Sök:

Sökresultat:

792 Uppsatser om Ta tillvara pć mat - Sida 8 av 53

Rösten som resurs : En kvalitativ studie om samspelsutveckling med fokus pÄ röstens betydelse för kommunikationen tillsammans med en person med medfödd dövblindhet

Personer med dövblindhet saknar helt eller delvis tvÄ av de sinnen, nÀmligen synen och hörseln, som andra redan frÄn födseln anvÀnder för att etablera samspel. Detta faktum pÄverkar och medför svÄrigheter redan i det tidiga samspelet och följer sedan personen genom hela livet om inte kunskaper inom omrÄdet tas tillvara och utvecklas. Kommunikationsutveckling som inte prioriteras leder ofta till deprivationer som passivitet, aggressivitet och sociala eller emotionella problem.Denna kvalitativa studie syftar till att undersöka de faktorer som Àr av betydelse och kan ge personer medmedfödd dövblindhet med hörselrester grundlÀggande förutsÀttningar för samspelsutvecklingen dÀr röstenkan ses som en kompletterande kommunikativ resurs. Studien avser att undersöka hur rösten kan stödjasamspelet mellan en dövblind person och dennes samspelspartners, impressivt och expressivt, och om dettai sin tur kan upprÀtthÄlla samspelet och pÄ sÄ sÀtt skapa utveckling.Eftersom dövblindhet för de flesta Àr ett okÀnt begrepp har det varit av största vikt att bÄde förklara ochförtydliga begreppet bÄde via definition och men ocksÄ vad dövblindheten som funktionsnedsÀttninginnebÀr vilket beskrivits i bÄde bakgrunden och i litteraturgenomgÄngen. LitteraturgenomgÄngen ger ocksÄen allmÀn och grundlig teoretisk bas till undersökningen vad det gÀller lÀrande, samspel ochkommunikation.

ArbetssÀtt och arbetsformer i matematikundervisning av andrasprÄkselever

Syftet med vÄrt arbete var att fÄ kunskap om hur vi pÄ bÀsta sÀtt skulle kunna underlÀtta andrasprÄkselevernas lÀrande i matematik. Metoden som anvÀndes för undersökningen var kvalitativ intervju. Fyra lÀrare med erfarenhet av att undervisa andrasprÄkselever intervjuades pÄ tvÄ olika skolor, gymnasiet och grundskolans senare Är. LÀrarna anvÀnder sig mer eller mindre av ett varierande arbetssÀtt. TvÄ lÀrare anvÀnder sig i till stor del av enskild rÀkning vilket enligt forskningen inte gynnar andrasprÄkselevers lÀrande.

Leken - "naturens egen fiffiga pedagogik"

MÄnga forskare menar att det knappast gÄr att skilja lek frÄn lÀrande och att lek har betydelse för barns utveckling. Med utgÄngspunkt i detta har vi i vÄr studie undersökt hur leken kan förstÄs som ett redskap för barns lÀrande i undervisningen i grundskolan (Är 1-6). Det vi har fokuserat oss pÄ Àr lÀrandet som har karaktÀren av lek som till exempel spel, dramalek, sÄnglek, matte- och skrivlekar. Genom kvalitativa intervjuer med verksamma pedagoger har vi fÄtt ta del av dessa pedagogers tankar och idéer kring lek och lÀrande. Med vÄr studie fann vi att pedagogerna menade att leken har stor betydelse för barns lÀrande och genom att ta tillvara pÄ leken, ?naturens egen fiffiga pedagogik?, blir det roligare att lÀra sig.

FrÄn förslagsverksamhet till systematiskt förbÀttringsarbete

Detta examensarbete Àr utfört pÄ Smurfit Kappa Kraftliner i PiteÄ i ett försök att hjÀlpa företaget att följa med i den snabba teknologiska tillvÀxttakt som rÄder inom pappersindustrin idag. Företagets gamla förslagsverksamhet innehöll brister i belöningssystem och motivationsfaktorer som gjorde att ledningen motarbetade förslag för att de ansÄg belöningen vara för stor. Smurfit har sedan de köpte bort det gamla systemet arbetat för att ta fram ett nytt system, som innefattar klara och tydliga riktlinjer samt ett belöningssystem som uppmuntrar hela företaget istÀllet för att tillföra en dÄlig stÀmning som fallet varit. Smurfit Àr kvalitetscertifierade enligt ISO 9001:2000 och mÄste ha en fungerande förslagsverksamhet för att uppfylla samtliga kriterier. Syftet med detta examensarbete Àr att ta fram och belysa vissa faktorer som Àr kritiska för att en förslagsverksamhet ska fungera.

10 Är pÄ 10 veckor : En studie i förslagsverksamhetens utveckling

Ett sÀtt att ta tillvara pÄ de anstÀlldas problemlösningsförmÄga och kreativitet Àr att anvÀnda sig av förslagsverksamhet. Förslagsverksamhet Àr ett system för insamling, bedömning och ersÀttning för förslag som kommer frÄn de anstÀllda i företaget. Förslagsverksamheten utvecklades kraftigt under 1980-talet vilket forskaren Göran Ekvall fÄngade upp i sina studier pÄ Vattenfall och Volvo (1987-1992). Centralt för Ekvalls studier var att ansvaret för förslagsverksamheten delegerades till personer hierarkiskt sett nÀrmare förslagsstÀllaren. Ur Ekvalls studier har fyra dimensioner kunnat urskiljas: Bedömnings- och vÀrderingsprocessen, belöningen, inlÀmningsproceduren och ledningens engagemang.SyfteI denna uppsats har vi undersökt pÄ vilket sÀtt förslagsverksamheten har utvecklats i svenska tillverkande företag under de senaste tio Ären.

Barnens matematiska tÀnkande i fritidshemmet : i barns lek och aktiviteter

Syftet med denna studie Àr att uppmÀrksamma och synliggöra fritidshemmets material för att öka barnens intresse för matematik. Studien tar Àven upp hur pedagogerna stimulerar barnen lÀrande och utveckling i det matematiska tÀnkandet. Pedagogerna intervjuades med öppna frÄgor för att ta tillvara deras individuella Äsikter. Resultaten presenteras i olika delkapitel. Ur resultatet framkom att samtliga pedagoger anvÀnder sig av fritidshemmets material och aktiviteter för att hjÀlpa barnen att utveckla sitt matematiska tÀnkande.

NyanlÀnda elevers förkunskaper  : En studie om lÀrarens förhÄllningssÀtt gentemot nyanlÀnda elevers förkunskaper 

Syftet med denna studie Àr att utifrÄn en kvalitativ forskningsmetod med hjÀlp av observationer och semistrukturerade intervjuer undersöka sex olika lÀrares uppfattning om nyanlÀnda elevers förkunskaper sÄ att lÀraren kan frÀmja nyanlÀnda elevers skolutveckling. Hur förhÄller sig lÀrarna till de nyanlÀnda elevernas förkunskaper i sin undervisning och i sitt resonemang? VÄrt resultat visar att det inte Àr sjÀlvklart att alla lÀrare arbetar för att ta tillvara pÄ de nyanlÀnda elevernas förkunskaper i sin verksamhet. Det framkommer dÀremot att det Àr viktigt att ha samverkan med modersmÄlslÀrarna för att kartlÀgga nyanlÀnda elevers förkunskaper. Det finns en hel del i lÀrarnas förhÄllningssÀtt som kan pÄverka hur de nyanlÀnda elevernas förkunskaper integreras i undervisningen.

BoNatur : Planering av naturnÀra bostÀder pÄ norra StÀksön

Naturmark har en tendens att bortprioriteras vid exploatering. Forskning visar pÄ att gröna miljöer som utgörs av naturmark har en större positiv inverkan pÄ mÀnniskans vÀlbefinnandeÀn planterad grönska. Det Àr dÀrför av stor vikt att tillgÄngen pÄ naturmark tillgodoses vid planeringen av nya bostÀder. En naturmiljö som inte upplevs ha ett rekreationsvÀrde kan med rÀtt kunskap och skötsel omvandlas till ett uppskatt at vistelseomrÄde. För att Ästadkomma detta krÀvs information och engagemang genom hela planprocessen.

Intellektuellt kapital och icke-finansiella intÀkter: Om kundens bidrag till kunskapsföretagets tillgÄngar

Syftet med kandidatuppsatsen Àr att ta reda pÄ vad kunskapsföretagens intellektuella kapital och de icke-finansiella intÀkterna frÄn kunderna bestÄr av samt försöka utveckla en egen modell, som kan fungera som ett stöd för att synliggöra och vÀrdera kundernas bidrag till företagen. De frÄgor vi söker svar pÄ Àr: Av vilka bestÄndsdelar Àr företagets verkliga vÀrde sammansatt? Vilka intÀkter kan kunderna bidra med, förutom pengar, för att öka företagets vÀrde? Hur kan man synliggöra och vÀrdera de icke-finansiella intÀkterna i syfte att pÄ bÀsta sÀtt ta tillvara det kunderna har att bidra med?.

Flödesbalans för förÀdlingsverken i Svappavaara

LKAB har som mÄl att utöka produktionen av jÀrnmalmsprodukter till 37 miljoner ton Är 2015. Det planeras att öppna tre nya gruvor i nÀrheten av Svappavaara och dessa ska förse Svappavaaras förÀdlingsverk med rÄgods. I nulÀget anvÀnds endast rÄgods frÄn Kiruna och Gruvberget, och det Àr av intresse att kartlÀgga processdata med dessa malmer som rÄgods för att etablera ett nollÀge. PÄ det sÀttet finns det kÀnda referenser nÀr verken i Svappavaara förses med rÄgods frÄn andra dagbrott och gruvor.Syftet med examensarbetet var att göra en flödesbalans över produktionen i Svappavaaras verk för att skapa en nulÀgesanalys. Energi- och jÀrnförluster identifierades och möjligheten till Ätervinning av vatten och spill frÄn pelletsverket studerades.

Skolan Àr en social och kulturell mötesplats: en studie i hur elever och lÀrare anser att moderskulturen tas tillvara i Àmnet svenska som andrasprÄk

Syftet med mitt arbete var att ta reda pÄ hur de skönlitterÀra texterna behandlades i den dagliga undervisningen och hur dessa diskuterades utifrÄn andrasprÄkselevernas moderskultur i Àmnet svenska som andrasprÄk, gymnasiekurs A. De metoder jag anvÀnde mig av i empirin var intervjuer med en lÀrare och tre elever. Intervjuerna genomfördes vid fyra olika tillfÀllen och vid en skola för vuxenstuderande i Norrbotten. Resultatet visade att de skönlitterÀra texterna behandlades med speciella textbearbetningsblanketter, dÀr bÄde grammatik och textförstÄelse ingick. Dessa arbetades med bÄde enskilt och i grupp, dÀr lÀsa-skriva-tala-lyssna ingick.

Förskoleklassens innehÄll och arbetssÀtt ? intention och fallstudie

SyfteStudiens syfte Àr att undersöka förskoleklassens ursprungliga idéer och förskoleklassen som en mötesplats mellan olika pedagogiska strömningar.MetodUndersökningen Àr kvalitativ och bygger pÄ observationer och samtal med inspiration av en etnografisk ansats. För att svara pÄ mitt syfte har jag dels lÀst litteratur, gjort observationer i en förskoleklass och haft ett antal informella samtal med tvÄ förskollÀrare. Jag har Àven haft formella samtal med tvÄ förskollÀrare, en grundskollÀrare och en rektor.ResultatResultatet som jag anser att jag har kommit fram till Àr att förskollÀrarna i den förskoleklass som jag har undersökt tar tillvara barns intressen och bygger vidare pÄ deras egna erfarenheter. Förskolepedagogiken ser barnen i ett helhetsperspektiv och aktiviteterna Àr barncentrerade. FörskollÀrarna anvÀnder sig av den lÀrande leken och ett för barnen meningsfullt innehÄll.

Förskolebarns spontana musicerande under fri lek

Uppsatsen handlar om hur förskolebarn anvÀnder sig av spontansÄngen i den fria leken. Undersökningen grundar sig pÄ observationer av en barngrupps fria lek som genomförts under en vecka. Syftet var att fÄ en inblick i förskolebarns spontansÄng för att bÀttre kunna ta tillvara pÄ deras intresse i den planerade verksamheten. För att fÄ reda pÄ om det finns nÄgot samband mellan pedagogers planerade musikaktiviteter och barns spontansÄng har det observerats en planerad sÄngsamling, samt genomförts en intervju med pedagogen som höll i aktivitet. Resultaten visar att förskolebarn anvÀnder sig av spontansÄngen pÄ flera olika sÀtt, de sjunger bÄde kÀnda sÄnger och hittar Àven pÄ egna sÄnger av olika slag.

Interkulturell pedagogik - en studie i praktiskt vÀrdegrundsarbete pÄ mÄngkulturella skolor

Syftet med denna studie var att undersöka pÄ vilket sÀtt den mÄngkulturella skolan tar tillvara de grundlÀggande vÀrderingar som finns i julen och i fastemÄnaden ramadan. Studien bygger pÄ den kvalitativa forskningsmodellen med hjÀlp av den explorativa intervjun. Studien visar att ingen skola arbetar aktivt eller medvetet med vÀrdegrunden utifrÄn de religiösa högtiderna. Dessutom visar studien att fastemÄnaden ramadan inte uppmÀrksammas i lika stor utstrÀckning som julen. Detta sker pÄ skolor dÀr en stor del av eleverna har muslimsk bakgrund.

"RÄstablick" -ett komplext utbyggnadsomrÄde i Solna. Fokus pÄ barriÀrer, trygghet och buller.

I detta examensarbetet har jag studerat hur man kan lösa barriÀr, trygghets- och bullerproblem i det komplexa utbyggnadsomrÄdet "RÄstablick" -industriomrÄdet Hagalund. Inledningsvis har en generell analys av omrÄdet gjorts som behandlar historisk utveckling, landskap och natur, bestÀmmelser och förordningar, bebyggelse och trafik. DÀrefter följer en fördjupning om barriÀrer, trygghet och buller dÀr varje avsnitt innehÄller ett kunskapsunderlag som följs av en analys av omrÄdet. UtifrÄn slutsatserna frÄn analysen har jag utarbetat riktlinjer för omrÄdet och ett planförslag. Viktigt i planförslaget har bl.a. varit att skapa en trygg koppling till kollektivtrafiken, överbrygga stambanan, bullerskydda med kontorsbebyggelse, ta tillvara vattenkontakten och skapa sammanhÀngande grönomrÄden..

<- FöregÄende sida 8 NÀsta sida ->