Sök:

Sökresultat:

792 Uppsatser om Ta tillvara pć mat - Sida 11 av 53

Att stimulera till lÀslust - ett samarbete mellan skolbibliotekarier, pedagoger och specialpedagoger

Syftet med arbetet Àr att undersöka hur skolbibliotekarier samarbetar med pedagoger och specialpedagoger i arbetet med att motivera och inspirera svaga lÀsare i Är 1-5. Arbetet ger en översikt av hur skolbibliotekarier, pedagoger och specialpedagoger tar tillvara varandras kompetenser för att utforma en god lÀsmiljö. Med hjÀlp av kvalitativa halvstrukturerade intervjuer ville vi beskriva lÀsfrÀmjande metoder samt undersöka hur de samarbetade. Sammanfattningsvis visar resultaten att samarbetsformerna skiljer sig beroende pÄ yttre förutsÀttningar som delaktighet i arbetslag, skolbibliotekets öppettider och skolbibliotekets placering. Vi kan konstatera att höglÀsning, boksamtal och bokprat anses som viktiga lÀsfrÀmjande metoder. Nyckelord: svaga lÀsare, lÀs- och skrivsvÄrigheter, lÀslust, lÀsfrÀmjande metoder, god lÀsmiljö, boksamtal, bokprat, höglÀsning, samarbete.

Detektion av Endosymbionter hos insekter via PCR, kloning och sekvensering 

                    Syftet med undersökningen Àr att ta reda pÄ hur pedagoger i förskola och förskoleklass kan arbeta för att göra barns lÀrande kring grundlÀggande taluppfattning lustfyllt i meningsfulla sammanhang. Undersökningen bygger pÄ kvalitativa intervjuer med tre förskollÀrare och tvÄ matematikutvecklare. Vi anvÀnde oss av semistrukturerade frÄgor. Av resultaten framgÄr att pedagogerna har en medveten och strukturerad planering dÀr barnen utmanas pÄ rÀtt nivÄ. Pedagogerna bÄde vÀcker intresse för matematik och tar tillvara pÄ barnens egna idéer. Det gör att barnens grundlÀggande taluppfattning stÀrks pÄ ett lustfyllt och meningsfullt sÀtt och barnen utvecklar lust att lÀra och tillit till sin egen förmÄga. Slutsatserna av undersökningen Àr att dialogen mellan pedagog och barn Àr mycket betydelsefull.

Se barnet : Relationsskapande möten i förskoleklass och strategier för inklusion av barn som har ett utagerande beteende. En kvalitativ litteratur och intervjustudie.

Syftet med denna kvalitativa litteratur och intervjustudie var att undersöka pedagogens roll i relationsskapande möten för barn i behov av sÀrskilt stöd i förskoleklass, i synnerhet med tanke pÄ barn som har ett utagerande beteende. De frÄgestÀllningar som lÄg till grund för denna studie var; Vilka pedagogiska strategier kan bidra till att öka graden av inklusion av barn som har ett utagerande beteende i bÄde didaktiska situationer och i socialt samspel? och: Vilken Àr pedagogens roll i relationsskapande möten och hur blir detta synligt i arbetet med barn som har ett utagerande beteende? För att fÄ svar pÄ dessa frÄgestÀllningar valde jag att först undersöka relevanta internationella forskningsartiklar, leta strategier och presentera de mest frekventa strategierna i en tabell. DÄ detta resultat kÀndes statiskt och lÀmnade flera frÄgor obesvarade gjordes valet att intervjua en yrkesverksam förskollÀrare i förskoleklass. IntervjufrÄgorna baserades pÄ resultatet av litteraturstudien, egna reflektioner och pÄ föreliggande studies teoretiska inramning, det vill sÀga Martin Bubers relationsfilosofi.

Förskola i Tanto

Projektet handlar om att i en förskolebyggnad sammanföra flera funktionersom. I byggnaden ryms förskoleverksamhet, ett sÄ kallat nattis samt en restaurang med stort arbetskök. En kombinerad verksamhet sparar resurser fysiskt samt ekonomiskt. Restaurangen Àr öppen för allmÀnheten men Àr frÀmst en del av förskoleverksamheten. MÄlsÀttningen Àr att skapa en byggnad som lever dygnet runt.

Ledarutveckling ur ett förstÄelseperspektiv - en undersökning i en region inom Skatteverket

Ledarutveckling Àr idag en företeelse som fÄtt stor uppmÀrksamhet i organisationer och i samhÀllet i övrigt och som har kommit att bli en miljardindustri. Uppsatsen syftar till att ge en ökad förstÄelse för hur sektionschefer i en region inom Skatteverket tar tillvara ny kunskap i sitt arbete efter ledarutveckling. Undersökningen bygger pÄ kvalitativ metod dÀr semistrukturerade intervjuer med sex sektionschefer har genomförts för insamlandet av empiri. Resultatet visar att cheferna efter ledarutveckling anser sig ha utvecklats som mÀnniskor samt att de fÄtt praktisk nytta av det de lÀrt sig, frÀmst vid samtal med medarbetare. Utbildningarna har Àven resulterat i att samtliga chefer har utvecklats i sitt ledarskap dÄ de frÀmst fÄtt insikt i hur man agerar och tÀnker i olika situationer.

Landbaserad lotsning : Möjligheter och begrÀnsningar

Efter ett förslag om förÀndring och modernisering av lotsverksamheten lades fram, dÀr det föreslogs att landbaserad lotsning eventuellt införs i framtiden, beslutade vi att undersöka och jÀmföra Äsikter frÄn verksamma inom lotsvÀsendet.Det finns risk att man förlorar viktiga delar av en vÀldigt stor kunskapsbank, om man inte tar tillvara pÄ denna genom att beakta lotsarnas synvinklar, vid ett utvecklande och moderniserande av lotssystemet.Syftet var att kartlÀgga och kategorisera vad det finns för möjligheter och begrÀnsningar med dagens lotssystem i förhÄllande till landbaserad lotsning. Vi har gjort en kvalitativ, fenomenografisk undersökning, dÀr vi anvÀnt oss av intervjuer med öppna frÄgestÀllningar.Det visade sig att det var lÀtt att se begrÀnsningar med ett införande av landbaserad lotsning, frÀmst pÄ grund av att lotsarna inte anser sig kunna utföra sitt arbete pÄ ett tillfredstÀllande sÀtt. Den ekonomiska vinsten rÄdde det delade meningar om, men majoriteten ansÄg att besparingen skulle bli obefintlig..

NÀrstÄendes erfarenheter av att leva nÀra en svÄrt sjuk och döende person i hemmiljö : En studie av sjÀlvbiografier

Bakgrund: Allt mer av den palliativa vÄrden bedrivs i hemmiljö. Sjuksköterskor trÀffar ofta nÀrstÄende som vÄrdar svÄrt sjuka och döende personer i hemmet. VÄrden idag tar inte vara pÄ de nÀrstÄendes möjligheter och kunskaper. VÄrdpersonalen fokuserar pÄ den sjuke och glömmer bort de nÀrstÄendes behov. Syfte: Var att belysa nÀrstÄendes erfarenheter av att leva nÀra en svÄrt sjuk och döende person i hemmiljö Metod: Metoden som anvÀndes var en sjÀlvbiografistudie, dÀr materialet analyserades med en narrativ metod.

NĂ€r industri blir till stad

Bakgrunden till detta examensarbete Àr att PapyrusomrÄdet i Mölndals Kvarnby stÄr inför en omfattande ombyggnad. OmrÄdet har till stora delar stÄtt övergivet sedan tillverkningen upphördeÄr 2006. I omrÄdet finns dock stora kulturvÀrden som bör tas tillvara pÄ samt bevaras. Syftet med examensarbetet Àr att utreda hur byggnad 18 pÄ omrÄdet kan tas tillvara pÄ och vilka nyaverksamheter som kan vara lÀmpliga för byggnaden i det nyplanerade omrÄdet. I examensarbetet utförs 3 delstudier för att undersöka vilka verksamheter som lÀmpar sig bÀst för byggnaden och för omrÄdet.

Motivationsfaktorer i den moderna organisationen: den tillfÀlliga projektgruppens arbetssituation ur ett projektledarperspektiv

För att bli framgÄngsrik idag mÄste en organisation kunna ta tillvara pÄ och förÀndra sig utifrÄn de förutsÀttningar som omvÀrlden erbjuder. Genom att organisera sin verksamhet i projekt skapar organisationer bra förutsÀttningar för detta. I dagens moderna multiprojektorganisationer Àr det mÄnga organisationsmedlemmar som bollar med flera projekt samtidigt. Att byta ut alla etablerade rutiner mot stÀndigt ökade krav kan i lÀngden vara ganska slitsamt. En stimulerande och motiverande arbetsmiljö kan dÄ bidra till att minska de pÄfrestningar som lÀtt uppstÄr i en multiprojektorganisation.

Det förbÀttrade servicemötet - en undersökning i hur detaljhandeln kan skapa relationer till studenter.

Uppsatsens syfte Àr att utifrÄn studenters konsumtionsbeteende undersöka om detaljhandeln kan förbÀttra servicemötet, och i sÄ fall pÄ vilket sÀtt.Vidare har den en induktiv ansats dÄ uppsatsen tagit sin utgÄngspunkt frÄn empirin. Kvalitativ metod anvÀnds i form av intervjuer genomförda med elva studenter frÄn tvÄ olika stÀder i södra Sverige, samt med fem butikschefer i nordvÀstra SkÄne inom sÀllanköpshandeln.Slutsatsen Àr att produkten och varumÀrket avgör studenternas val av butik. Detaljhandeln tar inte tillvara pÄ studenter som konsumenter, dÄ de inte kan identifiera vem som Àr universitets ? eller högskolestudent, eftersom de inte skiljer sig frÄn andra i samma Äldersgrupp. Detaljhandeln kan förbÀttra servicemötet genom att skapa en relation till studenterna.

FrÄn barns berÀttande till sagotering som metod : - hur pedagoger arbetar med barns berÀttande i förskolan.

AbstraktSyftet med vÄr studie Àr att ta reda pÄ hur pedagoger arbetar pÄ förskolan kring barns berÀttande som leder till muntliga och skriftliga berÀttelser. VÄrt val av metod bestÄr av standardiserade frÄgor. I vÄr tillvÀgagÄngssÀtt anvÀnde vi kvalitativa intervjuer dÀr tre förskollÀrare blev intervjuade pÄ olika förskolor. I vÄr studie fÄr vi reda pÄ vilka metoder och material de anvÀnder sig av för att stÀrka barns sprÄkutveckling. Pedagogerna i vÄr undersökning anvÀnder sig av en metod dÀr de ordagrant skriver ner det barnet berÀttar, vilket vi anser Àr en sÄ kallad ?sagoteringsmetod?.

Att rekrytera en mÄngfald : En kvalitativ studie om en organisations mÄngfaldsarbete kopplat till rekrytering

Syftet med studien Àr att förstÄ hur den utvalda organisationen arbetar mÄngfaldsfrÀmjande vid rekrytering och tar tillvara pÄ de egenskaper mÄngfalden bidrar till. Studien baseras pÄ en empirisk undersökning dÀr en kvalitativ metod i form av informantintervjuer i kombination med en dokumentstudie ligger till grund. De teoretiska utgÄngspunkterna för studien baseras kring tvÄ stora huvudomrÄden för studien: rekrytering och mÄngfald. DÀr författarna Lindelöw (2008) och FÀgerlinds (2012) tankar och teorier till största del har anvÀnts i bakgrunden och resonemangen. Studien visar att organisationen har verktyg och metoder för att frÀmja mÄngfald i organisationen vid rekrytering, men att cheferna har kommit olika lÄngt i sina verksamheter med mÄngfalden.

Framtidens polis : Vilka Àr polisens frivilliga samarbetspartners?

I vÄr kamp att bekÀmpa brottsligheten Àr det viktigt att komma ihÄg att vi inte Àr ensamma som poliser. Runt omkring i samhÀllet finns flertalet frivilligorganisationer som entusiastiskt vill delta och hjÀlpa till. TyvÀrr Àr vi i Sverige dÄliga pÄ att ta tillvara dessa krafter och resurser och har svÄrt att förstÄ att nÄgon vill jobba utan lön. VÄrt samhÀlle ser det helt enkelt inte som meriterande. LÀnspolismÀstaren i Stockholm, Karin Götblad uppmÀrksammade möjligheterna och startade VolontÀrprojektet tillsammans med flera andra polischefer.

SprÄkstörningar hos barn : -Om pedagogiskt arbetssÀtt i förskolan

I förskolan möts ofta barn med sprÄkstörningar och pedagogerna har ett ansvar att arbeta förebyggande med sprÄket för att motverka sprÄkstörning. Genom rÀtt stimulans kan barnets utveckling förbÀttras. Syftet med detta arbete Àr att synliggöra vilka möjligheter och svÄrigheter det finns i arbetet med barn med sprÄkstörningar. Vi har genom kvalitativa intervjuer med verksamma pedagoger försökt undersöka dessa barns situation i förskolan. För att kunna avlÀsa barns situation behöver man se vilka kunskaper pedagogerna har om sprÄket och dess betydelse.

Vardagsmatematik med barn i Äldern 1-3 Är : En studie om och hur pedagoger tar tillvara pÄ och arbetar med vardagsmatematiken och hur de synliggör den för barnen.

Syftet med arbetet Àr att se om pedagoger i Tingsryds kommun arbetar med vardagsmatematiken och om de synliggör den för barnen. Vi har valt att avgrÀnsa oss till pedagoger som arbetar med barn i Äldrarna 1-3 Är. Arbetet Àr tÀnkt att inspirera pedagoger till att ta till vara pÄ den vardagsmatematik som finns och Àven reflektera över hur de kan synliggöra den i olika aktiviteter för barnen. I litteraturgenomgÄngen ges en historisk genomgÄng av matematik i förskolan. HÀr presenteras Àven vardagsmatematiken i förskolan som Àr den form av matematik som smÄ barn kommer i kontakt med och anvÀnder under en dag pÄ förskolan.

<- FöregÄende sida 11 NÀsta sida ->