att skapa en grogrund för en stadsutveckling pÄ en grÀsrotsnivÄ och som sedan kan pÄverka i vilken riktning vÄra stÀder utvecklas och förÀndras. MÄlet Àr att omdefiniera det publika rum mellan stadens byggnader, som idag till stor del upptas av motorfordon, till att bli nÄgot nytt och berikande Ät staden som helhet..

Att lÀra av sina misstag : - misstag som verktyg till kunskap

SammanfattningMisstag Àr nÄgot som ingÄr i vÄrt handlande. VÄrt förhÄllningssÀtt till misstag pÄverkar hur vilÀr oss av dem. Syftet med studien Àr att undersöka hur misstag gjorda av elever kan tastillvara som ett verktyg i kunskapsprocessen och förutsÀttningar för detta. I studien harkvalitativa intervjuer med tre lÀrare pÄ ett textilt hantverksprogram pÄ gymnasiet utförts.Resultatet visar att misstag kan vara ett redskap till kunskap. LÀrarna menar att kunskap Àrerfarenheter, förmÄgan att anvÀnda verktyg och instruktioner och medvetenhet om sinkunskap.

Ett utbud av upplevelser - en fallstudie av Falkenbergs kulturella upplevelseutbud ur ett platsmarknadsföringsperspektiv

I denna studie har vi gjort en fallstudie av Falkenberg dÀr vi kunnat se att de Àr framgÄngsrika inom kulturella upplevelser. Enligt teorier om platsmarknadsföring bör en plats framhÄlla sÄdant som skiljer dem frÄn andra i sin marknadsföring för att skapa konkurrensfördelar. I analysen framgÄr det dock att Falkenbergs stad inte har tagit tillvara pÄ de kulturella upplevelseutbuden i sin marknadsföring. Staden har trots detta lyckats förbÀttra sin turismnÀring de senaste Ären varpÄ vi kan dra slutsatsen att Àven andra faktorer bidrar till att skapa ett attraktivt besöksmÄl. Vi har till exempel sett att engagerade mÀnniskor, positiva attityder samt ett samarbete mellan stadens aktörer i ett nÀtverkÀr viktiga för att skapa en positiv image av staden..

Den optimala markbördigheten : viktiga faktorer för att skapa och behÄlla en god markbördighet

Markbördighet Àr begreppet för en jords förmÄga till att producera högkvalitativa grödor Är efter Är. Markbördighet innefattar hur kemiska, fysikaliska och biologiska faktorer samverkar och pÄverkar varandra. För att uppnÄ en god markbördighet mÄste de tre vara i balans. Uppsatsen handlar om vilka faktorer och krav som mÄste uppfyllas för att kunna klassa en jord som bördig och hur jorden bÄde kan behÄlla och förbÀttra sin bördighet genom rÀtt jordbearbetning. Slutsatsen Àr att ta vara pÄ de viktiga mikroorganismerna som finns i marken samt att hÄlla en god och lÄngsiktig vÀxtföljd.

TekNO

Syftet med studien Àr att se om grundskollÀrare i en kommun i Uppsala lÀn tar tillvara pÄ den tillgÄng som TekNO kanske kan vara samt se hur lÀrare och elever ser pÄ TekNO. Metoderna som anvÀnts Àr enkÀt och kvalitativ intervju. Studien bygger pÄ frÄgestÀllningarna:-           Hur marknadsförs TekNO?-           KÀnner lÀrare i en viss kommun i Uppsala lÀn till projektet TekNO?-          AnvÀnder sig lÀrare i kommunen av TekNO?-          Vad tycker lÀrarna om TekNO?-          Vad tycker eleverna om TekNO?Resultatet visar att lÀrare och elever har positiva Äsikter om TekNO:s arbete och att de lÀr sig nya saker av TekNO. Flertalet lÀrare i studien som undervisar i teknik och naturvetenskap vet vad TekNO Àr och har arbetat med nÄgot tema tillsammans med TekNO genom skolbesök.

Extranet för slutkunden

Detta arbete har för avsikt att belysa problem och möjligheter för företag att utnyttja IT och webbteknik för att kommunicera direkt med slutkunder. Avsikten Àr att ta tillvara kundernas kunskap om produkterna för att underlÀtta utveckling av nya produkter, förbÀttra befintliga, och dÀrigenom öka vÀrdeskapandet hos de produkter som företaget tillhandahÄller. Genom givande och tagande av information bör sÄledes förutsÀttningar skapas för förbÀttringar av en produkts kvalitet och dÀrmed vÀrdeskapande i alla led och för samtliga intressenter.För att göra detta menar jag att ett kundfokuserat extranet kan skapas. Detta Àr ett extranet som sammanknyter slutkunder med företag, kunder och leverantörer. Kopplingen dem emellan bestÄr i att dessa intressenter har en relation till en unik produkt förvÀrvad av slutkunden.

Lustfyllt lÀrande - en undersökning om vad barnen tycker Àr roligt och trÄkigt i skolan

Idag hör man ofta barn som sÀger att det Àr trÄkigt i skolan och att de inte vill gÄ dit. Det mÀrks ocksÄ att de ofta inte Àr motiverade till att studera. Detta gjorde oss nyfikna pÄ vad man kunde göra för att öka deras motivation och lust att lÀra. Vi tyckte att detta var ett vÀldigt relevant Àmne för dagens samhÀlle dÄ man ofta hör om barn som inte klarar grundskolan med godkÀnda betyg. VÄrt syfte med denna forskning var att ta reda pÄ vad barnen finner roligt respektive trÄkigt i skolan och hur pedagogerna tar tillvara pÄ denna kunskap.

Barn som brottsoffer: en studie av den rÀttsliga hanteringen av sexuella övergrepp mot barn

Sexuella övergrepp mot barn tillhör de svÄraste Àrenden som förekommer vid de svenska domstolarna. För det första sÄ kan inte barnet sjÀlv ta tillvara sina intressen utan mÄste lita till sina stÀllföretrÀdande. För det andra sÄ mÄste barnets utsaga tolkas till vuxenbegrepp och rÀttsfigurer. Men svÄrigheterna beror ocksÄ pÄ att det mÄste finnas tillrÀcklig kunskap eller utvecklade regler och rutiner för hur vi ska gÄ till vÀga juridiskt. Syftet med denna uppsats Àr att utreda vilka lagar som blir aktuella vid sexuella övergrepp mot barn i Sverige och hur den rÀttsliga hanteringen gÄr till.

Normalitet: pedagogers uppfattningar om elevers olikheter

Denna studie syftade till att undersöka pedagogers uppfattningar av elevers olikheter dÀr symtomdiagnosen ADHD fÄr utgöra exempel, samt visa pÄ hur dessa uppfattningar avspelgar sig i förhÄllningssÀtt och utformning av lÀrmiljön. Genom att inta ett kritiskt perspektiv ville vi lyfta fram olika perspektiv för att fÄ och skapa förstÄelse. Som datainsamlingsmetod har vi anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer med tre pedagoger som Àr verksamma inom grundskolans tidigare Är. Intervjuerna har gett oss insikter om att skolan fortfarande prÀglas av ett kategoriskt synsÀtt pÄ elever i behov av sÀrskilt stöd. För att kunna förverkliga en skola för alla med ett relationellt perspektiv behövs ett förÀndrat synsÀtt som startar pÄ formuleringsarenan sÄ att realiseringsarenan ges förutsÀttningar att bedriva verksamheter som prÀglas av gemensamhetsskapande dÀr olikheter tas tillvara samt att alla ges möjlighet att utvecklas utifrÄn egna förutsÀttningar och behov..

Förskola i utveckling : en studie om pedagogiska rum

VÄrt syfte med undersökningen Àr att fÄ en fördjupad bild av ett pedagogiskt förhÄllningssÀtt och vad det betyder för lÀrandet. Metod: Vi har gjort en kvalitativ fallstudie med observationer och intervjuer av pedagoger pÄ den aktuella förskolan. Observationerna gjordes före intervjuerna för att vi skulle fÄ en sÄ klar bild av de pedagogiska rummen som möjligt. Resultat: VÄrt resultat av studien visar att omorganisationen bland annat lett till att personalen anser att de har mer tid för barnen tack vare de olika rummen samt fÄtt större tilltro till varandra. Allas olika kompetenser tas numera tillvara och verksamheten Àr inte sÄ tidsstyrd.

Pedagogens roll pÄ förskolegÄrden: InstÀllningen gör skillnad

Syftet med vÄr studie var att undersöka hur pedagoger ser pÄ sin egen betydelse under utevistelsen pÄ förskolegÄrden, hur de uttrycker sig om förskolegÄrdens möjligheter att skapa förutsÀttningar för barns lek och lÀrande samt hur de uttrycker sig om hur förskolegÄrden skulle kunna utvecklas. VÄra erfarenheter Àr att förskolegÄrden mÄnga gÄnger anvÀnds som en rastplats och inte som en plats dÀr det tas tillvara pÄ barns lek och lÀrande. I vÄr studie anvÀnde vi intervjuer tillsammans med observationer för att besvara vÄra frÄgestÀllningar. Vikom fram till att pedagogernas instÀllning till utevistelsen och deras syn pÄ förskolegÄrden har stor betydelse för hur barnen upplever utevistelsen. Pedagogerna Àr glada över den utveckling som nyligen skett pÄ deras förskolegÄrd men de upplever att det finns potential att utveckla den Ànnu mer.

BoNatur - Planering av naturnÀra bostÀder pÄ norra StÀksön

Naturmark har en tendens att bortprioriteras vid exploatering. Forskning visar pÄ att gröna miljöer som utgörs av naturmark har en större positiv inverkan pÄ mÀnniskans vÀlbefinnandeÀn planterad grönska. Det Àr dÀrför av stor vikt att tillgÄngen pÄ naturmark tillgodoses vid planeringen av nya bostÀder. En naturmiljö som inte upplevs ha ett rekreationsvÀrde kan med rÀtt kunskap och skötsel omvandlas till ett uppskatt at vistelseomrÄde. För att Ästadkomma detta krÀvs information och engagemang genom hela planprocessen.

<- FöregÄende sida 9 NÀsta sida ->