Sök:

Sökresultat:

792 Uppsatser om Ta tillvara pć mat - Sida 44 av 53

FÀltsekreterare i samverkan : En studie av hur polis och socialsekreterare samverkar med fÀltsekreterare

Syftet med studien har varit att undersöka samverkan mellan fÀltsekreterare, polis och socialsekreterare samt vilken funktion fÀltsekreterarna fyller för polis och socialsekreterare i deras ungdomsinriktade arbete. Uppsatsen har sin utgÄngspunkt i projektet Lokal operativ samverkan i stadsdelarna Gottsunda/ValsÀtra i Uppsala. Studien rör sig inom det komplexa omrÄde som samverkan innebÀr. Skapar fÀltsekreterarna nya förutsÀttningar för hur yrkesgrupperna tillsammans kan arbeta mot ett gemensamt mÄl? Tidigare forskning har visat att samverkan mellan socialtjÀnst och polis Àr beroende av en gemensam problemdefinition och samsyn.

Elevers och lÀrares beskrivningar av lÀrmiljöns betydelse för lÀsning och skrivning i gymnasieskolan.

Syftet med denna studie har varit att beskriva och förstÄ hur ett antal elever och lÀrare i gymnasieskolan uppfattar lÀrmiljöns betydelse för frÀmjande av utveckling inom lÀs- och skrivomrÄdet. Undersökningen belyser sjÀlvbildens och motivationens betydelse för utvecklingen samt pÄ vilket sÀtt eleverna Àr delaktiga vid utformningen av undervisningen vid svÄrigheter i lÀsning och skrivning.  Forskningen har en kvalitativ design dÀr information har inhÀmtats via intervjuer som har genomförts med fem elever och fem lÀrare i gymnasieskolan.  Resultatet av studien visar att faktorer i lÀrmiljön har betydelse för utveckling i lÀs- och skrivomrÄdet. Eleverna önskar att gymnasieskolan bÀttre lyssnar till deras egna tankar kring hur lÀrmiljön ska utformas och lÀrarna önskar sig större kunskaper i omrÄdet för att kunna möta eleverna.

Miljöinvesteringar i EMC-företag

?Vad genererar nÀrvaron i sociala medier för svenska kollektivtrafikbolags vardagsverksamhet och hur kan de anvÀndas vid en kris??Syftet med uppsatsen Àr att belysa problematiken med att kollektivtrafikbolag i Sverige idag inte tar tillvara pÄ möjligheterna med sociala medier. Vi ser ett behov att belysa fördelarna och nackdelarna i samband med anvÀndningen av Facebook och Twitter för kollektivtrafikbolag. Studien syftar till att visa att sociala medier Àr en bra kommunikationskanal som Àven blir anvÀndbar vid en krissituation. Uppsatsen syftar till att förmedla de fördelar som interaktion via sociala medier innebÀr i vardagsverksamheten och vid en kris.Uppsatsprocessen genomfördes kvalitativt och en induktiv ansats tillÀmpades.

Film i svenskundervisningen : Vilka potentiella anvÀndningsomrÄden har filmmediet för svenskundervisningen i den svenska grund- och gymnasieskolan?

SvenskÀmnets kursplaner betonar att eleverna ska ges möjlighet att möta flertalet olika texttyper under sin utbildning. Film Àr ett medium som de allra flesta möter frekvent under sin fritid, att anvÀnda sig av ett sÄdant i undervisningssyfte bör ha stora motivationsrelaterade fördelar.Denna uppsats strÀvar efter att finna undervisningsmetoder som anvÀnder sig av film i utbildningssyfte, och att försöka peka pÄ arbetsomrÄden inom svenskÀmnet dÀr dessa metoder kan vara möjliga att nyttja.Uppsatsen Àr av konsumtionsart, alltsÄ har forskning konsumerats och sammanstÀllts till ett arbete. Jag har sökt och lÀst forskning inom en mÀngd omrÄden som alla kan relateras till film inom skolvÀrlden. Uppsatsen har inte avgrÀnsats till att beröra nÄgot sÀrskilt stadie av den svenska skolan, men en koppling till Àmnet Svenska finns.Ungdomarna som idag befolkar skolorna bÀr med sig mÀngder av kulturella erfarenheter nÀr de kommer, det Àr en svÄr, men viktig uppgift för skolan att ta tillvara pÄ dessa erfarenheter. Film Àr ett visuellt medium som talar till sina konsumenter pÄ mÄnga sÀtt, att ge elever förutsÀttningar att möta alla dessa meddelanden ligger Àven det inom skolan uppgift.Jag har försökt peka ut fem stycken omrÄden inom svenskÀmnet dÀr film passar sig som ett undervisningsmedium: Filmkunskap, som ger eleverna rÀtt verktyg för att tala om och resonera kring de filmer som de ser.

Pedagogers och barns syn pÄ matematik i förskolan

Grunden för barns matematikkunskaper lÀggs redan i förskolan. Pedagogers instÀllning till Àmnet, i detta fall matematik, har stor betydelse för inlÀrningen. LÀrarutbildningen lade stor vikt pÄ pedagogisk dokumentation som redskap för pedagogen och barnet att synliggöra lÀrande. Den hÀr studiens syfte har varit att ta reda pÄ vilken instÀllning pe-dagoger och barn i förskolan har till matematik. Syftet var Àven att studera hur barnens matematiska utveckling dokumenteras och hur pedagogerna arbetar med barnens mate-matikförstÄelse i förskolans verksamhet.

Att planera för en ny stad : en studie av hur attraktiviteten kan bibehÄllas vid Kiruna stadsflytt

Kiruna kommun stÄr inför en exceptionell planeringssituation dÄ jÀrnmalmsbrytningen i berget Kiirunavaara lett till sprickbildningar i marken som hotar stadens existens, vilket gör att orten successivt mÄste förflyttas. Syftet med uppsatsen Àr att studera vad som bör prioriteras vid uppbyggnaden av en ny stad och vilka möjligheter planeringssituationen ger. FrÄgor som avhandlas i uppsatsen Àr ocksÄ hur attraktivitet skapas i en ny stadskÀrna samt hur det Àr möjligt att samtidigt upprÀtthÄlla attraktiviteten i den existerande stadskÀrnan. Vidare studeras ocksÄ dialogen och relationen mellan olika berörda aktörer sÄsom medborgare, kommun och andra inblandade intressenter, vilka alla pÄverkas av processen.Staden Kiruna grundades runt sekelskiftet 1900 och Àr en stad till stor del prÀglad av gruvverksamhet. Gruvverksamheten Àr Àn idag den största nÀringen i kommunen och Àr Àven den som bidrar till att förÀndringar mÄste komma till stÄnd dÄ staden hotas av sprickbildningar.

Tyck som lÀraren tycker, tÀnk som lÀraren tÀnker... En kvalitativ studie om ungdomars engagemang, identitet och vÀrderingar i och utanför skolan

Abstract Författare: Ola Schönström och Tomas Lundberg Titel: Tyck som lÀraren tycker, tÀnk som lÀraren tÀnker ? En kvalitativ studie om ungdomars engagemang, identitet och vÀrderingar i och utanför skolan Uppsats: LL1506, 41-60p Handledare: Rune Jönsson Malmö LÀrarhögskola, Individ och samhÀlle. VÄrterminen 2006 Hur ser gymnasieungdomarna pÄ skolans förmÄga att uppmana till engagemang? Vilken roll spelar deras identitet i dessa frÄgor? Hur vill de förÀndra sin undervisning för att den ska bli mer underhÄllande? Detta Àr en del av de frÄgor vi arbetar med i studien, vars syfte Àr att belysa gymnasieungdomars verklighet, identitet och engagemang och om detta tas tillvara i undervisningen pÄ gymnasieskolan. Genom att se pÄ processen hur identitet och vÀrderingar bildas försöker vi fÄ en förstÄelse hur man bÀttre skulle kunna anvÀnda sig av elevernas egna referensramar och erfarenheter för att göra undervisningen mer givande och verklighetsnÀra för ungdomarna. VÄr studie har utgÄtt ifrÄn teorier om identitet, vÀrderingar och normer frÄn bl.a.

Biogaspotential frÄn organiska industriavfall i södra Brasilien : En studie av effekterna vid satsvis tillsats av glycerin till en pÄgÄende rötningsprocess

I sÄvÀl Brasilien som runt om i vÀrlden finns stora mÀngder organiskt avfall som skulle kunna utnyttjas pÄ ett bÀttre sÀtt. MÄnga potentiella substrat för biogasproduktion deponeras, eldas upp eller komposteras utan att den energi som skulle kunna utvinnas vid denna process tas tillvara. Detta examensarbete inriktade sig pÄ att i laboratorium undersöka potentialen för biogasproduktion frÄn nÄgra av dessa avfallsprodukter. FrÄn biodieselproduktion, vilket Àr en snabbt vÀxande industri i Brasilien, fÄs exempelvis 1 kg av restprodukten rÄglycerol per 9 kg producerad biodiesel. Detta Àr en restprodukt som man i dagslÀget letar efter fler tillÀmpningar för och biogasproduktion har visat sig vara en möjlighet.

FörskollÀrares och förÀldrars röster om inskolning av adopterade barn i förskolan

Björkman, Annika. (2013) FörskollÀrares och förÀldrars röster om inskolning av adopterade barn i förskolan; Preschool teachers and parents opinion on the induction of adopted children in preschool. Skolutveckling och ledarskap, Specialpedagogik, LÀrarutbildningen, Malmö högskola. Handledare: Lisbeth Amhag Examinator: Magnus Erlandsson Syftet var att belysa vilka konsekvenser fyra förskollÀrares erfarenheter och förhÄllningssÀtt fick vid inskolningen av adopterade barn i förskolan. I undersökningen belyses Àven pÄ vilka sÀtt, kunskap och erfarenheter om adopterade barns bakgrund, anvÀndes av förskollÀrare vid inskolningen samt pÄ vilka sÀtt tre adoptivförÀldrars erfarenheter och kunskap om sitt barn och dess bakgrund togs tillvara. Metoder som anvÀndes i undersökningen var intervjuer och berÀttelser.

Phyllis memorial childrens home and academy : ett undersökande förslagsarbete för framtida utveckling av ett barnhem och skola i Kenya

Phyllis Memorial Childrens Home and Academy Àr belÀget utanför Nakuru i vÀstra Kenya. Barnhemmet grundades Är 2000 av Jacinta Njoroge och under tolv Är har en kraftig expansion och utveckling skett. Det som började som ett privat finansierat initiativ Àr numera en vÀletablerad verksamhet som finansieras av ett organiserat bistÄnd. Ansvariga i organisationen har efterfrÄgat en plan för framtida utveckling av platsen med fokus pÄ helhetsperspektiv och lÄngsiktighet. Detta examensarbete har för avsikt att fungera som diskussionsunderlag för den fortsatta planeringen och utvecklingen av platsen Phyllis Memorial Childrens Home and Academy. Vilka riktlinjer och principer bör styra den framtida utvecklingen och hur kan dessa ges en fysisk gestaltning? Förslaget innefattar bland annat idéer till sanitetslösning med kombinerad tvÀttplats, plan för plantering av fler trÀd och förslag pÄ hur man kan skapa fler platser för social aktivitet.

LED-ljusets inverkan pÄ tillvÀxt och utveckling hos tomatplantor, Solanum lycopersicum L.

Den domesticerade hönan har följt mÀnniskan i mer Àn 8000 Är. Den spreds frÄnAsien via Ryssland till Europa och har funnits i Sverige sedan vikingatiden. Under större delen av denna tid har ingen medveten avel utövats och hönsen har anpassats naturligt till de miljöer de befunnit sig i. Denna typ av höns Àr vad vi idag kallar lantrashöns. De Àr hÀrdiga och anpassade efter det omrÄde de huvudsakligen utvecklats i.

Kunskapshantering i projektbaserade organisationer ? Studie av en bransch karaktÀriserad av tyst kunskap

Ur teori och empiri har det i studien framkommit att projektbaserade organisationer somerbjuder kundanpassade tjÀnster Àr karaktÀriserade av tyst kunskap. Tyst kunskap innebÀr attkunskapen Àr baserad pÄ personliga upplevelser och erfarenheter och kan förklaras som sakerman vet utan att man vet dem. Tysta kunskaper Àr dÀrför svÄrare att hantera och ta tillvara pÄdÄ de till största del delas genom observation, imitation och informella möten. Det har ocksÄframkommit att just organisationer av den angivna karaktÀren Àr i störst behov av att delakunskap och anvÀnda den som ett verktyg för att nÄ framgÄng.Syftet med studien Àr att beskriva och analysera projektorganisationer i form av serviceföretagsom specifikt sÀljer kundanpassade tjÀnster för att förstÄ, tolka och identifiera faktorer sommöjliggör eller försvÄrar kunskapshantering. För att kunna uppnÄ det har vi valt att undersökahur sÄdana organisationer arbetar med kunskapshantering idag och utifrÄn det dra slutsatserkring viktiga faktorer.

Biologisk mÄngfald i svenska lantrashöns av rasen Hedemora

Den domesticerade hönan har följt mÀnniskan i mer Àn 8000 Är. Den spreds frÄnAsien via Ryssland till Europa och har funnits i Sverige sedan vikingatiden. Under större delen av denna tid har ingen medveten avel utövats och hönsen har anpassats naturligt till de miljöer de befunnit sig i. Denna typ av höns Àr vad vi idag kallar lantrashöns. De Àr hÀrdiga och anpassade efter det omrÄde de huvudsakligen utvecklats i.

Energiutvinning i Fumingverket pÄ RönnskÀrsverken

Projektet har genomförts som ett examensarbete i civilingenjörs utbildning med inriktning mot energi. Arbetet har genomförts vid New Bolidens smÀltverk, RönnskÀrsverken, i Skelleftehamn.Syftet med detta examensarbete var att finna ett ekonomiskt mer optimalt körsÀtt pÄ fumingverket med avseende pÄ zink och energiproduktion samt förbÀttra dess samverkan med energicentralens energibehov. Största producenten av Änga och fjÀrrvÀrme pÄ RönnskÀrsverken Àr fumingverket.Olika driftförhÄllanden pÄverkar bÄde produktionen av Änga och fjÀrrvÀrme. TillgÀngligheten pÄ zinkrik slagg samt reducerad Ängproduktion vid tappning av slagg pÄverkar mest. Vid lÄg produktion av Änga i fumingverket och stor förbrukning pÄ RönnskÀr, samt stor konsumtion av fjÀrrvÀrme anvÀnds oljepannor för att upprÀtthÄlla behovet.

Patientens val?

Vi stÄr idag inför stora utmaningar eftersom vÄr miljöpÄverkan resulterat i en rad miljöproblem. För att fÄ bukt med dessa mÄste vi hitta alternativa sÀtt att göra saker pÄ. Vi mÄste konsumera mindre globalt och mer lokalt. Traditionell Ekologisk Kunskap(TEK), som Àr ett begrepp för praktisk, erfarenhetsbaserad kunskap om djur, vÀxter och natur, kan kanske bidra till lösningar pÄ problemen. Innan vÄrt jordbruk blev beroende av fossila brÀnslen arbetade lÄngt fler Àn idag inom jordbruket och det fanns en stor kunskap om hur naturen fungerade och hur man skulle bruka den pÄ bÀsta sÀtt.

<- FöregÄende sida 44 NÀsta sida ->